Останні статті і огляди
Новини
Високочастотне пищання плати Supermicro H11DSi під навантаженням.
-
Andrii_s
Junior
Всім доброго дня. Можливо у когось є порада щодо вирішення проблеми з материнською платою.
Придбав систему з двома Epyc 7742 (інженерники. У диспетчері видає AMD Eng Sample: 100-000000053-04_32/20_N), платою Supermicro H11DSi, та 256гб пам'яті для рендерингу. По самій продуктивності питань немає, але при завантаженості процесорів на 100% з'являється доволі помітний високочастотний звук плати.
Намагались вирішити проблему з продавцем, але безуспішно.
Спочатку була підозра, що проблема саме у платі і вона була замінена на іншу цієї ж моделі. Не допомогло. Наступним кроком замінив блок живлення (тестувались 3 варіанти) та водяне охолодження на повітряне від Noctua. Також без результатів.
"Дивним" є те, що продавець заявляє, що у нього жодних звуків немає, а ті що є тихіші за роботу його блоку живлення. У мене ж ця проблема виникає одразу після нажаття кнопки рендеру. Єдиним виключеням було відсутність звуку після перевстановлення Windows, але він з'явився через 10 хв. роботи.
Все це наводить на думку, що звук видає VRM. На жаль встановелння додаткових вентеляторів для обдуву, навіть при відкритому корпусі та максимальних обертах, проблеми не вирішує. Температури процесорів до 65 градусів, VRM не можу сказати, схоже немає сенсора, або HW Monitor не видає. За версією продавця все працює нормально і це у мене якісь дивні проблеми.
Чи є у когось думки стосовно того, як прибрати звук?
Єдине, що спало на голову, це заміна плати на версію від Gigabyte, але хотілось би уникнути витрати ~1000$.
Прикріпив фото системи та відео зі звуком.
https://drive.google.com/file/d/1YEm1Ky ... sp=sharing
Дякую.
Придбав систему з двома Epyc 7742 (інженерники. У диспетчері видає AMD Eng Sample: 100-000000053-04_32/20_N), платою Supermicro H11DSi, та 256гб пам'яті для рендерингу. По самій продуктивності питань немає, але при завантаженості процесорів на 100% з'являється доволі помітний високочастотний звук плати.
Намагались вирішити проблему з продавцем, але безуспішно.
Спочатку була підозра, що проблема саме у платі і вона була замінена на іншу цієї ж моделі. Не допомогло. Наступним кроком замінив блок живлення (тестувались 3 варіанти) та водяне охолодження на повітряне від Noctua. Також без результатів.
"Дивним" є те, що продавець заявляє, що у нього жодних звуків немає, а ті що є тихіші за роботу його блоку живлення. У мене ж ця проблема виникає одразу після нажаття кнопки рендеру. Єдиним виключеням було відсутність звуку після перевстановлення Windows, але він з'явився через 10 хв. роботи.
Все це наводить на думку, що звук видає VRM. На жаль встановелння додаткових вентеляторів для обдуву, навіть при відкритому корпусі та максимальних обертах, проблеми не вирішує. Температури процесорів до 65 градусів, VRM не можу сказати, схоже немає сенсора, або HW Monitor не видає. За версією продавця все працює нормально і це у мене якісь дивні проблеми.
Чи є у когось думки стосовно того, як прибрати звук?
Єдине, що спало на голову, це заміна плати на версію від Gigabyte, але хотілось би уникнути витрати ~1000$.
Прикріпив фото системи та відео зі звуком.
https://drive.google.com/file/d/1YEm1Ky ... sp=sharing
Дякую.
-
seraphic
Member
Я думаю стоит сперва определить от куда точно звук, из дроселей МП или от самого БП, с электричеством всё ок? через UPS с чистым синусом попробовать включить
Ещё бы не помешало по рекомендациям настроек МП отключить энергосберегайки и т.п.
![:) :)](./images/smilies/smile.gif)
-
Andrii_s
Junior
1. Звук з плати. Тестував все зе добро у розібраному вигляді на відстані одне від одного.seraphic: ↑ 21.06.2023 16:55 Я думаю стоит сперва определить от куда точно звук, из дроселей МП или от самого БП, с электричеством всё ок? через UPS с чистым синусом попробовать включитьЕщё бы не помешало по рекомендациям настроек МП отключить энергосберегайки и т.п.
2. З електрикою все гаразд. Вмикав через UPS. Той же ефект.
3. Лишається налаштування плати. Спробую.
Дякую.
-
Klon
CG graphikos fan
Andrii_s
спробуйте локалізувати піск, люди радять скрутити паперовий лист у трубочку , піднести до вуха а потім тикати кожен елемент ВРМ .
але вважаю це типовий писк дроселів, як зараз у всіх \
спробуйте локалізувати піск, люди радять скрутити паперовий лист у трубочку , піднести до вуха а потім тикати кожен елемент ВРМ .
-
Andrii_s
Junior
Не впевнений стосовно "всіх". Вдома ще дві системи на R9 7950x та платах від асус. Жодного схожого звуку не видають.Klon: ↑ 21.06.2023 17:12 Andrii_s
Питання у іншому. Якщо вдасться локалізувати звук, то що робити далі для його усунення?
-
Klon
CG graphikos fan
Andrii_s
перепайка елементів на кращі, або іноді, якщо катушки порожні - заливка матеріалом.
перепайка елементів на кращі, або іноді, якщо катушки порожні - заливка матеріалом.
-
Andrii_s
Junior
Гаразд, дякую.Klon: ↑ 21.06.2023 17:22 Andrii_s
-
Ray2000gt
Advanced Member
Вибачте за аналогію, але це все одно що купити трактор Caterpillar і намагитася зробити, щоб він працював як легкове авто.
Це робоча станція, тому це хай і не ідеальний варіант, але в межах норми. Не заважайте техніці працювати. Звук десь регламентований гарантійними умовами або паспортом продукту? Якщо ні, то не розумію, навіщо продавець міняє плати і веде діалог в даному напрямку.
Отправлено спустя 4 минуты 10 секунд:
Як раз те, про що я казав. Ви порівнюєте важкий будівельний трактор з сучасним легковим автомобілем.
Це робоча станція, тому це хай і не ідеальний варіант, але в межах норми. Не заважайте техніці працювати. Звук десь регламентований гарантійними умовами або паспортом продукту? Якщо ні, то не розумію, навіщо продавець міняє плати і веде діалог в даному напрямку.
Отправлено спустя 4 минуты 10 секунд:
Andrii_s: ↑ 21.06.2023 17:18
Не впевнений стосовно "всіх". Вдома ще дві системи на R9 7950x та платах від асус. Жодного схожого звуку не видають.
![laugh :laugh:](./images/smilies/laugh.gif)
Як раз те, про що я казав. Ви порівнюєте важкий будівельний трактор з сучасним легковим автомобілем.
Востаннє редагувалось 21.06.2023 17:40 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 1 раз.
-
Andrii_s
Junior
Думаю тут ви праві. На жаль не був попереджений про звуки трактора, так би не купляв його для використання у квартирі.Ray2000gt: ↑ 21.06.2023 17:31 Вибачте за аналогію, але це все одно що купити трактор Carerpillar і намагитася зробити, щоб він працював як легкове авто.
Отправлено спустя 4 минуты 10 секунд:Andrii_s: ↑ 21.06.2023 17:18
Не впевнений стосовно "всіх". Вдома ще дві системи на R9 7950x та платах від асус. Жодного схожого звуку не видають.![]()
![spy :spy:](./images/smilies/spy.gif)
-
waryag
Member
Можна спробувати температуру радіатора пальцем, а також глянути на термопрокладки і притиск радіатору.Andrii_s: ↑ 21.06.2023 16:39VRM не можу сказати, схоже немає сенсора, або HW Monitor не видає. За версією продавця все працює нормально і це у мене якісь дивні проблеми.
Платформа дозволяє зробити андервольт?
-
Andrii_s
Junior
Можна обмежити споживання через біос. Якщо сильно знизити, то зникає і звук, але тут виникає інша проблема. Система була придбана як альтернатива двом рендер нодам на основі R9 7950x, які на відсотків 20 повільніші, але й загалом дешевші. Зменшення потужності робить саму купівлю абсолютно беззмістовною.waryag: ↑ 21.06.2023 19:21Можна спробувати температуру радіатора пальцем, а також глянути на термопрокладки і притиск радіатору.Andrii_s: ↑ 21.06.2023 16:39VRM не можу сказати, схоже немає сенсора, або HW Monitor не видає. За версією продавця все працює нормально і це у мене якісь дивні проблеми.
Платформа дозволяє зробити андервольт?
-
terminahtor
Member
Andrii_s
Зараз же вгадаю, гул/свист також чути якщо водити мишкою по робочому столі?) це норма, coil whine. Я буквально ні одної мп не зустрічав без цієї проблеми. Десь більше, десь менше, але свист є завжди абсолютно. Я кажу за сучасні платформи. Друге діло що не всі його чують, бо звук досить специфічний.
Так що, змиріться)
Як варіант, можете погратись з частотою перемикання ключів VRM(зазвичай 200-500кгц), в мене від цього лише змінювалась тональність звуку.
Зараз же вгадаю, гул/свист також чути якщо водити мишкою по робочому столі?) це норма, coil whine. Я буквально ні одної мп не зустрічав без цієї проблеми. Десь більше, десь менше, але свист є завжди абсолютно. Я кажу за сучасні платформи. Друге діло що не всі його чують, бо звук досить специфічний.
Так що, змиріться)
Як варіант, можете погратись з частотою перемикання ключів VRM(зазвичай 200-500кгц), в мене від цього лише змінювалась тональність звуку.
-
Andrii_s
Junior
terminahtor
Щось так собі ви вгадали. Ще жодного разу в житті не чув подібних звуків при користуванні мишкою.
У моєму випадку звук чутно всім, хто бачив цю штуку особисто. Але розумію вашу підозру, бо після кількох разів, що відправляв систему продавцеві туди й назад вже сам почав підозрювати щось неладне з психікою, але можливо у мене все коло спілкування з таким розладом![gigi :gigi:](./images/smilies/gigi.gif)
Щось так собі ви вгадали. Ще жодного разу в житті не чув подібних звуків при користуванні мишкою.
У моєму випадку звук чутно всім, хто бачив цю штуку особисто. Але розумію вашу підозру, бо після кількох разів, що відправляв систему продавцеві туди й назад вже сам почав підозрювати щось неладне з психікою, але можливо у мене все коло спілкування з таким розладом
![gigi :gigi:](./images/smilies/gigi.gif)
-
waryag
Member
А РВО/СО чи аналогів намає?Andrii_s: ↑ 21.06.2023 19:46Можна обмежити споживання через біос.
-
terminahtor
Member
Andrii_s
Ну знач вам тут повезло, бо мене прям вибішувало, коли ведеш мишкою по столі і чути тарахкотіння від VRM наче як флоппі дисковод працює, тільки тихіше значно.
Ну знач вам тут повезло, бо мене прям вибішувало, коли ведеш мишкою по столі і чути тарахкотіння від VRM наче як флоппі дисковод працює, тільки тихіше значно.
-
Andrii_s
Junior
Не бачив такого.waryag: ↑ 21.06.2023 20:24А РВО/СО чи аналогів намає?Andrii_s: ↑ 21.06.2023 19:46Можна обмежити споживання через біос.
Використовувалось значення Configurable TDP (cTDP). - 240 (заявлений максимум для цього процесора від AMD). При стандартному значенні для плати проблема все ще присутня.
-
Vovk_Z
Member
1. Здається, це не звичайний домашній комп, а робоча станція. Для таких компонентів шум не нормується, зазвичай, виробниками.Andrii_s: ↑ 21.06.2023 17:18 Питання у іншому. Якщо вдасться локалізувати звук, то що робити далі для його усунення?
2. Гарантованого рішення проти писку, як правило - не існує.