HP Probook 450 G5 i7 8550U. Тротлінг

Все вопросы о ноутбуках
Ответить
Автор
Member

Підкажіть таку штуку. Маємо декілька таких ноутів на роботі. В усіх з нуля одна і та ж проблема. Вони гріються і тротлять. При чому тротлять дуже цікаво. Коли даю навантаження, температура стрибає, пробиває 90 градусів, проц в тротлінг 15-20%. І потім десь через 3 секунди аж роздупляється вентилятор, підвищує обороти, і аж тоді починає все нормально працювати, температура падає.

Питання. Треба якось форсонути кулер роздуплятися трохи раніше, щоби не було цього тротлінгу 2-3 секунди при "різкому" (внізапному блін) навантаженні. Бо робота така, що якраз постійно і багато разів на день на короткий час від ноута треба перформанс, і воно якраз все починає в тому моменті тротлить і тупити.

PS: Проблему з загальним нагріванням вирішив дуже просто. Відкрутив кришку з дна і здер з решітки чорну наліпку. Там виявляєтся майже вся решітка зсередини просто заклеїна була якимось скотчем. Ноут одразу -10 градусів постійної температури скинув. Але оці піки мене трохи нервують.
cosoy
Member

Рекомендую программу ThrottleStop и настроить на автозагрузку.
У себя в на процессоре 9300H (схож с Вашим) снизил температуры на 15-20 градусов, уменьшим вольтаж cpu -0,175V и cash -0.130V.
Там же можете урезать буст процессора на пару единиц.
Vsirf
Junior

Якою програмою тестуєте?
Запустіть якусь ігру краще чи 3д марк
Bladerender
Member

Хтось може прокоментувати, що тут наклацано? Мало віриться, що можнавзяти -300. Температура не змінилась (може зменшилась в рамках погрішності). Бо мені так виглядає, що то не дає ніякого результату. ЩО вкл що викл. Може воно пише, що вольтаж зааплаївся але не аплаїть?
ИзображениеИзображение
Nutbar
Member

Bladerender
Температура при максимальной нагрузке и не должна поменяться. Что до андервольта, что после него - проц упрётся в свой TDP 15Вт. Количество отводимого от него тепла неизменно. Разница только в том, что после андервольта он это сделает на куда большей частоте. А вот при умеренных нагрузках ноуту станет сильно легче, даже от батареи будет чуточку дольше работать. И я не знаю как у вас вышло -370... обычно это значения в диапазоне 100-150. Причём стабильность работы проверять нужно с нагрузкой и без неё.
По сути же, у вас очень странное поведение, охлаждение должно раньше реагировать на нагрев. Либо этот нагрев совсем моментально происходит? Может, есть какие профили охлаждения, управляемые стандартной утилитой из разряда "тихий", "производительный" и т.д.?
nukeproof
Member

Bladerender
Во первых это надо было додуматься купить ноут с i7 и пытаться его грузить :) Если хочется грузить именно ноут то только игровые модели с развитой СО и то не фонтан будет. Для высокой нагрузки альтернативы настольному компу нет (VDS не будем рассматривать). А сейчас разве что подставки с охлаждением купить для них. И в помещении кондиционер поставить на лето, а зимой окна открывать.

Отправлено спустя 3 минуты 41 секунду:
cosoy:У себя в на процессоре 9300H (схож с Вашим) снизил температуры на 15-20 градусов, уменьшим вольтаж cpu -0,175V и cash -0.130V.
А стабильность как, не пострадала, особенно на макс частотах?
cosoy:Там же можете урезать буст процессора на пару единиц.
И смысл было тогда брать i7? :gigi:
cosoy
Member

nukeproof: А стабильность как, не пострадала, особенно на макс частотах?
У меня нет.
Я же тестировал свой ноут определяя напряжения стабильной работы.
nukeproof: И смысл было тогда брать i7? :gigi:
В случае Bladerender никакого смысла не было, тонкий ноут со слабой СО работает также как и более низко частотный проц упераясь в температуру.
Bladerender
Member

Ну та я типу їм говорив, що ноути лайно, ще до покупки. Тимбільше що на той момент можна було купити вже i5 6-тиядерні. Але самі розумієте... нацяльство...

Ну я не знаю, як вийшло -370, але ноут уже 2 дні сандалить з навантаженнями і нормально тримається з точки зору бсодів. На 380 стабільність встрачається. (На 370 до речі також, тому з вчорашнього вечора живе на -350) Cache взяв -110. -120 виявився нестабільним.

1. Я просто нерозумію, чи є хоча б один візуальний параметр, що ті налаштування дійсно дійшли до проца. Бо я наприклад клацаю оту кнопочку Turn On, Turn Off, нічого не змінюється, циферки скачуть і все, нема за що оком зачепитись. Єдине що бачу - коли вкл то іконка горить червоним, а коли офф - зеленим ))))

2. Ще цікава поведінка, що я коли виставляю максимальний множник і вимикаю ThrottleStop взагалі, максимальна частота залишається такою як я там виставляв і не залежить від увімкненості самої аплікухи. З вольтажами так само?
anatolikostis
Member

Bladerender
отрицательный offset - такая штука, что оно дампит сразу все точки состояния и стабильности нет абсолютной нигде, в довесок наверное еще и на турбобуст не выходит полный.
юзаю Intel XTU - штука с схожим функционалом от самой интел.
от 85 до 100мВ можно пробовать, а все, что выше, это уже какой-то эктрим-даунвольт
Bladerender
Member

Intel XTU в мене взагалі не ставиться на ноут. Каже not supported bla bla bla. Почитав, купа мануалів як впихнути невпихуєме, але не хотілося морочитись, тому throttle stop. Хоча для чистоти експерименту треба буде по свободі розібратися з тим Intel XTU. Офіційна утиліта то має бути більш надійною з точки зору що показує і що відбувається.
Nutbar
Member

cosoy:В случае Bladerender никакого смысла не было, тонкий ноут со слабой СО работает также как и более низко частотный проц упераясь в температуру.
Только самые паршивые ноуты на U процессорах упираются в температуру, им есть во что упереться сильно раньше температуры троттлинга.

Bladerender
Они у вас вообще круглосуточно молотят с максимальной нагрузкой? Иначе я не понимаю как вы добились стабильной работы при -350... Обычно без нагрузки/на малой частоте напряжение и так небольшое, а вы его почти до нуля опустили - это фантастика. Что до эффекта, то следите за частотой процессора при постоянной нагрузке (стресс тест в той же аиде - там и частоту с температурами можно видеть) до и после андервольта. Фактически, андервольтинг это разгон для U процессоров, если дополнительно не уменьшить ещё и максимальный множитель.
nukeproof
Member

Nutbar:Только самые паршивые ноуты на U процессорах упираются в температуру, им есть во что упереться сильно раньше температуры троттлинга.
все тонкие ноуты а особенно ультрабуки "упираются в температуру" против физики не попрешь
Nutbar
Member

nukeproof
Вы явно не разбираетесь в вопросе. В тонких ноутах процессоры зажаты TDP 15Вт и их охлады вполне рассчитаны на рассеиваение именно такого теплового потока. Быстрее они не работают не из-за температуры.
anatolikostis
Member

сестре на асус менял термоинтерфейс на 8550U: скостил после обкатки 5-7 градусов, первоначально все 10-12 при первом старте.
заводское нанесение выглядит так
спойлер
photo_2019-11-05_11-32-56 asus.jpg
присутствуют очаги начального расслоение заводского ТИ, но он у нее и не грелся выше +76С, даже в "заводе".
Bladerender
Member

Nutbar:Bladerender
Они у вас вообще круглосуточно молотят с максимальной нагрузкой? Иначе я не понимаю как вы добились стабильной работы при -350... Фактически, андервольтинг это разгон для U процессоров, если дополнительно не уменьшить ещё и максимальный множитель.
Не цілодобово. Специфіка роботи в тому, що раз на 10-15 хвилин він запускається на хвилину на максимальне навантаження і потім знову середнє. А в Aida він стресс тест
пройшов 20 хвилин повного навантаження. Ну і в ThrottleStop на 256mb результат був 61 секунда, а після андервольтінга перестав тупити і скидувати частоту до 2,4 тротлінгом і результат став 49 сек. Тобто +20% чисто за рахунок невтрати частоти. Тобто ці всі свистопляски щось дають. Але в -300 я також не вірю.
Але з тим ще треба додатково розібратися.
anatolikostis:Bladerender
отрицательный offset - такая штука, что оно дампит сразу все точки состояния и стабильности нет абсолютной нигде, в довесок наверное еще и на турбобуст не выходит полный.
З турбобустом наче все ок. На одному ядрі всі свої 4К дає і т.д., так як виставив так і є фактично. Але що там за кулісами насправді відбувається - ми не можемо знати, тут ви праві.
Nutbar
Member

Bladerender:А в Aida він стресс тест
пройшов 20 хвилин повного навантаження. Ну і в ThrottleStop на 256mb результат був 61 секунда, а після андервольтінга перестав тупити і скидувати частоту до 2,4 тротлінгом і результат став 49 сек. Тобто +20% чисто за рахунок невтрати частоти. Тобто ці всі свистопляски щось дають. Але в -300 я також не вірю.
Але з тим ще треба додатково розібратися.
2.4ГГц это его обычная частота при 15Вт потребления (в Аиде это должно быть видно), сбрасывать до неё он будет всегда т.к. турбобуст (до 25Вт) ограничен не только температурами, но и временем. Это не троттлинг в обычном его понимании, лучше сделать невозможно. И должен сказать, что это отличный результат. Я добивался максимум 2.3 на своём, дальше уже начинается нестабильная работа при слабой нагрузке. :up:
Bladerender
Member

У мене до речі він тепер не скидує до 2,4 по термопакету а до 2,7 (268x). При чому я ніде то не виставляв. Виходить що даунвольтінг дав можливість залишаючись в межах термопакету підняти частоту.
А де в ThrottleStop налаштувати час, під час якого тримає максимальний турбобуст, щось не можу знайти? Мені треба його збільшити. По температурах вписуюсь наче.

Отправлено спустя 3 часа 40 минут 14 секунд:
Nutbar:И я не знаю как у вас вышло -370
Я знайшов, як вийшло -370. Спробував поставити -800, також все ок.

https://linustechtips.com/main/topic/10 ... undervolt/
You have to apply the CPU Core and CPU Cache voltage offsets equally. On many recent CPUs, if you only try to adjust the CPU Core voltage, your request will be ignored.
Тобто по факту в мене аплаїлось менше значення. Тобто значення кешу. І воно було в мене 120, яке виявилось нестабільним і я скрутив його до 110. От тепер все ясно. Просто ThrottleStop відображає таки просто вибрані юзером значення, а не зааплаєні.

А те що я написав що 370 було нестабільним і скрутив його до 350, виходить що я в той же час крутив і кеш. Від того склалась ілюзія що від значення вольтажу на CPU щось реально залежало. Людський фактор ))
cosoy
Member

Bladerender:У мене до речі він тепер не скидує до 2,4 по термопакету а до 2,7 (268x). При чому я ніде то не виставляв. Виходить що даунвольтінг дав можливість залишаючись в межах термопакету підняти частоту.
А де в ThrottleStop налаштувати час, під час якого тримає максимальний турбобуст, щось не можу знайти? Мені треба його збільшити. По температурах вписуюсь наче.

Отправлено спустя 3 часа 40 минут 14 секунд:
Nutbar:И я не знаю как у вас вышло -370
Я знайшов, як вийшло -370. Спробував поставити -800, також все ок.

https://linustechtips.com/main/topic/10 ... undervolt/
You have to apply the CPU Core and CPU Cache voltage offsets equally. On many recent CPUs, if you only try to adjust the CPU Core voltage, your request will be ignored.
Тобто по факту в мене аплаїлось менше значення. Тобто значення кешу. І воно було в мене 120, яке виявилось нестабільним і я скрутив його до 110. От тепер все ясно. Просто ThrottleStop відображає таки просто вибрані юзером значення, а не зааплаєні.

А те що я написав що 370 було нестабільним і скрутив його до 350, виходить що я в той же час крутив і кеш. Від того склалась ілюзія що від значення вольтажу на CPU щось реально залежало. Людський фактор ))
Видомо итнтел что-то обновили, т.к. проверил у меня теперь ноут "нормально" не бустится при работе от батареи (потребление не превышает 15Вт)... а от сети все ок, потребление растет за 45Вт.
Раньше и от батереии бустился 4+ Ггц.
Bladerender
Member

cosoy: Видомо итнтел что-то обновили, т.к. проверил у меня теперь ноут "нормально" не бустится при работе от батареи (потребление не превышает 15Вт)... а от сети все ок, потребление растет за 45Вт.
Якщо у вас HP і ви обновляли біос, то скоріше за все вам перемикнули опцію в біосі. В мене в біосі є опція "Boost only on DC" чи якось так. Типу буститись і від батіреї чи тільки коли в розетці.
cosoy
Member

Bladerender:
cosoy: Видомо итнтел что-то обновили, т.к. проверил у меня теперь ноут "нормально" не бустится при работе от батареи (потребление не превышает 15Вт)... а от сети все ок, потребление растет за 45Вт.
Якщо у вас HP і ви обновляли біос, то скоріше за все вам перемикнули опцію в біосі. В мене в біосі є опція "Boost only on DC" чи якось так. Типу буститись і від батіреї чи тільки коли в розетці.
Бiос оновлював, але нiчого не перемикав.
Плюч вiн бустиця i вiд батареi, але тiльки +2.
Ответить