NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация

Локальные сети и Интернет
Ответить
Автор
Member

j3s0n: 20.03.2023 00:24ддр5 сама по собі вся з виправленням помилок і ніяка плата з підтримкою ЕСС не потрібна
On-die ECC з DDR5 ні разу не рівноціна традиційній Side-band ECC і не може стати її заміною.
Andrii_s
Junior

Denvys5: 20.03.2023 09:19
Andrii_s: 19.03.2023 23:44для стабільної роботи потрібна мат. плата з підтримкою ECC пам'яті і я готовий переплатити
... А в результаті, матплата з підтримкою, навіть цпу з підтримкою, але сама пам'ять udimm non-ECC :shuffle:
Дякую за відповідь.

Для пошуку використовував Hotline з фільтрами DDR5 та ECC. Видає всього 4 моделі.

Чи могли б ви вказати "правильну" модель?
Denvys5
Member

Andrii_s: 20.03.2023 12:46Чи могли б ви вказати "правильну" модель?
Доступність Unbuffered ECC DDR5 (які підтримуються цією платформою) майже нульова. Пам'яті банально немає у вільному продажу.

Документація SK Hynix визначає що у природі існують, наприклад, наступні Unbuff ECC моделі:
HMCG78MEBEAxxxN 16GB
HMCG88MEBEAxxxN 32GB
де XXX заміняється на 078, 081, 084 etc, і визначають лише спеціфічну ревізію і/або формат поставки - тобто не впливає на основні характеристики.
Проте у вільному продажі вони... не існують :shuffle:

З іншого боку, от знайшов одну плашку від Micron на просторах інтернету:
Micron 32GB DDR5 DDR5-4800 PC5-38400 MTC20C2085S1EC48BA1R ECC Memory
Але теж, наявність та доступність це не про DDR5 Unbuff ECC.

Для порівняння, з декотрими позиціями DDR4 Unbuff ECC ситуація абсолютно аналогічна - свої 32Gb 3200 ECC Micron плашки я по одній викупляв на ебеї
Andrii_s
Junior

Denvys5: 20.03.2023 13:24
Andrii_s: 20.03.2023 12:46Чи могли б ви вказати "правильну" модель?
Доступність Unbuffered ECC DDR5 (які підтримуються цією платформою) майже нульова. Пам'яті банально немає у вільному продажу.

Документація SK Hynix визначає що у природі існують, наприклад, наступні Unbuff ECC моделі:
HMCG78MEBEAxxxN 16GB
HMCG88MEBEAxxxN 32GB
де XXX заміняється на 078, 081, 084 etc, і визначають лише спеціфічну ревізію і/або формат поставки - тобто не впливає на основні характеристики.
Проте у вільному продажі вони... не існують :shuffle:

З іншого боку, от знайшов одну плашку від Micron на просторах інтернету:
Micron 32GB DDR5 DDR5-4800 PC5-38400 MTC20C2085S1EC48BA1R ECC Memory
Але теж, наявність та доступність це не про DDR5 Unbuff ECC.

Для порівняння, з декотрими позиціями DDR4 Unbuff ECC ситуація абсолютно аналогічна - свої 32Gb 3200 ECC Micron плашки я по одній викупляв на ебеї
Ще раз дякую за розгорнуту відповідь.
j3s0n
Member

Scoffer
ага ну добре, але сенсу нема
BorisBrejcha
Member

Andrii_s: 19.03.2023 23:44 Пані та панове, доброго дня.

Маю намір зібрати NAS для роботи з 3д графікою та базового бекапу. Був би вдячний за вашу думку/ пораду, оскільки доволі далекий від цієї теми.
двуголовый сервер Супермикро, процы Xeon E5-26xx
с 10гбит\с SFP+

на вторичке недорогj
-=Pilot=-
Junior

Scoffer: 11.10.2022 00:30 А ніхто собі не піднімав сервер відеоспостереження на домашньому NAS? Є там якісь софтини спеціалізовані?
Дома стоит сервак NAS Unraid на старом железе без видеокарты. В докере крутится бесплатный софт для видеонаблюдения Shinobi. В офисе висят самые дешманские камеры IMOU Cue2, которые через VPN пишут на домашний NAS.
Загрузка проца минимальная, но очень геморно настраивать запись по обнаружении движения.
спойлер
Screenshot_2023-03-21-13-50-50-44_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
Screenshot_2023-03-21-13-53-50-59_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
Screenshot_2023-03-21-13-51-30-37_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
Andrii_s
Junior

BorisBrejcha: 21.03.2023 11:17

Маю намір зібрати NAS для роботи з 3д графікою та базового бекапу. Був би вдячний за вашу думку/ пораду, оскільки доволі далекий від цієї теми.
с 10гбит\с SFP+

на вторичке недорогj
Дякую. Розгляну як варіант.
TomMass
Member

Andrii_s: 21.03.2023 16:30
BorisBrejcha: 21.03.2023 11:17

с 10гбит\с SFP+

на вторичке недорогj
Дякую. Розгляну як варіант.
одноголовий теж впораєтья ІМХО

до речі маю такий на продаж
viewtopic.php?f=26&t=267734&p=3516661#p3516661

єдине що, не дивіться в бік китайскої мануфактури на 2011/2011-v3 сокеті (накшталт хуананів), бо горять вони як кацапські крейсери
WSavage
Member

Доброго дня форумчани, планую купити/зібрати нас для хмарного сховища фотографій, ігор та для перегляду фільмів у 4к (на ТВ)
Постає питання у виборі заліза, ос та можливих нюансах самого нас
Дуже буду вдячним за домогу та поради :beer:
Васильович
Member

WSavage
Ух, питання настільки обширне, що навіть і не знаю, що конкретне й порадити.

Мабуть, основне, то бюджет і до чого душе лежить :D
Якщо вистачає грошей на якесь "фабричне" рішення і збирати самому не дуже цікаво, то очевидно, що варто купити готовий виріб і не паритися.
Коли ж бюджет обмежений, але сам процес збирання також приносить естетичне задоволення - тоді можна і заморочитися з саморобним NAS.

Особисто я за власну збірку - тут більше свободи для кастомізації заліза та софту.
Як не дивно, але я почав би з вибору корпусу - який підійде для потрібної кількості вінчестерів і впишеться в інтер'єр.
Потім вже шукав би платформу, МП якої підходить в вибраний корпус (я б розглядав енергоефективні процесори, але це не принципово).
Ну і ОС - комусь подобаються клони комерційних систем, хтось за варіації FreeNAS чи взагалі чистий дистрибутив Лінукс.
Особисто мені, як золота середина, подобається OpenMediaVault - це, фактично, той же Debian, але вже "заточений" під NAS.
Він добре підійде і для новачків, і для тих, хто в консолі пошаманити любить. Також важливою перевагою для мене стала технічна можливість тримати одночасно різні типи сховищ (storage) - наприклад, колись для всяких торрентів я просто об'єднав кілька вінчестерів в один розділ за допомогою mergefs. Якщо з одним диском щось сталося б, інфа на інших всеодно збережеться, а втрачені торренти легко скачати заново з трекерів. А от для важливих даних я інші вінчестери вже об'єднував в raid1. Тому, як результат, я одночасно не втрачав ні в об'ємі для неважливих даних, ні в надійності збереження важливих даних.
Звичайно, це все суб'єктивно і актуально для моїх кейсів використання.
Але саме такі можливості суб'єктнивної кастомізації саморобних NAS і є їх сильною стороною.
Бо купити, наприклад, готовий NAS, що вміє просто об'єднати всі диски в один raid, а потім там тримати "камріп Санта-Барбари ©" - така собі ідея з точки зору ефективності використання ресурсів :D
Але це знову ж - IMHO. І як краще для вас - вирішувати лише вам :beer:
WSavage
Member

Васильович: 09.04.2023 15:17 WSavage
Ух, питання настільки обширне, що навіть і не знаю, що конкретне й порадити.

Мабуть, основне, то бюджет і до чого душе лежить :D
Якщо вистачає грошей на якесь "фабричне" рішення і збирати самому не дуже цікаво, то очевидно, що варто купити готовий виріб і не паритися.
Коли ж бюджет обмежений, але сам процес збирання також приносить естетичне задоволення - тоді можна і заморочитися з саморобним NAS.

Особисто я за власну збірку - тут більше свободи для кастомізації заліза та софту.
Як не дивно, але я почав би з вибору корпусу - який підійде для потрібної кількості вінчестерів і впишеться в інтер'єр.
Потім вже шукав би платформу, МП якої підходить в вибраний корпус (я б розглядав енергоефективні процесори, але це не принципово).
Ну і ОС - комусь подобаються клони комерційних систем, хтось за варіації FreeNAS чи взагалі чистий дистрибутив Лінукс.
Особисто мені, як золота середина, подобається OpenMediaVault - це, фактично, той же Debian, але вже "заточений" під NAS.
Він добре підійде і для новачків, і для тих, хто в консолі пошаманити любить. Також важливою перевагою для мене стала технічна можливість тримати одночасно різні типи сховищ (storage) - наприклад, колись для всяких торрентів я просто об'єднав кілька вінчестерів в один розділ за допомогою mergefs. Якщо з одним диском щось сталося б, інфа на інших всеодно збережеться, а втрачені торренти легко скачати заново з трекерів. А от для важливих даних я інші вінчестери вже об'єднував в raid1. Тому, як результат, я одночасно не втрачав ні в об'ємі для неважливих даних, ні в надійності збереження важливих даних.
Звичайно, це все суб'єктивно і актуально для моїх кейсів використання.
Але саме такі можливості суб'єктнивної кастомізації саморобних NAS і є їх сильною стороною.
Бо купити, наприклад, готовий NAS, що вміє просто об'єднати всі диски в один raid, а потім там тримати "камріп Санта-Барбари ©" - така собі ідея з точки зору ефективності використання ресурсів :D
Але це знову ж - IMHO. І як краще для вас - вирішувати лише вам :beer:
Вітаю! Дякую за відповідь!
Душа лежить до саморобного nas, люблю експериментувати з залізом.
Почав з пошука материнку і придивляюсь до мАТХ або міні ітх на z170 чіпсеті в парі g3900 та 4гб ОЗУ, чи виставить такого конфіга під мої задачі? Енергоефективні платформи, це якісь старі атоми/селерони? Скільки не дивлюсь на них, то материнки розраховані на 2-4 сата порти.
Планую 3-5 дисків, оскільки на данний час немає грандіозних планів

P.s: якщо наприклад в материнці лише один працюючий слот ОЗУ, цього вистачить?
taxi911
Member

WSavage
4к фільми хто буде кодувати? Тв чи сам нас? Яка швидкість портів на ТВ.
Для критичної інфи плануйте зразу 2 диска в мінімум Рейд1.
4ГБ як на мене малувато, потім проснеться апетит і захочете купку контейнерів в докері крутити і пару віртуалок :gigi: одна дві планки для дому не критично.
Аніж итх брати, краще взяти дтх плату з двома пси слотами, згодом зрозумієте для чого.
Розширення сата портів за допомогою плат асм1064 чи щось таке або Рейдплат в Іт режимі.

Все це зібрати це півбіди, треба ще сидіти щоб налаштувати.
WSavage
Member

taxi911: 09.04.2023 16:00 WSavage
4ГБ як на мене малувато, потім проснеться апетит і захочете купку контейнерів в докері крутити і пару віртуалок :gigi: одна дві планки для дому не критично.
Аніж итх брати, краще взяти дтх плату з двома пси слотами, згодом зрозумієте для чого.
Розширення сата портів за допомогою плат асм1064 чи щось таке або Рейдплат в Іт режимі.

Порадьте залізо на яке дивитись, можливо конкретні моделі.
Та плата на яку дивлюсь, міні ітх і нажаль не працює один слот для ОЗУ, але є 6сата портів, тому думав 4гб вистачить.

До експериментів готов, буду пробувати, налаштую)

Віртуалками ніколи не займався, так само як і докерами, можливо буде таке бажання колись)
Последний раз редактировалось WSavage 09.04.2023 16:10, всего редактировалось 2 раза.
Васильович
Member

WSavage: 09.04.2023 15:26Енергоефективні платформи, це якісь старі атоми/селерони?
Ні, мав на увазі процесори Intel з буквою T в назві моделі або аналоги якісь від AMD з TDP до 35W.
WSavage: 09.04.2023 15:26чи виставить такого конфіга під мої задачі?
Під питанням лише 4К відео - якщо не треба робити перекодування, то вистачить.
Якщо ж треба ще й перекодовувати на льоту в нижчий бітрейт, то треба або потужнший процесор, або додати дискретну відеокарту для цієї задачі (це кращий варіант).
WSavage
Member

Васильович: 09.04.2023 16:09
WSavage: 09.04.2023 15:26Енергоефективні платформи, це якісь старі атоми/селерони?
Ні, мав на увазі процесори Intel з буквою T в назві моделі або аналоги якісь від AMD з TDP до 35W.
WSavage: 09.04.2023 15:26чи виставить такого конфіга під мої задачі?
Під питанням лише 4К відео - якщо не треба робити перекодування, то вистачить.
Якщо ж треба ще й перекодовувати на льоту в нижчий бітрейт, то треба або потужнший процесор, або додати дискретну відеокарту для цієї задачі (це кращий варіант).
Зрозумів, буду дивитись на Т версії процесорів

Навіть ще не занурювався в це питання
Васильович
Member

WSavage: 09.04.2023 16:08Та плата на яку дивлюсь, міні ітх і нажаль не працює один слот для ОЗУ, але є 6сата портів, тому думав 4гб вистачить.
Непоганий варіант для старту, в мене колись на 4Гб і докерів трохи крутилося в OpenMediaVault 5 без проблем з нестачею ресурсів.
Smok
Member

Потреба виникла після облаштування невеликої рендер ферми. Якщо у процесі рендерингу вибиває моя робоча станція ( на якій зберігаються текстури та інші необхідні файли), то весь процес на рендер нодах потрібно починати заново. Відповідно необхідне місце для файлів, яке весь час буде в мережі.

З того, що вичитав у інтернеті, для стабільної роботи потрібна мат. плата з підтримкою ECC пам'яті і я готовий переплатити задля відсутності крашів у останню годину перед здачею проекту. :pray:
На даний момент вибрав дані комплектуючі:

Мат. плата:
ASUS Pro WS W680-ACE

Процесор:
Intel Core i5-12500/ Intel Core i5-13500

Оперативка:
2x PATRIOT 8 GB DDR5 4800 MHz (PSD58G480041)

Блок живлення:
be quiet! Pure Power 11 FM (BN317)

Система планується на TrueNAS. Всі задіяні в роботі диски є NVME. HDD тільки для бекапу.

Все це добро буде стояти у серверній стійці разом з рендер нодами.
Також, не знаю чи це важливо, для забезпечення високої швидкості між робочою станцією та NAS планую придбати 40 гігабітні мережеві карти типу Mellanox ConnectX-3 CX314A MCX314A-BCBT 2-Port 40Gb QSFP+ (на Ebay вони доволі дешеві) та відповідний свіч.

Дякую.
хотілося б попередити, що з 40G мережею можуть бути приколи в налаштуванні та підтримці драйверів, а під TrueNAS мені здається буде забагато Intel Core i5-12500/ Intel Core i5-13500
я б розглянув варіанти на 11 поколінні, з DDR4 ECC (доречі ECC - це ж типу хардварне корегування помилок, на додачу до софтварного, що просто зменшує навантаження на систему вцілому)

Отправлено спустя 12 минут 52 секунды:
WSavage: 09.04.2023 16:08
taxi911: 09.04.2023 16:00 WSavage

Порадьте залізо на яке дивитись, можливо конкретні моделі.
Та плата на яку дивлюсь, міні ітх і нажаль не працює один слот для ОЗУ, але є 6сата портів, тому думав 4гб вистачить.

До експериментів готов, буду пробувати, налаштую)

Віртуалками ніколи не займався, так само як і докерами, можливо буде таке бажання колись)
для файного енергохарчування треба дивитись на материнки Fujitsu, можливо вижати до 10w в прстої + потрібно брати достатньо обладняання, яке буде підтримувати С6 state (режим глибокого сну)

по процикам - T версія нічим не відрізняється від звичайних, окрім повер ліміта, що можливо налаштувати на нормальній мамці з будь-яким процом (в мене Ryzen 4750G налаштований на 35w)

по sata портам рекомендую дивитись на 2+ m.2 порти, швиденько знайти таку можна тут і далі встановити таку штуку в m.2
можна підібрати плату по бюджету, але краще повністю справну, бо +4ГБ плашка коштує всього 250грн
taxi911
Member

Smok
То Ви радите мерседес зібрати :gigi:

WSavage
6 Сата портів норм буде на перший раз (мені вже 8 не вистачає :gigi: )

Для початку 3930 проц підійде, якщо не буде до потреб та він є в наявності, спеціально купляти Т проци нема сенсу, що той що інший візьме стільки скільки йому треба, але Т проц буде обрізаний по потужності, теж раніше грався з тими паверлімітам а потім забів на це.

Вибачте, але я буду казать за Синолоджи, інші не пробував, хочу згодом перейти на Проксмокс і все закинути в віртуалки.
Що крутиться:
Сінолоджи 6.3
Докер:
Торсерв для приставок та телевізорів
Куторрент
GPS сервер Traccar
Зберігач видео з Ютуб

Віртуалки
Home Assistant OS
тестові ОС всілякі Винди та Лінукси і тд.

Відеонагляд на самій Синолоджи

Що було та є:
Спочатку були ІТХ С-60 потім Д1800, потім пішли ДТХ Н110+3930 потім Н110+4400 зараз Н310+5600 оскільки на них є 2 порти ПСІ-Е одна під ЛАН друга під САТА контролер.
Лан - одна ріалтек вбудована під відеонагляд, друга Бродком двопортова поставив агрегацію на два порти.
РАМ - 16 Гіг (віртуалки багато жруть озп :) )
ССД 120 під саму ОС (хочу поставити другий для Рейд1)
ХДД 8 штук асорті (2,5+3,5) окрім двох пар дисків які стоять в Рейд1
Рейд1 під важливу інфу та бекапи.
Окремий диск, який не жалко, під камери.

З НАС ТВ тянуть важкі фільми по Самбі можна і по ДЛНА, але на Джеміні я вперся в швидкість Езернет на ТВ - він 100Мб, а вайфай далеченько теж не витягує, а так я зазвичай дівлюсь фільми через НУМ.
Всі ігри на насі лежать, треба - встановив та граюсь, тепер нема потреби тримати великі коробки під столом, все перевів на ИТХ плати та НВМЄ ССД. Деякі ігри можна запускати зразу з мережевої папки.
Васильович
Member

В мене досі лежить в шафі така плата, може десь згодиться ще. А продавати за копійки не бачу сенсу.
Ответить