monoxrom
для того і існує той оверлейний дисплей,який можна налаштувати,в тому числі,через MSI Afterburner i RivaTuner StatisticServer,що ставиться разом з нею.Тоді в самому процесі гри чи тестів видно буде і частоту,і температуру.А якщо стоїть питання з мінімумом рухів подивитись максимальну температуру - FurMark Вам в поміч.Кількох хвилин в супроводі бублика з наглядними графіками Вам вистачить,щоб побачити все,що треба.Інша справа,що поки цього краще не робити.Спробуйте або мій перший спосіб,або може хто ще щось порадить.
А швидкість вмирання відеочіпа не прямопропорційна потужності процесора,в парі з яким він працює - Ваш проц на 775 сокеті може і пережити цю відяху,при правильному куті кривизни рук.Але раз така кухня ,то скажіть,що у Вас за Блок Живлення?Між покупкою 775 сокета і 980Ті Ви його оновлювали?Там хоче не через кілька Молекс-6-8пін переходніків відеокарта працює?
Чув колись,що різкі перепади температури пагубно впливають на чіпи.Не стикався на практиці,і не знаю толком Вашої ситуації(хай спєци підкажуть),але якщо вона у Вас постійно менше 20 градусів у вимкнутому стані,і Ви вмикаєте ПК і відразу пригружаєте її роботою,щоб вона різко прогрілась,то може це і той самий сценарій.Але,знову ж таки,не стверджую,хай мене поправлять.