SSD. Выбор накопителя, результаты тестов

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
almazmusic
Король клавиатуры

Повідомлення

Востаннє редагувалось 05.03.2015 11:09 користувачем Vovchic_jrc, всього редагувалось 62 разів.
ck_ua
Member

Повідомлення

Евгений King: 08.10.2023 19:28Заради швидкості зчитування
Куди? В NULL? :)
Ostin
Member

Повідомлення

Щоб утилізувати швидкість PCIe x4, потрібно як мінімум два ссд, один з яких дозволяє з такою швидкістю читати, а інший може хоча б деякий час на такій швидкості писати. Малореальний сценарій для домашнього юзера, але має право на життя в якихось робочих пк, де монтаж великих обсягів відбувається. В якості приймача треба брати щось з великим SLC і дивитись огляди. В якості джерела в принципі пофіг.
lewerlin
Member

Повідомлення

Евгений King: 08.10.2023 19:28Заради швидкості зчитування чому б і ні
Ви її, по моніторингу, більше 600 Мб/с не побачите, без специфічних завдань. Хоч DC P5800X поставте(але тут хоча б в дрібноблочці і затримках буде профіт).

Отправлено спустя 3 минуты 15 секунд:
Ostin: 08.10.2023 19:49Щоб утилізувати швидкість PCIe x4, потрібно як мінімум два ссд, один з яких дозволяє з такою швидкістю читати, а інший може хоча б деякий час на такій швидкості писати. Малореальний сценарій для домашнього юзера, але має право на життя в якихось робочих пк, де монтаж великих обсягів відбувається. В якості приймача треба брати щось з великим SLC і дивитись огляди. В якості джерела в принципі пофіг.
Два Оптани без затримок читатимуть/писатимуть один одному на максималках весь об'єм. Ціна питання 10к$+.
l-m
Member

Повідомлення

lewerlin: 08.10.2023 19:55
Евгений King: 08.10.2023 19:28Заради швидкості зчитування чому б і ні
Ви її, по моніторингу, більше 600 Мб/с не побачите, без специфічних завдань. Хоч DC P5800X поставте(але тут хоча б в дрібноблочці і затримках буде профіт).
Це проблема моніторінгу, я колись вже тут пояснював.
Та й то ;)
спойлер
Steam_start_20231008_200903.png
Solidigm P44 Pro 1TB, запуск Стіму (який як завжди щось оновив), запуск гри. Дуже специфічне завдання :)
І це в мене ще 64ГБ пам'яті, де могло залишитись щось закешоване (моя помилка що не дпопнув кеші).
lewerlin
Member

Повідомлення

l-m: 08.10.2023 20:16Це проблема моніторінгу, я колись вже тут пояснював.
Під моніторингом, я мав на увазі щось типу хвінфо в фоні, який все фіксує 24/7.
спойлер
Це за сьогодні
11.PNG
За чотири роки, я в графі максимум бачив вище шестисот аж один раз, коли переносив теку стіма на свіжий Р5. Просто немає нічого, крім копіпасту на інший НВМЕ, що потребувало/могло обробляти потік даних на більшій швидкості.
Аби я монтажив равки по 1-1,5 гіга в Да Вінчі - ок, знадобилося б. У вас є такі задачки?
l-m
Member

Повідомлення

lewerlin: 08.10.2023 20:34
l-m: 08.10.2023 20:16Це проблема моніторінгу, я колись вже тут пояснював.
Під моніторингом, я мав на увазі щось типу хвінфо в фоні, який все фіксує 24/7.
спойлер
Це за сьогодні11.PNG
За чотири роки, я в графі максимум бачив вище шестисот аж один раз, коли переносив теку стіма на свіжий Р5.
Ну й яка частота там частота вибірки?
Ладно, я знайшов:
l-m: 29.08.2023 02:05 До речі, просто дивитись на швидкість — марно. Адже без запису та аналізу трейсів незрозуміло чи там послідовне читання, чи рандомне, яка глибина черги тощо.
А якщо там рандом блоками 4КБ з 1T/1Q, то досі ніхто за 100 МБ/с толком не може вийти.

А ще ж моніторинг показує швидкість за 1 секунду зазвичай. І от грі треба почитати 400МБ. Читаємо на Сата, він витрачає на це секунду, показує 400 МБ/с. Читаємо на NVME, він витрачає на це 0.1с (4 ГБ/с), та решту часу (0.9с) робить нічого. Моніторинг показує... знов 400 МБ/с :gigi:
Таким чином, що там побачити свої 4 ГБ/с, треба прочитати мінімум 4 ГБ за раз (або 8+ ГБ, щоб гарантовано). А тут вже інша проблема, навіть якщо й треба так багато даних, то їх ще треба "перетравити". Тому в мене з P44 Pro розганяєш процесор на 10% — майже на стільки й швидше завантаження стає...
--------------------------------------------
lewerlin: 08.10.2023 20:34 Аби я монтажив равки по 1-1,5 гіга в Да Вінчі - ок, знадобилося б. У вас є такі задачки?
Треба було ж без специфічних завдань, тому й кинув запуск Стіму з грою. А так, у мене ще наприклад є відновленя-збереження віртуальних машин чи гібернейт хост-ситеми, де купа ГБ читаються-пишуться помітно швидше за 600 МБ/с.
Як раз коли перейшов з МХ500, то при першому закриті віртуалки навіть не зрозумів що сталось, бо замість чекати 10+ с практично моментально закрилось. Але це справді лиш рідкий випадок.
lewerlin
Member

Повідомлення

l-m: 08.10.2023 21:35Як раз коли перейшов з МХ500, то при першому закриті віртуалки навіть не зрозумів що сталось, бо замість чекати 10+ с практично моментально закрилось. Але це справді лиш рідкий випадок.
Це більше заслуга самого протоколу. У АНСІ всього одна черга на 32 запити. У НВМЕ максимальний ліміт 64к черг по 64к запитів(на практиці там реалізовано зазвичай менше, але все одно - прірва).
l-m: 08.10.2023 21:35А так, у мене ще наприклад є відновленя-збереження віртуальних машин чи гібернейт хост-ситеми
Так це потрібно вказувати. Це не дефолт домашнього ПК. І тут вам все одно не скільки "лінійка" потрібна, скільки іопси(хоча дивлячись які віртуалки).
І 4.0 уже має сенс, але не через швидкість, а через більшу потужність контролерів в цьому поколінні(надлишкову для типового ігро-пк) і більшу кількість іопс. Але це стосується буферних предтопів-топів, типу КС3000, Р5 Плюс або Адата 960. Щось дешеве, типу РХ600, буде гірше буферної Кіоксії старішої версії.
І ще треба не слабенький проц, бо боттлнечити почне же він(в мене SLES з САПом і однією тестовою базою длубався в 5900Х і косяки Хайпер-в, іопси були до лампочки).
Евгений King
Member

Повідомлення

Всім дякую, візьму пару ADATA LEGEND 960 1TB
А що тут обговорювати я так і не зрозумів, вищезгадані ADATA - 2327 грн/1Tb в клозетці, здається все, що тут радили на PCI-E 3.0 навіть дорожче було.
Хотів поради що купити, а отримав суперечку як це працює і купи собі SATA і не парься.
Синтетика синтетикою, але нові диски завжди кращі, так я не отримав багато профіту коли зліз в далекі часи з Goodram Iridium Pro SATA MLC на SM961, різницю треба було шукати з лупою, проте зараз купувати SM961 я не бачу сенсу, так він можливо прослужить роки, якщо не згорить від перевтоми (дуже гарячий), проте він дорожче та морально і фізично застарілий. Ну а SATA для мене взагалі пройдений етап, в ITX збірку він то стане, але тягти ще пару шнурів коли на платі купа m2, та й так чи інакще PCI-E 4.0 швидші.
От скажіть краще який сенс купувати старий SATA/PCI-E 3.0 диск і як потім його продавати через пару років, віддавати даром? Скільки я би заощадив при такому підході, 300грн? :lol:

Дякую пану lewerlin за останній коментар, він і звернув мою увагу на ADATA, раніше я якось на них банально не дивився )
AndriyDrozd
Junior

Повідомлення

Привіт, можливо хтось підкаже модель ссд 2.5" який можна взяти для постійного запису/читання кешу програм та щоб не падала швидкість

Нейронка дала відповідь - Samsung 870 QVO - ви що скажете?
Евгений King
Member

Повідомлення

AndriyDrozd: 09.10.2023 01:53 Привіт, можливо хтось підкаже модель ссд 2.5" який можна взяти для постійного запису/читання даних з монтажних програм та щоб не падала швидкість

Нейронка має базу данних від 2021 року, вірити їй таке собі, та й 870 QVO це QLC, дивна порада, бо цей диск цілком вам не підходить ні по ресурсу ні по вашій потребі - аби не падала швидкість.
Вам треба щось з високим TBW, найдешевше що бачу це SSD HP S750 - стабільна швидкість при запису 100Гб файлів і відносно великий ресурс.
Якщо з самсів - 870 EVO. Проте може хтось порадить щось краще :beer:
7mindfields
Member

Повідомлення

AndriyDrozd: 09.10.2023 01:53 Привіт, можливо хтось підкаже модель ссд 2.5" який можна взяти для постійного запису/читання кешу програм та щоб не падала швидкість

Якщо сата 2.5 з постійною швидкістю - шукай Samsung 840pro/850pro/860pro

Відправлено через 1 хвилину 36 секунд:
ck_ua: 08.10.2023 12:04 7mindfields
Ви б самі СМАРТи показали.
Зображення
AndriyDrozd
Junior

Повідомлення

Використовував Bard, він має доступ до інтернету. Але дякую вам та @7mindfields
Евгений King: 09.10.2023 02:42
AndriyDrozd: 09.10.2023 01:53 Привіт, можливо хтось підкаже модель ссд 2.5" який можна взяти для постійного запису/читання даних з монтажних програм та щоб не падала швидкість

Нейронка має базу данних від 2021 року, вірити їй таке собі, та й 870 QVO це QLC, дивна порада, бо цей диск цілком вам не підходить ні по ресурсу ні по вашій потребі - аби не падала швидкість.
Вам треба щось з високим TBW, найдешевше що бачу це SSD HP S750 - стабільна швидкість при запису 100Гб файлів і відносно великий ресурс.
Якщо з самсів - 870 EVO. Проте може хтось порадить щось краще :beer:
Mixx
Member

Повідомлення

Всем доброго утра, возник такой вопрос, что сейчас стоящее есть на рынке из бюджетных м2 дисков с обьемом 2тб? О существовании КС3000 или 980про знаком не по наслышке, но вот что-то сильно меня берут сомнения что в среднебюджетную игровую сборку есть смысл ставить диск который по цене = процу, при том что на рынке есть куча моделей с ценниками на 30-40% дешевле. Я так понимаю, что можно в принципе для игр брать и безбуферный диск, лишь бы была адекватная прошивка и TLC память в наличии, но где оно будет норм, и что лучше обходить?
Востаннє редагувалось 09.10.2023 10:24 користувачем Mixx, всього редагувалось 1 раз.
Ostin
Member

Повідомлення

Mixx
ADATA S11, ADATA 960, 970 Evo.
Взагалі, ціноутворення моделей 2 і 4 Тб все ще за межами розумного.

Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
Mixx: 09.10.2023 10:04можно в принципе для игр брать и безбуферный диск
Та немає і пристойних безбуферних типу SN570\580\770 по нормальній ціні.

Є ще Lexar (620, 710 і вище), ніби теж має бути непоганим. Я б брав у перевіреному магазині на всякий випадок.
Mixx
Member

Повідомлення

Ostin
Adata S11 и S11 Pro это я так понимаю тоже самое?

960 идет практически вровень по цене с КС3000 и 980про, 970ево тоже мимо, он вообще дороже :gigi:
lewerlin
Member

Повідомлення

Mixx: 09.10.2023 10:23Adata S11 и S11 Pro это я так понимаю тоже самое?
Ні. Pro свіжіша з іншим алгоритмом SLC-кешування і купою "чітів" під тести. Одне і теж - sx8200 i S11, з про версіями аналогічно.
Ostin: 09.10.2023 10:20Взагалі, ціноутворення моделей 2 і 4 Тб все ще за межами розумного.
На 2тб ціни ок в цілому, або рівні або лише трохи вище 2х1тб.
Mixx: 09.10.2023 10:04что сейчас стоящее есть на рынке из бюджетных м2 дисков с обьемом 2тб?
Lexar NM620.
kot@work
Member

Повідомлення

FYI:
SATA Billion Reservoir J11-256 (заліпуха з аліекспреса). Контролер YeeStor.
Model: BR 256GB
Fw : HC2705H3
Size : 244198 MB [256.1 GB]
From smart : [6 2022]
From ATA id: 0x89,0xc4,0x18,0x32,0xa2,0x0,0x0,0x0 - Intel 96L(B27A) TLC 512Gb/CE 512Gb/die
Compatible SSD not found(1), exit!

PS ну, таке.. в лотерею (TLC/QLC) я виграв, але як ставитися до YeeStor продукції - не знаю. Побачимо.
Artem_K
Member

Повідомлення

Взяв Solidigm P44 Pro. Дрібниця, а приємно - диск у блістері, блістер з книжечкою у глянцевій коробочці на пломбах, а та коробочка ще у коробочці з транспортного картону й теж у пломбах та наклійках. Як у старі добрі часи ))
Щодо диску - шустрий, контролер гріється помітно менше ніж у 970 Evo Plus. Якщо поставити рідний драйвер з сайту, то дуже сильно зростає 4К Q32T1, але просідає деяке інше.
Juzt
Member

Повідомлення

існують адаптери\конвертери з нвме на сата(на крайняк юсб)?
Ostin
Member

Повідомлення

Juzt
USB - будь-який універсальний контейнер на RTL 9210B, туди стає як NVMe, та і Sata. Із брендових - Asus A1 Tuf. Можна купити значно дешевше не асус.
Відповісти