Потрібна думка компетентних осіб щодо виниклого занепокоєння з приводу шуму мого ноутбуку.
(MSI Bravo 17: ryzen7 4800h; RX 5500m; 16gb озу; ssd; 144 ghz)
Такі обставини
В офісному режимі ноут лежить як кусок дошки ) шуму абсолютно нуль, а от в іграх, як на мене, він дуріє без потреби.
Наприклад dota2, навантаження на процесор ледве 10% сягає, при цьому температура процесора 60-75 і ноутбук гуде сильніше ПК. Хоча ця дота не така вже ресурсозатратна гра. На мою думку райзен7 зі своім потенціалом її просто в сплячому режимі на максималках має хавати. Проте сидіти в кімнаті де жінка дивиться серіали і грати в реально слабку для процесора гру не комфортно.
Так само й Doom етернал, не середніх налаштуваннях ноутбук занадто шумний.
При цьому фпс з надлишком - дота максимальні 144 кадри в дум 120-130.
Тобто потенціалу вистачає з головою, але невже він реалізується виключно лише через сильний шум машини.
1) Підкажіть, як знизити цей шум ? Десь читав про андервольтинг через райзен майстер тощо, чи доцільно це і чи вирішить проблему ?
![spy :spy:](./images/smilies/spy.gif)
2) Також почав переглядати охолоджуючи підставки, а чи підійдуть вони для пластикового дна ноута, адже, як я чув, доцільні вони лише для повністю алюмінієвих ноутів де метал є частиною охолодження ?
3) Які ще варіанти зниження шуму, навіть, якщо доведеться пожертвувати високими пресетом, але в межах розумного, адже віддати 1200 уо і дивитись на квадратики не має бажання.