Останні статті і огляди
Новини
Выбор звуковой карты
-
Radio Bay
Member
Піди спитай на проффорумах, не грузи маячню. Дивлюсь, ти ще й спеціалістом у звукозапису несподівано ставScoffer: ↑ 22.06.2024 19:22Всі, хто хоче щоб його музика коректно відтворювалась на 99.(9)% пристроїв працюють з 44.1 бо іншого варіанту не існує
-
Scoffer
Member
Radio Bay
Та ми всі тебе вже чули: аппаратура не здатна виміряти, цифра не цифра і кудись дівається сама собою, а фізики то взагалі якісь лохи. Попом працювати не пробував? Вони там приблизно те ж саме втирають.
Аудіоінженери не тусуються на твоїх форумах щоб не ловити фейспалми в кожному першому повідомлені, але прекрасно знають що якщо продукт готується як аудіо, то його необхідно семплити в 44.1 з джерела кратного 44.1, тобто 44.1/88.2/176.4/352.8, а як відео то в 48 з 48/96/192/384 тому що такі стандарти і тому що кінцеві пристрої з масс-маркету в це вміють і не вміють по іншому. А ще необхідно душити динамічний діапазон і рубити частоти зверху і знизу рівно з тої ж причини. Я тобі спектрограми перечісного музла вже показував де все задавлено по саме неможу. Всім начхати на 0.0000001% юзерів "з топовими звукосистемами", всі зводять так щоб звучало +/- нормально на бумбоксі, чи, хай простять боги, портативній колонці з самокату.
192->44.1 і навпаки призводить до гарантованих спотворень. Так само як і будь-які інші не кратні варіації. І хоча б з цієї причини не використовується в звукозапису на поважаючій себе студії.
Відправлено через 24 хвилини 43 секунди:
От на що треба дивитись в виборі звукової карти для компухтера, так це на наявність окремого тактового генератора для 44.1 кГц бо є якась трішки дурна мода вважати комп виключно відеопристроєм, оснащувати генератором на 48 кГц і ресемплити на звуковухах 44.1->48 що звісно ж ні до чого гарного не призводить, а ви всі потім теорії заговорів будуєте
Є генератор, THD і динамічні спотворення десь за третім нулем після коми = звуковуха норм, подвійний сліпий тест з такою ж по характеристикам іншої моделі не пройдеш.
Та ми всі тебе вже чули: аппаратура не здатна виміряти, цифра не цифра і кудись дівається сама собою, а фізики то взагалі якісь лохи. Попом працювати не пробував? Вони там приблизно те ж саме втирають.
Аудіоінженери не тусуються на твоїх форумах щоб не ловити фейспалми в кожному першому повідомлені, але прекрасно знають що якщо продукт готується як аудіо, то його необхідно семплити в 44.1 з джерела кратного 44.1, тобто 44.1/88.2/176.4/352.8, а як відео то в 48 з 48/96/192/384 тому що такі стандарти і тому що кінцеві пристрої з масс-маркету в це вміють і не вміють по іншому. А ще необхідно душити динамічний діапазон і рубити частоти зверху і знизу рівно з тої ж причини. Я тобі спектрограми перечісного музла вже показував де все задавлено по саме неможу. Всім начхати на 0.0000001% юзерів "з топовими звукосистемами", всі зводять так щоб звучало +/- нормально на бумбоксі, чи, хай простять боги, портативній колонці з самокату.
192->44.1 і навпаки призводить до гарантованих спотворень. Так само як і будь-які інші не кратні варіації. І хоча б з цієї причини не використовується в звукозапису на поважаючій себе студії.
Відправлено через 24 хвилини 43 секунди:
От на що треба дивитись в виборі звукової карти для компухтера, так це на наявність окремого тактового генератора для 44.1 кГц бо є якась трішки дурна мода вважати комп виключно відеопристроєм, оснащувати генератором на 48 кГц і ресемплити на звуковухах 44.1->48 що звісно ж ні до чого гарного не призводить, а ви всі потім теорії заговорів будуєте
Є генератор, THD і динамічні спотворення десь за третім нулем після коми = звуковуха норм, подвійний сліпий тест з такою ж по характеристикам іншої моделі не пройдеш.
-
Radio Bay
Member
Звідкіля ти можешь знати, що вони знають? Та й ще пишешь, що "Студії працюють з 44.1 бо стандарт", ох уж мені ці диванні теоретикиScoffer: ↑ 22.06.2024 20:53але прекрасно знають що якщо продукт готується як аудіо
На моїх ні, в них свої, ході питай там у якій частоті працюють з матеріалом в студії, відкрию секрет - чим вище, тим краще, але кратно частоті матеріалу на виходіScoffer: ↑ 22.06.2024 20:53Аудіоінженери не тусуються на твоїх форумах
-
Scoffer
Member
Radio Bay
Звідтіля що у мене освіта це цифрова обробка сигналів, в надвисокочастотній її частині, там де все трішки складніше ніж в якомусь там звукові, і з того що мій диплом навіщось приїжджали слухати аж діди з національної академії наук України, тобто я таки дещо шарю як обробляються аналогові сигнали в цифрі, що для цього треба, і які наслідки має. Оскільки альтернативної фізики поки що не вигадали, то я цілком собі здатен здогадатись якій частині ЦОС треба навчити звукоінженера щоб він не лажав з апаратурою, і не вигадував нісенітніці про транспорт, кабеля, семеплінг і цапи з ацп.
Звідтіля що у мене освіта це цифрова обробка сигналів, в надвисокочастотній її частині, там де все трішки складніше ніж в якомусь там звукові, і з того що мій диплом навіщось приїжджали слухати аж діди з національної академії наук України, тобто я таки дещо шарю як обробляються аналогові сигнали в цифрі, що для цього треба, і які наслідки має. Оскільки альтернативної фізики поки що не вигадали, то я цілком собі здатен здогадатись якій частині ЦОС треба навчити звукоінженера щоб він не лажав з апаратурою, і не вигадував нісенітніці про транспорт, кабеля, семеплінг і цапи з ацп.
-
Radio Bay
Member
От тому що у нас всьому навчають діди, які ще Хрущйова бачили в нас і є така дупа. У РЕ такі ж. Маю надію, що скоро це змінитьсяScoffer: ↑ 22.06.2024 21:29і з того що мій диплом навіщось приїжджали слухати аж діди з національної академії наук України
-
Scoffer
Member
Radio Bay
Маячня. У нас чудова універська освіта в природничих науках. Була. Поки не зробили болонську реформу (хоча скоріше оболонську, і не в честь району Києва), і не дозволили обирати предмети відфонарно. А потім отакі міфи створюються
Маячня. У нас чудова універська освіта в природничих науках. Була. Поки не зробили болонську реформу (хоча скоріше оболонську, і не в честь району Києва), і не дозволили обирати предмети відфонарно. А потім отакі міфи створюються
-
Radio Bay
Member
Природа, теоретичні науки так, але не практичні, наприклад РЕ. В мене знайомий з двома вишами по РЕ. Багато чого нового від мене узнав, як кабелі не працюють, і як цифра завжди цифра, але чомусь з різним виходами та різною комутацією звук різний. Бо в мене то не язиком чесати, 10 сек, перемкнув, усе зрозуміло. Тому диванні теоретики без досвіду для мене тупі балаболиScoffer: ↑ 22.06.2024 21:41У нас чудова універська освіта в природничих науках. Була
-
Scoffer
Member
Radio Bay
В практичними теж все гарно. Мене з руками і ногами забирали за фахом, не влаштувала ЗП. Але це явно не проблема освіти.
В практичними теж все гарно. Мене з руками і ногами забирали за фахом, не влаштувала ЗП. Але це явно не проблема освіти.
Але подвійний сліпий тест не пройдеш Я таких достатньо свого часу влаштовував, був доступ до гарної безеохової камери і супутнього обладнання. Всі такі з суперчутливими слухами, що в сліпу постійно плутаються зі свідченнями, а як бачать що куди втикається так одразу "страшена різниця" Так що для мене все рівно навпаки, поки не підтверджено апаратними вимірюваннями - балабольство.Radio Bay: ↑ 22.06.2024 22:0810 сек, перемкнув, усе зрозуміло
-
Radio Bay
Member
Знайоме балабольство, відпочивай, купи собі цапа, візьми гарну кабелюку на прокат, та розберись сам. Я таке ж чув про будь-які ЗК, цапи, кабелі, фірмові СД і так даліScoffer: ↑ 22.06.2024 22:28Але подвійний сліпий тест не пройдеш
-
Scoffer
Member
Radio Bay
Знайоме балабольство це від пересічних аудіофілів відмовлятись від подвійних сліпих тестів бо у вас тоді релігія не сходиться з реальністю
Знайоме балабольство це від пересічних аудіофілів відмовлятись від подвійних сліпих тестів бо у вас тоді релігія не сходиться з реальністю
-
lewerlin
Member
Років десять тому писав товаришу дипломну, на маловивчену тему. Копіпаст з Гугла і "літературне" редагування. Розраховували на трійку, чисто ради заліку - отримали 5 і похвалу на весь універ(НАУ). Дипломну виставили як зразок. . Тупо тому, що воно взад "не гуглилось", бо підредагували копіпаст.
Років чотири тому мій енікейщик радився щодо теми дипломної(мікроелектроніка, КПІ). Йому пропонували і НАНД, і апаратне хешування і інші всякі такі теми... Поки він не озвучив вимоги, до роботи. Вимоги "вбили" - частиною роботи обов'язково мала бути паяна платка зі світлодіодною індикацією, на все інше пофігу, але платку обов'язково.
А якщо полізти в загашник історій колег, випускників КПІ 90их, то там взагалі треш.
Але правило - в реальній роботі з технологіями, забувати універ - обов'язково. Інакше роботи не буде. Винятки були дуже рідко.
Перший запис роблять в DSD, далі переганяють в PCM, скільки обладнання тягне. Зазвичай 32/384 або 32/352.8. З цим працюють. 44.1/48 то вже кінцевий мастер під реліз.Radio Bay: ↑ 22.06.2024 21:17Та й ще пишешь, що "Студії працюють з 44.1 бо стандарт", ох уж мені ці диванні теоретики
-
Scoffer
Member
Котрий кратний 44.1, а не 48, що і треба було довести. Отримати з DSD гарні 384 кГц неможливо, спотворення гарантовані. Для кіно годиться, а музику в здоровому глузді все одно в фіналі зводять до 44.1, а ніяк не до якихось там хайрезів просто тому що апаратура користувача не вміє 88.2/176.4/352.8 приблизно ніколи.lewerlin: ↑ 22.06.2024 22:47Перший запис роблять в DSD
-
Radio Bay
Member
Ох, що ж там за тачки? Спробую якось у Саундфорджі покрутить такий звук. Так там 2 канали, а може бути й 20. Те що працюють не с 44.1 та не записують в ньому я знаюlewerlin: ↑ 22.06.2024 22:47Зазвичай 32/384 або 32/352.8. З цим працюють.
-
lewerlin
Member
А ще кратний 64ом. І, сюрприз, 192. DSD128 і далі, вже кратні 384ом. Це якщо вас хвилює кратність . Бо при конвертації там немає і не може бути прямого ресемплу,Scoffer: ↑ 22.06.2024 22:56Котрий кратний 44.1
-
Radio Bay
Member
Міркую, що там як з ресайзом картинок, коли зменшуємо , чим більше сорс, тим вище якість, кили х3, х4, то можна якісно перерахуватиlewerlin: ↑ 23.06.2024 07:58Бо при конвертації там немає і не може бути прямого ресемплу
-
lewerlin
Member
У DSD і PCM, скажемо так "різний" формат семплів. Тому їх не можна тупо ресемплити як РСМ в РСМ. Кратність вже не грає ролі, хоча в основі ніби і лежать 44,1.Radio Bay: ↑ 23.06.2024 09:06Міркую, що там як з ресайзом картинок, коли зменшуємо , чим більше сорс, тим вище якість, кили х3, х4, то можна якісно перерахувати
-
Scoffer
Member
lewerlin
У тебе калькулятор зламався
Ні DSD (2822.4 кГц), ні DSD128 (5644.8), ні навіть DSD256 (11289.6) не діляться на ціло ні на 48кГц, ні тим паче на 192 кГц.
При конвертації дельта-сігма в pcm якщо на один семпл pcm можна покласти цілу кількість семплів дельта-сігма, то це просто дециматор, можна навіть примітивний CIC-фільтр. Якщо не співпадають то це апроксимація в часовій площині, різниця по складності на десятковий порядок, або може навіть декілька. Різниця в накопичених помилках приблизно така ж сама.
Відправлено через 1 хвилину 44 секунди:
Відправлено через 13 хвилин 38 секунд:
Не, можна обійтись CIC-фільтром і при конвертації в 48 кГц, якщо лютий джиттер влаштує. Для цього правда доведеться оверсемплити DSD, але то незначні подробиці. Я навіть не сумніваюсь що деякі так і роблять
У тебе калькулятор зламався
Ні DSD (2822.4 кГц), ні DSD128 (5644.8), ні навіть DSD256 (11289.6) не діляться на ціло ні на 48кГц, ні тим паче на 192 кГц.
При конвертації дельта-сігма в pcm якщо на один семпл pcm можна покласти цілу кількість семплів дельта-сігма, то це просто дециматор, можна навіть примітивний CIC-фільтр. Якщо не співпадають то це апроксимація в часовій площині, різниця по складності на десятковий порядок, або може навіть декілька. Різниця в накопичених помилках приблизно така ж сама.
Відправлено через 1 хвилину 44 секунди:
Грає. Така частота була обрана не від фонаря, а для спрощення конвертації в 44.1 PCM і назад.lewerlin: ↑ 23.06.2024 10:26Кратність вже не грає ролі
Відправлено через 13 хвилин 38 секунд:
Не, можна обійтись CIC-фільтром і при конвертації в 48 кГц, якщо лютий джиттер влаштує. Для цього правда доведеться оверсемплити DSD, але то незначні подробиці. Я навіть не сумніваюсь що деякі так і роблять
-
lewerlin
Member
Всі дискретизації DSD кратні 64ом. Дискретизації РСМ 192 і 384 - теж. В 48 і 96 РСМ ніхто DSD ресемплити і не збирається. І вся математика не виходить за рамки арифметики.Scoffer: ↑ 23.06.2024 11:01Ні DSD (2822.4 кГц), ні DSD128 (5644.8), ні навіть DSD256 (11289.6) не діляться на ціло ні на 48кГц, ні тим паче на 192 кГц.
Але знову таки - ніхто цим не займається. Відтворюється аналог с DSD і вже з нього береться РСМка. Без прямого ресемплу.
-
Scoffer
Member
lewerlin
До чого тут твої 64? Ти що конвертиш все в 64 кГц?
2822.4/192=14,7 -> не кратно -> привіт цікавим алгоритмам з ферроу-фільтрів замість простої формули в одну строчку з сіс-фільтра.
Воно конвертиться, працює, тільки складніше і з більшою похибкою. І тут виникає питання нафіга козі баян якщо можна 2822.4/176.4=16 або 2822.4/352.8=8?
Відправлено через 8 хвилин 34 секунди:
Як китайські піонери, чесне слово, знаходите собі проблему на рівному місці і героїчно її вирішуєте
До чого тут твої 64? Ти що конвертиш все в 64 кГц?
2822.4/192=14,7 -> не кратно -> привіт цікавим алгоритмам з ферроу-фільтрів замість простої формули в одну строчку з сіс-фільтра.
Воно конвертиться, працює, тільки складніше і з більшою похибкою. І тут виникає питання нафіга козі баян якщо можна 2822.4/176.4=16 або 2822.4/352.8=8?
Відправлено через 8 хвилин 34 секунди:
Як китайські піонери, чесне слово, знаходите собі проблему на рівному місці і героїчно її вирішуєте
-
Ostin
Member
DSD кратне завжди 44.1.
Звичайний SACD - то 44,1*64. DSD 128 = 44.1*128. DSD 256 = 44.1*256. І т.д. Звісно, в такому випадку воно також кратне 64, бо всі DSD кратні 64 .
Я особисто теж DSD 256 завжди переганяю в 352.8 або DSD 128 в 176.4, а потім вже в народні 24\44100 через Foobar.
Але, чесно кажучи, не впевнений, що при конверті з DSD в PCM воно спрацьовує як в конверті PCP to PCM, бо формати принципово різні. Просто задля очищення совісті так роблю
Звичайний SACD - то 44,1*64. DSD 128 = 44.1*128. DSD 256 = 44.1*256. І т.д. Звісно, в такому випадку воно також кратне 64, бо всі DSD кратні 64 .
Я особисто теж DSD 256 завжди переганяю в 352.8 або DSD 128 в 176.4, а потім вже в народні 24\44100 через Foobar.
Але, чесно кажучи, не впевнений, що при конверті з DSD в PCM воно спрацьовує як в конверті PCP to PCM, бо формати принципово різні. Просто задля очищення совісті так роблю