Останні статті і огляди
Новини
Не працює відеокарта в першому pci-e x16 слоті.
-
AmigoPhoenix
Member
Усім привіт. Зустрівся з проблемою. Не працює відеокарта в першому pci-e x16 слоті материнки.
Система профільна:
Материнка: Asus TUF B450-Pro Gaming
Проц: R5 5600
Відео карта: ROG-STRIX-RTX3070-O8G-GAMING
Історія виникнення проблеми:
Потрібно було прогнати тести перед продажем ASUS GTX 750 Ti Formula OC. В той день недалеко від мого дому працівники РЕМ зрізали дерева, які заважали електромережі. Електрику відключали на вулиці на кілька годин. Малоймовірно, але однією з причин виникнення моєї проблеми може бути раптове вимкнення ПК.
Після зникнення струму, я відразу переключив кнопку подовжувача в режим OFF(кнопка 2-х контактна). Десь через півгодини замінив в корпусі 3070 на 750, щоб відразу як з’явиться електрика, провести тести. При появі електрики та вмиканні ПК виявилося, що профільний монітор HP X32 видає «No Signal». Далі перепробував всі комбінації підключення через всі можливі порти 2-х карт (3070 і 750) та 2-ма моніторами (HP X32 і Dell se2416h). Безрезультатно. На даному етапі додумався спробувати підключити відяху через 2-й порт pci-e материнки. І все запрацювало.
Погуглив трохи то питання. Якщо не помиляюся, то найбільш ймовірні варіанти:
1. Пошкодження слоту
2. Пошкодження розсипухи біля слоту
3. Пошкодження доріжок від слоту до проца
4. Пошкодження контролера pci-e в процесорі.
Швидше за все, потрібно відправляти маму і проц на діагностику/ремонт. Що для мене трохи проблематично, бо ПК один і потрібен мені щодня. Через 1-2 тижні маю отримати R7 5700Х. Питання до знаючих. Чим я ризикую, якщо заміню теперішній проц (R5 5600) на 5700Х.
Наперед вдячний всім, хто відгукнеться )
Система профільна:
Материнка: Asus TUF B450-Pro Gaming
Проц: R5 5600
Відео карта: ROG-STRIX-RTX3070-O8G-GAMING
Історія виникнення проблеми:
Потрібно було прогнати тести перед продажем ASUS GTX 750 Ti Formula OC. В той день недалеко від мого дому працівники РЕМ зрізали дерева, які заважали електромережі. Електрику відключали на вулиці на кілька годин. Малоймовірно, але однією з причин виникнення моєї проблеми може бути раптове вимкнення ПК.
Після зникнення струму, я відразу переключив кнопку подовжувача в режим OFF(кнопка 2-х контактна). Десь через півгодини замінив в корпусі 3070 на 750, щоб відразу як з’явиться електрика, провести тести. При появі електрики та вмиканні ПК виявилося, що профільний монітор HP X32 видає «No Signal». Далі перепробував всі комбінації підключення через всі можливі порти 2-х карт (3070 і 750) та 2-ма моніторами (HP X32 і Dell se2416h). Безрезультатно. На даному етапі додумався спробувати підключити відяху через 2-й порт pci-e материнки. І все запрацювало.
Погуглив трохи то питання. Якщо не помиляюся, то найбільш ймовірні варіанти:
1. Пошкодження слоту
2. Пошкодження розсипухи біля слоту
3. Пошкодження доріжок від слоту до проца
4. Пошкодження контролера pci-e в процесорі.
Швидше за все, потрібно відправляти маму і проц на діагностику/ремонт. Що для мене трохи проблематично, бо ПК один і потрібен мені щодня. Через 1-2 тижні маю отримати R7 5700Х. Питання до знаючих. Чим я ризикую, якщо заміню теперішній проц (R5 5600) на 5700Х.
Наперед вдячний всім, хто відгукнеться )
-
MoMiX
Member
Скоріше за все, достатньо буде просто скинути та/або оновити біос МП.
-
AmigoPhoenix
Member
Забув вказати. Коли відеокарта в першому слоті, то вінда нормально загружається
Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
MoMiX
Витягував батарейку на 10 хв. Скидав настройки в біосі. Не допомогло Біос стоїть останній.
Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
Ще такий нюанс. Коли карта в другому слоті, то відбувається подвійний запуск ПК. Тобто він включається на 2сек, потім виключається на 2сек і вже потім включається на постійно
Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
MoMiX
Витягував батарейку на 10 хв. Скидав настройки в біосі. Не допомогло Біос стоїть останній.
Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
Ще такий нюанс. Коли карта в другому слоті, то відбувається подвійний запуск ПК. Тобто він включається на 2сек, потім виключається на 2сек і вже потім включається на постійно
-
MoMiX
Member
Дивіться ліхтарем перший слот
Отправлено спустя 4 минуты 13 секунд:
Я до того веду, що сісонік повинен був захистити залізо від ймовірного перепаду. Тому проблема скоріш за все не в перенапрузі або скачку.
Отправлено спустя 4 минуты 13 секунд:
Я до того веду, що сісонік повинен був захистити залізо від ймовірного перепаду. Тому проблема скоріш за все не в перенапрузі або скачку.
-
0kie
Member
Заново прошить биос, сделать сброс перемычкой.
Снять и снова поставить процессор в сокет.
Передёрнуть планки памяти.
Снять и снова поставить процессор в сокет.
Передёрнуть планки памяти.
-
AmigoPhoenix
Member
MoMiX
Дивився, ніби нічого незвичного в слоті нема, але в мене далеко не 100% зір, тому міг чогось і не замітити. Буде можливість, зроблю фото, закину сюди.
Відправлено через 2 хвилини 34 секунди:
0kie
Все вами перераховане робив, крім прошивки біоса. Сумніваюся, що допоможе, але при нагоді спробую перепрошити.
Дивився, ніби нічого незвичного в слоті нема, але в мене далеко не 100% зір, тому міг чогось і не замітити. Буде можливість, зроблю фото, закину сюди.
Відправлено через 2 хвилини 34 секунди:
0kie
Все вами перераховане робив, крім прошивки біоса. Сумніваюся, що допоможе, але при нагоді спробую перепрошити.
-
0kie
Member
Через лупу смотри. Там могут лепестки погнуться.
-
gehka3
Катярко
Это № 1 вариантAmigoPhoenix: ↑ 16.02.2024 23:24Пошкодження контролера pci-e в процесорі.
Проверяется подстановкой в эту МП любого совместимого проца или перестановкой нынешнего в любую исправную поддерживающую его МП
-
Crossbow
Member
якщо в першому х16 слоті не працюють обидві відяхи, тоді погоджуюсь з gehka3, а причиною тому могла бути "статика", якою ви "вжарили" контролер pci-e в процесорі.
якщо ж тільки одна з відях - тоді проблема саме у ній і вже з її PCI-ex лініями.
ну або варіант №2 (який буде актуальний після перевірки варіанту №1).
Варіант №2 - механічне пошкодження ламелей (але ви цього не бачите), або ж мікро тріщина пайки слота.
Вимикання ел.живлення - тут взагалі не винне ні в чому. Так співпало з Вашими діями.
якщо ж тільки одна з відях - тоді проблема саме у ній і вже з її PCI-ex лініями.
ну або варіант №2 (який буде актуальний після перевірки варіанту №1).
Варіант №2 - механічне пошкодження ламелей (але ви цього не бачите), або ж мікро тріщина пайки слота.
Вимикання ел.живлення - тут взагалі не винне ні в чому. Так співпало з Вашими діями.
-
Alex646
Member
Crossbow: ↑ 17.02.2024 11:46 а причиною тому могла бути "статика", якою ви "вжарили" контролер pci-e в процесорі.
І як вберегтися від такого? Достатньо при вимкненні світла клацнути кнопкою вимкнення пк, щоб смикнулися кулера?AmigoPhoenix: ↑ 16.02.2024 23:24 Після зникнення струму, я відразу переключив кнопку подовжувача в режим OFF(кнопка 2-х контактна). Десь через півгодини замінив в корпусі 3070 на 750, щоб відразу як з’явиться електрика, провести тести. При появі електрики та вмиканні ПК виявилося, що профільний монітор HP X32 видає «No Signal».
-
Avenger80
Member
А бывает ещё так - выключили и через секунду (полсекунды) включили... И ты такой - ну что за фигня? И в такой момент с компом могут происходить разные ситуации:
- не заметит такого подвоха;
- перезагрузится;
- просто выключится, но без перезапуска самостоятельного.
- не заметит такого подвоха;
- перезагрузится;
- просто выключится, но без перезапуска самостоятельного.
-
Crossbow
Member
антистатичний браслет, антистатичні рукавички, не носити синтетику, знімати з себе статику перед тим як лізти до ПК.Alex646: ↑ 17.02.2024 12:53І як вберегтися від такого?
Відправлено через 9 хвилин 3 секунди:
ні, це іншеAlex646: ↑ 17.02.2024 12:53І як вберегтися від такого? Достатньо при вимкненні світла клацнути кнопкою вимкнення пк, щоб смикнулися кулера?
-
AmigoPhoenix
Member
Crossbow
В першому х16 слоті не працюють обидві відяхи, в другому працюють обидві. 750-ї на руках вже нема, продав. Пробував запускати з стареньким Radeon X1300 (карта робоча) в першому слоті і 3070 в другому (монітор підключав до 3070). То радеона взагалі не бачить ОС.
Слот зможу сфоткати завтра, закину фото сюди в тему.
gehka3
За 1-2 тижні буду мати р7 5700х на руках. Спробую з ним. Просто смущає такий момент, чи безпечно це робити, якщо виключити фактор статики. Ну тобто чи можливо, що не статика вбила контролер pci-e в процесорі? А якась інша несправність, яка з наступним процом зробить те ж саме.
Відправлено через 10 хвилин 58 секунд:
Alex646
Пам'ятаю, в дитинстві, коли в кінці дня знімааєш з себе світер, то чуєш легке тріскотіння та бачиш електро іскри. Оце напевне приклад статики.
В першому х16 слоті не працюють обидві відяхи, в другому працюють обидві. 750-ї на руках вже нема, продав. Пробував запускати з стареньким Radeon X1300 (карта робоча) в першому слоті і 3070 в другому (монітор підключав до 3070). То радеона взагалі не бачить ОС.
Слот зможу сфоткати завтра, закину фото сюди в тему.
gehka3
За 1-2 тижні буду мати р7 5700х на руках. Спробую з ним. Просто смущає такий момент, чи безпечно це робити, якщо виключити фактор статики. Ну тобто чи можливо, що не статика вбила контролер pci-e в процесорі? А якась інша несправність, яка з наступним процом зробить те ж саме.
Відправлено через 10 хвилин 58 секунд:
Alex646
Пам'ятаю, в дитинстві, коли в кінці дня знімааєш з себе світер, то чуєш легке тріскотіння та бачиш електро іскри. Оце напевне приклад статики.
-
gehka3
Катярко
Всё возможно но маловероятно,AmigoPhoenix: ↑ 17.02.2024 13:48За 1-2 тижні буду мати р7 5700х на руках. Спробую з ним. Просто смущає такий момент, чи безпечно це робити, якщо виключити фактор статики. Ну тобто чи можливо, що не статика вбила контролер pci-e в процесорі? А якась інша несправність, яка з наступним процом зробить те ж саме
-
AmigoPhoenix
Member
gehka3
Crossbow
Щойно задумався над таким моментом. В материнці у верхньому слоті м2 стоїть NVMe Samsung MZVLB256HBHQ-00000 (оем аналог 970 ево плюс), на якому встановлена 10 вінда. Покопався в мануалах мамки. Якщо я правильно зрозумів, 1-й слот м2 використовує лінії процесора, а не чіпсета. Тобто теоретично при поломці псі-е контролера проца 1-й слот м2 не мав би працювати. А він працює, вінда ж з нього грузиться. Чи я помиляюся?
Crossbow
Щойно задумався над таким моментом. В материнці у верхньому слоті м2 стоїть NVMe Samsung MZVLB256HBHQ-00000 (оем аналог 970 ево плюс), на якому встановлена 10 вінда. Покопався в мануалах мамки. Якщо я правильно зрозумів, 1-й слот м2 використовує лінії процесора, а не чіпсета. Тобто теоретично при поломці псі-е контролера проца 1-й слот м2 не мав би працювати. А він працює, вінда ж з нього грузиться. Чи я помиляюся?
-
AmigoPhoenix
Member
Додаю фото
-
AntonyKandaurov
Member
AmigoPhoenix
Вимикається комп'ютер, вимикається тумблером блок харчування і потім ще треба затиснути кнопку Power щоб розрядити конденсатори. Знімаєте с себе статику і потім вже лізете. Сто процентів вбито саме статикою лінії PCIE х16 коли замінювали одну відеомапу на іншу.
Вимикається комп'ютер, вимикається тумблером блок харчування і потім ще треба затиснути кнопку Power щоб розрядити конденсатори. Знімаєте с себе статику і потім вже лізете. Сто процентів вбито саме статикою лінії PCIE х16 коли замінювали одну відеомапу на іншу.
-
AmigoPhoenix
Member
Спробував запуститися з R5 5700х. Ситуація аналогічна як з 5600.
Домовився з Gehka3. На днях МП та 5600 проц поїдуть на лікувальні процедури.
Домовився з Gehka3. На днях МП та 5600 проц поїдуть на лікувальні процедури.
-
gehka3
Катярко
AmigoPhoenix
Готово: viewtopic.php?p=3766314#p3766314
Готово: viewtopic.php?p=3766314#p3766314
-
AntonyKandaurov
Member
gehka3
Респект та повага майстру
Респект та повага майстру