Выбор БП

Куратор теми: Melofon
Корпуса и источники питания
Відповісти
Автор
Повідомлення
Melofon
Member

Повідомлення

Данная тема предназначена для обсуждения и выбора конкретных моделей блоков питания для ПК.

PSU Tier List (список по эшелонам БП)

Рекомендации по моделям БП с информацией по каждому в виде таблицы

Рекомендации по моделям БП с информацией по каждому в виде текста

Под чьими наклейками производятся БП (ОЕМ-производители)

Шумовая сертификация (оценки) БП по CYBENETICS

Похожие темы:
Хватит ли блока питания?
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение.
Корпуса
Выбор вентилятора в БП
Писк свист гул шум треск и прочие эффекты в блоке питания

Пожалуйста сформулируйте вопросы согласно шаблону, это поможет сэкономить ваше и наше время.
Правильная формулировка вопросов по шаблону:
спойлер
- Укажите конфигурацию ПК.
- Наличие/отсутствие разгона.
- Бюджет на покупку БП ( можно ли двигаться в большую сторону или нет ).
- Планируется ли апгрейд процессора и/или видеокарты. Если да, то примерный уровень апгрейда.
- Укажите нужно ли наличие таких фишек БП как:
- Сертификат КПД 80+ ( 80+, Bronze, Silver, Gold, Platinum, Titanium ).
- Полу-модульность ( часть кабелей отсоединяются от БП ).
Полная модульность ( все кабели отсоединяются от БП ).
- Полу-пассивный режим работы вентилятора ( при маленьких нагрузках таких как рабочий стол, использование браузера, просмотра видео и других не ресурсоемких задачах вентилятор не крутится и включается только по достижении определённого процента мощности или по достижении определённой температуры ).
- Когда задаете вопросы по конкретным бп обязательно пишите названия моделей правильно и полностью !!! (Это упростит нашу помощь вам и в будущем поиск по теме).
Правильное подключение кабелей БП к видеокарте:
спойлер
Видеокарты высокой мощности (более 225 Вт) обычно оснащены двумя (или тремя) слотами PCIe. По соображениям производительности и безопасности настоятельно рекомендуем использовать два (или три) отдельных кабеля PCIe для подключения таких карт к источнику питания:
спойлер
Зображення
спойлер
Зображення
Руководство по кабелям питания видеокарты:
спойлер
Зображення
Примечание. Все приведенные здесь значения потребляемой мощности взяты из спецификации ATX для блоков питания. И помните, спецификации не являются ограничениями. Фактическая мощность, которую кабель будет и может передавать, зависит от гораздо большего. Например, кратковременные всплески могут мгновенно потреблять до 2 раз больше средней мощности. Как вы можете видеть ниже, Vega64, карта мощностью 250 Вт~, увеличивает мощность до 420 Вт за 0,3 миллисекунды!
спойлер
Зображення
Может ли ваш кабель выдержать всю эту мощность, зависит от размера сечения кабеля и общего качества рассматриваемого блока питания. Кроме того, разъём питания 6+2 Molex Mini-Fit Jr (пластиковый разъём питания PCIe) может безопасно работать с мощностью до 288 Вт (8А×3×12В). Именно потому, что мощность 150 Вт не является пределом, мы подчеркиваем важность покупки блоков питания хорошего качества для рабочих станций и других систем с высокой нагрузкой.
Кабели-переходники питания видеокарт 12VHPWR обязательно подключать отдельными кабелями идущими от БП, есть три вида переходников в зависимости от мощности карты которые обычно идут в комплекте к ней, с 2-х, 3-х и 4-х 8-pin pci-e на один 12VHPWR и все их нужно подключать только отдельными кабелями!
спойлер
Зображення
Игнорирование правил конференции наказывается
Востаннє редагувалось 08.12.2024 11:43 користувачем Melofon, всього редагувалось 26 разів.
Marmik
Junior

Повідомлення

Reverse_rain: 21.01.2025 21:10
Marmik: 21.01.2025 20:22
Заказал по вашей ссылке. Вы 20 баксов на Стим уже забрали?:)
Ні, там щоб взяти участь треба купити його у односу з магазинів партнерів. Но в них або пусто на складах, або ж ціна якась неадекватна.
Screenshot 2025-01-21 210817.png
Я монитор осенью Мсай брал в Комфи, они не входили в перечень партнёров - всё равно получил 30$ на Стим, просто отзыв оставил на сайте магазина-партнёра и проканало.

Вообще, как у Вас впечатления об этом магазине? Отзывы оставляют желать лучшего, конечно. Долго блок ждали? Как с доставкой дела?
Bichashka
Junior

Повідомлення

Доброго вечора.
Підкажіть. Збираюсь зібрати пеку, спеки такі:
Ryzen 5 7500F
ASRock X870 Pro RS
2x16gb ram
Два m2 nvme
HHD 1 tb
EVGA FTW3 RTX 3080 10gb
Та приблизно 5-6 крутиляторів 120мм

Вистачить для цього Super Flower Leadex Titanium 850W?
Тому що, я планую в подальшому замінити проц на Ryzen 7 7700/9700.
daesz
Member

Повідомлення

ASRock X870 Pro RS
Ryzen 5 7500F
Ryzen 7 7700/9700
Навіщо? Тут вистачить самої бюджетної дошки на В650 чіпсеті і все ше буде оверкіл.

По потужності - навіть 550Вт вистачить, знову ж таки - навіщо титаніум під бюджетну збірку? Це гроші на вітер які можна вкласти в кращу ВК.
Ryzen 5 7500F / Ryzen 7 7700/9700
80 Вт
EVGA FTW3 RTX 3080 10gb
320 Вт
ASRock X870 Pro RS
2x16gb ram
Два m2 nvme
HHD 1 tb
Та приблизно 5-6 крутиляторів 120мм
50 Вт
Ітого - 450, а в ігрових/робочих сценаріях - 300-350.
Bichashka
Junior

Повідомлення

Навіщо?
Мрія школяра зібрати топжир. :gigi:
Але так, можно дешевше. Той же ASRock на B850 або 650.

Так забув додати: я буду працювати в 3д моделюванні та текстурування. Коли буду міняти проц, то відеокарта теж буде мінятись.
Reverse_rain
Member

Повідомлення

Marmik
В принципе более менее. 28 декабря вечером оставил заявку после 6 часов, 29го утром перезвонили для потверждения (воскресенье). Все очень вежливо. Сказали что БП на складе, доставка будет через НП, второго-третьего января. Третьего числа приехал курьер, забрал блок. Завернутая в стандартный новапочтовский черный мусорний стрейч, внутри чек-гарантия и коробка. Коробка не вскрывалась, замотана в заводскую пленку. Внутри полный комплект и БП свежей ревизии. Доставляли вроде, если правильно помню, со Львова.

А что по отзывам? Я так вроде глянул, ничего кардинально плохого не увидел, ну скажем зашквари по гарантии есть, но похоже что сейчас это у всех. Больше подукупило что это довольно большая сеть магазинов
Marmik
Junior

Повідомлення

Reverse_rain: 22.01.2025 00:35 Marmik
В принципе более менее. 28 декабря вечером оставил заявку после 6 часов, 29го утром перезвонили для потверждения (воскресенье). Все очень вежливо. Сказали что БП на складе, доставка будет через НП, второго-третьего января. Третьего числа приехал курьер, забрал блок. Завернутая в стандартный новапочтовский черный мусорний стрейч, внутри чек-гарантия и коробка. Коробка не вскрывалась, замотана в заводскую пленку. Внутри полный комплект и БП свежей ревизии. Доставляли вроде, если правильно помню, со Львова.

А что по отзывам? Я так вроде глянул, ничего кардинально плохого не увидел, ну скажем зашквари по гарантии есть, но похоже что сейчас это у всех. Больше подукупило что это довольно большая сеть магазинов
Огромное спасибо за такой подробный отзыв, надеюсь, мне повезёт не меньше Вашего:)
Reverse_rain
Member

Повідомлення

Marmik
Да, тоже надеюсь что БП будет Вас радовать.
Попробую Ваш метод с коментарием на стороннем магазине, может действительно повезет, а нет так нет.
daesz
Member

Повідомлення

Bichashka: 22.01.2025 00:32
Навіщо?
Мрія школяра зібрати топжир. :gigi:
Але так, можно дешевше. Той же ASRock на B850 або 650.

Так забув додати: я буду працювати в 3д моделюванні та текстурування. Коли буду міняти проц, то відеокарта теж буде мінятись.
7500f/7700/7900/9700x - це все 65ти ватники, там вистачить самої просто дошки із самим простим "харчувальником".
650 Вт все ще буде достатньо для будь-якої карти окрім мабуть 4090.

Мрія то добре, але "вбухати" весь бюджет в БЖ за 10-15к і взяти проц/ВК на вдачу - така собі ідея :rolleyes:

Дошка :
https://hard.rozetka.com.ua/ua/asrock-b ... teristics/
https://hard.rozetka.com.ua/ua/asrock-b ... 405694896/
Можна ще простіше, зрештою. Навіть цих буде з зазором.
БЖ (голд) з хорошою платформою та компонентською базою.
https://hard.rozetka.com.ua/ua/seasonic ... 434447366/
https://hard.rozetka.com.ua/ua/seasonic ... 434447399/
https://hard.rozetka.com.ua/ua/corsair- ... 436737746/ (залишились тільки в білому кольорі)
Reverse_rain
Member

Повідомлення

Marmik
До речі, щойдно для цієї акції пішов рееструвати БЖ на сайті MSI, все чітко. Реестрація пройшла, жодних проблем. Не думаю що їх підробляють, але все одно приємно коли на введений серійник знаходить твій продукт з відповідними кодами і перевірками. Будете рееструвати, CHK на корпусі БЖ написаний, біля серійника.
stal1n
Junior

Повідомлення

Всім привіт,
Дістався мені блок живлення Be quiet! STRAIGHT POWER 11 750W

Спочатку з ним не було ніяких проблем, але вже за кілька днів компʼютер перестав прокидатись з режиму sleep. Допомагало лише включенні-виключення кнопкою блоку. А через пару днів взагалі не вмикався вже ніяк.

Я його заніс в ремонт, там сказали, що в ньому багато мікротрищин (як на мене якийсь бред) на платі і потрібно пропаяти це. Блок після цього працював лише день і знову не вмикається.

Я навіть приїхав до них зі своїм компʼютером, в якому він має стояти - все запускалось супер. Четвер: поставив в комп вдома я цей блок живлення і все працювало цілий день. П'ятниця син увімкнув комп після обіду і користувався до вечора, перевів в сон. Субота зранку включився, син попрацював зовсім трішки і відправив в сон. Потім син пробував його вмикати через пару годин, але той ніяк не регаував і він це облишив. Але ввечері нормально знову включився, я працював і потім грав на ньому і відправив в сон. Неділя: зранку і вдень ніяк не вмикався, що я лише не пробував... Довелеось його вийняти з корпусу і замінити старим блоком живлення, а цей на 750ватт просто переклав у шафу... Але перед самим сном вже десь в 23:00 я вирішив знову перевірити чи він запуститься - і він запрацював! Я його не став поки лишати в системі, все вимкнув і лишив на старому блоці своєму. Ну і це вже було востаннє, потім він перестав вмикатись у мене вдома. Я знову віддав людям, які вже його ремонтували. Зараз вони мене знову годують обіцянками, що "ваш блок живлення тестується".

Кілька слів як воно себе поводить, у всі ті моменти коли не хоче вмикатись: живлення на материнську плату подається, бо всі RGB елементи на ній світяться, через USB порт працює підключений електронний годинник. Але при цьому ніяк блок живлення не реагує на вмикання. Не ворухнеться в ньому вентилятор - нуль реакції зовсім на кнопку на корпусі.

Головне, щоб він почав працювати і тоді жодних проблем з навантаженням немає, все працює.

Моя конфігурація: https://pcpartpicker.com/list/VpkgXR

Питання, що робити з Be quiet! STRAIGHT POWER 11 750W?
Melofon
Member

Повідомлення

stal1n: 22.01.2025 11:51Питання, що робити з Be quiet! STRAIGHT POWER 11 750W?
Выкинуть (ну или отдать на ремонт тому кто действительно понимает как чинить современные бп, но это не значит что ремонт будет целесообразен особенно если там действительно плата в трещинах, иногда проще отдать на детали) и не брать больше у непонятно кого непонятно в каком состоянии бп если вам ваш пк дорог, если он вам бесплатно достался то ещё пофиг а если покупали то понятно что продавец скорее всего знал о его проблемах, ещё интересно по какой цене если купили? А так если не умеете покупать б/у (тут тоже нужно иметь опыт) то берите новое и не имейте больше проблем.
Marmik
Junior

Повідомлення

Reverse_rain: 22.01.2025 03:53 Marmik
До речі, щойдно для цієї акції пішов рееструвати БЖ на сайті MSI, все чітко. Реестрація пройшла, жодних проблем. Не думаю що їх підробляють, але все одно приємно коли на введений серійник знаходить твій продукт з відповідними кодами і перевірками. Будете рееструвати, CHK на корпусі БЖ написаний, біля серійника.
Все ж таки не поталанило мені:) Передзвонили - сказали немає в наявності і не буде. А з реєстрацію МС-ай дійсно все Ізі:)
От і думаю тепер, 8700 гривень віддавати за кіловатник через Розетка ЕУ якось жаба давить...

https://hard.rozetka.com.ua/msi-mpg-a10 ... 393623844/
Entar
Member

Повідомлення

Marmik: 22.01.2025 15:43 Все ж таки не поталанило мені:) Передзвонили - сказали немає в наявності і не буде. А з реєстрацію МС-ай дійсно все Ізі:)
От і думаю тепер, 8700 гривень віддавати за кіловатник через Розетка ЕУ якось жаба давить...

Якщо не секрет, чому цей модельний ряд не розглядаєте?
https://hard.rozetka.com.ua/ua/msi-306- ... 400642875/

Я думав в перспективі для апгрейду щось таке брати, а ви берете більш дорогу серію, для власного розвитку хочу розуміти чому.

Отправлено спустя 3 минуты 11 секунд:
daesz: 22.01.2025 00:26 По потужності - навіть 550Вт вистачить, знову ж таки - навіщо титаніум під бюджетну збірку? Це гроші на вітер які можна вкласти в кращу ВК.
Ryzen 5 7500F / Ryzen 7 7700/9700
80 Вт
EVGA FTW3 RTX 3080 10gb
320 Вт
А чому ж мені під апгрейд на 5070 ті радили мінімум 750 а краще 850 Вт? Може мені і мого 600 Вт вистачить, з урахуванням ефекту від андервольта ВК?

Допустимо проц навіть буде з розкочегареним тпд і в піках досягати 120 Вт (більше не поставлю бо не хочу сильно дорогу мат плату), відеокарта в андервольті по факту десь 230+-, ну нехай 250 Вт. Все інше 30 Вт максимум, бо немає ні одного харда.
Це 400 Вт. Якраз "оптимальні 60-70% від потужності БП" для 600 Ваттника :)
Marmik
Junior

Повідомлення

Entar: 22.01.2025 15:48
Marmik: 22.01.2025 15:43 Все ж таки не поталанило мені:) Передзвонили - сказали немає в наявності і не буде. А з реєстрацію МС-ай дійсно все Ізі:)

Якщо не секрет, чому цей модельний ряд не розглядаєте?
https://hard.rozetka.com.ua/ua/msi-306- ... 400642875/

Я думав в перспективі для апгрейду щось таке брати, а ви берете більш дорогу серію, для власного розвитку хочу розуміти чому.

Отправлено спустя 3 минуты 11 секунд:
daesz: 22.01.2025 00:26 По потужності - навіть 550Вт вистачить, знову ж таки - навіщо титаніум під бюджетну збірку? Це гроші на вітер які можна вкласти в кращу ВК.

80 Вт

320 Вт
А чому ж мені під апгрейд на 5070 ті радили мінімум 750 а краще 850 Вт? Може мені і мого 600 Вт вистачить, з урахуванням ефекту від андервольта ВК?

Допустимо проц навіть буде з розкочегареним тпд і в піках досягати 120 Вт (більше не поставлю бо не хочу сильно дорогу мат плату), відеокарта в андервольті по факту десь 230+-, ну нехай 250 Вт. Все інше 30 Вт максимум, бо немає ні одного харда.
Не секрет, GL це на порядок здешевлена серія, починаючи від якості конденсаторів, закінчуючи неадекватною ціною за такий класс.
А ну і головний аргумент для мене: у них A850G місяць назад коштував 5600, зараз платити 5200 за 750 ватний GL - якось зовсім мерзотно.
daesz
Member

Повідомлення

Entar: 22.01.2025 15:48

80 Вт

320 Вт

Одна з моїх попередніх збірок : 7600 - 80 Вт (ррт в любому випадку), 7800хт - 300 Вт (263 штатних з андерволтом, але +15% паверліміту), 3х140мм + 2х 120мм + 2х м2 + 1х сата ссд + хдд + 2х16. Це все разом їло із розетки по ватметру 450 Вт із запущеним сінебенчем+фурмарком, ну тобто сценарій який за звичайного користування ніколи не буде досягнутий.
Entar
Member

Повідомлення

Marmik: 22.01.2025 15:52 Не секрет, GL це на порядок здешевлена серія, починаючи від якості конденсаторів, закінчуючи неадекватною ціною за такий класс.
А ну і головний аргумент для мене: у них A850G місяць назад коштував 5600, зараз платити 5200 за 750 ватний GL - якось зовсім мерзотно.
Дякую! Просто хочу розуміти, наскільки варто розглядати їх, звісно в ситуації, коли не готовий тратити на БП більше, і вибір умовно між чіф атмос , цим, і всяким схожим.

Отправлено спустя 8 минут 52 секунды:
daesz: 22.01.2025 16:18 Одна з моїх попередніх збірок : 7600 - 80 Вт (ррт в любому випадку), 7800хт - 300 Вт (263 штатних з андерволтом, але +15% паверліміту), 3х140мм + 2х 120мм + 2х м2 + 1х сата ссд + хдд + 2х16. Це все разом їло із розетки по ватметру 450 Вт із запущеним сінебенчем+фурмарком, ну тобто сценарій який за звичайного користування ніколи не буде досягнутий.
Тому я повторю своє питання. З урахуванням того що:
1) Оптимально-максимальним вважається робота БП в режимі 60+-% навантаження.
2) Максимальний жор системи - 400Вт, ну максимум

Я ще розумію, 750 Вт, щоб був певний запас якщо буде встановлено на 50Вт гарячіше проц чи відяха (а то і те і те), але 850..
Entar
Member

Повідомлення

Marmik: 22.01.2025 17:39 Зараз ціни такі дурні на БП, а ще й враховуючи, що майже немає нормальних моделей за адекватним прайсом - вибрати щось прийнятне досить важко, тільки компроміси якісь.
Ну я коли куплю нову відеокарту, подивлюся як буде вести себе мій бп з нею. Якщо сильно перегріватися та шуміти то може скоро візьму новий, але я психологічно не готовий тратити на бп більше 150$
daesz
Member

Повідомлення

Entar: 22.01.2025 17:18 Тому я повторю своє питання. З урахуванням того що:
1) Оптимально-максимальним вважається робота БП в режимі 60+-% навантаження.
2) Максимальний жор системи - 400Вт, ну максимум

Я ще розумію, 750 Вт, щоб був певний запас якщо буде встановлено на 50Вт гарячіше проц чи відяха (а то і те і те), але 850..
Тому я й привів вам приклад того, щоб було зрозуміло що 650 буде цілком достатньо. 750, тим не менше, непогана перестраховка, якщо БЖ не топовий, щоб на 60% номіналу вентилятор не тарабанив як шахед.
Я взяв сфх БЖ 850 Вт не тому, що мені коли небудь буде потрібна така потужність, а тому що корсар просто вирішили не випускати їх меншої потужності, гроші на вітер за потужність яка ніколи не буде потрібною :-/
Shader1
Member

Повідомлення

что то сейчас есть адекватного на 500-600 ватт до 3-3.5к грн, модульного с плоскими кабелями? под 4060
Melofon
Member

Повідомлення

Shader1

Варианты бюджетных голдовых бп:
https://ek.ua/ua/VINGA-VPS-550G.htm
https://ek.ua/ua/FSP-HGS-550M.htm
https://ek.ua/ua/A-DATA-XPG-KYBER-650W.htm
Вариант бюджетного голдового бп с АТХ3.0 :
https://ek.ua/ua/ASROCK-SL-650G.htm
https://ek.ua/ua/BE-QUIET--BN341.htm
На по вашим запросам - 3-3,5к можно купить лишь бюджетные бронзовые бп которые я бы советовал лишь в крайнем случае, лучше не экономьте на БП от которого зависит здоровье остальных комплектующих! А ещё не совсем понятно почему они все должны быть обязательно плоскими?, ведь это не всегда есть в бюджетных бп и сильно сужает варианты выбора, смысла не вижу т.к. что плоские что обычные плюс-минус одинаково занимают место в корпусе ПК, особенно не нужно на этом зацикливаться при выборе бюджетных БП, ладно когда там бюджет не особо ограничен то всегда есть выбор, но тут не особо.
Востаннє редагувалось 23.01.2025 21:58 користувачем Melofon, всього редагувалось 2 разів.
Відповісти