TSMС наладит массовое производство по улучшенным 7-нм нормам в марте

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Scoffer:
Kozakevich:Самый простой путь-поменять материал (графен,если перепутал, поправьте),но единственный рабочий графеновый проц-на уровне первого (!) проца от Интел :rotate:
Графен хлам. У нього стільки недоліків, що можна задовбатись перечисляти.
Процесор на арсеніді галію був би приблизно в 2 рази частотнішим за кремнієвий, але жер би однакову кількість електроенергії без залежності від частоти (ну, майже), тому не підходить для ноутів.
У будь-якому випадку процесорів на принципово новій архітектурі ще довго чекати :-/
YAYA
Member

Scoffer: Графен хлам. У нього стільки недоліків, що можна задовбатись перечисляти.
а можна детальніше? Цікавився якось цим матеріалом. Про кількість недоліків що задовбатись можна перечисляти - не зустрічав.
Scoffer
Member

YAYA
Почати можна з того, що графен взагалі не напівпровідник, а напівметал. Його намагаються зробити напівпровідником, наприклад, нарізаючи на тонкі полоски (в атомарному масштабі), але в будь-якому випадку з нього неможливо зробити класичний транзистор, котрим можна перекрити струм. Графеновим можна лише цей струм зарегулювати в якомусь масштабі, але текти він все одно буде. Це все одно що намагатись зробити напівпровідник зі шматка міді або алюмінію.
Ну а далі нетехнологічність, нестійкість до фізичного впливу (невеличкий удар по ноуту і хана процу), вийняткова токсичність (не виводиться з легень, раз дихнув фізично розбитий кристал, то вже назавжди, такий собі асбест на стероїдах).

Я не розумію що всі носяться з тим графеном, якщо є досить велика номенклатура напівпровідників зі значно вищою рухливістю електронів ніж в кремнії. Той же арсенід галія випускається промисловими масштабами, готові пластини можна буквально на аліекспресі купити, лише бери і роби на самих стандартних лініях. Крей свого часу деякі зі своїх суперкомпів збирав на арсенід-галієвих процесорах. Окремі заводи для випуску десятка суперкомпів явно не будувались.
А є напівпровідники з в рази вищою рухливістю ніж графен, наприклад антимонід індію. Там проблема в низкій робочій температурі, але елементи пельтьє таки рулять, а 50-60 кратний профіт в порівнянні з кремнієм, на мою думку, того вартий.

Отправлено спустя 10 минут 54 секунды:
manbearboar: Это всё плохо для систем с двоичной логикой.
Для систем с нечёткой логикой вероятность события тунельного эффекта/помехи также незыблима, как сейчас логический уровень 0 и 1.
И за этим будущее, за вероятностями и статистикой.
Ага, а зарплатню і податки ти теж отримуватимеш в розмірі з якоюсь імовірністю.
Типу зазвичай ЗП 3 кілобакси, і податки з них 1, але інколи 100 баксів і десять мільйонів відповідно :laugh:
YAYA
Member

Scoffer:YAYA
Почати можна з того, що графен взагалі не напівпровідник, а напівметал. Його намагаються зробити напівпровідником, наприклад, нарізаючи на тонкі полоски (в атомарному масштабі), але в будь-якому випадку з нього неможливо зробити класичний транзистор, котрим можна перекрити струм. Графеновим можна лише цей струм зарегулювати в якомусь масштабі, але текти він все одно буде. Це все одно що намагатись зробити напівпровідник зі шматка міді або алюмінію.
Ну а далі нетехнологічність, нестійкість до фізичного впливу (невеличкий удар по ноуту і хана процу), вийняткова токсичність (не виводиться з легень, раз дихнув фізично розбитий кристал, то вже назавжди, такий собі асбест на стероїдах).

Я не розумію що всі носяться з тим графеном, якщо є досить велика номенклатура напівпровідників зі значно вищою рухливістю електронів ніж в кремнії. Той же арсенід галія випускається промисловими масштабами, готові пластини можна буквально на аліекспресі купити, лише бери і роби на самих стандартних лініях. Крей свого часу деякі зі своїх суперкомпів збирав на арсенід-галієвих процесорах. Окремі заводи для випуску десятка суперкомпів явно не будувались.
А є напівпровідники з в рази вищою рухливістю ніж графен, наприклад антимонід індію. Там проблема в низкій робочій температурі, але елементи пельтьє таки рулять, а 50-60 кратний профіт в порівнянні з кремнієм, на мою думку, того вартий.
На скільки я пам'ятаю графен:
- має надзвичайну механічну стійкість, в деяких випадках заявлено про міцність у 100 разів вище за сталь, тому незрозуміло про нестійкість до фізичного впливу
- має надзвичайну теплопровідність
- має надзвичайну електропровідність для використання в батареях
- є в майже в необмеженій кількості на будь якій території Землі
- заявлена вартість виробництва графенових батарей на 65-75 % дешевше від літію
- і т.д.
Можливо як матеріал для транзистора він і не дуже годиться через відсутність забороненої зони і проблеми створення такої тим більше під термічним впливом, але казати що ГРафен то хлам і що в нього недоліків що задовбатись можна перераховувати - я би не став. Для багатьох аспектів людського життя то чудо матеріал.
П.С. чув що він токсичний при прямому контакті з водою, але щоб його вдихати?
Scoffer
Member

YAYA
Мова велась про графен в контексті мікроелектроніки, а не просто як матеріалу. Он платина прекрасний матеріал, і титан теж, але зробити процесор це не допоможе.
А далі по пунктам:
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
Ну ти, думаю, зрозумів ;)

Отправлено спустя 2 минуты 28 секунд:
Він токсичний навіть якщо його просто мацати. Графенові трубки або стрічки розривають клітини в самому прямому сенсі цього слова. Я ж кажу, дія схожа на асбест, але в десятки чи може навіть сотні раз сильніше.
YAYA
Member

Scoffer:YAYA
Мова велась про графен в контексті мікроелектроніки, а не просто як матеріалу.
Можливо я сприйняв характеристику у быльш загальному розумінні, буває. :beer:
Scoffer: А далі по пунктам:
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
Ну ти, думаю, зрозумів ;)
Та напрямків там багато... вже навіть кузова автомобілів повністю з графена існують. І думаю напрямків буде ще більше.
Scoffer: Він токсичний навіть якщо його просто мацати. Графенові трубки або стрічки розривають клітини в самому прямому сенсі цього слова. Я ж кажу, дія схожа на асбест, але в десятки чи може навіть сотні раз сильніше.
Прошу надати посилання про цю інформацію, я такої не зустрічав. Пошукав в інтеренті, єдина згадка на перших трьох сторінка гугла про таку інфу тут https://chrdk.ru/news/glina-sdelala-oks ... bezopasnym, проте без якихось деталей. Хоча бачимо і в цій статті що вже працюють над нейтралізацією графена для найвразливіших водних організмів. А тут https://habr.com/ru/post/398343/ китайці вже кормлять графеном живі організми задля отримання текстильного матеріалу з вмістом графену.
BelarUSA
Member

waryag:
KimRomik:а ведь кто-то кричал, что 7-нм это конец света
Зависит от того, как считать техпроцессы. Вроде бы еще и с труЪ 7 нм не справились?
Что значит Тру 7нм? У "10НМ" Интел в каком месте есть 10нм? :)
Изображение

Реальность такова, что производители застряли на условном 50нм тех.процессе, а не на маркетинговых 7,5,10 =)
KimRomik
Member

BelarUSA:Реальность такова, что производители застряли на условном 50нм тех.процессе, а не на маркетинговых 7,5,10 =)
а тогда почему с приумножением ядер кристалл относительно не увеличивается и уменьшается тепловыделение?
BelarUSA
Member

KimRomik:
BelarUSA:Реальность такова, что производители застряли на условном 50нм тех.процессе, а не на маркетинговых 7,5,10 =)
а тогда почему с приумножением ядер кристалл относительно не увеличивается и уменьшается тепловыделение?
Как видно по тем же данным самого Интела. Оптимизировать что и куда еще можно вагон. И да. ПО техническим возможностям 7nm TSMC первого поколения ничем особо не лучше 10nm Intel. Потому что ширина затвора это далеко не то, по чему меряется тех.процесс. Но для маркетинга нормально.
KimRomik
Member

BelarUSA:
KimRomik: а тогда почему с приумножением ядер кристалл относительно не увеличивается и уменьшается тепловыделение?
Как видно по тем же данным самого Интела. Оптимизировать что и куда еще можно вагон. И да. ПО техническим возможностям 7nm TSMC первого поколения ничем особо не лучше 10nm Intel. Потому что ширина затвора это далеко не то, по чему меряется тех.процесс. Но для маркетинга нормально.
ты это скажи Радеоне 7, недавно выпущенной видеокарты
_SerGe_
Member

Ліза, я вже відклав гроші на новий райзен, не підведи :pray:
BelarUSA
Member

KimRomik:ты это скажи Радеоне 7, недавно выпущенной видеокарты
Что ей сказать? Ты меня вообще слышишь? Кроме уменьшения толщины транзистора проводится колоссальное количество оптимизаций. Но это можно было бы делать и в пределах одной толщины транзистора. Как, например, 14нм интел, которые прошли 4 поколения. Скейлинг процедура сложная, трудозатратная. Тех.процесс это не только толщина затвора, если 4 БОЛЕЕ важные позиции, но их значения в нм не так привлекательны для конечных пользователей.
Ответить