Выбор оперативной памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Ray2000gt
Advanced Member
Звідки: Киев

Повідомлення

Ветка по выбору и обсуждению оперативной памяти. Тут даем советы, и отписываемся о впечатлениях от использования оперативной памяти.

Статистика разгона ведется в отдельной ветке.

Прежде чем задать вопрос, ознакомтесь с FAQ!

Зображення

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 11.11.2011 19:33 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 8 разів.
aaleksandrenko
Member
Аватар користувача
Звідки: Житомир

Повідомлення

oversteve: 15.08.2022 19:12 Підкажіть будь ласка, обираю пам'ять під i5 12600k або i7 12700, знайшов ддр4 3200 з таймінгами 16-18-18 і 3600 з 18-22-22, чи правильно я розумію, що перша буде трохи швидше працювати (рахував за тою формулою на попередній сторінці де 3600/(18+22) і т.п.) і що не всі алдер лейки можуть з 3600 пам'яттю запрацювати (мама msi B600m-a)?

І чи є якась різниця між брендами і чи є зміст пеерплачувати? бо знайшов наступні
спойлер
team vulcan 3600 cl18 за ті ж 4800
https://www.teamgroupinc.com/ru/product/vulcan-z-ddr4

kingston 3200 KF432C16BB1K2/32 за 4800
https://www.kingston.com/dataSheets/KF4 ... 1K2_32.pdf

gskill 3200 F4-3200C16D-32GIS за 4150
https://www.gskill.com/specification/16 ... ecificatio

exceleram 3600 EBW4323216CD за 3900
https://www.exceleram.co/products/memor ... l-channel/

exceleram 3200 EBW4323216CD за 3900
https://www.exceleram.co/products/memor ... l-channel/
І чи є якась різниця між рангами? Бо десь пишуть, що 1 краще, десь 2 і не знаю хто правий
Я бы брал 3600 сл18 при таком выборе.
Частота важнее, поскольку выше пропускная способность.
Ещё лучше поищите на форуме 3600 сл16. Тот же crucial. Таких комплектов пока хватает.

Двуранг лучше одноранга на одинаковой частоте. Это факт. Но двуранг требует больше вольтаж на КП процессора. Одноранг на 99% шанс что поедет у вас на 3600. А для двуранга может не хватить напряжения SA.
Ну и одноранг лучше гонится обычно. Хотя на такой дубовой памяти с сл18 не актуально :D
oversteve
Member

Повідомлення

aaleksandrenko: 15.08.2022 19:42
oversteve: 15.08.2022 19:12 Підкажіть будь ласка, обираю пам'ять під i5 12600k або i7 12700, знайшов ддр4 3200 з таймінгами 16-18-18 і 3600 з 18-22-22, чи правильно я розумію, що перша буде трохи швидше працювати (рахував за тою формулою на попередній сторінці де 3600/(18+22) і т.п.) і що не всі алдер лейки можуть з 3600 пам'яттю запрацювати (мама msi B600m-a)?

І чи є якась різниця між брендами і чи є зміст пеерплачувати? бо знайшов наступні
спойлер
team vulcan 3600 cl18 за ті ж 4800
https://www.teamgroupinc.com/ru/product/vulcan-z-ddr4

kingston 3200 KF432C16BB1K2/32 за 4800
https://www.kingston.com/dataSheets/KF4 ... 1K2_32.pdf

gskill 3200 F4-3200C16D-32GIS за 4150
https://www.gskill.com/specification/16 ... ecificatio

exceleram 3600 EBW4323216CD за 3900
https://www.exceleram.co/products/memor ... l-channel/

exceleram 3200 EBW4323216CD за 3900
https://www.exceleram.co/products/memor ... l-channel/
І чи є якась різниця між рангами? Бо десь пишуть, що 1 краще, десь 2 і не знаю хто правий
Я бы брал 3600 сл18 при таком выборе.
Частота важнее, поскольку выше пропускная способность.
Ещё лучше поищите на форуме 3600 сл16. Тот же crucial. Таких комплектов пока хватает.

Двуранг лучше одноранга на одинаковой частоте. Это факт. Но двуранг требует больше вольтаж на КП процессора. Одноранг на 99% шанс что поедет у вас на 3600. А для двуранга может не хватить напряжения SA.
Ну и одноранг лучше гонится обычно. Хотя на такой дубовой памяти с сл18 не актуально :D
Дякую, а по брендам є якась різниця? От як тут ехсельрам майже на 1к дешевше за тім, кінгстон ще дорожчий
І якщо не поїде, це доведеться її юзати на меншій частоті, як то 3200 або 3333 або 3466, чи воно буде і на 3600 пахати, але на гір 2?
aaleksandrenko
Member
Аватар користувача
Звідки: Житомир

Повідомлення

oversteve: 15.08.2022 21:54
aaleksandrenko: 15.08.2022 19:42

Я бы брал 3600 сл18 при таком выборе.
Частота важнее, поскольку выше пропускная способность.
Ещё лучше поищите на форуме 3600 сл16. Тот же crucial. Таких комплектов пока хватает.

Двуранг лучше одноранга на одинаковой частоте. Это факт. Но двуранг требует больше вольтаж на КП процессора. Одноранг на 99% шанс что поедет у вас на 3600. А для двуранга может не хватить напряжения SA.
Ну и одноранг лучше гонится обычно. Хотя на такой дубовой памяти с сл18 не актуально :D
Дякую, а по брендам є якась різниця? От як тут ехсельрам майже на 1к дешевше за тім, кінгстон ще дорожчий
І якщо не поїде, це доведеться її юзати на меншій частоті, як то 3200 або 3333 або 3466, чи воно буде і на 3600 пахати, але на гір 2?

По брендам не знаю. Такую память не юзал.
Но думаю там стоят те же чипы. Переплачивать смысла нет.

3600 должно точно браться на gear 1. Даже 11 поколение большинство камней брало это частоту в Гир 1.
12 поколение берет около 4000 частоту в Гир 1. Здесь вопрос только в том, хватит ли напряжения на SA чтобы вы взяли 3600. Но думаю хватит. Видел частоты и 4000 на b чипсете. Упора в лимит напряжения не было.
SFL
Member
Звідки: Дніпро

Повідомлення

SHeva4ever: 28.07.2022 21:04
Zak_Preston: 21.07.2022 11:18 Пам'ять донна, на жаль (tRFC=880 -- гуано). Якщо хочеться щось з найкращим рейтингом швидкодії/грн, то бери 2-ранкові кінгстони з tRFC=560/tRFC(ns)=350, вони повинні дати до 10% швидкодії у ЦПУ-інтенсив ігрулях.
Kingston 16 GB SO-DIMM DDR4 3200 MHz (KVR32S22D8/16) - https://hotline.ua/computer-moduli-pamy ... 32s22d816/
Її і взяв.
Якщо комусь цікаво, таймінги ось:
спойлер
1.png
У юзербанчмарк виглядає отак:
спойлер
2.png
Читання та запис +-47000, Затримка +-80 якщо вірити аіді.

У сінабенч було 11400, стало 12300 у мільтікорі.

У важких на відяху іграх типу сайберпанку не дало нічого.

В цілому, враховуючи що стару пам'ять продати за 3к+ не проблема, цілком помітний у процесорозалежних задачах та бюджетний апгрейд.
А хто шо може сказати за G.Skill SODIMM DDR4 8GB 3200Mhz Ripjaws (F4-3200C22S-8GRS)?
Непогана ціна, але звичка з пека до 3200 CL16?
Andikho
Member
Звідки: Київ

Повідомлення

oversteve: 15.08.2022 19:12 Підкажіть будь ласка, обираю пам'ять під i5 12600k або i7 12700, знайшов ддр4 3200 з таймінгами 16-18-18 і 3600 з 18-22-22, чи правильно я розумію, що перша буде трохи швидше працювати (рахував за тою формулою на попередній сторінці де 3600/(18+22) і т.п.) і що не всі алдер лейки можуть з 3600 пам'яттю запрацювати (мама msi B600m-a)?

І чи є якась різниця між брендами і чи є зміст пеерплачувати? бо знайшов наступні
спойлер
team vulcan 3600 cl18 за ті ж 4800
https://www.teamgroupinc.com/ru/product/vulcan-z-ddr4

kingston 3200 KF432C16BB1K2/32 за 4800
https://www.kingston.com/dataSheets/KF4 ... 1K2_32.pdf

gskill 3200 F4-3200C16D-32GIS за 4150
https://www.gskill.com/specification/16 ... ecificatio

exceleram 3600 EBW4323216CD за 3900
https://www.exceleram.co/products/memor ... l-channel/

exceleram 3200 EBW4323216CD за 3900
https://www.exceleram.co/products/memor ... l-channel/
І чи є якась різниця між рангами? Бо десь пишуть, що 1 краще, десь 2 і не знаю хто правий
В плашках 3200с16 і 3600с18 зазвичай одні і ті ж самі чіпи стоять і беруть вони одні і тіж самі режими роботи в 99% ситуацій
З брендів - не раджу ексельрам, бо ніхто вам точно не скаже що там стоїть (це те ж саме, що свого часу ОЗП АМД)
З тих, що ви навели, кінгстони, схоже, типу моїх і вони таке собі - особливо на них не розгуляєшся, але, по суті, із наведених вами я би обирав між ними та гскілами, при чаому, скоріш за все, на користь останніх, бо для чого платити більше, якщо можна не платити :beer:
a_z_z_y
Member
Аватар користувача
Звідки: Київ

Повідомлення

Andikho: 18.08.2022 01:29 В плашках 3200с16 і 3600с18 зазвичай одні і ті ж самі чіпи стоять і беруть вони одні і тіж самі режими роботи в 99% ситуацій
Шо за брєд я прочитав? :facepalm: :banghead: :censoured: :dispute:
3200с16 зазвичай стоять старі чіпи які не можуть у високі частоти. Звернемо увагу на слово "зазвичай"!
Наприклад у 3600с16 можуть попастися навіть samsung В-дай - але вони будуть Bad bin, тобто гівно :gigi:
3600с18 - більш сучасні чіпи, можусть у більші частоти але не факт що там будуть гарні таймінги. До того ж більш вірогідно піймати одноранг 16гбіт.
Проте при норм розгоні одноранги не гірші двурангів будуть :learn:
oversteve
Member

Повідомлення

ще одне питання виникло, якщо ставити 4 планки 3600 по 16гб, чи є якісь нюанси, чи може не завестися і доведеться до 3200 опускати або ставити гір 2? нагадаю - мама мсі в660м-а, проц або 12600к, або 12700
aaleksandrenko
Member
Аватар користувача
Звідки: Житомир

Повідомлення

oversteve: 20.08.2022 00:16 ще одне питання виникло, якщо ставити 4 планки 3600 по 16гб, чи є якісь нюанси, чи може не завестися і доведеться до 3200 опускати або ставити гір 2? нагадаю - мама мсі в660м-а, проц або 12600к, або 12700
Ньюансы с разгоном памяти есть всегда:
1. 4 плашки гонятся хуже двух. Лучше тогда брать 2*32.
2. На non k процессоре нельзя поднять SA вольтаж. Специально пробовал ограничить SA на своем 12600к до 0.95. 2 плашки дуалранги поехали только на 3467.
oversteve
Member

Повідомлення

aaleksandrenko: 20.08.2022 07:37
oversteve: 20.08.2022 00:16 ще одне питання виникло, якщо ставити 4 планки 3600 по 16гб, чи є якісь нюанси, чи може не завестися і доведеться до 3200 опускати або ставити гір 2? нагадаю - мама мсі в660м-а, проц або 12600к, або 12700
Ньюансы с разгоном памяти есть всегда:
1. 4 плашки гонятся хуже двух. Лучше тогда брать 2*32.
2. На non k процессоре нельзя поднять SA вольтаж. Специально пробовал ограничить SA на своем 12600к до 0.95. 2 плашки дуалранги поехали только на 3467.
Тоді 4 двуранги повинні обов'язково завестися на 3200 на не-К процесорі бо то інтеловська специфікація? Чи також можуть не взлетіти
aaleksandrenko
Member
Аватар користувача
Звідки: Житомир

Повідомлення

oversteve: 20.08.2022 09:43
aaleksandrenko: 20.08.2022 07:37

Ньюансы с разгоном памяти есть всегда:
1. 4 плашки гонятся хуже двух. Лучше тогда брать 2*32.
2. На non k процессоре нельзя поднять SA вольтаж. Специально пробовал ограничить SA на своем 12600к до 0.95. 2 плашки дуалранги поехали только на 3467.
Тоді 4 двуранги повинні обов'язково завестися на 3200 на не-К процесорі бо то інтеловська специфікація? Чи також можуть не взлетіти
Думаю да, заведутся
oversteve
Member

Повідомлення

ще декілька питань з'явилось ))
1) чи потрібні радіатори на пам'яті 3200 і 3600? бо на одних 3200 з таймінгами 20-22 ставлять, на інших з 18 не ставлять, а низькопрофільні кіти на 64гб по ок ціні щось напряжно знайти
2) чи часто зараз пам'ять виходить з ладу? наскільки реально потрібна гарантія, якщо наприклад взяти десь за кордоном б.у.
3) чи є принципова різниця, якщо наприклад взяти 3600 кіт з 4 планок або 2 кіта по 2 планки, або взагалі 4 окремі однакові планки, їх якось додатково тестують і окремі кіти/планки разом можуть не завестися на відміну від 1х4? те саме питання по кіту з 2 планок і 2 окремих планок
WalkMan
Member
Аватар користувача

Повідомлення

oversteve: 24.08.2022 14:11чи потрібні радіатори на пам'яті 3200 і 3600?
У більшості випадків радіатори насправді для краси і щоб продати. Саме такий випадок:
oversteve: 24.08.2022 14:11на одних 3200 з таймінгами 20-22 ставлять, на інших з 18 не ставлять
Але коли ти плануєш розганяти (збільшувати вольтаж) чи використовувати профіль XMP (що теж може міняти вольтаж) то радіатори будуть виконувати свою справу, хоча температура залежить від виробника/ревізії чіпів (можливо хтось ще шось сюди добавить).

oversteve: 24.08.2022 14:112) чи часто зараз пам'ять виходить з ладу? наскільки реально потрібна гарантія, якщо наприклад взяти десь за кордоном б.у.
за минулий рік, лише один набір почав сипати помилки (Crucial Ballistix 3200MHz 32GB (2×16GB) з розгоном до 3600@1.375v) а їх використовувалось дуже багато і різних варіацій 8×2, 16×2, 32×2.
oversteve: 24.08.2022 14:113) чи є принципова різниця, якщо наприклад взяти 3600 кіт з 4 планок або 2 кіта по 2 планки, або взагалі 4 окремі однакові планки, їх якось додатково тестують і окремі кіти/планки разом можуть не завестися на відміну від 1х4? те саме питання по кіту з 2 планок і 2 окремих планок
о, це лотерея, оскільки ззовні може бути все теж саме, а чіпи різні і ведуть при розгоні (XMP) порізному. Тут потрібно буди впевненим у тому, що купуєш все одного сорту.
Artem_K
Member
Аватар користувача
Звідки: Все сложно

Повідомлення

oversteve, там залежність не від частоти, а від напруги. Якщо живлення модуля 1,2В то взагалі нічого не потрібно. Якщо 1,35 В, модулів два та корпус вентильований, то потягне, якщо модулів буде чотири, кулер процесора великий, а продув корпуса ніякий то вірогідно посипе помилками, бо щільно розташовані та перший модуль взагалі опиниться у кармані під вентилятором.
Питання буде у іншому. А що Ви купите гарного без радіатора? Або щось брендове 3200 CL22 1,2В та спробувати потроху підіймаючи напругу занизити таймінги. Або Китай-подвал AMD Radeon, де велика ймовірність натрапити на брак. Залишиться щось типу Exceleram, у яких є безрадіаторні 3200 Cl16 1,35В, що можна взяти, або знімати радіатори з "брендів" :)

Окремі планки/кіти можуть так легко не завестися, якщо будуть побудовані на різних чипах. Більшість виробників збирає з готових чипів, а не виробляє їх, тому у різних партіях можуть бути чипи різних виробників, що було на складі - з того і розпаяли. Тобто, сумісніть гарантовано якщо берете планки з однієї партії, або пізніше розшукаєте такіж (відомі виробники на упаковці зазначають кодом використані чипи). Але і тут є нюанс - якщо подивитися лист сумісності плати з модулями пам'ті, то побачите, що не всі модулі можуть працювати у кількості 4 штук, навіть якщо вони будуть однакові. Та щей якість контролера пам'ті у процесорі почне впливати. І буде - запрацює, не запрацює, або запрацює не на завленій частоті.
oversteve
Member

Повідомлення

Artem_K: 24.08.2022 20:12 oversteve, там залежність не від частоти, а від напруги. Якщо живлення модуля 1,2В то взагалі нічого не потрібно. Якщо 1,35 В, модулів два та корпус вентильований, то потягне, якщо модулів буде чотири, кулер процесора великий, а продув корпуса ніякий то вірогідно посипе помилками, бо щільно розташовані та перший модуль взагалі опиниться у кармані під вентилятором.
Питання буде у іншому. А що Ви купите гарного без радіатора? Або щось брендове 3200 CL22 1,2В та спробувати потроху підіймаючи напругу занизити таймінги. Або Китай-подвал AMD Radeon, де велика ймовірність натрапити на брак. Залишиться щось типу Exceleram, у яких є безрадіаторні 3200 Cl16 1,35В, що можна взяти, або знімати радіатори з "брендів" :)

Окремі планки/кіти можуть так легко не завестися, якщо будуть побудовані на різних чипах. Більшість виробників збирає з готових чипів, а не виробляє їх, тому у різних партіях можуть бути чипи різних виробників, що було на складі - з того і розпаяли. Тобто, сумісніть гарантовано якщо берете планки з однієї партії, або пізніше розшукаєте такіж (відомі виробники на упаковці зазначають кодом використані чипи). Але і тут є нюанс - якщо подивитися лист сумісності плати з модулями пам'ті, то побачите, що не всі модулі можуть працювати у кількості 4 штук, навіть якщо вони будуть однакові. Та щей якість контролера пам'ті у процесорі почне впливати. І буде - запрацює, не запрацює, або запрацює не на завленій частоті.
ну от на ексельрам і дивився, і ще gskill aegis з наклейками знайшов, а з низькими радіаторами якщо 2 модулі по 32гб, то по великому рахунку тільки кінгстони в наших магазинах є, але при тому всьому там таймінги вище, ніж у безрадіаторних і цінник трохи кусючий...
Artem_K
Member
Аватар користувача
Звідки: Все сложно

Повідомлення

oversteve: 24.08.2022 20:48 ну от на ексельрам і дивився, і ще gskill aegis з наклейками знайшов, а з низькими радіаторами якщо 2 модулі по 32гб, то по великому рахунку тільки кінгстони в наших магазинах є, але при тому всьому там таймінги вище, ніж у безрадіаторних і цінник трохи кусючий...
Мені здається, що простіше взяти корпус з достатньою шириною, та трохи підняти перший вентилятор на кулері, якщо він заважає, ніж страдати з низькопродуктивною пам'яттю, або пошуками чогось більш менш нормального.
На місцевій барахолці, у перевіреного народу, є гарні варіанти, в тому числі привезеної нової.
Lamobot
Junior

Повідомлення

Для відносно старого ПК:
CPU Intel Core i7-8700
MB ASUS ROG Strix B360-F Gaming

Плануємо замінити пам'ять:
Kingston 16 GB (2x8GB) DDR4 2666 MHz HyperX Fury Black (HX426C16FB2K2/16)
на
Kingston DDR4 2666 64GB KIT (16GBx4) Kingston FURY Beast Black (KF426C16BB1K4/64)

В QVL її немає. Чи заведеться? Можуть бути проблеми з несумісністью?
Здати до магазину у випадку чого не вийде.
a_z_z_y
Member
Аватар користувача
Звідки: Київ

Повідомлення

Lamobot: 27.08.2022 17:03 Для відносно старого ПК:
CPU Intel Core i7-8700
MB ASUS ROG Strix B360-F Gaming

Плануємо замінити пам'ять на:
Kingston DDR4 2666 64GB KIT (16GBx4) Kingston FURY Beast Black (KF426C16BB1K4/64)

В QVL її немає. Чи заведеться? Можуть бути проблеми з несумісністью?
Не таке вже і старе залізо! :gigi:
KF426C16BB1K4/64 - це 4 плашки 16гб дворанг.
Якщо ви не плануете розгон, то 2666 і може навіть трошечки більше ви отримаете.
Під вищі частоти я б звернув увагу на 4х16гб одноранг, або ж 2х32гб двуранг. :up:
Lamobot
Junior

Повідомлення

a_z_z_y
Питання виключно про сумісність з МП.

Розганяти не планується. Материнська плата не підтримує планки більші за 16Гб, тож 2х32 також не підходять.
В київських магазинах інших варіантів не знайшли, тільки цей один.
a_z_z_y
Member
Аватар користувача
Звідки: Київ

Повідомлення

Lamobot: 27.08.2022 20:40 a_z_z_y
Питання виключно про сумісність з МП.

Розганяти не планується. Материнська плата не підтримує планки більші за 16Гб, тож 2х32 також не підходять.
Коли ця материнка вийшла тоді 32гб на одному модулі не було. А коли така оперативка з'явилася, то перетестовувати сумісність забили.
Взагалі QVL список тестують десь рік після виходу материнки.
WalkMan
Member
Аватар користувача

Повідомлення

a_z_z_y
Для моєї плати було оновлення BIOS, для підтримки 128GB RAM (під модулі 32GB), https://rog.asus.com/motherboards/rog-m ... desk_bios/

Код: Виділити все

Version 2503
2020/11/03

ROG MAXIMUS X CODE BIOS 2503
"1. Improve system performance.
2. Support Max DRAM Total Capacity up to 128 GB.

Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (M10C.CAP) using BIOSRenamer."
Можливо можна якось через AIDA64 це перевірити?
Відповісти