Останні статті і огляди
Новини
HDD: вопросы по SMART, диагностике, восстановлению данных и прочее
-
Alex+
Member
Shpoker
Цікава логіка виробника. Чому вони зробили весь атрібут на 150 пунктів, а по специфікаціям виробника критична температура в працюючому стані для цієї лінійки дисків - 65С? Так, якби диск до 57 прогрівся, то атрибут worst провалився б майже донизу і одразу б було видно щось неладне
Цікава логіка виробника. Чому вони зробили весь атрібут на 150 пунктів, а по специфікаціям виробника критична температура в працюючому стані для цієї лінійки дисків - 65С? Так, якби диск до 57 прогрівся, то атрибут worst провалився б майже донизу і одразу б було видно щось неладне
-
Shpoker
Member
Alex+
в низ он никогда не провалится до нуля (разве что при пожаре), но вот в смарт еррор логе после преодолевания какой-то планки начнет писать ивент о том что температура БЫЛА вот такой-то на таком-то часе работы (возможно и есть именно эти 65 градусов). при этом ворст в этом случае будет непалевные 85 и тулзы которые не вычитывают все логи смарта и ориентируются чисто на аттрибуты будут делать вид что всё норм.
в низ он никогда не провалится до нуля (разве что при пожаре), но вот в смарт еррор логе после преодолевания какой-то планки начнет писать ивент о том что температура БЫЛА вот такой-то на таком-то часе работы (возможно и есть именно эти 65 градусов). при этом ворст в этом случае будет непалевные 85 и тулзы которые не вычитывают все логи смарта и ориентируются чисто на аттрибуты будут делать вид что всё норм.
-
Rex
Member
Shpoker
Понял, не знал этого. СпасибоВ смарте 194 параметр. Начинается со 150 конкретно в этом случае, худшее 93, цена деления 1 градус
-
Alex+
Member
Так планка 0 стоїть, проміжного значення там немає, хібо що в саму програму занесене якесь значення на розсуд автора, по типу як в крісталдіскінфо зроблено. Але це ж не диск евенти посилає...Shpoker: ↑ 01.03.2023 17:09но вот в смарт еррор логе после преодолевания какой-то планки начнет писать ивент
Можна і фірмовим дашбордом глянуть, але здається мені, що нічого другого там не буде.Shpoker: ↑ 01.03.2023 17:09не вычитывают все логи
-
Shpoker
Member
Alex+
линуксовым smartctl глядеть нужно. вот он всё вываливает что с годами там накопилось)
Отправлено спустя 9 минут 20 секунд:
ой, оно и под венду есть
https://sourceforge.net/projects/smartm ... tmontools/
ком строку от админа и smartctl -l error <буква диска> и выдаст журнал ошибок. вобще журналов там много, но в основном всё самое критичное вываливается именно в журнале ошибок или с маленькой -а
линуксовым smartctl глядеть нужно. вот он всё вываливает что с годами там накопилось)
Отправлено спустя 9 минут 20 секунд:
ой, оно и под венду есть
https://sourceforge.net/projects/smartm ... tmontools/
ком строку от админа и smartctl -l error <буква диска> и выдаст журнал ошибок. вобще журналов там много, но в основном всё самое критичное вываливается именно в журнале ошибок или с маленькой -а
-
Alex+
Member
Shpoker
Дякую. Подивлюсь що воно таке та які там журнали.
Відправлено через 1 годину 8 хвилин 41 секунду:
Продивився я логи. Цікава программа, але є але.
На моїх дисках нічого нового вона не показала, а с ссд навіть прибрехала.
У мене ссд на фісон s10 без термодатчика. А програма стверджує що воно є, та ще і гріється не слабо, хоча все холодне навіть пальцю.
Тому як істину в останній інстанції на неї покластися не можу. В любому випадку, якщо новий диск здається по гарантії, то авторизовані сервіси першочергово дивляться на свої фірмові утиліти, в яких розробники враховують нюанси своїх продуктів та приймають відповідне рішення.
PS: Доречі, щоб вибрати потрібний диск потрібно було не букву вводить, а номер фізичного драйву. Чи так було раніше не знаю, бо не користувався раніше цією тулзою.
Дякую. Подивлюсь що воно таке та які там журнали.
Відправлено через 1 годину 8 хвилин 41 секунду:
Продивився я логи. Цікава программа, але є але.
На моїх дисках нічого нового вона не показала, а с ссд навіть прибрехала.
У мене ссд на фісон s10 без термодатчика. А програма стверджує що воно є, та ще і гріється не слабо, хоча все холодне навіть пальцю.
Тому як істину в останній інстанції на неї покластися не можу. В любому випадку, якщо новий диск здається по гарантії, то авторизовані сервіси першочергово дивляться на свої фірмові утиліти, в яких розробники враховують нюанси своїх продуктів та приймають відповідне рішення.
PS: Доречі, щоб вибрати потрібний диск потрібно було не букву вводить, а номер фізичного драйву. Чи так було раніше не знаю, бо не користувався раніше цією тулзою.
-
Shpoker
Member
Alex+
Извиняюсь, под виндовсом мало чего знаю. Прогу можно сбилдить посвежее, мб с ссд будет веселее (хотя если она пишет что он у нее в бд, то должен и читаться нормально).
Так то прога как прога, просто позволяет почитать журналы, а не только аттрибуты + вогнать диски в режимы самодиагностики встроенной.
Пс.: А чо ты там увидеть то хотел, если диск живой?))
Извиняюсь, под виндовсом мало чего знаю. Прогу можно сбилдить посвежее, мб с ссд будет веселее (хотя если она пишет что он у нее в бд, то должен и читаться нормально).
Так то прога как прога, просто позволяет почитать журналы, а не только аттрибуты + вогнать диски в режимы самодиагностики встроенной.
Пс.: А чо ты там увидеть то хотел, если диск живой?))
-
Alex+
Member
Так це і victoria, mhdd або hdat2 вміють робити, а які там журнали навіть не знаю що сказати. Перший раз чую щоб диск вів якийсь свій журнал. Так, є внутрішня робота з дефект-листами та інщі внутрішні процеси, але таке і smartctl не показує. Можливо то якісь свої внутрішні логи або від контролера сата\рейду? Якщо є якась авторитетна технічна інфа на рахунок цих внутрішніх журналів, дайте почитають. А програму взяв найновішу за посиланням.Shpoker: ↑ 01.03.2023 20:48вогнать диски в режимы самодиагностики встроенной
Відправлено через 1 хвилину 53 секунди:
Журнали цікаві шукавShpoker: ↑ 01.03.2023 20:48А чо ты там увидеть то хотел, если диск живой?))
-
Shpoker
Member
Alex+
Буду на работе, найду живой трупик и скопипащу тебе в личку кусок журнала диска). Посмотришь хоть как оно выглядит)
Буду на работе, найду живой трупик и скопипащу тебе в личку кусок журнала диска). Посмотришь хоть как оно выглядит)
-
Alex+
Member
хіба не так, як в рекомендованій вами smartctl?Shpoker: ↑ 01.03.2023 21:19Посмотришь хоть как оно выглядит)
-
Shpoker
Member
Alex+
Так ей и прочитаю, просто ты видишь пустоту и оно не интересно, а когда диск залогировал что-то, то оно и покажется. Перегретых дисков у меня к сожалению сейчас нет (по аттрибутам смарта красота, а в журнале предупреждения были), а бэды в логах есть, с адрессами, датами и инструкциями которые завалились в момент чтения или записи.
Так ей и прочитаю, просто ты видишь пустоту и оно не интересно, а когда диск залогировал что-то, то оно и покажется. Перегретых дисков у меня к сожалению сейчас нет (по аттрибутам смарта красота, а в журнале предупреждения были), а бэды в логах есть, с адрессами, датами и инструкциями которые завалились в момент чтения или записи.
-
Alex+
Member
Зрозуміло, цікавоShpoker: ↑ 01.03.2023 21:27 просто ты видишь пустоту и оно не интересно, а когда диск залогировал что-то, то оно и покажется.
може воно таку ж "правду" про перегрів пише, як у і випадку з моїм ссд, від балди?Shpoker: ↑ 01.03.2023 21:27Перегретых дисков у меня к сожалению сейчас нет (по аттрибутам смарта красота, а в журнале предупреждения были)
Ну так це логи дефект листа?Shpoker: ↑ 01.03.2023 21:27 бэды в логах есть, с адрессами
-
Shpoker
Member
Нене, там диск пишет. Дело проги просто это показать. Сама она ничего не пишет.Alex+: ↑ 01.03.2023 21:35може воно таку ж "правду" про перегрів пише, як у і випадку з моїм ссд, від балди?
Не, дефектлист пользователь не увидит никогда). А это просто журнал регистрации ошибок для конечного потребителя.Alex+: ↑ 01.03.2023 21:35Ну так це логи дефект листа?
-
Alex+
Member
Shpoker
Дякую, цікава інфа. Хоча працювати з ссд программі ше треба вчитись
Дякую, цікава інфа. Хоча працювати з ссд программі ше треба вчитись
-
Shpoker
Member
Alex+
Если есть опыт сбора из сорцов - зайди на офсайт разработчика и собери себе свежий билд, а то на сорсфорже реально старьё)
Если есть опыт сбора из сорцов - зайди на офсайт разработчика и собери себе свежий билд, а то на сорсфорже реально старьё)
-
Alex+
Member
Нєє, такого нема таланту. Доречі по журналам знайшов статті та приклади повних логів. Воно виявляється є в повному обсязі і у вікторії, якось я до нього не дійшов. За рахунок графічної оболонки там це все легше для розуміння і користування.Shpoker: ↑ 01.03.2023 21:50Если есть опыт
Дякую за натирку! Цікаво буде звірити логи з ссд
-
Shpoker
Member
Да вобще незачто. Может когда-то пригодится
-
Alex+
Member
Shpoker
Дякую звісно знадобиться! Звірив логи з ссд - все чітко, ніякого фантомного нагріву немає, ніяких евентів з помилками. Отже і правда збірка smartctl застарівша або з якимось багом.
Дякую звісно знадобиться! Звірив логи з ссд - все чітко, ніякого фантомного нагріву немає, ніяких евентів з помилками. Отже і правда збірка smartctl застарівша або з якимось багом.
-
SergeyGUG
Junior
Чем чревато для диска такая температура подскажите ?
-
Alex+
Member
В вашому випадку нічим. Деякі модели починають сипати помилками та запускати рекалібровку