Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
Andikho
Member

feniks_tm: 25.10.2022 01:19сама гра буде суттєво гірше працювати
Тому і радять для стріма хоча би (повторююсь, хоча би) 8 ядер, а краще - 12. Щодо AVI, то нічого не скажу - сам не пробував, а тема стрімінгу у мене виключно "стрім в якості поржать", не більше. І я би не сказав, що на своєму залізі я відчуваю хоч якось наявність/відсутність стріма (а я medium ставлю в кодері). Інтеловська затичка для старих ігор взагалі паршивий варіант, власне, інтел говорять самі, що в першу чергу працюють над тим, щоб в сучасних проєктах було все хоч на якомусь адекватному рівні, а все інше - як вийде, так вийде. 40ва серія, то, в принципі, хороше рішення, але там питання наскільки саме бюджет "необмежений". Ну і, навіть якщо перевісити кодування на відяху, то плагіни ніде не дінуться і все так само висітимуть на совісті цпу.
feniks_tm
Member

Andikho: 25.10.2022 01:27
feniks_tm: 25.10.2022 01:19сама гра буде суттєво гірше працювати
Тому і радять для стріма хоча би (повторююсь, хоча би) 8 ядер, а краще - 12. Щодо AVI, то нічого не скажу - сам не пробував, а тема стрімінгу у мене виключно "стрім в якості поржать", не більше. І я би не сказав, що на своєму залізі я відчуваю хоч якось наявність/відсутність стріма (а я medium ставлю в кодері). Інтеловська затичка для старих ігор взагалі паршивий варіант, власне, інтел говорять самі, що в першу чергу працюють над тим, щоб в сучасних проєктах було все хоч на якомусь адекватному рівні, а все інше - як вийде, так вийде. 40ва серія, то, в принципі, хороше рішення, але там питання наскільки саме бюджет "необмежений". Ну і, навіть якщо перевісити кодування на відяху, то плагіни ніде не дінуться і все так само висітимуть на совісті цпу.
Інтеловська затичка мається на увазі в якості додаткової відяхи, а не основної. По плагінам нічого сказати не можу, бо сам від стрімінгу далекий.
Ось доречі порівняння, на низькому бітрейті Intel AV1 дає суттєво кращу картинку, ніж X264 Very Slow.
спойлер
Изображение
botan
Junior

подскажите в выборе ССД для игр и системы, думал за Samsung 980 Pro 1TB, но может можно взять, что то дешевле и не хуже?
Avenger80
Member

mycola
Junior

Хотів би почути поради щодо збірки:
зібрав собі комп'ютер, не для ігор - 90% часу буде працювати із продуктами Адобе (фото-відео-3Д) + 4К монітор
спочатку зробив збірку на 50тис, потім почитав огляди, тести + сам Адоб підкинув 500 баксів як премію, от і дійшов до 70т)))
хотів би почути думки щодо "слабого звена" - чи є такі елементи і наскільки критично,
і друге от чи потрібно додаткове охолодження до процесора, чи вистачить штатного.
Беру для комфортної роботи, бо за старим компом стало щось не дуже комфортно.
зараз в мене і7 3770К - як він вийшов у 2012р, купив системник, то тільки оперативної пам'яті збільшив до 16, +НDD замінив - більше нічого за 10 років не міняв)

що замінити, може схожий продукт, але іншої фірми, а може зовсім щось інше треба?
Opera Знімок_2022-10-25_111156_inter.if.ua.png
Васильович
Member

mycola: 25.10.2022 16:17 і друге от чи потрібно додаткове охолодження до процесора, чи вистачить штатного.
З К процами нема штатного охолодження в комплекті.
SergN
Member

mycola: 25.10.2022 16:17що замінити, може схожий продукт, але іншої фірми, а може зовсім щось інше треба?
Загалом "претензії" ледь не до всього, тому лише концептуально:
а) зверніть увагу на новини - щойно вийшла 13 серія процесорів цього виробника, є сенс взяти його;
б) невже двд-рв ще купують і користуються ними? Думав, що їх за самовивіз віддають, щоб на смітник не виносити;
в) Якщо не треба десятки Тб зберігати локально, то бажано відмовитися від жорсткого диску (ну хіба взяти тимчасово зі старого системника), а в новий комп купити ССДшники на 2+2Тб (можна різні, щоб зекономити на несистемному);
г) систему охолодження треба/доведеться купувати нормальну;
в) визначитися з бажанням і необхідністю купівлі ДДР-5 (може бути джерелом економії при купівлі пам'яті і материнки);
... про відяху поки нічого, бо її роль в робочому ПЗ краще має знати той, хто вибирає.
acm_fan
HWBOT OC Team

mycola: 25.10.2022 16:1790% часу буде працювати із продуктами Адобе (фото-відео-3Д) + 4К монітор
Нужна дискретная ВК 8 ГБ+ (из последних модельных рядов), в сборке это учтено.
К ней сразу нормальный корпус, а не ведро "на сдачу" - не учтено. Оно греется и выделяет тепло похлеще процессора.
DDR5 Вам не нужна, деньги на ветер. DDR4 3200 CL16 16+16 ГБ (или лучше, но вряд ли хватит бюджета).
Отдельный SSD для системы и ПО, хватит 500 ГБ. Отдельный для проектов, можно 1, но лучше 2 ТБ. Для холодных данных уже HDD (если нужно).
Мать за 10к грн - чтобы что? Не нужна такая, перерасход бюджета.
Учитывая вышесказанное, нужно понять сухой остаток, затем выбрать общую систему (мать, ЦП и охлад, БП).
SergN: 25.10.2022 16:50невже двд-рв ще купують і користуються ними?
С точки зрения цены он идёт "на сдачу", а вот выбор корпуса сужает очень сильно. Реально нужно понимание для чего такое брать.
manbearboar
Member

mycola
В таком бюджете уже смотрите новые 13600K и 7700X. Они уже приехали.
Между ними выбор - вопрос вкусов и предпочитаемого софта.
lordep
Member

mycola: 25.10.2022 16:17 Хотів би почути поради щодо збірки:
зібрав собі комп'ютер, не для ігор - 90% часу буде працювати із продуктами Адобе (фото-відео-3Д) + 4К монітор
спочатку зробив збірку на 50тис, потім почитав огляди, тести + сам Адоб підкинув 500 баксів як премію, от і дійшов до 70т)))
хотів би почути думки щодо "слабого звена" - чи є такі елементи і наскільки критично,
і друге от чи потрібно додаткове охолодження до процесора, чи вистачить штатного.
Беру для комфортної роботи, бо за старим компом стало щось не дуже комфортно.
зараз в мене і7 3770К - як він вийшов у 2012р, купив системник, то тільки оперативної пам'яті збільшив до 16, +НDD замінив - більше нічого за 10 років не міняв)

що замінити, може схожий продукт, але іншої фірми, а може зовсім щось інше треба?
Opera Знімок_2022-10-25_111156_inter.if.ua.png
Як варіант...
Процесор Intel Core i9-12900F (BX8071512900F)
Повітряне охолодження Cooler Master Hyper 212 Black Edition with LGA1700 (RR-212S-20PK-R2)
Материнська плата GIGABYTE Z690 UD DDR4
Пам'ять для настільних комп'ютерів G.Skill 32 GB (2x16GB) DDR4 3200 MHz Aegis (F4-3200C16D-32GIS) (або 64GB ОП)
SSD накопичувач Kioxia Exceria 500 GB (LRC10Z500GG8)
SSD накопичувач Crucial P5 Plus 1 TB (CT1000P5PSSD8)
Жорсткий диск WD Red 4 TB (WD40EFAX)
Відеокарта MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X 12G OC
Блок живлення SeaSonic G12 GC-650 650W
Корпус FSP CMT230
= 65 454 грн (EXE.ua)
спойлер
Изображение
DuckRider
Member

lordep: 25.10.2022 17:49 Як варіант...
Процесор Intel Core i9-12900F (BX8071512900F)
Повітряне охолодження Cooler Master Hyper 212 Black Edition with LGA1700 (RR-212S-20PK-R2)
Удачи :laugh:
acm_fan
HWBOT OC Team

mycola
Ваши 70к:
Изображение
https://hotline.ua/buymatrix/271548a041c13391aeb6/
13700K (цены сильно разные)
ASUS PRIME Z690-P D4 - смотрите, чтобы необходимые порты были в наличии и в достаточном количестве (их там хватает самых разных).
DDR4 16+16 ГБ CL16 (модель не критична)
3060Ti
SSD PCI-E 500 + 2000 ГБ не самые мусорные
DVD-RW !?
корпус (не мусор), куда такое вообще станет :rotate:
исходя уже из корпуса, AIO только 240, но хватит и такой. LED версия сейчас дешевле просто чёрной :gigi:
В 70к влазим.
Пасту отдельно покупать не нужно, если AIO будет Arctic.
Готовой воды бояться не нужно, Arctic проверенный вариант. Топ-воздух уровня Noctuа дешевле не будет всё равно, но можно и его (там сразу станет вопрос со скобами под сокет 1700, но он решаем их отдельным приобретением).
Вероятнее всего, вода станет вперёд (сверху не хватит места, но не факт), поэтому будет неплохо ещё докупить 2-3 вентилятора в корпус (вытяжных), цены сильно разные, но если это тот же Arctic - 200-250 грн/шт, не погода в весь бюджет вообще. Если вода будет вверху, модель вентилятора(-ов) может измениться (уже с упором на поток, потому готовых моделей не пишу).
Не хватило бюджета для отдельного HDD под холодные данные :-/
Если этот винт принципиален, можно спуститься по ЦП до 12700K + 4 ТБ. Всё остальное без изменений.
DuckRider
Member

acm_fan: 25.10.2022 18:28 там сразу станет вопрос со скобами под сокет 1700, но он решаем их отдельным приобретением
На асус не нужно.
mycola
Junior

дякую усім.
про 13700К щось не подумав - чомусь вважав, що ще не випустили. але ще мало в яких магазинах є.
(13700К проти 12700К в принципі нічого революційного не дає)
корпус мені не важливо, то і вибрав такий - під стіл. і всі оті новомодні підсвітки мене дратують) але гляну в сторону покраще.
відео 3060Ti із 8ГБ для моїх цілей краще, ніж просто 3060 на 12 ГБ.
пам'ять і материнку під DDR4 - добре, так і зроблю.
SSD M.2 (PCI-E 3.0) вистачить, чи M.2 (PCI-E 4.0) взяти для системи?
ммм... а для цього процесора вентилятора не вистачить, без води? + вентилятори у корпусі.
DVD-RW - в мене (і не тільки у мене) стільки дисків, що раз-два у місяць, та й треба таке щастя). Хоча можна й видалити, у старому компі є, то флешкою перенесу дані. так ото всі дивуються цій позиції, наче я 5-ти дюймовий флопік вказую)))

сам я збирати не можу, то ж ще й шукаю магазини, які збирають докупи всі залізяки.
ascord
Member

mycola а мать чего не жижабайт? Корпуса винга редкостный калл, в отличии от блоков питания.
mycola
Junior

ascord: 25.10.2022 21:32 mycola а мать чего не жижабайт? Корпуса винга редкостный калл, в отличии от блоков питания.
не знаю, чому Асус. а Gigabite кращий в цьому плані?
DuckRider
Member

Потому что асус меньше всех мозг трахает, например :gigi:
Bender911
Member

mycola: 25.10.2022 21:22 корпус мені не важливо, то і вибрав такий - під стіл. і всі оті новомодні підсвітки мене дратують) але гляну в сторону покраще.
Корпус нормальний треба брати для нормальної ізоляції від шуму, фільтрів від пилу і гарного охолодження. Ti ж Fractal Design взагалі без підсвітки.
Paradox1306
Member

DuckRider
ага, а арморі крейт найкраще по :lol: :lol: :lol:
acm_fan
HWBOT OC Team

mycola: 25.10.2022 21:22(13700К проти 12700К в принципі нічого революційного не дає)
Ну действительно, подумаешь, больший автобуст на ядро и большее число тех самых ядер, а так ничего революционного.
mycola: 25.10.2022 21:22корпус мені не важливо, то і вибрав такий - під стіл
Вам не важно, а продув для мощного ЦП и горячей ВК нужен. Мы сейчас не про красоту.
mycola: 25.10.2022 21:22і всі оті новомодні підсвітки мене дратують)
Вы не поверите, но можно не включать! Корпус я выбрал по принципу наличия пылевых фильтров (главное), места под DVD, места для ВК, продува. Не в подсветке дело, дешевле интереснее вариантов на хотлайне нет, но, может, найдёте ещё где-то.
mycola: 25.10.2022 21:22чи M.2 (PCI-E 4.0) взяти для системи?
Чтобы что? Система работать оттого быстрее не станет.
mycola: 25.10.2022 21:22для цього процесора вентилятора не вистачить, без води?
Ещё раз, нормальная AIO 240 идёт в цену топ-воздуха. Если её поставить в норм корпус, то окажется эффективнее (не мусор-вариант, само собой).
Если не хочется воду, путь только в топ-воздух, это уровень $100. Для мамы ASUS правильно уточнили, можно смотреть на более широкий ассортимент, из-за наличия дырок и под 1200, и под 1700.
mycola: 25.10.2022 21:22сам я збирати не можу, то ж ще й шукаю магазини, які збирають докупи всі залізяки
С такой суммой лучше проверенного человека найдите и пусть соберёт вам за $, но нормально, а не эти вот сборки за 1 грн :-/
mycola: 25.10.2022 21:55Gigabite кращий в цьому плані?
Вероятно, паны просто Вас тролят (название не зря же исказили), ибо Гига это дно рынка. Для ПК, которое просто включилось, значит уже победа (в офисы пойдёт).
Bender911: 25.10.2022 22:00Fractal Design взагалі без підсвітки
Цены видели на них? Ну а так то да, корпуса хорошие :rolleyes:
Paradox1306: 25.10.2022 22:10арморі крейт найкраще по
Для серии Prime его вообще можно не устанавливать :rotate: Либо удалить после использования (скажем, после установки драйверов).
Ответить