Доброго здоров'я. Не так давно завантажив GPU-Z, та звернув увагу на одну досить дивну річ. Дискретна відеокарта, навіть коли не використовується, бустить свої частоти. Вона навіть не скидала їх в мінімум, при тому що завантаження графічного ядра було нульове. Перепробував багато речей. Від налаштувань панелі керування Nvidia, до налаштувань енергоживлення. Щось з цього частково допомогло, і тепер частота росте хвилеподібно, проте самої проблеми я не позбувся. Ще звернув увагу, що коли відкрити "Диспетчер завдань" - частота починає пригати з меншою періодичністю, проте на майнер це не схоже, бо завантаження ж нульове. Та й самі частоти інколи падають в мінімум, і навіть деякий час так тримаються. Графічне ядро використовує лише процес - System, проте не впевнений що така поведінка є нормальною.
https://ibb.co/S6pkDCt
https://ibb.co/52bxG88
https://ibb.co/Srr879b
Хто що може порадити? Ноутбук - Lenovo Ideapad Gaming 3i (12650H, 3060, 165Hz), Win 11 Pro, Drivers 537.70.
Перечитав багато форумів, і дехто нарікав на те що можливо драйвера криво стоять, проте їх оновлення нічого не давало. Один сабж бачив і на цьому форумі. Була людина з Lenovo Legion 5, і також з відеокартою 3060, котра перемкнула використання графічного ядра "виключно на дискретку", чим і позбулась проблеми. Проте я такої функції, нажаль, не маю.
Останні статті і огляди
Новини
Буст частоти дискретної відеокарти, в простої
-
DeLibertate
Member
-
waryag
Member
DeLibertate
Можна спробувати оновити біос, перевстановити вінду.
Можна спробувати оновити біос, перевстановити вінду.
-
ddO
Member
Я не спеціаліст, але підозрюю що це поведінка самої GPU-Z. Вона "смикає" дискретку, щоб зчитати із неї параметри. Спробуйте закрити GPU-Z, Afterburner та інші сторонні програми із доступом до відеокарти, та поспостерігайте із Lenovo Vantage (чи яка там у Вас заводська програма).
У мене так працюючий в фоні Afterburner не давав ноутбуку вимкнути дискретку і той "їв" батарейку як не в себе.
У мене так працюючий в фоні Afterburner не давав ноутбуку вимкнути дискретку і той "їв" батарейку як не в себе.
-
Rucha
Member
Монітор зовнішній під'єднаний?
У будь якому разі пропоную скористатися утилітою з набору NVIDIA Inspector - Multi Display Power Saver. Вона фіксить буст частот при багатомоніторної конфігурації, але може і вам допоможе.
У будь якому разі пропоную скористатися утилітою з набору NVIDIA Inspector - Multi Display Power Saver. Вона фіксить буст частот при багатомоніторної конфігурації, але може і вам допоможе.
-
DeLibertate
Member
waryag
Біос оновити можливо й слушна ідея, проте чомусь лізти туди, завчасно, не хочеться. З того що я прочитав, то перевстановленням вінди проблемі не зарадити.
Отправлено спустя 2 минуты 17 секунд:
Отправлено спустя 1 минуту 10 секунд:
Отправлено спустя 7 минут 34 секунды:
Звернув увагу ще на таке. Раніше у мене в налаштуваннях енергоживлення був лише "збалансований" пресет. І ніякими танцями з бубном інші не додавались. Загалом, у мене встановлена така програма як TrottleStop. Якщо є бажання у щось "побігати", то відмикаю у ній турбо буст, для того щоб температури не перевалювали за 60 градусів, під час навантаження. Суть у чому. Вчора грався з налаштуваннями програми, і поставив галочку навпроти вибору пресету енергоживлення (типу, максимальна, баланс, та економія). І о чудо, після цього в налаштуваннях енергоживлення з'явилась "економія енергії", і частоти перестали стрибати. Ну, думаю, проблема точно в цьому. І вчора справді все було прекрасно. Сьогодні вмикаю, і знову та ж пісня. І вже економія не допомагає. Серед дня, треба було на баланс виставити, і через деякий час виявляю, що пресет "економії" кудись зник. Зайшов знову в тротл стоп, додаю пресет, і о чудо - частоти знову почали поводити себе адекватно.
Вже й не знаю, де та собака може бути зарита...
Біос оновити можливо й слушна ідея, проте чомусь лізти туди, завчасно, не хочеться. З того що я прочитав, то перевстановленням вінди проблемі не зарадити.
Отправлено спустя 2 минуты 17 секунд:
Ну, встановлених стандартних утиліт я не маю. Проте умовний "Lenovo Vantage" можливо встановити таки варто. Але стосовно того, що GPU-Z смикає за відеокарту беруть сумніви, через те, що зараз графік частот стоїть рівненько на межі мінімального. І моніторю все через той же GPU-Z.ddO: ↑ 08.11.2024 14:37 Я не спеціаліст, але підозрюю що це поведінка самої GPU-Z. Вона "смикає" дискретку, щоб зчитати із неї параметри. Спробуйте закрити GPU-Z, Afterburner та інші сторонні програми із доступом до відеокарти, та поспостерігайте із Lenovo Vantage (чи яка там у Вас заводська програма).
Отправлено спустя 1 минуту 10 секунд:
Ні, зовнішній монітор не під'єднаний, але дякую за пораду. Можливо програма справді якось зможе стрибки частоти нормалізувати.Rucha: ↑ 08.11.2024 14:38 Монітор зовнішній під'єднаний?
Отправлено спустя 7 минут 34 секунды:
Звернув увагу ще на таке. Раніше у мене в налаштуваннях енергоживлення був лише "збалансований" пресет. І ніякими танцями з бубном інші не додавались. Загалом, у мене встановлена така програма як TrottleStop. Якщо є бажання у щось "побігати", то відмикаю у ній турбо буст, для того щоб температури не перевалювали за 60 градусів, під час навантаження. Суть у чому. Вчора грався з налаштуваннями програми, і поставив галочку навпроти вибору пресету енергоживлення (типу, максимальна, баланс, та економія). І о чудо, після цього в налаштуваннях енергоживлення з'явилась "економія енергії", і частоти перестали стрибати. Ну, думаю, проблема точно в цьому. І вчора справді все було прекрасно. Сьогодні вмикаю, і знову та ж пісня. І вже економія не допомагає. Серед дня, треба було на баланс виставити, і через деякий час виявляю, що пресет "економії" кудись зник. Зайшов знову в тротл стоп, додаю пресет, і о чудо - частоти знову почали поводити себе адекватно.
Вже й не знаю, де та собака може бути зарита...
-
ddO
Member
Це, власне, і є в Lenovo Vantage. Якщо не помиляюся називається функція Nvidia Optimus, і відповідає вона за переключення активної відеокарти.DeLibertate: ↑ 08.11.2024 12:23 котра перемкнула використання графічного ядра "виключно на дискретку", чим і позбулась проблеми. Проте я такої функції, нажаль, не маю.
-
DeLibertate
Member
У мене лише два режими. Або використовувати виключено вбудовану графіку, або коли система на власний розсуд обирає потрібну.ddO: ↑ 08.11.2024 16:58Це, власне, і є в Lenovo Vantage. Якщо не помиляюся називається функція Nvidia Optimus, і відповідає вона за переключення активної відеокарти.DeLibertate: ↑ 08.11.2024 12:23 котра перемкнула використання графічного ядра "виключно на дискретку", чим і позбулась проблеми. Проте я такої функції, нажаль, не маю.