Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
0kie
Member

Повідомлення

Nouriel: 07.01.2024 16:26вас чомусь тригерить звичайна статистика
Для меня это тоже бесполезная информация. Тем более на Западе выбирают карты не так, как у нас. Смысл на их маркетинг и таланты консультантов в магазине ориентироваться?
Nouriel
Member

Повідомлення

0kie
а точно якшо вам безполєзна то іншим теж. Я забув шо у нас не може бути іншої думки крім вашої
Bucho
Member

Повідомлення

Kirakishou: 07.01.2024 15:19
Bucho: 07.01.2024 14:2722-34" моніторі
Не знаю, як у кого, а у мене 42". І крісло у мене не гірше вашого дивану, повірте. Погугліть, що таке реклайнер. Мене все влаштовує.
Посидівши пару тижнів за переглядом на хорошому 65-77"+ ТВ, Ви наврядчи повернетесь до чогось меньшого для перегляду чогось більшого, ніж 15 хвилинні новинні ролики з ютубу і будете згадувати свої 42" як той самий кінескопний електрон.
P.S. А дійсно, навіщо Вам ті 12біт декодери, якщо в 42" ТВ навіть 10біт матриці завозять раз в п'ятирічку і лишень по великих святах?
Kirakishou
Member

Повідомлення

Nouriel: 07.01.2024 16:26у вас є 12 бітний телефізор шоб дивитись таке? ви шо піратите фільми?
Ви католик чи протестант? Яке відношення ваше питання має до проблеми з апаратним декодуванням на 7800 ХТ?

Але давайте по пунктам.
у вас є 12 бітний телефізор
Дивіться фотографію. Сподіваюсь, англійською читати вмієте.
спойлер
Зображення
ви шо піратите фільми?
Я майже не дивлюся фільми. У мене є преміум на кранчіролл. Я чесно відповів на ваше питання, хоча міг би просто послатись на статтю 63 Конституції України.

Тепер по суті. 12-бітний HEVC потрібен для архівування відео. Я не збираюся тут пояснювати чому саме HEVC, а не AV1 і чому саме 12-бітний. При бажанні ви можете знайти цю інформацію в гуглі.
Драйвер крашиться при відтворенні 8-бітного AVC. Про це я згадував декілька разів у своїх попередніх повідомленнях сторінку чи дві назад. Якщо ви не читаєте мої повідомлення, тоді не треба мені відповідати. Мені ваші п’ять копійок не потрібні, як і ваші поради як і яке відео мені дивитися.
Проблема з апаратним декодером є. Те, що у деяких персонажів тут амд головного мозку, для мене давно не секрет. Ці персонажі, як і належить фанатикам, діють у відповідності до свого поведінкового шаблону — інстинктивно ліплять мінус та починають дитячого рівня гру в софістику за справедливу та аргументовану критику продукції амд, від справжнього користувача продукції амд. Що цікаво, що самі ці фанатики зазвичай сидять не на 7800 ХТ чи 7900 ХТ, а на 4070 чи 4070 Ті.

Відправлено через 8 хвилин 32 секунди:
Bucho: 07.01.2024 17:13P.S. А дійсно, навіщо Вам ті 12біт декодери, якщо в 42" ТВ навіть 10біт матриці завозять раз в п'ятирічку і лишень по великих святах?
Для архівування відео. Ще раз, крашиться не 12-бітний HEVC, а 8-бітний AVC. Це самий розповсюджений кодек. Щодо ваших зауважень про 65" — я теж можу вам сказати, що якщо у вас немає проектору на всю стіну від Epson чи Panasonic, то ви дивитеся відео неправильно. Але ж я вам такого не кажу, бо я нікому не нав’язую свою думку. Я тут пишу про проблему декодування на 7800 ХТ, а не про те, на чому та як дивитися відео.
Проблема з декодуванням відео є. Я про це написав. Можливо, комусь ця інформація буде корисною.
Bucho
Member

Повідомлення

Kirakishou
Як і на чому дивитись відео то звичайно справа Ваша. Просто на мою думку є більш прості, зручні та енергозатратні способи це робити, ніж через ПК/відяху на моніторі. Інша справа, якщо ви проводите за ПК весь час і ютубчик чи кіношка щось собі булькотять у фоні десь в кутку монітора, чи на іншому моніторі... :rolleyes:
GreenMile
Member

Повідомлення

Nouriel: 07.01.2024 16:26 Це статистика, вона показує шо купують люди. Таке є у всіх сферах. Наприклад статистика по покупці авто. і нічого тут поганого немає, а вас чомусь тригерить звичайна статистика
Корисного тут теж нічого немає , бо це статистика якогось одного рандомного магазина, а не глобальна, вона ні про що не говорить. От ви про авто згадали - подивітьcя статистку продажів авто в Німеччині і, наприклад, в Італії та в США - там будуть зовсім різні "статистки", в Німеччині буде фольц, в Італії фіат, в США - форд чи тойота, які для України нічого не означають.
odessitmws
Member

Повідомлення

Bucho: 07.01.2024 17:1365-77"+ ТВ, Ви наврядчи повернетесь до чогось меньшого для перегляду чогось більшого, ніж 15 хвилинні новинні ролики з ютубу і будете згадувати свої 42" як той самий кінескопний електрон
пересаживаясь с 32 4к на 50 4к нету никакого вау эффекта от размера... просто увеливается дистанция до матрицы и все! имеет значение разрешение и качество картинки
lewerlin
Member

Повідомлення

Kirakishou
Якщо вже лізти в такі хащі, то це потрібно озвучувати на етапі вибору карти.
І з такими запитами, з урахуванням райзена, ідеальною картою була би Arc 770. Взагалі вибір АМ4, з подібними запитами, які найкраще задовольняє саме квіксінк - дивний. Нвідія і АМД тут і поруч не стоять.
Bucho
Member

Повідомлення

odessitmws: 07.01.2024 18:32 пересаживаясь с 32 4к на 50 4к нету никакого вау эффекта от размера... просто увеливается дистанция до матрицы и все! имеет значение разрешение и качество картинки
Так 50" не далеко від 32-42" втік. Я свої старі 55" вже давно на село відвіз. Бо чи підсліпкуватий став, чи реально стало замало :gigi:
З якістю картинки згоден, тому купую топові/предтопові моделі, а не те що роздають по акціях на клозетках.
odessitmws
Member

Повідомлення

Bucho: 07.01.2024 18:52Так 50" не далеко від 32-42"
ну да всегото в 2.5 раза где то площади :lol:
Kirakishou
Member

Повідомлення

lewerlin: 07.01.2024 18:46Якщо вже лізти в такі хащі, то це потрібно озвучувати на етапі вибору карти.
І з такими запитами, з урахуванням райзена, ідеальною картою була би Arc 770. Взагалі вибір АМ4, з подібними запитами, які найкраще задовольняє саме квіксінк - дивний. Нвідія і АМД тут і поруч не стоять.
Просто моя попередня відеокарта набагато старіша і вона підтримувала ці формати. Якось не спало на думку, що нова карта може бути гірша в цьому плані. І мене збентежив не той факт, що немає підтримки 12-бітного хевку, а те, що при перегляді 8-бітного х264 відеодрайвер крашиться при швидкій навігації по файлу. А щодо 12-бітного хевку я претензії знімаю, 4080 теж його не підтримує. Щойно мій знайомий у себе перевірив. Я розумію, що ці забаганки не кожному потрібні, та і загалом програмний кодек краще апаратного, бо його на відміну від заліза можна оптимізувати. Я просто написав про проблему яка на даний момент є на 7800 ХТ, може комусь ця інформацію буде корисною. Якщо амд пофіксить цю проблему, то я також про це напишу. З квіксінк справу не мав, але судячи з інформації в вікіпедії, там теж нічого фантастичного немає. Він точно так же не вміє працювати з 10-бітним х264, як і нвідія з амд. Можливо він швидше кодує якісь профілі, але я того не знаю і тому сперечатися не буду. Мене влаштує просто нормально працююче апаратне декодування і то в цілях економії електроенергії, щоб зняти навантаження з процесора. Зважаючи на те, що відеокарта що з увімкненим, що з вимкненим апаратним декодуванням споживає однаково.
Kirakishou
Member

Повідомлення

lewerlin
Ну тут те саме, що написано в вікіпедії. AVC 8-bit, 4:2:0. Підтримки AVC 10-bit, 4:2:0 немає, як і у амд з нвідія. В плані HEVC він дійсно краще, бо підтримує 12-bit, 4:2:2. В плані AV1 він гірше, бо не підтримує AV1 12-bit, а RX 7800 ХТ підтримує AV1 12-bit, 4:2:0.
Melofon
Member

Повідомлення

Nouriel: 07.01.2024 16:26Melofon
Це статистика, вона показує шо купують люди. Таке є у всіх сферах. Наприклад статистика по покупці авто. і нічого тут поганого немає, а вас чомусь тригерить звичайна статистика
По моему это вас тригерит, а мне просто кажется бесполезной эта инфа которая никак не поможет в выборе видеокарт тут у нас ;)
lewerlin
Member

Повідомлення

Kirakishou: 07.01.2024 20:20Ну тут те саме, що написано в вікіпедії. AVC 8-bit, 4:2:0. Підтримки AVC 10-bit, 4:2:0 немає, як і у амд з нвідія. В плані HEVC він дійсно краще, бо підтримує 12-bit, 4:2:2. В плані AV1 він гірше, бо не підтримує AV1 12-bit, а RX 7800 ХТ підтримує AV1 12-bit, 4:2:0.
Суть не просто в кодеках, а в апаратній підтримці великої кількості профілів, коли АМД і НВ обмежуються одним чи двома. І в умінні апаратно, на льоту, конвертувати різні профілі. Фінальна якість(картинки) у квіксінку краща. Фактично, інтел вкладався в цю "кухню" заради Епплу, поки ті не перейшли остаточно на свої проци. І вона доведена до стану повноцінного проф. використання, на відміну від НВ/АМД.
Якщо вам потрібна саме робота з відео, рівня вище потреб рядового юзера, то ту завжди радять Інтел не просто так.
Kirakishou
Member

Повідомлення

lewerlin: 07.01.2024 20:37Якщо вам потрібна саме робота з відео, рівня вище потреб рядового юзера, то ту завжди радять Інтел не просто так.
Ні, не потрібна. Мені достатньо декодера HEVC 10-bit та AVC 8-bit. Просто уявіть собі, я придбав відеокарту, перед цим начитався по зелені екрани. Запускаю гру, наче все нормально. Запускаю іншу, теж все нормально. Запускаю відео, починаю його промотувати — зелений екран і вікно, що драйвер крашнувся. Я ж тоді ще не з'ясував, що драйвер крашнувся із-за відео. Я подумав, що це така відеокарта і тепер будуть зелені екрани, як у людей на реддіті. Але потім помітив, що крашиться саме під час відтворення відео. Трохи погрався з різними налаштуваннями плеєра, спробував взагалі інший плеєр і з'ясував, що справа саме у апаратному декодері або драйверах, бо на всіх плеєрах драйвер крашиться, а при відключенні апаратного декодера все чудово працює. Мені видається, що проблема саме у драйверах, бо люди на реддіті пишуть, що на деяких версіях драйверів проблеми немає.
В плані ігор відеокарта чудова. Всі ігри, які є у мене зараз на комп’ютері, вона тягне в 4К@60 на ультра. Як і виконання від сапфір, воно теж просто топове. Буду надіятися, що вони пофіксять проблему з апаратним прискоренням. І дуже хотілося б, щоб зменшили споживання при відтворенні відео на ютубі.
Bucho
Member

Повідомлення

odessitmws: 07.01.2024 19:21 ну да всегото в 2.5 раза где то площади :lol:
А 65" від 50" в 1.7 разів. От тільки ці 1.7 разів дають ефект в рази сильніший, ніж 2.5 рази на 50"/32".
Target
Junior

Повідомлення

Вечер добрый. Есть ли смысл переплатить за б.у. 2060 super вместо б.у. рыкс 6600? Все упирается в бюджет - 6500/7к
Steelmax
Member

Повідомлення

Target
Для игор? 6600 шустрее в растере, но я бы поискал XT.
Для всего остального есть Хуанг.
daesz
Member

Повідомлення

Steelmax: 08.01.2024 02:12 Target
Для игор? 6600 шустрее в растере, но я бы поискал XT.
Для всего остального есть Хуанг.
В мене була 2070 майже 2 роки, це карта не про промені.
Відповісти