Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Ответить
Автор
Advanced Member

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось EvGaS 10.11.2011 13:51, всего редактировалось 38 раз.
MaxA
Member

apacer1989
Там стоит вентиль Pure Wings, сам не гонял, но не жалуют его обзоры, совсем не жалуют. Если бы Silent Wings или Shadow Wings на крайняк, тогда было бы другое дело.
Igor_1974
Member

Доброго ранку всім.
Вирішив зібрати собі новий пк взамін старого.
ПК в основному використовується для інтернета, фільмів, музики, деколи ігри. Монітором виступає телевізор 32 дюйма соні HD ready. Для пк в меблях зроблена ніша 500 * 650 * 250 (глибина * ширина * висота, мм), в якій зараз боком лежить старий комп корпус асус венто, самий звичайний. Телевізор планую міняти, можливо в наступному році на 50 дюймів фул хд або ультра хд. Нішу можна зробити вищою, поличку можу підняти на 5 см, тоді висота ніші буде 300 мм.

Стосовно нового пк, підібрав собі такий конфіг (приблизно):
1. Корпус Fractal Design Node 304 - я орієнтувався на висоту, щоб нормально його поставити в нішу.
2. Процесор Intel core i3 6300 3.8GHz - почитав тести старіших і3 і подумав що його буде достатньо для ігр (якби раптом хотів щось пограти).
3. Материнка на сокеті 1151 з ДДР4. Ще не визначився яка саме, швидше за все якась асус.
4. ОЗУ 8Гб однією планкою Corsair Vengeance LPX Schwarz 8GB DDR4 2400MHz C14
5. Crucial SSD MX200 (CT500MX200SSD1) 500GB - планую лише його, звичайних вінчестерів не планую.
6. ВК Inno3D PCI-Ex GeForce GTX 960 4096MB GDDR5 (128bit) (1127/7010) - коротка і ніби холодна, надіюсь що великий вентиль небуде сильно шуміти.
7. Блок живлення be quiet! Straight Power 10 CM 500 Watt - на сайті be quiet! в калькуляторі прикинув потужність, і вибрав з запасом.

8. Не визначився з кулером для процесора, щожливо хтось порадить тихий кулер.
Корпус вже замовив - SilverStone SST-GD09-B Granada GD09 schwarz ; блок живлення теж замовив be quiet! Straight Power 10 400 Watt.

Система береться на декілька років (я рідко міняю щось, і рідко лажу всередину корпуса). Все буде працювати на стокових характеристиках, нічого розганятись небуде. Материнка швидше за все буде мАТХ ASUS B150M-C або така ж, тільки атх формату.

В мене є питання:

1. Стосовно корпусу - чи потрібно заміняти його стокові вентилятори чи ні, і якщо так то які саме вентилі слід придбати? Поки що виділив собі такі вентилі be quiet! SilentWings 2 120mm,
be quiet! Shadow Wings SW1 PWM,
Noctua NF-S12A 120mm PWM L?fter,
Noiseblocker BlackSilent XLP.
Останній мені по ціні дуже добре підійшов би.

2. Стосовно процесорного кулера - порадьте нормальний (з запасом потужності, надійності, можливо в майбутньому придбаю кор і5). Хотів би взяти з запасом потужності, бо тоді б його можна було б на 50 чи 75% виставити для меншого шуму. Система розганятись не буде. В характеристиках корпуса цифра в 138 мм по висоті процесорного кулера. Поки що виділив для себе такі варіанти - Thermalright AXP-100 Muscle,
be quiet! Shadow Rock LP,
Noctua NH-L12,
Scythe Shuriken Rev.B,
Noctua NH-L9i,
Noctua NH-L9x65,
також в корпус ніби влізе і цей Noctua NH-D9L. Останній мені імпонує, бо башня ефективніша за топ, і напевно я б зміг його в сторону дірок для 80мм вентилів як на мал.5 орієнтувати. На сайті Ноктуа пишуть що він сумісний з моєю материнкою, але чи можна його буде покрутити в сторону дірок? Ніби розмір 95*95, думаю що кріплення там можна буде по всякому поставити?
Я просто вперше буду сам щось збирати, тому так перепитуюсь, щоб потім не шукати куди всунути непідходяще...
Dimentoza
Member

Если нужен кулер ТОП, то посмотри Дипкул Габриел. Хороший за свои деньги. Имел с ним дело.
MaxA
Member

Igor_1974
Вентили скорее всего надо менять (99%). PWM ни к чему. beQuiet Silent Wing будет самый раз. Noiseblocker BlackSilent XLP - не надо (1000-2000 оборотов). NB XL-1 был бы в самый раз, но корпус тесный - жаркий, возможно придется усиленно продувать, потому я бы ориентировался на более дорогие варианты.
також в корпус ніби влізе і цей Noctua NH-D9L
ИМХО не удачный вентиль. Ничего особенного, а денег немерянно. Самая неудачная модель у Ноктуа, наверное даже единственная неудачная.
Thermalright AXP-100 Muscle - вэсчь! Но я бы ориентировался на AXP-200. У него посадочные места под вентиль стандартные, радиатор больше по площади.
Igor_1974
Member

Dimentoza дякую, обов"язково гляну на нього.

МахА дякую. Тоді 2 вентиля замовлю beQuiet Silent Wing, там і гарантія ніби нормальна, і тихі вони.
По процесору - Термалрайт ахр 200 коштує 50 євро, мені це трохи дорогувато :( Жаба тисне за вентиль стільки грошей віддати. Підозрюю що для мого і3 будь який на 50% потужності підійде. Напевно зупинюсь на Thermalright AXP-100 Muscle - він і низький і компактний, і 6 трубок.
MaxA
Member

Igor_1974
Напевно зупинюсь на Thermalright AXP-100 Muscle - він і низький і компактний, і 6 трубок.
Почитай в обзорах стандартные ли посадочные места под вентили там. Может 92мм. Неплохо было бы иметь возможность замены на будущее.
Silent Wings - то, что надо.
mycolaevich
Member

Igor_1974
Для І3 вистачить будь-якого нормального кулера навіть в пасиві.
MaxA
Member

mycolaevich
Ну, там вроде как есть претензии на I5 в будущем.
Igor_1974
Member

http://www.tomshardware.de/cpu-kuhler-p ... 546-2.html - в Thermalright AXP-100 Muscle місце під стандартний 92мм вентилятор, і є пластина для 120мм вентиля. Думаю проблем з заміною вентиля небуде.
спойлер
10,1 x 10,8 x 1,4 cm
Montagepunkte L?fter wie bei 9,2 cm Modell
спойлер
Рассмотрим комплектный вентилятор. Его физические размеры составляют 108х101х14 мм. Диаметр крыльчатки — 95 мм, посадочные отверстия подходят для типоразмера 92 мм. Девять узких загнутых лопастей и двухрядный шариковый подшипник качения намекает на долговечность при среднем уровне шума. Скорость вращения регулируется методом ШИМ в диапазоне 900—2500 об/мин. Подключение четырех-контактное, длина шнура 200 мм.
- це вже звідси.

Миколайович - про всяк випадок, оскільки корпус маленький, буде стояти в ніші (недуже то й вентилюємій), буде грітись напевно... тому дивлюсь в сторону потужніших і менш шумних за боксовий. Та і в планах і5 + жефорсе 970, хоча тут 50/50, якщо поточна конфіга мене буде влаштовувати то потужніша просто без потреби. Можу пограти і на середніх налаштуваннях, для мене це не є дуже вже критично. Просто потужніший проц і відео я буду розглядати після купівлі нового телевізора, а це мінімум за півроку. І якщо все таки надумаю ставити і5, то хотів би лише його міняти а не + кулер.
MaxA
Member

Igor_1974
посадочные отверстия подходят для типоразмера 92 мм
То, что надо.
і є пластина для 120мм вентиля.
Ваще красота.
Vasbka
Member

Здравствуйте, нужна помощ в выборе кулера(башни) на цп, максимально тихий, высотой до 160мм(z9+ что б влез). Бюджет 1к+-
Сам присмотрел такой http://hard.rozetka.com.ua/zalman_cnps1 ... ma/p87959/" target="_blank но может есть что-то более интересной/тише в этом диапазоне.
MaxA
Member

Vasbka
Гнать будешь, какой проц?

Добавлено через 12 минут 38 секунд:
На сотку дороже есть DeepCool Lucifer
http://hotline.ua/computer-kulery-i-rad ... rices/#1/0" target="_blank

Ширина коробка 205мм - должен стать.
pararam
Member

Vasbka:Здравствуйте, нужна помощ в выборе кулера(башни) на цп, максимально тихий, высотой до 160мм(z9+ что б влез). Бюджет 1к+-
Сам присмотрел такой http://hard.rozetka.com.ua/zalman_cnps1 ... ma/p87959/" target="_blank но может есть что-то более интересной/тише в этом диапазоне.
А який цп? Кожен кулер спроектований під якийсь оптимальний діапазон по потужності, може вам і дешевший підійде. А безшумність забезпечується здатністю вентилятора тихо працювати - при гіршій продуктивності на дуже великому навантаженні, може бути виграш в шумових характеристиках на малих потужностях

Igor_1974: 8. Не визначився з кулером для процесора, щожливо хтось порадить тихий кулер.
Корпус вже замовив - SilverStone SST-GD09-B Granada GD09 schwarz .
Невеликий баштовий, типу цього

Dimentoza:Если нужен кулер ТОП, то посмотри Дипкул Габриел. Хороший за свои деньги. Имел с ним дело.
судячи з фоток корпуса на сайті виробника йому топ не обов'язковий, я раджу башту
MaxA
Member

pararam
Невеликий баштовий, типу
Корпус сам по себе жаркий, тесный. Есть перспективы замены на I5. Если финансы позволяют взять наверняка и с запасом, то какой смысл экономить эти несчастные 200грн?
pararam
Member

MaxA:Корпус сам по себе жаркий, тесный. Есть перспективы замены на I5. Если финансы позволяют взять наверняка и с запасом, то какой смысл экономить эти несчастные 200грн?
смисл направити потік тепла з кулера в правильному напрямку
Изображение
Igor_1974
Member

pararam, цілком вірно ви підмітили, оптимально я хотів направити потік повітря від проца в вентиляцію 80мм вентилів, так як і на фото
Изображение.
Але Hyper TX3 EVO по висоті 136 мм, що практично впритик, і до того ж на пластикових кліпсах ... щось я очкую таке ставити )
Я ще знайшов варіант на сайті ноктуа - Noctua NF-U9S, висота 125 мм, мав би влізти без проблем. Як вам такий варіант в порівнянні з термалрайтом ахр 100 ? Нокту U12S ніби хвалять, а тут така ж конфіга лише нижча
MaxA
Member

pararam
смисл направити потік тепла з кулера в правильному напрямку
Пожалуй есть смысл. Только тогда бы я брал DeepCool IceEdge 400XT. Трубок больше и крепление нормальное, а не эти идиотские клипсы аля боксовый.

Добавлено через 4 минуты 57 секунд:
Igor_1974
Если цена не напрягает, то Noctua NF-U9S - самый лучший вариант. Просто по эффективности он не удивляет, а цена ваще немаленькая. Качество и уровень шума как всегда будет на высоте. У меня у самого U12S.
А разница с U12S у него - 60 грн. Перегнули они слегка с ценником, хотя и корпус просит не простых решений.
Igor_1974
Member

Дякую за ще один варіант.
Ціна напрягає звичайно... я вже не знаю, діпкул коштує 537+35 доставка = 572 грн, + з часом або й одразу до нього прикупити вентиля, а це ще 400-450 грн. Разом 1000 грн, і при тому ефективність та сама що в ноктуа за 1450.

Але моделі 400хт в продажі не бачу, лише фс. Я так розумію що це однакові моделі, хт лише пофарбована?

Добавлено через 5 минут 37 секунд:
В мене таке враження що той діпкул з якогось дуже тонкого металу зроблений (з консервної банки...), він хоть гнутись небуде?
pararam
Member

Igor_1974: Я ще знайшов варіант на сайті ноктуа - Noctua NF-U9S, висота 125 мм, мав би влізти без проблем. Як вам такий варіант в порівнянні з термалрайтом ахр 100 ? Нокту U12S ніби хвалять, а тут така ж конфіга лише нижча
NH-U9S? хороший варіант, із запасом під будь-який апгрейд проца. Порівнювати не стану, лише скажу, що в низькопрофільних топів можуть бути колізії з материнками і памяттю, тому треба спочатку вибрати їх, а тоді кулер такого типу
Vasbka
Member

pararam:
Vasbka:Здравствуйте, нужна помощ в выборе кулера(башни) на цп, максимально тихий, высотой до 160мм(z9+ что б влез). Бюджет 1к+-
А який цп? Кожен кулер спроектований під якийсь оптимальний діапазон по потужності, може вам і дешевший підійде. А безшумність забезпечується здатністю вентилятора тихо працювати - при гіршій продуктивності на дуже великому навантаженні, може бути виграш в шумових характеристиках на малих потужностях
Собственно их два athlon 750k и i5 4590 на 1м стоит это Zalman CNPS5X Performa, на 2м бокс. Нужен большой кулер чтоб в простои да и в нагрузке вращение крыльчатки было минимальным.
Ответить