Новости
Последние статьи и обзоры
Білий екран ноутбука Асер
-
prosto_vova
Junior
Доброго вечора, шановне панство! Історія наступна - був собі ноутбук Acer TravelMate 5530, з процесором від АМД, 3 Гб оперативки, дискретною відеокартою АМД Радеон 3470. Ноуту років з 10, купувався школяреві. Згодом ноут почав виключатись, в сервіс його не носили, пробували "ремонтувати" власними силами шляхом продування системи охолодження і нанесенням термопасти. Звісно ж, результатів це не дало. Ноутбук віддали мені "шо хочеш, те й роби з ним". Я вирішив його проапгрейдити. Купив на ОЛХ матплату від Acer Extensa 5630G, процесор Інтел Т9400, замість 3 Гб оперативки поставив 4. В такій базі ноут пропрацював з пів-року, і почав випадати в білий екран. При підключенні до зовнішнього монітора білого екрану не спостерігалось. В пошуках вирішення проблеми було декілька варіантів - це і шлейф, і матриця, і північний міст. Шлейф і матриця перевірялись на працездатність на аналогічному ноутбуці - проблем не виявлено. Я поставив назад рідну матплату з процом АМД, звичайно ж, білий екран більше себе не виявляє вже місяць. Питання - якщо шлейф, матриця, відеокарта в нормі (зображення на зовнішній монітор є) , то що - проблема в північному мості? В домашніх умовах я власноруч зможу визначити причину? Дякую за увагу, і прошу вибачення за дещо сумбурне і розлоге викладення проблеми...
-
quazar
Member
Нсли бы проблема была в севернике- на внешнем мониторе тоже не было бы изображения. Я бы грешил на шлейф/разъем
-
jimbo
Member
prosto_vova
Если плата с интелом имеет дискретку - проблема в ней. Если плата с интеловстройкой - смотреть, чего там по сигналам на разъеме, и от наличия/отсутствия оных уже танцевать, lvds в этом случае растет из севера.
quazar
С чего ты взял, что при проблемной графике кина не будет на всех выходах?
А шлейф человек проверил.
Если плата с интелом имеет дискретку - проблема в ней. Если плата с интеловстройкой - смотреть, чего там по сигналам на разъеме, и от наличия/отсутствия оных уже танцевать, lvds в этом случае растет из севера.
quazar
С чего ты взял, что при проблемной графике кина не будет на всех выходах?
А шлейф человек проверил.
-
quazar
Member
jimbo
Где я писал про проблемную графику.?
Я про северный мост писал.
-
prosto_vova
Junior
Тобто - роз'єм шлейфа на материнці?quazar: Я бы грешил на шлейф/разъем
Отправлено спустя 2 минуты 17 секунд:
Треба перевірити сам роз'єм під відеокарту? Якщо простим тестером, то міг би й сам справитись, лишень знати - куди тими щупами тикати...))jimbo:prosto_vova
Если плата с интелом имеет дискретку - проблема в ней.
-
jimbo
Member
в варианте uma - lvds на winstron homa растет из севера, т.е. из графики в севере, собсно как и другие разъемы. В dis-варианте - все растет из внешней графики, на север в этом плане - насрать.quazar:jimbo
Так плата с внешней графикой или встройка в севере? Для начала - осмотреть сам lvds разъем на плате на предмет повреждений/отрыва ног от платы.prosto_vova:Треба перевірити сам роз'єм під відеокарту? Якщо простим тестером, то міг би й сам справитись, лишень знати - куди тими щупами тикати...))
-
prosto_vova
Junior
Так, із зовнішньою графікою. Я в той роз'єм вставляв АМД Радеон 3470
Ось така плата
Ось така плата
- спойлер
-
Fishnya
Alex
не всё так простоquazar:Нсли бы проблема была в севернике- на внешнем мониторе тоже не было бы изображения. Я бы грешил на шлейф/разъем
мерять на разъёме шо там не хватает
обычно по питанию матрёшку нехватка напруги.
prosto_vova
если нет понятия о ремонте - лучше не трогать самому
-
prosto_vova
Junior
prosto_vova
если нет понятия о ремонте - лучше не трогать самому[/quote] В такі глибини я ще не влазив. Та й мабуть - і не буду...)) Дрібне щось - запросто. Встановити-перевстановити ОС, заміна якихось комплектуючих, вирішення якихось апаратних негараздів, але не пайка.
если нет понятия о ремонте - лучше не трогать самому[/quote] В такі глибини я ще не влазив. Та й мабуть - і не буду...)) Дрібне щось - запросто. Встановити-перевстановити ОС, заміна якихось комплектуючих, вирішення якихось апаратних негараздів, але не пайка.
-
quazar
Member
jimbo
Еще раз по буквам
Fishnya
+1
Лучше самому не лезть. (не зная брода...)
Отправлено спустя 2 минуты 46 секунд:
Мож где ноги на разъеме погну, мож подкоротил че-нить.Fishnya правильно посоветовал
Еще раз по буквам
prosto_vova
Питання - якщо шлейф, матриця, відеокарта в нормі (зображення на зовнішній монітор є) , то що - проблема в північному мості?
Если здох NB до жoпы что там с видеоquazar
Нсли бы проблема была в севернике- на внешнем мониторе тоже не было бы изображения.
Fishnya
+1
Лучше самому не лезть. (не зная брода...)
Отправлено спустя 2 минуты 46 секунд:
Мож где ноги на разъеме погну, мож подкоротил че-нить.Fishnya правильно посоветовал
-
prosto_vova
Junior
Самому паяти - та не дай Боже, ви що...)) Нема ні навичок, ні необхідного обладнання. Візуально місце під роз'ємом відеокарти без ушкоджень, контакти в самому роз'ємі не окислені. Я зміг би тестером пройтись, аби знав куди щупами тикати, і які показники по ланцюжкам живлення роз'єму повинні бути.
-
quazar
Member
prosto_vova
Там модулированный сигнал. Ни тестер, ни даже осцилограф могут не помочь. Само собой речь не о питании через этот интерфейс
Отправлено спустя 1 минуту 11 секунд:
Самому- не лезть
Там модулированный сигнал. Ни тестер, ни даже осцилограф могут не помочь. Само собой речь не о питании через этот интерфейс
Отправлено спустя 1 минуту 11 секунд:
Самому- не лезть
-
Saffa
Member
А другую матрицу подкинуть на это тело? Матрицы штука хитрая-у мну как то была "полосатая" (с зелёным артефактом при открытии крышки). Грешил на шлейф. Вытащил-привёз в сервис для теста на другом теле-она вообще не завелась. Только подсветка засветилась. Оказалось,что отвалился какой то чип на плате управления (сзади матрицы приклеена). Ну в общем намёк ты понял.
Отправлено спустя 1 минуту 25 секунд:
Отправлено спустя 1 минуту 25 секунд:
не надо там ничего паять! "Вот уж эти хирурги-им бы лишь бы резать" (с)prosto_vova:Самому паяти - та не дай Боже, ви що...)) Нема ні навичок, ні необхідного обладнання. Візуально місце під роз'ємом відеокарти без ушкоджень, контакти в самому роз'ємі не окислені. Я зміг би тестером пройтись, аби знав куди щупами тикати, і які показники по ланцюжкам живлення роз'єму повинні бути.
-
prosto_vova
Junior
Матриця 100% робоча, перевірено.Saffa:А другую матрицу подкинуть на это тело? Матрицы штука хитрая-у мну как то была "полосатая" (с зелёным артефактом при открытии крышки). Грешил на шлейф. Вытащил-привёз в сервис для теста на другом теле-она вообще не завелась. Только подсветка засветилась. Оказалось,что отвалился какой то чип на плате управления (сзади матрицы приклеена). Ну в общем намёк ты понял.
Отправлено спустя 4 минуты 59 секунд:
Хм...Паяти не треба, тестером не перевіриш, візуально пошкоджень нема - то як же вирішити проблему? Сервіса толкового в радіусі 100 км. не існує. Те, що доступне в наявних точках ремонту, я вмію й сам.Saffa: не надо там ничего паять! "Вот уж эти хирурги-им бы лишь бы резать" (с)
-
Saffa
Member
ты всё таки другую матрицу подкинь.prosto_vova:Матриця 100% робоча, перевірено.Saffa:А другую матрицу подкинуть на это тело? Матрицы штука хитрая-у мну как то была "полосатая" (с зелёным артефактом при открытии крышки). Грешил на шлейф. Вытащил-привёз в сервис для теста на другом теле-она вообще не завелась. Только подсветка засветилась. Оказалось,что отвалился какой то чип на плате управления (сзади матрицы приклеена). Ну в общем намёк ты понял.
Отправлено спустя 4 минуты 59 секунд:Хм...Паяти не треба, тестером не перевіриш, візуально пошкоджень нема - то як же вирішити проблему? Сервіса толкового в радіусі 100 км. не існує. Те, що доступне в наявних точках ремонту, я вмію й сам.Saffa: не надо там ничего паять! "Вот уж эти хирурги-им бы лишь бы резать" (с)
-
prosto_vova
Junior
Отже, доповідаю... Вчора проваландався пів-дня з цим агрегатом... Що було зроблено - вставив проблемну плату в ноут, підключився, запустилось, при вході в БІОС пару хвилин всьо норм, потім білий екран.В знайомих вициганив матрицю, ідентичну, навіть номери співпадають, разом зі шлейфом. Результат білий екран, через зовнішній монітор все працює і показує. Взяв інший шлейф, завідомо робочий - те ж саме...Таким чином, дві матриці, три шлейфа - і білий екран. Але є одна особливість - він, буває пропадає на пару хвилин, потім повертається. І ще помітив - якщо натиснути на панельку в точці приєднання шлейфа до материнки, то на секунду білий екран може зникнути. То що - може бути проблема в гнізді підключення шлейфа до материнки? Як визначити?
-
Vsirf
Junior
prosto_vova
Видеокарту заведомо рабочую вы так и не поставили .
-
prosto_vova
Junior
Ставив. АМД Радеон 3470Vsirf:prosto_vova