Створив тему, у якій будемо ділитися досвідом про заміну штатних кулерів на відеокартах.
На створення цієї теми мене надихнув Rhizone, який самостійно зробив RTX 4080 Noctua Edition
viewtopic.php?f=5&t=268181
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Моя історія:
Відеокарта у мене GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER GAMING OC 8G (GV-N206SGAMING OC-8GC).
Вже через півтора місяця після покупки вентилятори почали збоїти. Нормально стартували не з 33% оборотів, а з 38%. Відповідно, режим ФАН-СТОП не працював. Користуватися нею було можна, вручну налаштував криву вентилятора і все було нормально, але при старті вентиляторів було чутно хруст.
Через пару років я купив "китайські аналоги" вентиляторів pld08010s12hh. Вони працюють без хрусту, але стартують з 56% оборотів, що терпимо, але, як на мене шумновато.
Побачивши тему від Rhizone я вирішив зробити те ж саме. На ринку майже немає вентиляторів 80 мм з високими оборотами (оригінальний pld08010s12hh - 4000 обертів за хвилину). Є лише на 3000 обертів за хвилину ARCTIC P8 PWM PST CO (японський подвійний шарикопідшипник) - 370 грн. за штуку і Arctic P8 PWM PST Black (пишуть про гідродинаміку, але більше схоже на хорошу втулку, бо за 200 грн. чудес не буває. Таке собі я брати не став).
Що треба для заміни штатних вентиляторів:
1. Три вентилятори ARCTIC P8 PWM PST CO (ACFAN00151A) (200-3000 оборотів, подвійний шарикопідшипник).
2. Один перехідник під'єднання кулера відеокарти FAN 4Pin Female to 4Pin PH Male L
3. Стяжки 2.5 на 200 мм (можна коротші, але не товщі за 2.5 мм.
Важливо: паяти нічого не потрібно!
На виході отримав реально тиху систему охолодження для RTX 2060 SUPER. На фоні шуму системника, я цих вентиляторів не чую ВЗАГАЛІ. Корпусний вентилятор, який в іграх розганяється до 1200 оборотів за хвилину Be quiet! Silent Wings 3 140mm PWM працює голосніше, ніж три вентилятори ARCTIC P8 PWM PST CO по 2000 оборотів кожен. ФАН-СТОП працює нормально, нічого не хрустить. Я задоволений!
Останні статті і огляди
Новини
Заміна кулерів на відеокартах Gigabyte та інших
-
Volodya811
Member
-
r1d3r
Member
Маю ZOtac 3080 amp holo black поставив на неї raijintek morpheus 8069 і 2 Noctua NF-F12 PWM. На карті 2 роз'єми для вентиляторів, я підключив кожен в окремий роз'єм, але карта дуже коряво їми керує. Зупиняє коли карта охолоджується аж до 35град, та розганяє їх не плавно а одразу на десь 40%. Причому швидкісь різна, перший значно швидше обертається ніж другий (якщо від планки з роз'ємами рахувати), і мониторинг тільки одного вентилятора відбувається. В карті з завуду 3 вентилятори, які підключені були один в окремий роз'єм, а 2 інші запаралелені з іншого, може вона якось по одному мониторить оберти, або по парі? Пробував керувати і Автербйорненром і зотаковським ПО. Пробував їх підключити з одного роз'єму, теж саме. Може хтось шось знає?
-
Rhizone
Member
Volodya811
Гарно зробили тюнінг. Вітаю
Гарно зробили тюнінг. Вітаю
-
Volodya811
Member
Дуже дякую! Без Вашої теми і досвіду, моєї модифікації би не було
Відправлено через 4 хвилини 34 секунди:
1. Які параметри штатних вентиляторів у карті були? Обороти і струм.r1d3r: ↑ 30.09.2023 21:51 Маю ZOtac 3080 amp holo black поставив на неї raijintek morpheus 8069 і 2 Noctua NF-F12 PWM. На карті 2 роз'єми для вентиляторів, я підключив кожен в окремий роз'єм, але карта дуже коряво їми керує. Зупиняє коли карта охолоджується аж до 35град, та розганяє їх не плавно а одразу на десь 40%. Причому швидкісь різна, перший значно швидше обертається ніж другий (якщо від планки з роз'ємами рахувати), і мониторинг тільки одного вентилятора відбувається. В карті з завуду 3 вентилятори, які підключені були один в окремий роз'єм, а 2 інші запаралелені з іншого, може вона якось по одному мониторить оберти, або по парі? Пробував керувати і Автербйорненром і зотаковським ПО. Пробував їх підключити з одного роз'єму, теж саме. Може хтось шось знає?
2. Однозначно вентилятори спробувати підключити на один роз'єм.
3. По моніторингу, подивіться, які є датчики в програмі HWiNFO64
-
r1d3r
Member
1. Стояли такі Apistecr1d3r: ↑ 30.09.2023 21:51 Маю ZOtac 3080 amp holo black поставив на неї raijintek morpheus 8069 і 2 Noctua NF-F12 PWM. На карті 2 роз'єми для вентиляторів, я підключив кожен в окремий роз'єм, але карта дуже коряво їми керує. Зупиняє коли карта охолоджується аж до 35град, та розганяє їх не плавно а одразу на десь 40%. Причому швидкісь різна, перший значно швидше обертається ніж другий (якщо від планки з роз'ємами рахувати), і мониторинг тільки одного вентилятора відбувається. В карті з завуду 3 вентилятори, які підключені були один в окремий роз'єм, а 2 інші запаралелені з іншого, може вона якось по одному мониторить оберти, або по парі? Пробував керувати і Автербйорненром і зотаковським ПО. Пробував їх підключити з одного роз'єму, теж саме. Може хтось шось знає?
Specification:
Model: CF9015H12S/GA92S2U
Voltage: DC 12V
Current: 0.40AMP
Fan Dimension (L x W x H): approx. 87mm * 87mm * 12mm
Mounting holes distance: approx. 42mm* 42mm * 42mm (Center to Center)
Power Connector: 4-Pin Header
Фото для уявлення як вони підключались
- спойлер
3. CPUID HWMonitor каже таке
- спойлер
-
Volodya811
Member
Ці вентилятори на 3000 обертів за хвилину. Ви купили на 1500 обертів за хвилину. Треба було орієнтуватися на 2000 обертів, не менше, якщо Ви хотіли використовувати логіку управління вентиляторами з карти. Але, можливо, і 1500 вистачить.r1d3r: ↑ 01.10.2023 22:00 1. Стояли такі Apistec
Specification:
Model: CF9015H12S/GA92S2U
Voltage: DC 12V
Current: 0.40AMP
Fan Dimension (L x W x H): approx. 87mm * 87mm * 12mm
Mounting holes distance: approx. 42mm* 42mm * 42mm (Center to Center)
Power Connector: 4-Pin HeaderОсь там де по нулях оберти, там і не міняється нічого, тільки з першого моніторінг йде
- спойлер
- Снимок экрана 2023-10-01 215648.jpg
З того, що я зрозумів, Вам треба окремо підключати вентилятори до плати. Один окремо і інший окремо. І по кожному вентилятору обороти має відображати HWiNFO64 GPU #0 і GPU #1. Якщо GPU #1 не відображає обороти, то значить, що щось не так з підключенням, від другого вентилятора має виходити 4 проводи до роз'єму карти.
Відправлено через 59 секунд:
Якщо не вийде, то тоді, треба вентилятори включати на материнську плату. І уже з материнської плати регулювати обороти. Для цього є спеціальні програми.