codecen 300xa шум кулера

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
kapitoshka
Member

Повідомлення

Доброго дня!
Від недавнього часу зіткнувся з натто сильним загальним шумом ПК, спочатку включив fan control в біосі, після чого оберти кулера процесора впали з 2200 до 1100, хоча оберти корпусного кулера після включення fan control все рівно залишилися на відмітці 2200 обертів, я поки що не знаю в чому причина і чому материнка не скидує їх також. Після зняття кришки корпуса і кришки БЖ, а він в мене codecen 300xa і притисканя по черзі пальцем кулерів - виявилося шо шумить саме кулер БЖ. Першим ділом я зняв захисну наклейку з нього і спробував змастити його краплею машиного масла, проте це не допомогло, так як кулер сам не гудить, є звук повітря, тобто звук повітряних потоків, які створює даний кулер, доречі модель його nj8025sm, 8 см. Якщо говорити про те наскільки сильний потік повітря, то здається мені, що якщо поставити ззаду БЖ пусту коробку з під сірників то потік повітря здує її, іншими словами обороти на око там 3000-3500. Повітря холодне, навіть, якщо дати нагрузку на процесор (нагрузку давав архіватором, архівуючи 3 фільма, завантаження процесора 100%, протягом 10хв - повітря БЖ холодне).
Запитання: як зменшити шум кулера БЖ і обороти кулера корпуса?
Дякую!
Востаннє редагувалось 02.12.2009 11:49 користувачем kapitoshka, всього редагувалось 1 раз.
Ba-D
Member

Повідомлення

kapitoshka
kapitoshka:доречі модель його nj8025sm, 12 см
Судя по маркировке ИМХО это все же 80 мм вентилятор :spy: Часом не этот?
Заполнил плз профиль для порядку (снимет кучу встречных вопросов).
Если есть желание регулировать обороты БП-шного вентилятора - в разрыв его красного провода подстроечный резистор. И даже и переподключение к разъему на матери не поможет - наверняка (на 99%) он 2-хпроводный, т.е. третьего провода для мониторинга оборотов нет :(
Но я бы ИМХО с подобными БП особо не "игрался", они как бы из "группы риска" в плане надежности и соответствии характеристик.
Востаннє редагувалось 02.12.2009 11:49 користувачем Ba-D, всього редагувалось 2 разів.
MaG!STeR
Member

Повідомлення

Выброси этот БП и купи нормальный, это во-первых. Во-вторых, не вдаваясь в подробности, материнка не может контролировать обороты кулеров, к ней неподключенных.
kapitoshka
Member

Повідомлення

Заполнил плз профиль для порядку (снимет кучу встречных вопросов).
зроблено!

Добавлено спустя 5 минут 25 секунд:
Якби було питання покупки нового БЖ - придбав би. Тут питання пониження шуму, новий БЖ не передбачається, так як ПК не мій, і вкладати гроші я в нього не збираюся.
Во-вторых, не вдаваясь в подробности, материнка не может контролировать обороты кулеров, к ней неподключенных.
Якщо ти маєш на увазі кулер БЖ, то я розумію шо програмно обороти там не зменшиш, але ж я так думаю можна або замінити кулер БЖ на інший, або припаяти його до 5 або 3 вольта, або впаяти опір, просто я не знаю точно чи це вірний шлях.
Якщо ти про кулер корпуска - то він таки підключений до материнки ( а як же інакше?) і все рівно обороти не регулюються.

Добавлено спустя 3 минуты 24 секунды:
Часом не этот?
саме цей, але в мене він чорний і два пін-контакти. Зробив виправлення в першому пості.
Ba-D
Member

Повідомлення

kapitoshka
kapitoshka:він таки підключений до материнки ( а як же інакше?) і все рівно обороти не регулюються.
Проверь по БИОСу матери - вероятно мать регулирует не все доступные на ней разъемы для подключения вентиляторов (как правило ограничено 2-3-мя, типа процессорного и чипсетного). Т.е., чтобы заработала регулировка, надо подключать именно на эти разъемы.
Востаннє редагувалось 02.12.2009 11:59 користувачем Ba-D, всього редагувалось 3 разів.
kapitoshka
Member

Повідомлення

1)А який БЖ можна придбати в замін?
2)Можна спробувати купити 3 піновий кулер і приєднати його через матернку запхавши його в БЖ і таким чином моніторити і регулювати оберти?
3) Якщо резистор, то який саме? тобо які саме слова я маю сказати продавцю на радіоринку для покупки даного резистора.
3) А 3 пінові регулються чи лише 4 пінові?
Дякую!
вероятно мать регулирует не все доступные на ней разъемы для подключения вентиляторов
пробував в різні розєми, здається їх там три на материнці, в жодному випадку оберти кулера на падають, спробую ще оновити біос, можливо це вирішить проблему, або ж проблема в 3 пінових кулерах, можливо мамка може регулювати тіки 4 пін.
Хе-Хемуль
Member

Повідомлення

kapitoshka:Можна спробувати купити 3 піновий кулер і приєднати його через матернку запхавши його в БЖ і таким чином моніторити і регулювати оберти?
а датчик тоже в бп сунешь? Правильно тебе говорят - купи нормальный бп! Иначе спалишь мать, если будешь снижать обороты и он будет перегреваться.
kapitoshka
Member

Повідомлення

Правильно тебе говорят - купи нормальный бп!
1)А який БЖ можна придбати в замін?
Ba-D
Member

Повідомлення

kapitoshka
1) Огласи предположительный денежный диапазон
2) Можно, только желательно подобрать с приблизительно похожими параметрами по расходу/давлению, чтобы все же не допустить перегрева БП в случае, если новый вентилятор будет слабее (хоть и тише)
3) Перепиши с наклейки электрич.параметры (обороты если указаны, +12V, силу тока в А или мощность в W) - думаю на радиорынке присоветуют соответствующий подстроечный резистор (а еще лучше взять с собой вентилятор, если получится :) ).
4) Зависит от производителя матери :( ASUS страдает "наследственной болезнью" - 4-пиновые разъемы на матери не "понимают" 3-пиновые разъемы вентиляторов и, соответственно, не регулируют их обороты и раскручивают на полную. К сожалению до сих пор не вижу ничего у тебя в профиле, но судя по твоим последним постам у тебя таки наверное мать Asus :-/
Востаннє редагувалось 02.12.2009 12:15 користувачем Ba-D, всього редагувалось 1 раз.
Хе-Хемуль
Member

Повідомлення

kapitoshka FSP PNF, Дельты, Корсары, наконец :D

Добавлено спустя 2 минуты:
http://hotline.ua/tx/corsair_cmpsu-620hx/?tab=2" target="_blank лучше не сыщешь :D

Добавлено спустя 1 минуту 28 секунд:
На самом деле можешь смело выбирать из этих. http://hotline.ua/gd/49/2578-7555" target="_blank
kapitoshka
Member

Повідомлення

1)До 50 дол. сша гуртова ціна, але можна і менше, так само можна і більше, головне щоб діяло співвідношення ціна-якість. На рахунок ват - не скажу, здається мені що 300, 350, 400 ват, не більше. На базі проц, 1 хард, 1 сд ром, 1 дисковід, моделі можу уточнити, при потребі.
2)Напевно так і спробую, промоніторивши після цього нагрівння БЖ, бо зараз він холодний завжди, навіть при навантажені ЦП.

4) Значить потрібно лише 4 пін - зрозуміло.
Дякую Ba-D !
Ba-D
Member

Повідомлення

Хе-Хемуль
Думаю вполне хватило бы и аналогичного Сorsair-a на 520W или "родственного" 450W (правда hotline от них "молчит" :( )
ИМХО отличные кандидаты:
SeaSonic SS-400ET - 360W(30A) по +12V
SeaSonic SS-500ET - 408W(34A) по +12V
SeaSonic SS-550HT - 492W(41A) по +12V
SeaSonic SS-650HT - 624W(52A) по +12V
Особенно последний за свою цену :rolleyes: (но тут все решают возможности кошелька :( )
З.Ы. Думаю пора перезжать в БП-шную ветку, а то тут это уже "злостный оффтоп" :gigi:
Хе-Хемуль
Member

Повідомлення

Ba-D у нас, увы, сисоники вообще не сыщешь, только в виде корсара :(
Ba-D
Member

Повідомлення

Хе-Хемуль
Да я догадывался (и че это Украине в этом плане как-то повезло, аж странно :gigi: ). Эти рекомендации больше адресовались к топик-стартеру.
Відповісти