Останні статті і огляди
Новини
Разгон памяти
-
Bbavles
Junior
Artem_M Недавно обновлял
-
kreuzritterrr
Junior
Добрый день, имеется 4 планки Patriot DDR4 4400Mhz Viper Steel (PVS416G440C9K). Подскажите, что ещё можно/нужно здесь настроить или подкрутить?
На текущих настройках все тесты проходит.
На текущих настройках все тесты проходит.
- спойлер
-
-
Maxhope
Member
Запускается на 7400 , на 7200 работает стабильно, но напряжения и температуры мне не нравятся... Возможно с обдувом и на 7400 можно использовать, но зачем
Оставил 6800 с напряжениями ниже XMP 6400 и ужатыми таймингами , память холодная , по скорости особой разницы с 7200 нет , в пределах 5гб/с в Аиде , а по задержкам тоже самое.

Оставил 6800 с напряжениями ниже XMP 6400 и ужатыми таймингами , память холодная , по скорости особой разницы с 7200 нет , в пределах 5гб/с в Аиде , а по задержкам тоже самое.
- спойлер
-
AndP
Member
Кто-то может сталкивался с запуском 4 планок на АМ5. Требуются подсказки, советы и тд.
На сегодня имею ситуацию на вкладке. С настройкой вожусь дальше, но это не суть. Всё нормально, меня устраивает, кроме долгого запуска - 100 сек. Читал инфу и спрашивал у юзеров с большими объемами мемори, они не отключают Тренировку памяти. Отсюда и возник вопрос, перед вкл/выкл - тренировать большой объем каждый раз или нет?
https://ibb.co/xqBLG0Dz
На сегодня имею ситуацию на вкладке. С настройкой вожусь дальше, но это не суть. Всё нормально, меня устраивает, кроме долгого запуска - 100 сек. Читал инфу и спрашивал у юзеров с большими объемами мемори, они не отключают Тренировку памяти. Отсюда и возник вопрос, перед вкл/выкл - тренировать большой объем каждый раз или нет?
https://ibb.co/xqBLG0Dz
-
a_z_z_y
Member
AndP
STABLE 128GB(4x32GB) DDR5-6000 CL30 on AM5 (AGESA 1.0.0.7b)
По тренуванню лише можу сказати що воно лінійно залежить від об'єму.
Я б налаштував/відтренував все і потім Memory Context Restore = Enabled спробував би.
STABLE 128GB(4x32GB) DDR5-6000 CL30 on AM5 (AGESA 1.0.0.7b)
По тренуванню лише можу сказати що воно лінійно залежить від об'єму.
Я б налаштував/відтренував все і потім Memory Context Restore = Enabled спробував би.

-
AndP
Member
a_z_z_y
эта тема у меня в Закладках, давно. Звезды над ним сошлись, скорее всего.
Я 5600 не поборол, пока. Жесткие зависания.
эта тема у меня в Закладках, давно. Звезды над ним сошлись, скорее всего.

-
a_z_z_y
Member
В мене обидві АМ5 плати і ті 1dpcAndP: ↑ 29.04.2025 18:38 a_z_z_y
эта тема у меня в Закладках, давно. Звезды над ним сошлись, скорее всего.Я 5600 не поборол, пока. Жесткие зависания.

-
01Mirage09
Member
Маю не дуже здорову ситуацію з таймінгами пам'яті на ам5, можливо хтось зможе допомогти їх трохи опуститити, або сам мав досвід з таким?
З налаштуваннь тільки включений експо.
- Вкладення
-
-
-
AndP
Member
Полистай страницами назад, там много примеров и цифр. У тебя и напругу надо двигать и тайминги.
-
lowskill
Junior
стабильные, без фанатизма (с поправкой, что это для m-die и настраивались месяца 3 назад на старом биосе)01Mirage09: ↑ 30.04.2025 23:49 Маю не дуже здорову ситуацію з таймінгами пам'яті на ам5, можливо хтось зможе допомогти їх трохи опуститити, або сам мав досвід з таким?
- Вкладення
-
-
01Mirage09
Member
lowskill
Спробую, дякую
Спробую, дякую
-
a_z_z_y
Member
А що там такого нездорового в вашому ЕХРО?01Mirage09: ↑ 30.04.2025 23:49 Маю не дуже здорову ситуацію з таймінгами пам'яті на ам5, можливо хтось зможе допомогти їх трохи опуститити, або сам мав досвід з таким?

Ставите tREFI=65535.
Дивитесь на отриманий результат.
Якщо цього замало і ще на третину його покращити захочете - міняйте решту 100500 таймінгів і вольтажів + довго тестуйте

-
01Mirage09
Member
Затримка в 73нс, це ще хороший прогін, буває і до 75нс доходитьa_z_z_y: ↑ 01.05.2025 11:36 А що там такого нездорового в вашому ЕХРО?![]()
Ставите tREFI=65535.
Дивитесь на отриманий результат.
Якщо цього замало і ще на третину його покращити захочете - міняйте решту 100500 таймінгів і вольтажів + довго тестуйте![]()
По тестах що находив, нормально це 60-65нс
Але досвіду в мене з цим небагато, можливо я помиляюсь, тому і написав в цій темі
-
a_z_z_y
Member
Затримка може змінюватися в залежності від захламленості системи і що в фоні крутится поки ви Аіду гоняєте.01Mirage09: ↑ 01.05.2025 11:53 Затримка в 73нс, це ще хороший прогін, буває і до 75нс доходить
Але досвіду в мене з цим небагато, можливо я помиляюсь, тому і написав в цій темі
Тестувати затримки бажано з максимально всім відімкнутим з автозапуску (я про месенджери, утіліти моніторингу і підсвітки...).
Тоді показники стають трішки менше і більш стабільні. Я тестую 3-5 раз і вибираю найкращий результат.
Тіки ОЗП тестувати в Aida - даблклак на надпис "Memory" (ліворуч зверху)

Тести на різних версіях Aida різняться, тому варто порівнювати на актуальній версії яка у вас зараз.
Також трішечки впливає на затримку процесор (його максимальні частоти більші - значить затримка менша буде).
Як наочний приклад - додайте своєму процу +200Мгц в розділі PBO подивіться різницю

-
01Mirage09
Member
Дякую за відповідьa_z_z_y: ↑ 01.05.2025 12:08Затримка може змінюватися в залежності від захламленості системи і що в фоні крутится поки ви Аіду гоняєте.01Mirage09: ↑ 01.05.2025 11:53 Затримка в 73нс, це ще хороший прогін, буває і до 75нс доходить
Тестувати затримки бажано з максимально всім відімкнутим з автозапуску (я про месенджери, утіліти моніторингу і підсвітки...).
Тоді показники стають трішки менше і більш стабільні. Я тестую 3-5 раз і вибираю найкращий результат.
Тіки ОЗП тестувати в Aida - даблклак на надпис "Memory" (ліворуч зверху)![]()
Тести на різних версіях Aida різняться, тому варто порівнювати на актуальній версії яка у вас зараз.
Також трішечки впливає на затримку процесор (його максимальні частоти більші - значить затримка менша буде).
Як наочний приклад - додайте своєму процу +200Мгц в розділі PBO подивіться різницю![]()
Тестую з вимкненими всіма програмами, тільки аida
Автозагрузка також завжди майже всього вимкнена, там тільки базові речі, по типу панелі nvidia і тд
На рахунок захламленості також це помітив, на новому windows було 70-71нс, зараз на декілька нс більше, хотя я б не сказав, що дуже багато всього було встановленно після цього.
Цікаво тільки як підсвітка може впливати на затримки оперативної пам'яті, якщо можете то напишіть чому так буває
-
a_z_z_y
Member
Corsair Link iCUE чи як вона там називається дуже багато ресурсів споживає.01Mirage09: ↑ 01.05.2025 12:17 Цікаво тільки як підсвітка може впливати на затримки оперативної пам'яті, якщо можете то напишіть чому так буває

На Asus Armory Crate теж колись скаржилися геймери.
Це як приклад що наче утіліта керування підсвіткою але напхано ще багато додаткового що негативно впливає на показники тестів.
-
ASTON
Member
lowskill
Це яка у вас пам'ять?
Це яка у вас пам'ять?
-
a_z_z_y
Member
ASTON
В ZenTimings сама нижня строчка їде з маркуванням
В ZenTimings сама нижня строчка їде з маркуванням

-
lowskill
Junior
по поводу маркировки ответили. Хочу лишь отметить, что она попадается и a-die, лотерея, поэтому уточнил в своем посте выше
-
VladimirV
Member
І як, нормально тести проходить, без помилок? Які плашки? Що помітив, що досить "потужно" занижені деякі пункти.
- спойлер
- tRFC2=448. 448*2000/6800=131 ns. Ну типу рекомендують для стабільності на 16ГБ плашках тримати 160нс, максимум можна опустити до 120 (А дай)
tRFCpb =368*2000/6800=108ns , а тут рекомендують стабільні 130нс
tWRWRsg =16. взагалі тут рекомендують для стабільності 22-24 аж до 32, але допускають 16 як самий мінімум.