Не падает потребление 5700 xt

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Автор
Повідомлення
simoralesha
Member

Повідомлення

Ковыряю андервольт на msi 5700 xt gaming x , но не могу понять почему ни температуры, ни потребление особо не падают. По дефолту 2100/~1.170 V. и жрёт в среднем около 200 Вт.
Ставлю 2050/1.080 V и ничего не меняется. Ну температуры немного ниже, но типа совсем немного.
Ок.
Меняю на 2000/1 V
И снова потребление на том же уровне и температуры тоже.

Это как вообще ?
Особенность RDNA ?
Душить получается только ползуном PL ?

Недавно менял термопасту и сравнивал как было до и после в god of war. Разница приличная в лучшую сторону. Но уже теплее становится и лето не за горами.
Играя пару часом в ведьмака получаю примерно следующие температуры:
чип - 70
память - 70
хот спот - под 90
При оборотах ~1600-1700 , а вентиляторы противно воют уже начиная с 1500.
Корпус deepcool kendomen продувается вполне себе:
2 xilence xf039 на вдув около 600 об.
На выдув на днях два scythe наверх поставил и би квайт назад тоже выдув. Работают на ~750 об.
Воздушный поток проверял везде и хорошо ощущается как на вдув , так и на выдув.

Хотелось бы разобраться с процедурой андервольта на подобных картах. Буду рад если кто подскажет.

На nvidia всё проще было. Там снизил напряжение и автоматически упало энергопотребление. Да и полярисы щупал немного. Там так же в принципе.
А здесь немного запутался.
waryag
Member

Повідомлення

simoralesha

Карта после майнинга? Может, модифицировали биос.
siagat
Member

Повідомлення

Если через сторонние утилиты то такое бывает, сам не раз сталкивался, пробуйте через адреналин амудешный и сохранить профиль, только не в ручную, а править кривую.
big_bang
Member

Повідомлення

в адреналіні є power limit
я знижав з 100% до 90% і все працює.

rdna - буде гріти поки гріється)
simoralesha
Member

Повідомлення

waryag:Карта после майнинга? Может, модифицировали биос.
Вполне возможно после майнинга, но по мониторингу держит все дефолтные значения , как и в обзорах на эту карту.
Да и если модифицировали , то для майнинга думаю наоборот душили бы PL.
siagat:Если через сторонние утилиты то такое бывает, сам не раз сталкивался, пробуйте через адреналин амудешный и сохранить профиль.
Ну вот раньше через msi ab делал. Потом решил через драйвер. Тоже самое. И так и так значения применяются и по мониторингу напряжение не поднимается выше заданного.

"только не в ручную, а править кривую"
Ну я открываю расширенную настройку в адреналине где 3 p state и 3 шага напряжения. Меняю последний.
big_bang:в адреналіні є power limit

Ну вот видимо только PL и подрезать. Вот только на -10% ничего не заметно, а на -20% каких уже частота чипа подрезается.
Andikho
Member

Повідомлення

simoralesha: 08.03.2023 01:32Это как вообще ?
Підсистема живлення заливає силою струму, от і отримуєте те ж саме споживання, тому легко таке може бути. Але я сумніваюсь при цьому, що ви просадили 170 мВ і у вас хот-спот не змінився, це дуже дивно.
simoralesha: 08.03.2023 01:32Корпус deepcool kendomen продувается вполне себе
А ви як перевіряли чи він продувається? Я стикався купу разів, що корпус напханий вентиляторами і за всією логікою має продуватись, але біля відеокарти "затик" і вона переважно уже нагріте повітря молотить (linus tech tips колись давно показували, до речі, з дим-машиною як воно). Особливо хибну картину дає "перевірка" потоку з відкритою боковою стінкою.

Щодо андервольту, якщо бажаєте саме споживання знизити, то потрібно правити ліміти, тому що скоріше ви самим андервольтом досягнете нестабільності в роботі гпу, ніж межі підсистеми живлення, коли їй не стане сил за рахунок сили струму залити вам ті 200 ватт.
Та й наскільки я знаю, там напругу можна десь до 900-950 мВ знижувати, але це не точно :beer:
simoralesha
Member

Повідомлення

Andikho:А ви як перевіряли чи він продувається?
Ну банально руку приставив до решіток, де має видуватися гаряче повітря. Доволі сильний повітряний потік.
Andikho:стикався купу разів, що корпус напханий вентиляторами і за всією логікою має продуватись, але біля відеокарти "затик"
"Затику" бути не може , оскільки температура процесора завжди не вище 55 градусів. Якби він був , то карта явно підігрівала б його ще більше, як і врм на платі. А там також низькі температури (до 50 градусів) завжди в будь яких задачах.
Andikho:Щодо андервольту, якщо бажаєте саме споживання знизити, то потрібно правити ліміти, тому що скоріше ви самим андервольтом досягнете нестабільності в роботі гпу, ніж межі підсистеми живлення, коли їй не стане сил за рахунок сили струму залити вам ті 200 ватт
Так доведеться power limit знижувати, мабуть.
Andikho:Але я сумніваюсь при цьому, що ви просадили 170 мВ і у вас хот-спот не змінився, це дуже дивно
Не те щоб зовсім не змінився, але зовсім не суттєво.
Andikho
Member

Повідомлення

simoralesha: 08.03.2023 11:56оскільки температура процесора
В тому й річ, що якраз процесор нормально отримує повітря від фронтального втоку, а відеокарта першим вентилятором забирає все, що до неї доходить, і викидає вгору.

Я от щойно, виключно з наукової цікавості, ляпнув 1.05 у себе - температури впали дуже не суттєво, але суперпозішн тримається тепер на 2000+ МГц стабільно, споживаючи менше 200 ватт, хоча на стокових налаштуваннях там 220-230 було з тими ж частотами (ніколи не крутив андервольт, якщо чесно :gigi: ). Тому просто, як я і казав, вистачає спроможностей врм, щоби 200 ватт залити навіть зі зменшеною напругою. Що для мене особисто дивно, що якраз хот-спот як був 73-75, так і зостався, хоча споживання на ~30 ватт знизилось :eek:
big_bang
Member

Повідомлення

big_bang:в адреналіні є power limit

Ну вот видимо только PL и подрезать. Вот только на -10% ничего не заметно, а на -20% каких уже частота чипа подрезается.

Мене дуже напрягала температура пам'яті. Могла доходити до 110гр.
Особисто я зробив максимальною частотою 1700 з 0.992в - Холодна і тиха !!!
Врата порівняно з стоковою частотою +/- 5-7 кадрів)

Відправлено через 7 хвилин 32 секунди:
Перший скрін Stok

Другий 1700/0,992/ silent mode)))
Вкладення
39CDB613-EF03-4DB7-939F-B00275F5F47C.jpeg
FAC28D18-8057-4711-8E9F-D2390F9721B5.jpeg
Yaroslav308
Member

Повідомлення

simoralesha: 08.03.2023 01:32и жрёт в среднем около 200 Вт.
А в лимит энергопотребления она не упирается? Кажется для вашей карты он 210Вт.

У меня карточка хорошо реагирует на андервольт, вот результаты.
На дефолтных 2010@1200 упирается в лимит в 220Вт, если увеличить его на 50% то температуры, частоты и жор растут.
Прогоните подобные тесты в суперпозишине, полностью стоковые настройки, стоковые с отжатыми лимитами и ваш вариант андервольта.
big_bang
Member

Повідомлення

Yaroslav308: 08.03.2023 15:17
simoralesha: 08.03.2023 01:32и жрёт в среднем около 200 Вт.
А в лимит энергопотребления она не упирается? Кажется для вашей карты он 210Вт.

У меня карточка хорошо реагирует на андервольт, вот результаты.
На дефолтных 2010@1200 упирается в лимит в 220Вт, если увеличить его на 50% то температуры, частоты и жор растут.
Прогоните подобные тесты в суперпозишине, полностью стоковые настройки, стоковые с отжатыми лимитами и ваш вариант андервольта.
яка у вас температура по пам'яті ?
Yaroslav308
Member

Повідомлення

big_bang: 08.03.2023 15:23яка у вас температура по пам'яті ?
На скринах она есть, обычно в играх до 70°C.
big_bang
Member

Повідомлення

Yaroslav308: 08.03.2023 15:32
big_bang: 08.03.2023 15:23яка у вас температура по пам'яті ?
На скринах она есть, обычно в играх до 70°C.
sapphire як завжди на висоті)
simoralesha
Member

Повідомлення

Yaroslav308:Прогоните подобные тесты в суперпозишине
Какой пресет ? 1080 экстрим или 4к , 8к ?

На карте nvidia помню в мониторинг msi ab можно было добавить полезную строку - предел энергопотребления. Жалко на амд нет её.
Yaroslav308
Member

Повідомлення

simoralesha: 09.03.2023 00:16Какой пресет ? 1080 экстрим или 4к , 8к ?
Думаю это не принципиально, но я гонял 1080 екстрим.
simoralesha
Member

Повідомлення

Yaroslav308
Прогнал суперпозишн. По два раза на каждую настройку.
Андервольт 2050/1080
Сток полный
Сток + PL отпустил на максимум.
Кривая вентиляторов естественно везде одинаковая.
В hwinfo не обращать внимание на графу "макс. обороты" , так как глюк из за не совсем родного охлада. Хотя по маркировке такие же.

Залил на гугл драйв:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... Y0mjMhCUI5

Видимо всё таки есть профит от андервольта :-/
Andikho
Member

Повідомлення

Ви мене надихнули теж трохи погратися і от вам пак дивини
Зрозуміло, що стокові налаштування - не дуже цікаво, але для наочності, нехай будуть теж.
Що дивно, то це те, що 1.08В і просто максимально відпущений паверліміт, результують в +/- однакові частоти гпу (і швидкодію відповідно), але споживання енергії там відрізняється приблизно на 60 ватт :eek: При чому, я прогнав тести в обох режимах по 10 разів - зміни на межі погрішностей.
Вкладення
1.08V.jpg
PL+50.jpg
stock.jpg
simoralesha
Member

Повідомлення

Andikho:от вам пак дивини
Ну от і я не можу зрозуміти чи це дивно поводить себе тільки ядро navi10 чи то всі RDNA так працюють.

До речі, в кого також msi 5700 xt gaming x поділіться які температури в ігрових навантаженнях :beer: Бажано вказати налаштування карти, корпус, кількість вентиляторів і на яких обертах працюють (в тому числі на самій карті). Ну і приблизно температуру приміщення. Буду дуже вдячний :up:
Dremjke
Member

Повідомлення

simoralesha: 08.03.2023 01:32чип - 70
память - 70
хот спот - под 90
Не вижу в этих значениях никаких проблем.
simoralesha: 08.03.2023 01:32вентиляторы противно воют уже начиная с 1500.
Противно воют - понятие растяжимое. В наушниках этого не слышно от слова совсем. Можно попробовать обслужить вертухи.
simoralesha: 10.03.2023 09:01налаштування карти, корпус, кількість вентиляторів і на яких обертах працюють (в тому числі на самій карті). Ну і приблизно температуру приміщення.
Из личного опыта скажу, что это не принесёт ничего, кроме головной боли.
simoralesha
Member

Повідомлення

Dremjke:Не вижу в этих значениях никаких проблем.
Я и не говорил что для меня это проблема.
Dremjke:Можно попробовать обслужить вертухи.
Они новые.
Dremjke:Из личного опыта скажу, что это не принесёт ничего, кроме головной боли.
Просто спортивный интерес.
Відповісти