Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
Melofon
Member

Повідомлення

daesz: 19.10.2023 02:24проц також сток (з включеним РВО
PBO это уже не сток, сток это вообще ничего не трогать что касается проца, чисто заводские настройки.

Отправлено спустя 5 минут 16 секунд:
l-m: 19.10.2023 02:43пенсіонерський 5800Х
Актуальный Проц прошлого поколения в деды записали :facepalm: даже с чисто человеческой аналогии как он может быть дедом если у него внуков ещё нет? :gigi:
Проц ещё норм и долго ещё тащить будет и до пенсии ему далеко.

Отправлено спустя 3 минуты 32 секунды:
Актуальный Проц прошлого поколения в деды записали :facepalm: даже с чисто человеческой аналогии как он может быть дедом если у него внуков ещё нет? :gigi:
Проц ещё норм и долго ещё тащить будет.
И там не только в памяти проблема у 7600 а и у того что в киберпанк 8 ядер предпочтительней чем 6, сейчас уже не одна игра может загрузить 16 потоков и более, так что те кто кричит что 6-ти ядер хватит для игр на долго сильно ошибаются ;) и уж тем более если это старые шестиядерники которых уже иногда не достаточно для стабильных 60-ти фпс в некоторых играх.
anyname
Member

Повідомлення

Melofon: 19.10.2023 08:15
И там не только в памяти проблема у 7600 а и у того что в киберпанк 8 ядер предпочтительней чем 6, сейчас уже не одна игра может загрузить 16 потоков и более, так что те кто кричит что 6-ти ядер хватит для игр на долго сильно ошибаются ;) и уж тем более если это старые шестиядерники которых уже иногда не достаточно для стабильных 60-ти фпс в некоторых играх.
Та ви що :spy: 5х00х3d діти , 7х00 онуки ,
7х00x3d правнуки. :) Так що пора на пенсію. На інтелі б вже 4 сокети минуло , за часів богів, воєвод та царів.
Nouriel
Member

Повідомлення

Ijachok
вам геймінг чи тиша треба, я так і не зрозумів? якшо вам треба, щоб на робочому столі було тихо, то всі карти мають фанстоп
Ijachok
Member

Повідомлення

Nouriel: 19.10.2023 12:21 Ijachok
вам геймінг чи тиша треба, я так і не зрозумів? якшо вам треба, щоб на робочому столі було тихо, то всі карти мають фанстоп
Хочу збалансований тихий геймінг. Маю деякі проблеми з повторюваними шумами, раніше годинник виносив з кімнати :) І сподіваюсь, що XFX 6700 10 Gb можна достатньо андервольтнути і знизити частоти, щоб можна було влізтись у 1200 оборотів і менше під час гри.
daesz
Member

Повідомлення

Ijachok: 19.10.2023 12:38 Хочу збалансований тихий геймінг. Маю деякі проблеми з повторюваними шумами, раніше годинник виносив з кімнати :) І сподіваюсь, що XFX 6700 10 Gb можна достатньо андервольтнути і знизити частоти, щоб можна було влізтись у 1200 оборотів і менше під час гри.
Якщо у вас добре провітрюваний корпус, з хорошим обдувом ВК - то карта буде в фанстопі весь час. В мене вентилі включаються на 600-700 оборотів (800 в стоці) при 100% навантаженні, curve не трогав взагалі в адреналіні. Чув, що в 7000 серії вентилятори шумні в XFX, але в 6000 жодного разу не бачив претензій до їхнього охолодження.
Знаю for a fact, що тут на форумі XFX 6800 є в taras-cs (чи якось так, з козаком на юзерпіці) і в patruletz (фольцваген транспортер т1 на юзерпіці) - можете в них запитатись. Думаю, що охолодження там +- одинакове з 6700 :)
Ijachok
Member

Повідомлення

daesz: 19.10.2023 13:21
Ijachok: 19.10.2023 12:38
спойлер
Хочу збалансований тихий геймінг. Маю деякі проблеми з повторюваними шумами, раніше годинник виносив з кімнати :) І сподіваюсь, що XFX 6700 10 Gb можна достатньо андервольтнути і знизити частоти, щоб можна було влізтись у 1200 оборотів і менше під час гри.

Якщо у вас добре провітрюваний корпус, з хорошим обдувом ВК - то карта буде в фанстопі весь час. В мене вентилі включаються на 600-700 оборотів (800 в стоці) при 100% навантаженні, curve не трогав взагалі в адреналіні. Чув, що в 7000 серії вентилятори шумні в XFX, але в 6000 жодного разу не бачив претензій до їхнього охолодження.
Знаю for a fact, що тут на форумі XFX 6800 є в taras-cs (чи якось так, з козаком на юзерпіці) і в patruletz (фольцваген транспортер т1 на юзерпіці) - можете в них запитатись. Думаю, що охолодження там +- одинакове з 6700 :)
Дякую, пошукаю їх :beer:

А якби я довів обороти до 700 під нагрузкою, то був би неймовірно радий :)

До речі, на Gecid недавно опублікували огляд XFX 6700. Систему охолодження хвалять. Але там видно, що вентилятори спокійно розкручуються до 1700, що точно не може підійти для мене. Тому явно треба налаштовувати.
Vlaad13
Member

Повідомлення

Ijachok: 19.10.2023 13:46
daesz: 19.10.2023 13:21 [/spoiler]

До речі, на Gecid недавно опублікували огляд XFX 6700. Систему охолодження хвалять. Але там видно, що вентилятори спокійно розкручуються до 1700, що точно не може підійти для мене. Тому явно треба налаштовувати.
Вентиляторы - вентиляторам рознь
На моей предыдущей 590 крутились 800 и я их слышал, на моей теперешней 4070 крутятся 1300 и я их не слышу, вообще от слова совсем.
В видюхе главное чтоб дросселя не орали, толк от того что вы выберите тихие вертушки конечно будет, но это не гарант тишины
Ijachok
Member

Повідомлення

Vlaad13: 19.10.2023 14:32
спойлер
Ijachok: 19.10.2023 13:46

Вентиляторы - вентиляторам рознь
На моей предыдущей 590 крутились 800 и я их слышал, на моей теперешней 4070 крутятся 1300 и я их не слышу, вообще от слова совсем.
В видюхе главное чтоб дросселя не орали, толк от того что вы выберите тихие вертушки конечно будет, но это не гарант тишины
Розумію, що вентилятори бувають різні. Просто впевнений, що навіть найкращі з них 1700 оборотів не будуть достатньо тихими. Тому думаю про те, на що можна вплинути. Водночас, XFX 6700 хвалять за СО, тому сподіваюсь, що тут саме обороти мали б бути основним параметром.

Ну а з дроселями тим більше - не можу ніяк вплинути, то і не парюсь, поки не куплю :)
Andreyka
Member

Повідомлення

SergN
Artem_M
GreenMile
Dremjke
Балтазар
Доброго дня.
Дякую за всі відповіді, все почитав.
Вирішив, що зараз буду брати 2к монітор, так як така покупка робиться надовго. Думаю його вистачить для моїх задач.
Систему буду оновлювати, але не зараз, а у найближчі пів року, можливо трохи більше.
Щодо відео, хочу ще раз запитати.
Схиляюсь до покупки б/в карти, так як за ціну нової можна придбати б/в на ступінь краще.
Зараз в мене такий вибір:
1) GIGABYTE RTX 3070 GAMING OC 8GB GDDR6 - 340$
2) Palit GameRock RTX 3080 10GB GDDR6X - 500$
Наскільки 3080 потужніша за 3070 ? Враховуючи ціну 3080, яка майже на 50% більша, варто її розглядати?
Є один нюанс з блоком живлення. Той, що в мене в профілі, має 2 роз'єми 6+2 pin. Тобто 3070 зможу підключити, а ось 3080 у якої 3*8pin вже не сможу.
Да і енергоспоживання у 3070 200-220 Вт, а у 3080 вже 320. Тому у випадку з 3080 можливо доведеться брати ще новий блок живлення.
За ціною б/в 3080 можна придбати нову 4060Ti, але в останньої буде менше споживання.
Що порадите купити?

І ще питання стосовно перевірки б/в карти.
Карти на пломбах, не знаю, можливо вони після майнінгу, буду питати у продавця.
Продавець (це магазин) дає на карти гарантію 6 міс, з чеком та гарантійкою від магазину.
Може провести будь-які тести.
У продавця є 2 шт 3070, та 2 шт 3080.
На що мені звернути увагу, як мені їх правильно перевірити та обрати ту, яка з двох буде краще?
Мається на увазі, якщо оберу 3070, то як обрати кращу з двох 3070.
Читав багато пишуть про свист дроселів, температури, потенціал чипу та інше.
Буду дуже вдячний за пораду щодо вибору, перевірки та покупки.
daesz
Member

Повідомлення

Andreyka: 19.10.2023 15:45
спойлер
SergN
Artem_M
GreenMile
Dremjke
Балтазар
Доброго дня.
Дякую за всі відповіді, все почитав.
Вирішив, що буду брати 2к монітор, так як така покупка робиться надовго. Думаю його вистачить для моїх задач.
Щодо відео, хочу ще раз запитати.
Схиляюсь до покупки б/в карти, так як за ціну нової можна придбати б/в на ступінь краще.
Зараз в мене такий вибір:
Наскільки 3080 потужніша за 3070 ? Враховуючи ціну 3080, яка майже на 50% більша, варто її розглядати?
Є один нюанс з блоком живлення. Той, що в мене в профілі, має 2 роз'єми 6+2 pin. Тобто 3070 зможу підключити, а ось 3080 у якої 3*8pin вже не сможу.
Да і енергоспоживання у 3070 200-220 Вт, а у 3080 вже 320. Тому у випадку з 3080 можливо доведеться брати ще новий блок живлення.
За ціною б/в 3080 можна придбати нову 4060Ti, але в останньої буде менше споживання.
Що порадите купити?

Продавець (це магазин) дає на карти гарантію 6 міс, з чеком та гарантійкою від магазину.
На що мені звернути увагу, як мені їх правильно перевірити та обрати ту, яка з двох буде краще?
Мається на увазі, якщо оберу 3070, то як обрати кращу з двох 3070.
Читав багато пишуть про свист дроселів, температури, потенціал чипу та інше.
Буду дуже вдячний за пораду щодо вибору, перевірки та покупки.
"Потенціал" чіпу, на жаль, провірити не вийде, оскільки, будь-який оверклок відміняє гарантію і не думаю, що продавець в магазині дасть вам займатись будь-яким ОС/UV для провірки :)
Якщо ви будете займатись розгоном/андервольтом вдома - магазин/компанія яка надає гарантію ніяк не зможе доказати чи (припустим) карта вийшла з ладу через оверклок чи по інших причинах.
Прогін в фурмарку по 10 хв в 2к/ультра, думаю, достатньо щоб побачити температури/стабільність ВК і почути шум від роботи СО/свист дроселів :) Також звертайте увагу на дельту між температурою ВК і хотспота. Не впевнений пам'ять на 3080 майже датчики температури :)

3080, то все-таки трохи продуктивніша карта за 4060 тіай, особливо 8гб версію, якої через декілька років уже не буде вистачати ні для чого в 1080р, не кажучи про 2к.

Якщо не принципово потрібна нвідія - то ровекомендую розглянути рх6800 (18.7к) чи 7700хт (20к). Ймовірно, що друга може чуть просістки в ціні через деякий час (не більше 1-2 тисяч).
Востаннє редагувалось 19.10.2023 16:06 користувачем daesz, всього редагувалось 1 раз.
Artem_K
Member

Повідомлення

daesz
До речі Фурмарк ту пам'ґть майже і не використовує. Пам'ять карти можна перевірити через ОССТ.
daesz
Member

Повідомлення

Artem_K: 19.10.2023 16:03 daesz
До речі Фурмарк ту пам'ґть майже і не використовує. Пам'ять карти можна перевірити через ОССТ.
Я цього й не стверджував, коли писав про температури пам'яті - мав на думці написати щоб паралельно відкрили hwmonitor, але в процесі написання забув дописати. Але про ОССТ ви добре підмітили :up:
В 7900 датчик температури пам'які є, в 7800хт - уже відсутній :\
Melofon
Member

Повідомлення

anyname: 19.10.2023 10:42
Melofon: 19.10.2023 08:15

Та ви що :spy: 5х00х3d діти , 7х00 онуки ,
7х00x3d правнуки. :) Так що пора на пенсію. На інтелі б вже 4 сокети минуло , за часів богів, воєвод та царів.
:facepalm:
5х00х3d Это скорее братья только подкачанные, какие ещё дети если это одно и то же поколение, как и 7х00 и 7х00x3d то же самое это братья одного поколения которые родились просто один позже другого, дедом 5800х станет только с выходом ZEN5. :learn:
lewerlin
Member

Повідомлення

Ijachok: 19.10.2023 13:46Дякую, пошукаю їх :beer:
Відпишу замість них. На 1100-1200 карту чути, не голосно, але чітко. Інша річ, що панк без променів карти не дуже грузить.
Nouriel
Member

Повідомлення

Ijachok
ну так то ж в фурмарку, в іграх менше буде
AmigoPhoenix
Member

Повідомлення

Andreyka
Стосовно перевірки б/в карти думаю вам не лишнім буде ознайомитись:
viewtopic.php?f=5&t=269741
l-m
Member

Повідомлення

daesz: 19.10.2023 02:59 Завтра ввечері, якщо не всядусь тюнити частоту врами (бо щось мені не дає спокою чому на стоковій більше кадрів ніж на розігнаній; а якщо в того щось вийде, то спробую ще раз на частотах чіпа вище 2700гц, зі стабільністю проблем не було, але середній фпс виходив -3-5), то потещу віртуал супер резолюшн, знайшов його у вкладці дисплей :)
Як раз з більшою роздільною здатністю буде краще видно зміни від частоти врам та чіпа, бо зараз у вас результати спотворює недостатня потужність процесора.
Ну або шукайте собі інший бенч замість Кіберпанку.

Ijachok: 19.10.2023 12:38 Хочу збалансований тихий геймінг. Маю деякі проблеми з повторюваними шумами, раніше годинник виносив з кімнати :) І сподіваюсь, що XFX 6700 10 Gb можна достатньо андервольтнути і знизити частоти, щоб можна було влізтись у 1200 оборотів і менше під час гри.
Якщо ви уважно читали тему, то навіть 6900ХТ зганяється до 120 Вт у Кіберпанку 1080р.
У стоці там 250 Вт та 140 фпс, тобто правильним налаштуванням у цьому конкретному випадку можна скоротити споживання у 2 рази втративши 10% швидкодії.
На 6700 буде гірше, бо більш "вузький" ГПУ та кристали кращої якості йдуть в 6750ХТ. Але все одно думаю все у вас вийде.
Однак, якщо справді сильно цим заморочуватись, то краще взяти RX6800, там на один Вт вийде більше фпс.

Andreyka: 19.10.2023 15:45 2) Palit GameRock RTX 3080 10GB GDDR6X - 500$
Дуже дорого.

Melofon: 19.10.2023 16:41
anyname: 19.10.2023 10:42 Та ви що :spy: 5х00х3d діти , 7х00 онуки ,
:facepalm:
5х00х3d Это скорее братья только подкачанные, какие ещё дети если это одно и то же поколение, как и 7х00 и 7х00x3d то же самое это братья одного поколения которые родились просто один позже другого, дедом 5800х станет только с выходом ZEN5. :learn:
Це недопрацювання АМД.
Жартую, насправді це добре що АМД не плодить десятки моделей й купу псевдо-поклінь.
Але у Інтел актуальним конкурентом для 5800Х був 10700К. З тих часів вже вийшло 11-те покоління, 12-те, 13-те й навіть 14-те! :eek:
Та й просто процу вже 3 роки, тримаю його чисто з поваги до пенсіонерів :gigi:
І буду тримати поки АМД чи Інтел не випустить процесор, у якого буде більше ніж 8 нормальних ядрер на одному CCD.
Artem_M
Member

Повідомлення

Andreyka: 19.10.2023 15:45 ...
...
Поділюсь своїми думками)))
- орієнтовно різниця між 3070 та 3080 по фпс в межах 25%;
- з цього я б відштовхувався і в різниці від ціни (якщо для ігор);
- моя теперішня MSI RTX3070 Gaming z trio у стоці споживає 240, EVGA 3080 бачив іноді навіть 370 (але рідко), зазвичай вони у мене працюють в андервольті - 195 та 250 відповідно;
- щодо перевірки: той магазин, де ви придивились карти, тестує на відкритому стенді, і, відповідно, температури будуть -5 градусів. Суперпозішн пару прогонів в 8к (є інші думки щодо роздільної здатності, тож як дозволятиме час можливо і інші режими); ОССТ - загальний тест карти і окремо пам'яті (обов'язково); фурмарк - за бажанням, він не вантажить пам'ять, але можна зрозуміти +/- що буде з температурами; в GPU-z є якісь мікро-тест (запускається віконце і там матлошиться якісь кольорові непорозуміння) - у мене тільки в цьому тесті було чути писк дроселів, коли була RTX3060TI Strix, в інших умовах я такого не чув; запустити вибагливі ігри - тому що буває в тестах все ок, а в іграх біда; при тестах подивлятись моніторинг по показниках (GPU-x sensors);
- щодо вендорів: ви обрали звичайні карти, такий собі середняк. Я б обирав EVGA FTW, Strix, Suprim, Aorus...
Але буквально в неділю придбав тут на форумі MSI RTX3070 Gaming z trio за 11300 грн. Тут вирішила ціна і продавець з позитивними відгуками, тож обрав цей варіант. Він привіз її до мене, я її крутив десь біля години у тестах - все ок, я задоволений цією картою. Варіант із ворожою буквою замість Х трохи краще - металевий бекплейт і трохи вищі частоти гпу, тож ще пару плюсів. Враховуючи норм ціну, комплект, доставку карти до мене, її стан (не кручена на пломбі) та температури - забрав не торгуючись.
MagiCom
Junior

Повідомлення

Привет всем. Подскажите совместимость с LGA 775 P5G41T-M LX2/GB видеокарты AMD Radeon RX 5600 XT 8GB DDR6, процессор xeon e5420. Понимаю что "мамонт", но что есть.
lewerlin
Member

Повідомлення

MagiCom: 19.10.2023 19:20LGA 775 P5G41T-M LX2/GB
Залежить від стану материнки. Тут питання не в сумісності(все PCI-E по стандарту сумісне).
Якщо харчувальник слоту надто виснажений - може тупо через це не завестись.
Відповісти