Переходник М.2 на древнюю мать. Помогите разобраться с линиями.

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Відповісти
Автор
Повідомлення
avebael
Member

Повідомлення

Ввиду масштабного падения цен на М2, решил обновить пекарню: Samsung 970 EVO Plus SSD 2TB.

Могу ли я его подружить со старенькой матерью Asrock Z77 Pro4-m:
- 1 x PCI Express 3.0 x16 slot (PCIE1: x16 mode) (занят видяхой)
- 2 x PCI Express 2.0 x16 slots (PCIE3: x1 mode; PCIE4: x4 mode)
- 1 x PCI Express 2.0 x1 slot

Нативной поддержки nvme понятное дело нет, биос не обновлялся с 2017г, остается колхоз через адаптер. Будет ли работать? :beer:
gehka3
Катярко

Повідомлення

Модифцируется биос и через переходник в процессорный ПСИХ - будет, с норм загрузкой и прочим
WalkMan
Member

Повідомлення

avebael
перехідник не добавляє драйверів для UEFI, тому грузитись з нього не зможеш. Але використовувати його як додатковий, зможеш, там вже ОС підтягне драйвера.
ganteller
Member

Повідомлення

есть м2 сата, на них тоже есть переходники. подключаются как обычный сата 2.5. все что не сата, а нвме - только через модификацию биосаhttps://prom.ua/p543565297-adapter-sata-sata.html
Shandor1982
Member

Повідомлення

На Asrock z87 в останній версії бета біоса
є підтримка завантаження з nvme через адаптер в pci express. Все робило нормально, вінда завантажувалась без проблем, але відуха переходила з x 16 в x8.
Ну і варто зазначити, що якоїсь супер швидкодії у порівнянні із звичайним ссд не спостерігалось у повсякденному користуванні.
GreenMile
Member

Повідомлення

Якщо не потрібно з нього завантаження ОС, то буде працювати як є просто через перехідник. Якщо необхідно з нього грузитись - треба або шукати модифікований біос на свою мамку або самому робити, там не складно, я собі робив на свою P8H77M-Pro (в інтернеті є банк таких біосів і гайди як додавати в свій - там береться модуль із більш нових біосів з натівною підтримкою і встроюється у свій, прошивається).
Проте, як вірно сказали вже, воно не має практичного сенсу, бо в повсякденному використанні не має жодної різниці зі звичайним САТА. В синтетиці у мене лінійне читання здається десь в ~1,5 рази вище було, тобто працювало воно не на повну потужність М2 ССД, але то може перехідник такий був, чи мамка, чи все разом.
Короче, це якщо заради цікавості - можна погратись, а практичного сенсу не має, я погрався і просто переставив його у ПК з рідною підтримкою М2 де він запрацював на повну, а в старому залишив САТА ССД.
manbearboar
Member

Повідомлення

GreenMile
Ну смысл в том чтобы уже не покупать уже саташный, а взять нвме, который потом куда-нибудь переедет.
GreenMile
Member

Повідомлення

Порився в закромах, гайди я брав на Win-Raid Forum, але я бачу він вже помер, чи що, не працюють лінки. Можу дати збережені сторінки, якщо цікавлять ці "цікаві досліди" :D А ну і без можливості вшити рідній біос назад программатором я б не радив братися за цю справу :gigi:

Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
manbearboar: 28.06.2023 21:58 GreenMile
Ну смысл в том чтобы уже не покупать уже саташный, а взять нвме, который потом куда-нибудь переедет.
Ну, якщо стоїть питання купити nvme, щоб не купляти sata, то тоді перехідник і все, якщо просто купити nvme, бо зараз вони дешеві - ну я не знаю, за якийсь час вийдуть нові кращі, а поточні ще здешевшають :shuffle:
avebael
Member

Повідомлення

Всем спасибо за ответы.

Заказал на амазоне распечатанный (Used like new), вышло 78$. Дешевле ноунейма с алика. :super:

Конечно хотелось бы чтоб винда буталась с него, так сказать полного функционала. Но на просторах инета не нашел мода на мою мать (Z77 Pro4-m). На https://winraid.level1techs.com/ вижу только для Z77 Pro4. Получится кирпич?

Все равно возьму, под будущий апгрейд системы, пока будет чисто под софт и игрульки.
GreenMile
Member

Повідомлення

avebael: 29.06.2023 00:04 Но на просторах инета не нашел мода на мою мать (Z77 Pro4-m). На https://winraid.level1techs.com/ вижу только для Z77 Pro4. Получится кирпич?
:dontknow: Скоріше за все так, у них на сайті останні версії біосів різні і за версією, і за розміром.
Відповісти