У будь-якому випадку процесорів на принципово новій архітектурі ще довго чекатиScoffer:Графен хлам. У нього стільки недоліків, що можна задовбатись перечисляти.Kozakevich:Самый простой путь-поменять материал (графен,если перепутал, поправьте),но единственный рабочий графеновый проц-на уровне первого (!) проца от Интел
Процесор на арсеніді галію був би приблизно в 2 рази частотнішим за кремнієвий, але жер би однакову кількість електроенергії без залежності від частоти (ну, майже), тому не підходить для ноутів.
Последние статьи и обзоры
Новости
TSMС наладит массовое производство по улучшенным 7-нм нормам в марте
-
Kozakevich
Member
-
YAYA
Member
а можна детальніше? Цікавився якось цим матеріалом. Про кількість недоліків що задовбатись можна перечисляти - не зустрічав.Scoffer: Графен хлам. У нього стільки недоліків, що можна задовбатись перечисляти.
-
Scoffer
Member
YAYA
Почати можна з того, що графен взагалі не напівпровідник, а напівметал. Його намагаються зробити напівпровідником, наприклад, нарізаючи на тонкі полоски (в атомарному масштабі), але в будь-якому випадку з нього неможливо зробити класичний транзистор, котрим можна перекрити струм. Графеновим можна лише цей струм зарегулювати в якомусь масштабі, але текти він все одно буде. Це все одно що намагатись зробити напівпровідник зі шматка міді або алюмінію.
Ну а далі нетехнологічність, нестійкість до фізичного впливу (невеличкий удар по ноуту і хана процу), вийняткова токсичність (не виводиться з легень, раз дихнув фізично розбитий кристал, то вже назавжди, такий собі асбест на стероїдах).
Я не розумію що всі носяться з тим графеном, якщо є досить велика номенклатура напівпровідників зі значно вищою рухливістю електронів ніж в кремнії. Той же арсенід галія випускається промисловими масштабами, готові пластини можна буквально на аліекспресі купити, лише бери і роби на самих стандартних лініях. Крей свого часу деякі зі своїх суперкомпів збирав на арсенід-галієвих процесорах. Окремі заводи для випуску десятка суперкомпів явно не будувались.
А є напівпровідники з в рази вищою рухливістю ніж графен, наприклад антимонід індію. Там проблема в низкій робочій температурі, але елементи пельтьє таки рулять, а 50-60 кратний профіт в порівнянні з кремнієм, на мою думку, того вартий.
Отправлено спустя 10 минут 54 секунды:
Типу зазвичай ЗП 3 кілобакси, і податки з них 1, але інколи 100 баксів і десять мільйонів відповідно
Почати можна з того, що графен взагалі не напівпровідник, а напівметал. Його намагаються зробити напівпровідником, наприклад, нарізаючи на тонкі полоски (в атомарному масштабі), але в будь-якому випадку з нього неможливо зробити класичний транзистор, котрим можна перекрити струм. Графеновим можна лише цей струм зарегулювати в якомусь масштабі, але текти він все одно буде. Це все одно що намагатись зробити напівпровідник зі шматка міді або алюмінію.
Ну а далі нетехнологічність, нестійкість до фізичного впливу (невеличкий удар по ноуту і хана процу), вийняткова токсичність (не виводиться з легень, раз дихнув фізично розбитий кристал, то вже назавжди, такий собі асбест на стероїдах).
Я не розумію що всі носяться з тим графеном, якщо є досить велика номенклатура напівпровідників зі значно вищою рухливістю електронів ніж в кремнії. Той же арсенід галія випускається промисловими масштабами, готові пластини можна буквально на аліекспресі купити, лише бери і роби на самих стандартних лініях. Крей свого часу деякі зі своїх суперкомпів збирав на арсенід-галієвих процесорах. Окремі заводи для випуску десятка суперкомпів явно не будувались.
А є напівпровідники з в рази вищою рухливістю ніж графен, наприклад антимонід індію. Там проблема в низкій робочій температурі, але елементи пельтьє таки рулять, а 50-60 кратний профіт в порівнянні з кремнієм, на мою думку, того вартий.
Отправлено спустя 10 минут 54 секунды:
Ага, а зарплатню і податки ти теж отримуватимеш в розмірі з якоюсь імовірністю.manbearboar: Это всё плохо для систем с двоичной логикой.
Для систем с нечёткой логикой вероятность события тунельного эффекта/помехи также незыблима, как сейчас логический уровень 0 и 1.
И за этим будущее, за вероятностями и статистикой.
Типу зазвичай ЗП 3 кілобакси, і податки з них 1, але інколи 100 баксів і десять мільйонів відповідно
-
YAYA
Member
На скільки я пам'ятаю графен:Scoffer:YAYA
- має надзвичайну механічну стійкість, в деяких випадках заявлено про міцність у 100 разів вище за сталь, тому незрозуміло про нестійкість до фізичного впливу
- має надзвичайну теплопровідність
- має надзвичайну електропровідність для використання в батареях
- є в майже в необмеженій кількості на будь якій території Землі
- заявлена вартість виробництва графенових батарей на 65-75 % дешевше від літію
- і т.д.
Можливо як матеріал для транзистора він і не дуже годиться через відсутність забороненої зони і проблеми створення такої тим більше під термічним впливом, але казати що ГРафен то хлам і що в нього недоліків що задовбатись можна перераховувати - я би не став. Для багатьох аспектів людського життя то чудо матеріал.
П.С. чув що він токсичний при прямому контакті з водою, але щоб його вдихати?
-
Scoffer
Member
YAYA
Мова велась про графен в контексті мікроелектроніки, а не просто як матеріалу. Он платина прекрасний матеріал, і титан теж, але зробити процесор це не допоможе.
А далі по пунктам:
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
Ну ти, думаю, зрозумів
Отправлено спустя 2 минуты 28 секунд:
Він токсичний навіть якщо його просто мацати. Графенові трубки або стрічки розривають клітини в самому прямому сенсі цього слова. Я ж кажу, дія схожа на асбест, але в десятки чи може навіть сотні раз сильніше.
Мова велась про графен в контексті мікроелектроніки, а не просто як матеріалу. Он платина прекрасний матеріал, і титан теж, але зробити процесор це не допоможе.
А далі по пунктам:
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
Ну ти, думаю, зрозумів
Отправлено спустя 2 минуты 28 секунд:
Він токсичний навіть якщо його просто мацати. Графенові трубки або стрічки розривають клітини в самому прямому сенсі цього слова. Я ж кажу, дія схожа на асбест, але в десятки чи може навіть сотні раз сильніше.
-
YAYA
Member
Можливо я сприйняв характеристику у быльш загальному розумінні, буває.Scoffer:YAYA
Мова велась про графен в контексті мікроелектроніки, а не просто як матеріалу.
Та напрямків там багато... вже навіть кузова автомобілів повністю з графена існують. І думаю напрямків буде ще більше.Scoffer: А далі по пунктам:
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
- Лише в одному напрямку
Ну ти, думаю, зрозумів
Прошу надати посилання про цю інформацію, я такої не зустрічав. Пошукав в інтеренті, єдина згадка на перших трьох сторінка гугла про таку інфу тут https://chrdk.ru/news/glina-sdelala-oks ... bezopasnym, проте без якихось деталей. Хоча бачимо і в цій статті що вже працюють над нейтралізацією графена для найвразливіших водних організмів. А тут https://habr.com/ru/post/398343/ китайці вже кормлять графеном живі організми задля отримання текстильного матеріалу з вмістом графену.Scoffer: Він токсичний навіть якщо його просто мацати. Графенові трубки або стрічки розривають клітини в самому прямому сенсі цього слова. Я ж кажу, дія схожа на асбест, але в десятки чи може навіть сотні раз сильніше.
-
BelarUSA
Member
Что значит Тру 7нм? У "10НМ" Интел в каком месте есть 10нм?waryag:Зависит от того, как считать техпроцессы. Вроде бы еще и с труЪ 7 нм не справились?KimRomik:а ведь кто-то кричал, что 7-нм это конец света
Реальность такова, что производители застряли на условном 50нм тех.процессе, а не на маркетинговых 7,5,10 =)
-
KimRomik
Member
а тогда почему с приумножением ядер кристалл относительно не увеличивается и уменьшается тепловыделение?BelarUSA:Реальность такова, что производители застряли на условном 50нм тех.процессе, а не на маркетинговых 7,5,10 =)
-
BelarUSA
Member
Как видно по тем же данным самого Интела. Оптимизировать что и куда еще можно вагон. И да. ПО техническим возможностям 7nm TSMC первого поколения ничем особо не лучше 10nm Intel. Потому что ширина затвора это далеко не то, по чему меряется тех.процесс. Но для маркетинга нормально.KimRomik:а тогда почему с приумножением ядер кристалл относительно не увеличивается и уменьшается тепловыделение?BelarUSA:Реальность такова, что производители застряли на условном 50нм тех.процессе, а не на маркетинговых 7,5,10 =)
-
KimRomik
Member
ты это скажи Радеоне 7, недавно выпущенной видеокартыBelarUSA:Как видно по тем же данным самого Интела. Оптимизировать что и куда еще можно вагон. И да. ПО техническим возможностям 7nm TSMC первого поколения ничем особо не лучше 10nm Intel. Потому что ширина затвора это далеко не то, по чему меряется тех.процесс. Но для маркетинга нормально.KimRomik: а тогда почему с приумножением ядер кристалл относительно не увеличивается и уменьшается тепловыделение?
-
_SerGe_
Member
Ліза, я вже відклав гроші на новий райзен, не підведи
-
BelarUSA
Member
Что ей сказать? Ты меня вообще слышишь? Кроме уменьшения толщины транзистора проводится колоссальное количество оптимизаций. Но это можно было бы делать и в пределах одной толщины транзистора. Как, например, 14нм интел, которые прошли 4 поколения. Скейлинг процедура сложная, трудозатратная. Тех.процесс это не только толщина затвора, если 4 БОЛЕЕ важные позиции, но их значения в нм не так привлекательны для конечных пользователей.KimRomik:ты это скажи Радеоне 7, недавно выпущенной видеокарты