avebael
перехідник не добавляє драйверів для UEFI, тому грузитись з нього не зможеш. Але використовувати його як додатковий, зможеш, там вже ОС підтягне драйвера.
На Asrock z87 в останній версії бета біоса
є підтримка завантаження з nvme через адаптер в pci express. Все робило нормально, вінда завантажувалась без проблем, але відуха переходила з x 16 в x8.
Ну і варто зазначити, що якоїсь супер швидкодії у порівнянні із звичайним ссд не спостерігалось у повсякденному користуванні.
Якщо не потрібно з нього завантаження ОС, то буде працювати як є просто через перехідник. Якщо необхідно з нього грузитись - треба або шукати модифікований біос на свою мамку або самому робити, там не складно, я собі робив на свою P8H77M-Pro (в інтернеті є банк таких біосів і гайди як додавати в свій - там береться модуль із більш нових біосів з натівною підтримкою і встроюється у свій, прошивається).
Проте, як вірно сказали вже, воно не має практичного сенсу, бо в повсякденному використанні не має жодної різниці зі звичайним САТА. В синтетиці у мене лінійне читання здається десь в ~1,5 рази вище було, тобто працювало воно не на повну потужність М2 ССД, але то може перехідник такий був, чи мамка, чи все разом.
Короче, це якщо заради цікавості - можна погратись, а практичного сенсу не має, я погрався і просто переставив його у ПК з рідною підтримкою М2 де він запрацював на повну, а в старому залишив САТА ССД.
Порився в закромах, гайди я брав на Win-Raid Forum, але я бачу він вже помер, чи що, не працюють лінки. Можу дати збережені сторінки, якщо цікавлять ці "цікаві досліди" А ну і без можливості вшити рідній біос назад программатором я б не радив братися за цю справу
Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
manbearboar: ↑
28.06.2023 21:58GreenMile
Ну смысл в том чтобы уже не покупать уже саташный, а взять нвме, который потом куда-нибудь переедет.
Ну, якщо стоїть питання купити nvme, щоб не купляти sata, то тоді перехідник і все, якщо просто купити nvme, бо зараз вони дешеві - ну я не знаю, за якийсь час вийдуть нові кращі, а поточні ще здешевшають
Заказал на амазоне распечатанный (Used like new), вышло 78$. Дешевле ноунейма с алика.
Конечно хотелось бы чтоб винда буталась с него, так сказать полного функционала. Но на просторах инета не нашел мода на мою мать (Z77 Pro4-m). На https://winraid.level1techs.com/ вижу только для Z77 Pro4. Получится кирпич?
Все равно возьму, под будущий апгрейд системы, пока будет чисто под софт и игрульки.