Останні статті і огляди
Новини
Схема расположения корпусных вентиляторов
-
palia
Junior
Вітаю!
Допоможіть, будь ласка, правильно розрахувати охолодження системи корпусу.
На разі стоять якісь стокові кулєри від корпусу NZXT 120mm, та пару Deepcool для краси. 2 на вдув та 2 на видув (в гору і назад). Їх видно на фото. Вони всі 3-pin, тобто не підтримують системне регулювання обертів. А один з вентиляторів взагалі в до молексу під'єднано)))
Запустив стрес тест FPU AIDA64 - за 4 хвилини отримав температуру мамки 80℃+ яка продовжувала рости. При цьому проц Ryzen 1700x закріпився на 70℃.
Далі не став грати з вогнем. Явно є проблеми з охолодженням.
Планую зробити апгрейд системи АМ4, поставити 5800X3D та RTX 4070 TI SUPER
Тому хочу приготувати корпус для нормального охолодження.
Корпус дає можливість встановити 4 кулєра, як на фото. Три по 140мм (2 спереду + 1 в гору) і один на видув назад, але тільки 120мм.
Поки вивчав ринок вентиляторів, зрозумів що є нюанси по правильному тиску повітря в середині корпусу:
Позитивний тиск - менше пилу, більше ℃ в середині корпусу.
Негативний тиск - більше пилу, менше ℃.
Хочу добитися якомога меншої ℃ в корпусі. Рівень шуму та пилу не в пріоритеті.
Ось схема майбутньої системи охолодження.
Написав моделі вентиляторів які планую встановити з усіма характеристиками.
Дайте пораду, чи зауваження до охолодження. Турбує ℃ мамки (я так розумію це VRM). Бо з процем X3D буде гарячіше.
Одразу:
- мамка проц Ryzen 7 5800X3D підтримує
- андерволтінг процу Ryzen 7 5800X3D робити буду
- звичайно розумію, що навряд чи в реальному житті буде так навантажуватись як при стрес тесті FPU
- вентилятори мають бути білого кольору, щоб по феншую. Так дружина попросила
Система:
мамка MSI B350 Tomahawk Arctic (4 фази живлення з радіаторами)
проц AMD Ryzen 7 1700X (95W) ---> Ryzen 7 5800X3D (105W)
башта DEEPCOOL gammaxx 400 (120W TDP)
відяха MSI GeForse GTX 1080 ARMOR OС ----> RTX 4070 TI SUPER (на фото стара GTX 1060)
бж Deepcool PX-G 1200W
Дякую!
Допоможіть, будь ласка, правильно розрахувати охолодження системи корпусу.
На разі стоять якісь стокові кулєри від корпусу NZXT 120mm, та пару Deepcool для краси. 2 на вдув та 2 на видув (в гору і назад). Їх видно на фото. Вони всі 3-pin, тобто не підтримують системне регулювання обертів. А один з вентиляторів взагалі в до молексу під'єднано)))
Запустив стрес тест FPU AIDA64 - за 4 хвилини отримав температуру мамки 80℃+ яка продовжувала рости. При цьому проц Ryzen 1700x закріпився на 70℃.
Далі не став грати з вогнем. Явно є проблеми з охолодженням.
Планую зробити апгрейд системи АМ4, поставити 5800X3D та RTX 4070 TI SUPER
Тому хочу приготувати корпус для нормального охолодження.
Корпус дає можливість встановити 4 кулєра, як на фото. Три по 140мм (2 спереду + 1 в гору) і один на видув назад, але тільки 120мм.
Поки вивчав ринок вентиляторів, зрозумів що є нюанси по правильному тиску повітря в середині корпусу:
Позитивний тиск - менше пилу, більше ℃ в середині корпусу.
Негативний тиск - більше пилу, менше ℃.
Хочу добитися якомога меншої ℃ в корпусі. Рівень шуму та пилу не в пріоритеті.
Ось схема майбутньої системи охолодження.
Написав моделі вентиляторів які планую встановити з усіма характеристиками.
Дайте пораду, чи зауваження до охолодження. Турбує ℃ мамки (я так розумію це VRM). Бо з процем X3D буде гарячіше.
Одразу:
- мамка проц Ryzen 7 5800X3D підтримує
- андерволтінг процу Ryzen 7 5800X3D робити буду
- звичайно розумію, що навряд чи в реальному житті буде так навантажуватись як при стрес тесті FPU
- вентилятори мають бути білого кольору, щоб по феншую. Так дружина попросила
Система:
мамка MSI B350 Tomahawk Arctic (4 фази живлення з радіаторами)
башта DEEPCOOL gammaxx 400 (120W TDP)
відяха MSI GeForse GTX 1080 ARMOR OС ----> RTX 4070 TI SUPER (на фото стара GTX 1060)
бж Deepcool PX-G 1200W
Дякую!
-
Grava
Member
А коли 3пін перестали регулюватися?palia: ↑ 23.04.2024 20:05Вони всі 3-pin, тобто не підтримують системне регулювання обертів.
Навіщо макс версія? Ви що плануєте крутити їх більше 800-1000?Написав моделі вентиляторів які планую встановити
З аркитиками можна отримати гудіння на деяких обертах якщо повезе.
Загалом в мене приблизно так стоять, але зверху 2 (бо були ), цілком нормальна схема.
-
VladimirV
Member
palia Я бы так сделал.
На вдув спереди два Arctic F14 (можно и P14)
на выдув вверх Arctic P14 максимально ближе к задней стенке, сзади P12
все обычные трехпиновые и настроить их через материнку.
Вместо 5800x3d, сэкономить 5700x3d на него башню ID-COOLING SE-206-XT. второй вентиль, что посредине, между двумя радиаторами, максимально низко опустить, может помочь с обдувом vrm.
В этом корпусе больше ничего не сделать.
На вдув спереди два Arctic F14 (можно и P14)
на выдув вверх Arctic P14 максимально ближе к задней стенке, сзади P12
все обычные трехпиновые и настроить их через материнку.
Вместо 5800x3d, сэкономить 5700x3d на него башню ID-COOLING SE-206-XT. второй вентиль, что посредине, между двумя радиаторами, максимально низко опустить, может помочь с обдувом vrm.
В этом корпусе больше ничего не сделать.
-
allekss
Member
Слабенький кулер для такого процессора, а вентиляторы в таком корпусе только так и устанавливают. После сборки отрегулируешь, у какой пары больше обороты, а у какой меньше. Мамку я бы под такой проц брал бы в550, с pci 4.0, а старую продал бы с процессором и, возможно, с памятью. А если мамку менять, то можно и на ам5 перейти с R5 7500f, проц не хуже и намного дешевле, к тому же от него мамки не горят.palia: ↑ 23.04.2024 20:05DEEPCOOL gammaxx 400
-
Pathfinder
Member
- Звідки: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера
palia
3пін регулюється, гірше діапазон, ніж 4пін але зменшити можливо. В Біосі виберіть регулювання DC вольтаж і материнка повинна дати виставити більше/меньше. Якщо одразу недоступно, подивіться регулювання вручну. Зазвичай є пару режимів і ручне регулювання.
B350 плата, іноді, потребує вентиля на правленого на тильну сторону, в багатьох тестах це зменшувало температуру врм.
Проте ось огляд у нас звичайної версії і наче достатньо корпусного обдуву. До речі там і про ДС регулювання є.
https://www.overclockers.ua/motherboard ... ahawk/all/
3пін регулюється, гірше діапазон, ніж 4пін але зменшити можливо. В Біосі виберіть регулювання DC вольтаж і материнка повинна дати виставити більше/меньше. Якщо одразу недоступно, подивіться регулювання вручну. Зазвичай є пару режимів і ручне регулювання.
B350 плата, іноді, потребує вентиля на правленого на тильну сторону, в багатьох тестах це зменшувало температуру врм.
Проте ось огляд у нас звичайної версії і наче достатньо корпусного обдуву. До речі там і про ДС регулювання є.
https://www.overclockers.ua/motherboard ... ahawk/all/
-
palia
Junior
На скільки я зрозумів 3пін регулюється вручну, бо коли я виставив для них PVM режим в біосі, оберти не змінювались при нагріванні плати. Там були режими CPU та SYSTEM. Я виставив SYSTEM. Оберти були статичними. Тим паче все одно хочу 140мм ставити, то візьму 4пін.Grava: ↑ 23.04.2024 20:17 А коли 3пін перестали регулюватися?
це я думав скомпенсувати внутрішній тиск, щоб видув був не менший за вдув, щоб створити негативний тиск в середині.Навіщо макс версія? Ви що плануєте крутити їх більше 800-1000?
Про гудіння знаю, буду плясати з бубном... головне щоб прохолодно було.
F14 нема білих, тому підбирав PVladimirV: ↑ 23.04.2024 20:31 На вдув спереди два Arctic F14 (можно и P14)
а там фіксована позиція на один вентель. ставится тільки так.на выдув вверх Arctic P14 максимально ближе к задней стенке
все одно мінятиму всі на 140мм то візьму 4пінвсе обычные трехпиновые и настроить их через материнку.
хм... дякую за пораду... Спробую спочатку з вентилями, якщо результату не вистачить значить мінятиму башту.Вместо 5800x3d, сэкономить 5700x3d на него башню ID-COOLING SE-206-XT. второй вентиль, что посредине, между двумя радиаторами, максимально низко опустить, может помочь с обдувом vrm.
Та наче подивився, з охоложденням x3d в нього проблем нема. Його має вистачати.allekss: ↑ 23.04.2024 21:11 Слабенький кулер для такого процессора, а вентиляторы в таком корпусе только так и устанавливают.
Ну якщо міняти мамку то це вже всю систему на АМ5 переводити, та DDR5 не дешеві зараз. А це вже зовсім інші витрати...Мамку я бы под такой проц брал бы в550, с pci 4.0, а старую продал бы с процессором и, возможно, с памятью. А если мамку менять, то можно и на ам5 перейти с R5 7500f, проц не хуже и намного дешевле, к тому же от него мамки не горят.
-
Pathfinder
Member
- Звідки: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера
palia
3 пін теж можуть збільшувати /зменшувати оберти, це просто буде не так як ПВМ. Грубо кажучи крок накидання вольтажу буде десь 300-400 обертів, або більше. Якщо більше гріється ЦП, то привяжіть до нього, тоді +температура на проці більше нагрів врм більше обертів кулерів. З ДС це може бути 600-800-1200 обертів. Крок по типу 6В-8В-12В. Ну або 6 і 12В
3 пін теж можуть збільшувати /зменшувати оберти, це просто буде не так як ПВМ. Грубо кажучи крок накидання вольтажу буде десь 300-400 обертів, або більше. Якщо більше гріється ЦП, то привяжіть до нього, тоді +температура на проці більше нагрів врм більше обертів кулерів. З ДС це може бути 600-800-1200 обертів. Крок по типу 6В-8В-12В. Ну або 6 і 12В
-
palia
Junior
Спробував налаштувати 3пін охолодження на вентиляторах в біос.Pathfinder: ↑ 23.04.2024 23:22 3 пін теж можуть збільшувати /зменшувати оберти, це просто буде не так як ПВМ. Грубо кажучи крок накидання вольтажу буде десь 300-400 обертів, або більше. Якщо більше гріється ЦП, то привяжіть до нього, тоді +температура на проці більше нагрів врм більше обертів кулерів. З ДС це може бути 600-800-1200 обертів. Крок по типу 6В-8В-12В. Ну або 6 і 12В
Для кожного системного 3пін вентилятора поставив режим DC. Потім до кожного з них режим CPU/SYSTEM. Я поставив SYSTEM, бо мамка гріється більше ніж проц. Там було 4 кроки в залежності температура-оберти, які змінювати не можна. вони як прописаний пресет. Запустив стрестест FPU. Кулєр проца відпрацьовує як треба в режимі PVM, бо він 4пін. Моніторінг показав що температура на мамці росте а оберти вентелів не змінюються. не розумію чому.
Є ще прога MSI де можна налаштувати графіком оберти, на стрес тест теж не реагує....
-
allekss
Member
palia
7500F на ОЛХ 4600 ГРН
5800Х3D там же свыше 10 000 грн, по стоимости 7500f+материнская плата
Свой комплект продашь и на память хватит.
Смотри сам, 5800Х3D мощный, но не лучший.
7500F на ОЛХ 4600 ГРН
5800Х3D там же свыше 10 000 грн, по стоимости 7500f+материнская плата
Свой комплект продашь и на память хватит.
Смотри сам, 5800Х3D мощный, но не лучший.
-
Tesseract
Member
У цієї материнки дуже слабенька VRM, тому й температури такі. Звичайний Ryzen 7 5700X - це її межа, дуже не раджу ставити щось потужніше, враховуючи, що вона уже не нова.palia: ↑ 23.04.2024 20:05мамка MSI B350 Tomahawk Arctic (4 фази живлення з радіаторами)
Також можна замінити процесорний кулер на якийсь горизонтальний, типу Noctua NH-C14S чи Thermaltake TOUGHAIR 110. Тоді кулер буде обдувати одразу і VRM.
-
cONErr
Junior
Добрый день, подскажите пожалуйста как правильно расположить вертушки. На корпусе передняя панель глухая и место под вертушки только сверху , и сзади. Таким образом получается что 3 винта на выдув + БП на выдув, а на вдув 0
Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:
Добрый день, подскажите пожалуйста как правильно расположить вертушки. На корпусе передняя панель глухая и место под вертушки только сверху , и сзади. Таким образом получается что 3 винта на выдув + БП на выдув, а на вдув 0
Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:
-
Melki
Member
cONErr
хорошо бы понимать что у тебя за корпус, чтобы не задавать 100500 вопросов про него, как например, как выглядят остальные три стороны корпуса
хорошо бы понимать что у тебя за корпус, чтобы не задавать 100500 вопросов про него, как например, как выглядят остальные три стороны корпуса
-
Alvaro
Member
Сейчас в процессе организации продува корпуса, возниклопара вопросов. Выглядит сейчас это все вот так.
2 Есть ли смысл переворачивать бп вентилятором вверх?
3 Сильно ли нагромождение кабелей внизу над нижним вентилятором будет ему мешать продувать?
4 Как, и какие лучше , подключать винты к матери и к корпусу? На матери два разьема под винты, на корпусе три и ручная регулировка на три скорости. Прка подключено два передих и один задний к корпусу, к матери один нижний.
5 Ссдшники не сильно будут грется или как либо страдать если я пока просто их кучей в три штуки кинул плотно вместе прямо под хдд там где винт нижний спереди ?
Позже будет заменена карта на паилит геймпро 4070тис.
Мне главное чтобы шум был ровный. Т..е даже если будет тише но постоянно туда сюда изменятся особенно без сильной нагрузки, то лучше пусть чуть шумнее будет, но ровно , монотонно без колебаний резких звука тужа обратно.
- спойлер
3 Сильно ли нагромождение кабелей внизу над нижним вентилятором будет ему мешать продувать?
4 Как, и какие лучше , подключать винты к матери и к корпусу? На матери два разьема под винты, на корпусе три и ручная регулировка на три скорости. Прка подключено два передих и один задний к корпусу, к матери один нижний.
5 Ссдшники не сильно будут грется или как либо страдать если я пока просто их кучей в три штуки кинул плотно вместе прямо под хдд там где винт нижний спереди ?
Мне главное чтобы шум был ровный. Т..е даже если будет тише но постоянно туда сюда изменятся особенно без сильной нагрузки, то лучше пусть чуть шумнее будет, но ровно , монотонно без колебаний резких звука тужа обратно.
-
Tesseract
Member
1. Я би краще зняв кошик для CD і на його місце поставив ще один вентиль на вдув. А потім ще зняв усі заглушки з PCI слотів біля відяхи. Особливо після встановлення 4070.Alvaro: ↑ 16.08.2024 11:16 Сейчас в процессе организации продува корпуса, возниклопара вопросов. Выглядит сейчас это все вот так.1 Интересует или есть смысл еще добавлять один вентелятор на выдув сверху?
- спойлер
- IMG_20240816_111137_426.jpg
2. Щоб він забирав повітря у відяхи? Я думаю, що не варто.
3. Бажано навести порядок. Не бійтеся згинати силові кабелі, від згинання пальцями вони не зламаються.
4. Я б купив розгалужувач типу Gelid PWM 1-to-4 Splitter (головне щоб з окремим роз'ємом для живлення) і усі вентилі підключив до материнки. Після цього можна буде налаштувати підходящий режим в БІОСі, або рулити ними програмно. Відповідного софту під вінду багато.
5. Подивіться в CrystalDiskInfo.
-
Alvaro
Member
А що саме за розєм для живлення має бути? Тобто він має умикатись у який один порт фан і додатково мати на живленя ще розьем щоб типу не перенавантажувати так? Щось типу таке? https://rozetka.com.ua/ua/gelid_ca_pwm_ ... O8QAvD_BwETesseract: ↑ 16.08.2024 12:12Я б купив розгалужувач типу Gelid PWM 1-to-4 Splitter (головне щоб з окремим роз'ємом для живлення)
В мене задаєтся такий встановленный якраз на живлення трьох кулерів від корпусу. Там один типу конектор як до материнки подібний а другий до живлення йде. Тільки там три гвинта а не 4. Тобто краще його підключити не до корпусу а саме до плати і налаштувати через біос?
-
Tesseract
Member
Так, саме цей. Бо роз'єм на материнці може не витримати чотири вентиля. Мінус цього розгалужувача в тому, що він працює лише з PWM вентилями.Alvaro: ↑ 16.08.2024 12:53А що саме за розєм для живлення має бути? Тобто він має умикатись у який один порт фан і додатково мати на живленя ще розьем щоб типу не перенавантажувати так? Щось типу таке? https://rozetka.com.ua/ua/gelid_ca_pwm_ ... O8QAvD_BwE
Мені здається, що так буде гнучкіше. Можна поставити софт, який керує вентилями, і налаштувати в ньому низьку постійну швидкість обертання, але коли запускається якась іграшка, перемикатись на високу швидкість. Таким чином швидкість буде мінятись лише раз, і в режимі браузингу комп буде дуже тихим.Alvaro: ↑ 16.08.2024 12:53Тобто краще його підключити не до корпусу а саме до плати і налаштувати через біос?
-
Artyr
Member
Всем, привет, нужен совет по организации воздушных потоков в моем корпусе.
Входные данные корпус Sama IM01 Pro с боковой панелью из закалённого стекла.
Процессор 13600К+ Phantom Spirit Evo
Жестких дисков нет.
Видеокарта TUF 7900XTX. Горячая зараза, за 5 минуты игры в киберпанк хорошо так может прогревать корпус.
В данный момент снизу установлены 3х Arctic P12 pwm pst + сверху 1 штука Arctic P12 pwm pst. Все 4 штуки висят на одном разъёме, залочены на 1100-1200 оборотов. Думаю еще добавить сверху две штуки.
В целом гуд или можно улучшить?
Входные данные корпус Sama IM01 Pro с боковой панелью из закалённого стекла.
Процессор 13600К+ Phantom Spirit Evo
Жестких дисков нет.
Видеокарта TUF 7900XTX. Горячая зараза, за 5 минуты игры в киберпанк хорошо так может прогревать корпус.
В данный момент снизу установлены 3х Arctic P12 pwm pst + сверху 1 штука Arctic P12 pwm pst. Все 4 штуки висят на одном разъёме, залочены на 1100-1200 оборотов. Думаю еще добавить сверху две штуки.
В целом гуд или можно улучшить?
- спойлер
- https://ibb.co/L5NSr6P
- спойлер
- https://ibb.co/jh37gv8
-
Grava
Member
Artyr
Чому охолодження цп в середину корпуса гаряче повітря викидає?
Чому охолодження цп в середину корпуса гаряче повітря викидає?
-
Melki
Member
потому что кто-то когда-то додумался изменить АТХ стандарт охлажденияGrava: ↑ 17.08.2024 13:04Чому охолодження цп в середину корпуса гаряче повітря викидає?
показатель не нагрев корпуса, а температуры компонентов - они как, в порядке?Artyr: ↑ 17.08.2024 12:35хорошо так может прогревать корпус
фатальная ошибкаArtyr: ↑ 17.08.2024 12:35залочены на 1100-1200 оборотов
сделай нормальный выдув из корпуса отработанного воздуха от ЦП (надеюсь там не залочено?)
вентиляторы разлочь и сделай управление через Биос по температурам
-
daesz
Member
Я особисто тестив в схожому корпусі (джонсбо д31) і так, і так - і з "вдувом гарячого повітря в корпус" було на декілька градусів нижча температура на всіх компонентах і в простої, і в навантаженні.Melki: ↑ 17.08.2024 14:07потому что кто-то когда-то додумался изменить АТХ стандарт охлажденияGrava: ↑ 17.08.2024 13:04Чому охолодження цп в середину корпуса гаряче повітря викидає?
З "АТХ" продувом - ви будете проганяти гаряче повітря від ВК через кулер проца