Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
GreenMile
Member

Повідомлення

observer: 05.11.2023 15:161. Що значить "тим краще гониться"? Під розгоном тут маються на увазі внесення кастомних налаштувань у пресети роботи оперативи? Чи більш високі штатні режими роботи планок у рідних XMP? Наприклад. Якщо через 3 роки нормою буде оператива з частотою 10 000 МГц, материнка b650 з 6 шарів текстоліту буде підтримувати ті самі 4800 МГц та 7200 МГц оверклоку, тобто пам'ять від 2027 року не зможе працювати на своїх штатних частотах на платі 2023го року? Якщо дуже грубо.
Це значить, що на таких мамках пам'ять здатна досягати вищих частот. Але це одна з необхідних, але не достатня умова. Умовно, плата на 6 шарів зможе пам'ять 7200, плата на 8 шарів - 7800, але, знову ж таки, чим вище частота, тим більше вимоги до ЦПУ, до пам'яті і до везіння. В одному випадку на 6 шарах може повезти запустити 7600, а в іншому на 8 шарах далі 7200 не поїде, бо попадеться проц з поганеньким контроллером пам'яті от і все. Це все умовно, звісно.
observer: 05.11.2023 15:162. Що значить власне 4800 МГц, 6000 МГц ... 7000 ОС, 7200 МГц OC? У чому різниця? Чому вказано окремо ОС і не-ОС для материнки у переліку підтримуваних частот на коробці? Це ж просто частоти та таймінги...
4800- базова частота ДДР5, це частота на якій гарантована стабільна робота. Все що вище - негарантований розгін (ОС), який залежить від якості самої пам'яті і умов, наведених в п.1. Пам'ять на 7200, 7400 і т.д. означає що виробником заявлено, що вона може працювати на такій частоті (зазвичай там чіпи вищої якості) і він за вас підібрав відповідні параметри (ХМР/ЕХРО в якихось тепличних умовах), вам потрібно лише увімкнути профіль і все. За це ви і переплачуєте у порівнянні з пам'яттю 4800 чи 5600, щоб самому руками не підбирати. Але гарантій, що воно буде працювати на конкретно вашому конфігу - жодних і це не гарантійний випадок, якщо ви купили пам'ять 7600, а вона у вас на 7600 не працює.
observer
Member

Повідомлення

GreenMile: 05.11.2023 15:51 це не гарантійний випадок, якщо ви купили пам'ять 7600, а вона у вас на 7600 не працює.
Ну, це ясно. Я трохи про інше. Через 3 роки умовно те, що для сучасного проца і планок оперативки - є екстремальним розгоном, може стати нормальними частотами для проців і оперативок. Чи потрібно буде сучасним материнкам фізично мати ті самі 8+ шарів для підтримання стабільної роботи у штатному режимі більш швидкого заліза майбутнього, якщо штатний режим майбутнього - це сучасний режим розгону?

Чи є підвищена багатошаровість необхідною умовою підтримання частот вище 7000МГц, чи це потрібно для того, щоб сучасні проц і оперативка могли працювати у екстремальних для себе режимах? Або, у зворотньому випадку, 8-10 шарів будуть спостерігатись у материнках бюджетного сегменту 2027го року, а середняки матимуть більше 10?

Як воно було раніше з платами минулого десятиліття, коли на них почали ставити більш свіжі оперативки? Я бачив згадки, що з новими ЦПУ і РАМ старі плати легше брали більші частоти, ніж з ЦПУ і РАМ одного з собою року випуску. Чи приклад ДДР4 неможна екстраполювати на ДДР5?
GreenMile
Member

Повідомлення

observer: 05.11.2023 16:36
GreenMile: 05.11.2023 15:51 це не гарантійний випадок, якщо ви купили пам'ять 7600, а вона у вас на 7600 не працює.
Ну, це ясно. Я трохи про інше. Через 3 роки умовно те, що для сучасного проца і планок оперативки - є екстремальним розгоном, може стати нормальними частотами для проців і оперативок. Чи потрібно буде сучасним материнкам фізично мати ті самі 8+ шарів для підтримання стабільної роботи у штатному режимі більш швидкого заліза майбутнього, якщо штатний режим майбутнього - це сучасний режим розгону?

Чи є підвищена багатошаровість необхідною умовою підтримання частот вище 7000МГц, чи це потрібно для того, щоб сучасні проц і оперативка могли працювати у екстремальних для себе режимах? Або, у зворотньому випадку, 8-10 шарів будуть спостерігатись у материнках бюджетного сегменту 2027го року, а середняки матимуть більше 10?

Як воно було раніше з платами минулого десятиліття, коли на них почали ставити більш свіжі оперативки? Я бачив згадки, що з новими ЦПУ і РАМ старі плати легше брали більші частоти, ніж з ЦПУ і РАМ одного з собою року випуску. Чи приклад ДДР4 неможна екстраполювати на ДДР5?
Вибачте, але у провидців вихідний, щоб навангувати вам, що буде за три роки :rolleyes:
Стосовно необхідності багатошаровості, ніхто вам не скаже, бо таку статистику не збирали, бо у всіх різні конфіги і різні проци. Як показують поодинокі приклади на форумі, 7000-7200 здатні брати передтопові материнки, вище - це виключення. Наприклад, мамка unify-х з 6-ма шарами і 2 слотами під пам'ять надере дупу по розгону пам'яті 8-шаровому стріксу. В цілому, більше шарів - краще, на практиці може бути що завгодно, треба досліджувати можливості саме вашої материнки, яку ви хочете.
Ще раз, шари - не панацея, якщо вам попадеться невдалий проц, але я бажано щоб їх було більше, якщо хочете досягати частот під 8к.
observer
Member

Повідомлення

GreenMile: 05.11.2023 16:51 Вибачте, але у провидців вихідний, щоб навангувати вам, що буде за три роки :rolleyes:
Та я ж і питаю, бо не знаю, як воно є в цілому, бо на форумах і у оглядах про це конкретно мову не заводять, лише інколи кидають пространні фрази тіпа "у майбутньому поставите більш потужне ХХХ і буде офігєть", без розбору прикладів аналогічних успіхів на минулих поколіннях. Тож і вирішив у громади напряму спитати, може це якісь загальновідомі істини, про які не пишуть у гайдах і оглядах)

Раптом це якась пряма фізика, і можна зробити точні прогнози щодо роботи сучасних материнок у майбутньому з компонентами з цього майбутнього. Схоже, що ні, але я мав це спитати)
Robostyle
Member

Повідомлення

Вопрос обладателям топовых матерей и дочерта времени и китов - есть сильная разница потанцевала между бинами 7200С34 и 7600С36? Или даже 7800-8000
vltk
Member

Повідомлення

Robostyle
Чем выше бин, тем ниже кпд (отдача) с вложенного бакса. И зависит на сколько легче (если не озираться на первое) и выше вы хотите вытанцевать.
Robostyle
Member

Повідомлення

vltk
Если взагалі - то уже наигрался с б-даями, сейчас стоят 3600С14 и ни холодно ни жарко после 3000С14. Теперь чисто хочется закупится на низу рынка топовым хорошим бином, что б золотая середина и хватит мне на все поколение - может даже 48 или 64 кит присмотрю, толку больше. И пофиг дым если там через н лет будут отборные 10000С40...

А по теме - по текущей цене бакс/Гб вполне заходит и то и другое, и пока есть возможность взять самое-самое особо не переплачивая, что б потом приятно было тюнить (без фанатизма) на более высокие частоты в будущих поколениях. Ибо если A-die 7200С34 тыква и на этом стопорится а A-die 7600С36 могёт over9000, тогдя возьму последний. А если то и то те же яйца, как 3200С14 и 3600С16, то че деньги тратить?

Вот вроде пишут что M?-die плашки 8х24Гбит едут еще лучше, но вообще не курю тему ЧАВО, как их точно определить не имея кит в руках?

ХМР плашек как бонус - сейчас не заведутся, заведутся потом на новых КП и платах, а тем временем тайминги потуже, не проблема.
ROG__84
Member

Повідомлення

Robostyle: 05.11.2023 18:37 Вопрос обладателям топовых матерей и дочерта времени и китов - есть сильная разница потанцевала между бинами 7200С34 и 7600С36? Или даже 7800-8000
Разница чисто в попугаях и все, на своей профильной системе в играх после 7000 разницы нет, но в сильном разгоне память в синтетике сыпет ошибками из- за перегрева, необходим обдув либо вода.
festU
Member

Повідомлення

Помогите плз с разгоном, я в этом вопросе вообще нуб полный. Если с процом и видяхой все понятно, озу для меня темный лес. Хочу воспользоваться драм калькулятором для райзена и не могу понять какие чипы стоят, какой ранг и тд. И вопрос в целом, что будет лучше в плане производительности, поднять частоту и остаться на старых таймингах или остаться на 3200 и максимально снизить тайминги?

Подскажите плз что я должен ввести в выделенное красным? Я так понимаю что hynix, но вот какой? MFR, AFR, CJR / DJR;какая ревизия, какой ранг? Частоту вбивать которая у меня активна в данный момент или желаемую (сейчас активен XMP 3200), все тайминги что видно на скрине импортировал с этого XMP профиля.
спойлер
ЗображенняЗображенняhttps://i.imgur.com/j9eWNXS.png[/img]
PhoenixTMS
Member

Повідомлення

Гляньте, кто разбирается, что не так?
Вкладення
1.png
a_z_z_y
Member

Повідомлення

PhoenixTMS
ZenTimings в студію
Trainer_dp
Junior

Повідомлення

Доброго дня!
Буду дуже вдячний за допомогу! Придбав нові комплектуючі:
Gigabyte B550M K ver. 1.0
AMD Ryzen 5 5600
Kingston Fury Renegade DDR4 3600MHz 16GB (одна планка)

Зібрав, все включилось. ОС поставилась. Але ОЗУ працює на якихось дефолтніх налаштуваннях 2400МГц
Вирішив в біосі змінити ХМП та перемикав два профілі. На кожному з цих профілей система погано працювала. на 3600МГЦ профілі були БСОДи, а комп завантажувався не одразу, а з другого разу. (після натискання кнопки павер, вмикались кулера, на екрані лого гігабайт і в цей момент він ребутався і потім вже грузився)
На 3000МГц профілі БСОДів не було, але також вмикався з другого разу, а коли вмикав тест ОССТ, то було багато помилок CPU - 1 error(s) found on physical core #5 - logical core #10. І тут то на коре 10, то на коре 3. Сипались помилки. Як вимкнув ХМП профіль все стало добре, але ОЗУ на 2400МГц.

Ніколи раніше не налаштовував ОЗУ, не розганяв її, але ж хочется хоча б на заявлених 3600 та з 16 таймінгом, а не з тим що зараз. ОЗУ не дешева.

Підкажіть, будь ласка, що робити, куди дивитись, що натискати. ДЯКУЮ!
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Trainer_dp
1. Поставьте оперативку у 2й слот від процесора.
2. Оновіть біос на останній. Перед цим зкиньте налаштування біосу в дефолт. І після оновлення також.

ПС: дуже бажано мати дві однакові плашки для роботи оперативки в двоканалі. Коли стоїть одна плашка, то ви втрачаете від 10 до 20% швидкодії, якщо не більше.
В подальшому буде важко докупити такуж саму плашку. Особливо для кінгстона який в одну й ту саму серію пхає різні чіпи під капот радіатор.
Trainer_dp
Junior

Повідомлення

a_z_z_y: 16.11.2023 15:35 Trainer_dp
1. Поставьте оперативку у 2й слот від процесора.
2. Оновіть біос на останній. Перед цим зкиньте налаштування біосу в дефолт. І після оновлення також.

ПС: дуже бажано мати дві однакові плашки для роботи оперативки в двоканалі. Коли стоїть одна плашка, то ви втрачаете від 10 до 20% швидкодії, якщо не більше.
В подальшому буде важко докупити такуж саму плашку. Особливо для кінгстона який в одну й ту саму серію пхає різні чіпи під капот радіатор.
1. ОЗУ я поставив одразу у другий слот. На 2 та 4 написано First.
2. Біос не оновлював, всі махінації з ХМП профілями робив на прошивці з коробки (f1).

Приїду додому і оновлю біос. Підкажіть, а ХМП профілі працюють і на АМД також? Чи тільки на Інтел? Бо я сьогодні багато часу витратив читаючи багато статей і в мене вже голова кипить. Але мені здалось, що ХМП профілі працюють лише на Інтелах, а на АМД потрібно ручками налаштовувати. Виправіть, якщо я не правильно зрозумів.
А якщо я пізніше докуплю якусь схожу ОЗУ, якщо не знайду в продажі ідентичну моїй, це дуже вплине?
Дякую!
PhoenixTMS
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Вкладення
2.png
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Отак спробуйте:
RAS=32(28)
RC=46(42)
RRDS/RRDL=4/4
FAW=16
WTRS/WTRL=4/12
WR=12
RFC=256

RDRDSCL=4
WRWRSCL=4
RTP=9(8)
WRRD=1

У дужках бажані значення.

Відправлено через 7 хвилин 17 секунд:
Trainer_dp: 16.11.2023 15:53 2. Біос не оновлював, всі махінації з ХМП профілями робив на прошивці з коробки (f1).

Приїду додому і оновлю біос. Підкажіть, а ХМП профілі працюють і на АМД також? Чи тільки на Інтел? Бо я сьогодні багато часу витратив читаючи багато статей і в мене вже голова кипить. Але мені здалось, що ХМП профілі працюють лише на Інтелах, а на АМД потрібно ручками налаштовувати. Виправіть, якщо я не правильно зрозумів.
А якщо я пізніше докуплю якусь схожу ОЗУ, якщо не знайду в продажі ідентичну моїй, це дуже вплине?
F1 - самий перший і глючний біос. Оновлювати 100% треба.

У АМД як такого ДДР4 профілю немає на оперативці. ХМР це торгова марка інтела.
Але хитрі виробники плат читають і застосують той профіль під іншими іменами. У асуса то D.O.C.P. називається.
Зазвичай воно працює нормально, особливо на 3000 та 5000 серіях райзенів. Хібащо вставити якусь 4000+мгц оперативку, то значення там будуть не оптимальні.

"Схожа ОЗУ" може мати трошки інші таймінги, більш того може виявитися з іншим ранком ніж ваша зараз.
Такі комбінації будуть коряво працювати. Можливо доведеться переставляти плашки місцями в слотах щоб налаштування ХМР біос брав з гіршой плашки.
Trainer_dp
Junior

Повідомлення

a_z_z_y: 16.11.2023 16:21 F1 - самий перший і глючний біос. Оновлювати 100% треба.

У АМД як такого ДДР4 профілю немає на оперативці. ХМР це торгова марка інтела.
Але хитрі виробники плат читають і застосують той профіль під іншими іменами. У асуса то D.O.C.P. називається.
Зазвичай воно працює нормально, особливо на 3000 та 5000 серіях райзенів. Хібащо вставити якусь 4000+мгц оперативку, то значення там будуть не оптимальні.

"Схожа ОЗУ" може мати трошки інші таймінги, більш того може виявитися з іншим ранком ніж ваша зараз.
Такі комбінації будуть коряво працювати. Можливо доведеться переставляти плашки місцями в слотах щоб налаштування ХМР біос брав з гіршой плашки.
Дякую! Сьогодні ввечорі буду знову намагатися змусити ОЗУ працювати :)
Serg IX
Member

Повідомлення

Всим привіт. Придбав пам'ять Corsair Vengeance RGB RT, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMN32GX4M2Z3600C16) (2Х16)
Підскажіть на як її можна розігнати. Активував xmp профіль, все ок. Далі просто виставив частоту 3800,... чорний єкран.
другі залізки: Ryzen 7 3700X Asus TUF B450-Pro Gaming
PhoenixTMS
Member

Повідомлення

Serg IX
Если спрашиваешь, то лучше используй хмр и не мучайся. Там много заморочек.
Если руки чешутся, то смотри
спойлер
Jay228
Member

Повідомлення

доброго дня . допоможіть з розгоном памяті
система :
память - Samsung M323R4GA3BB0-CQKOL 32 ГБ DDR5-4800 DDR5 SDRAM дві планки
материнська плата - ASRock X670E Taichi Carrara (біос оновлений 2.00 вiд 2023/11/6 Update AGESA to ComboAM5 1.1.0.0 )
процессор - AMD Ryzen 9 7950X3D

пробував розаняти по гайдам нічого не вийшло (перший раз розганяю) . один раз запустилась на 6000 але тести не пройшла . а профіль збережений вже не підходить для нового біоса .

Задача розігнати до 6000 чи краще до 6400
допоможіть налаштувати розгон
Відповісти