Выбор материнской платы для платформы Intel

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Відповісти
Автор
Повідомлення
feniks_tm
Member

Повідомлення

hzpon
Якщо передбачається апгрейд на 12600К-12700К, то хоча б щось типу MSI PRO B660(M)-A, ASUS TUF B660M-PLUS.
yermolim
Junior

Повідомлення

привет. подскажите, пожалуйста, есть ли смысл переплачивать 1к за b660m mortar max wifi DDR4 относительно tuf gaming b660m-plus wifi d4? проц планирую 12600к. теоретически, в будущем с апгрейдом на и7 13-го поколения.
feniks_tm
Member

Повідомлення

yermolim, 13 покоління скоріше за все буде ще тим кип'ятильником в плані жору, якщо плануєте запас під i7 13700K, то краще розглядати вже щось більш серйозне по VRM. Щось типу GIGABYTE Z690 GAMING X DDR4, але на гігабайті можуть бути приколи з розгоном пам'яті, я пошукав би по ній статистику по форумах. Biostar Z690GTA можна ще спробувати, VRM судячи по базі там на рівні передтопових плат, проте скоріше за все можуть бути приколи з біосом.
acm_fan: 12.07.2022 00:36 Я могу оставить ссылку на базу:
Z690 VRM LGA1700
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... _jXnMf2jY/
yermolim
Junior

Повідомлення

feniks_tm: 18.07.2022 19:49 yermolim, 13 покоління скоріше за все буде ще тим кип'ятильником в плані жору, якщо плануєте запас під i7 13700K, то краще розглядати вже щось більш серйозне по VRM. Щось типу GIGABYTE Z690 GAMING X DDR4, але на гігабайті можуть бути приколи з розгоном пам'яті, я пошукав би по ній статистику по форумах. Biostar Z690GTA можна ще спробувати, VRM судячи по базі там на рівні передтопових плат, проте скоріше за все можуть бути приколи з біосом.
Дякую!
З приводу біостара які проблеми з біосом маєте на увазі? Бо вже багато років не перетинався з їх продукцією. Останнє, що було від біостару багато років тому - вк gf 8800gt, у якої відпав чіп, але тоді то норма була не лише у них.

Ну і дивлюсь по табличці, що mATX варіанти програють по VRM значно. Тоді і корпус доведеться міняти, щоб стала ATX :-/
feniks_tm
Member

Повідомлення

yermolim: 18.07.2022 20:27
Дякую!
З приводу біостара які проблеми з біосом маєте на увазі?
Можливо і ніякі, просто упереджене ставлення до цього бренду і відсутність достатньої кількості інформативних оглядів. Думаю нічого критичного не повинно бути, питання тільки коли викатять апдейт для 13 покоління і більш цікаве для мене - як женеться оператива.
Тоді і корпус доведеться міняти, щоб стала ATX :-/
Зайвим не буде, сучасне залізо дуже любить дихати на повні легені)) В mATX трьохслотова відяха може тупо задихнутися через недостатній об'єм повітря під нею.
Timedemo
Member

Повідомлення

yermolim: 18.07.2022 19:41 привет. подскажите, пожалуйста, есть ли смысл переплачивать 1к за b660m mortar max wifi DDR4 относительно tuf gaming b660m-plus wifi d4? проц планирую 12600к. теоретически, в будущем с апгрейдом на и7 13-го поколения.
если планируете 13й проц. не берите сейчас что-то дорогое. возьмите любую дешман мамку и посидите. чтобы потом не нарватся на танцы с бубном, проще потом по факту купить под процессор новую мать, гляди ддр5 подешевеет круто, заодно и на нее перелезете. 12600к себя прекрасно чувствует на простых матерях. товарищ недавно взял вообще 610ю дешман, 12600к и втулил туда 3090. доволен как слон.
feniks_tm
Member

Повідомлення

Timedemo: 18.07.2022 21:54 товарищ недавно взял вообще 610ю дешман, 12600к и втулил туда 3090. доволен как слон.
Дивлячись яку, дешеві без радіаторів на VRM навіть 12400 не вивозять толком.
Timedemo
Member

Повідомлення

feniks_tm: 18.07.2022 21:57
Timedemo: 18.07.2022 21:54 товарищ недавно взял вообще 610ю дешман, 12600к и втулил туда 3090. доволен как слон.

в стоке 120вт. все они везут без проблем. вот такую
https://www.asus.com/ua-ua/Motherboards ... k_QVL_CPU/
никаких проблем вообще.
DuckRider
Member

Повідомлення

Timedemo: 18.07.2022 22:07
feniks_tm: 18.07.2022 21:57

никаких проблем вообще.
Отличный совет, больше такие не пиши.
Ущербная плата, греется как мразь, врм вечно в перегреве. Так ещё и 12600к нифига не 120вт жрет
0063kk
Member

Повідомлення

hzpon: 18.07.2022 18:36 вітаю усіх!
Яка материнка буде сама оптимальна для процесора intel core i5-12400f?
Для ddr4 3200mhz
щось на чіпсеті b660 підійде?
Сейчас в пользовании 660 туф вифи,годная, проблем нет, и под 12700к сгодится, правда биос мне привычней на мси, были в одну цену - взял бы мортар либо вообще томагавк атх

Отправлено спустя 2 минуты 10 секунд:
feniks_tm: 18.07.2022 19:49 yermolim, 13 покоління скоріше за все буде ще тим кип'ятильником в плані жору, якщо плануєте запас під i7 13700K, то краще розглядати вже щось більш серйозне по VRM. Щось типу GIGABYTE Z690 GAMING X DDR4, але на гігабайті можуть бути приколи з розгоном пам'яті, я пошукав би по ній статистику по форумах. Biostar Z690GTA можна ще спробувати, VRM судячи по базі там на рівні передтопових плат, проте скоріше за все можуть бути приколи з біосом.
acm_fan: 12.07.2022 00:36 Я могу оставить ссылку на базу:
Z690 VRM LGA1700
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... _jXnMf2jY/
Репутация у гигабутэ не очень в плане мамок, там даже хмп с трудом заводятся
А про 13 это гадание на кофейной гуще
Тогда лучше томагавк мси брать что бы с запасом
Timedemo
Member

Повідомлення

DuckRider: 18.07.2022 22:22
Timedemo: 18.07.2022 22:07

никаких проблем вообще.
Ущербная плата, греется как мразь, врм вечно в перегреве. Так ещё и 12600к нифига не 120вт жрет
Я не буду прислушиваться, что мне советовать. я сказал найти проходную мать. а это пример который поставили. и ниче там не греется.
цель не жарить сутками линх и оццт. а в игры играть и в инете лазить. погляди по свободе в играх потребления процессора, сделай вывод.
плата нужна для выполнений цели. цель не гнать, не жарить сутками срань всякую, а подключить моник, клаву мышу, поставить ссд на 2тб. и видик на все бабки. и никаких проблем.
120 он жрет и нормально пашет. а легкие выпрыски в линх, это удел тестеров и д..черов на срань всякую.
а в игрухах он плавает в 65вт.. пики до 90 и то редкие.
DuckRider
Member

Повідомлення

acm_fan: 12.07.2022 02:30 LinX не лучшая "грелка", он больше для проверки на стабильность (когда нагрузка плавает, а с ней и напряжение/LLC). Для погреть - Prime95, не знаю какой из пресетов лучше именно под 12000. По 11000 поколению было там: https://www.overclockers.ua/motherboard ... -z590-ace/ (3-я и 4-я стр.)
Роль убийцы досталась профилю Small FFTs из Prime95 с активной поддержкой AVX всех видов
Чекнул, в этом плане ничего не изменилось, small в прайме греет больше всего.
Но есть нюанс. Мать asus tuf z690 d4. Я гонял полчаса, датчик температуры в мамке дошел до 60, проц 12900кф выжрал 230вт максимум, а потом пошло падение жора до 180-160 и так и продолжалось до 30й минуты теста. Лимиты не выставлялись, 4095w на оба пл стоит (типичные показатели при установке xmp), проц сток, частоту 4.9 держал на всех ядрах. В общем не понял откуда падение потребления.
Линкс.0.91 дает такой же нагрев проца и врм, но там потребление наплывами, 220-230 стабильно жрет раз в 5 минут, а потом дропается по жору.
Если нужно для какой-то статистики, могу запись показателей хвинфо кинуть видосом, но всё же как по мне, датчик температуры врм всё ещё какую-то чушь показывает
.
Востаннє редагувалось 18.07.2022 22:37 користувачем DuckRider, всього редагувалось 1 раз.
Timedemo
Member

Повідомлення

https://gyazo.com/8caae19fee3cc2f1ac94f17f8ee638f8

20 минут киберпанка.
сильно потребляем? и то пик 94 был, включилось резервное архивирование на 40 секунд
DuckRider
Member

Повідомлення

Timedemo: 18.07.2022 22:29
DuckRider: 18.07.2022 22:22
Я не буду прислушиваться, что мне советовать. я сказал найти проходную мать. а это пример который поставили. и ниче там не греется.
цель не жарить сутками линх и оццт. а в игры играть и в инете лазить. погляди по свободе в играх потребления процессора, сделай вывод.
плата нужна для выполнений цели. цель не гнать, не жарить сутками срань всякую, а подключить моник, клаву мышу, поставить ссд на 2тб. и видик на все бабки. и никаких проблем.
120 он жрет и нормально пашет. а легкие выпрыски в линх, это удел тестеров и д..черов на срань всякую.
а в игрухах он плавает в 65вт.. пики до 90 и то редкие.
Купил мать на сдачу и советуешь всем собирать потенциальных трупов :facepalm:
Timedemo
Member

Повідомлення

Почитай еще раз что я написал.
я советовал не конкретную эту мать. а проходную мать если перспектива 13го поколения. ща купить мать за 6к. потом на помойку ее. и уже потом толковое под потребности.
эту мать я привел в пример, как человек не заморачивась, поставил под топовый видик не парясь про остальное г.вно. которым никто не пользуется толком.
народ понабирает топовых матерей с тремя сетевухами. а в итоге стоит какойто 3060ти в лучшем случае , 1ссд 2 харда, блок 1000 вт никому не нужный. и потом пол жизни собирает на видик. не пользуясь возможностями платформы и на 10 процентов.
feniks_tm
Member

Повідомлення

Timedemo: 18.07.2022 22:42 Почитай еще раз что я написал.
я советовал не конкретную эту мать. а проходную мать если перспектива 13го поколения. ща купить мать за 6к. потом на помойку ее. и уже потом толковое под потребности.
эту мать я привел в пример, как человек не заморачивась, поставил под топовый видик не парясь про остальное г.вно. которым никто не пользуется толком.
Озвучені вище материнки якраз ті самі ~7к і коштують і на фоні B660 по 6к якось більш перспективно виглядають, якщо відштовхуватись від потенційного апгрейду і нічого там викидати не доведеться, підтримку рапторів в будь-якому випадку завезуть.
Востаннє редагувалось 18.07.2022 22:47 користувачем feniks_tm, всього редагувалось 1 раз.
Timedemo
Member

Повідомлення

А то мы не знаем интел со своей политикой прибитой. 490 чипсет уже высрали, помним.

Отправлено спустя 2 минуты 34 секунды:
https://hard.rozetka.com.ua/asus-prime- ... 331801102/

вон с радиатором, для параноиков.
feniks_tm
Member

Повідомлення

Timedemo
Так в 7хх кардинально нічого нового, на відміну від 5хх після 4хх не буде. PCI-E все ті ж самі, тільки для М.2 завезуть 5.0, в чому особливого сенсу нема. Лінійних швидкостей і на 3.0 достатньо, краще б якось бафали швидкість для дрібних файлів (4К).
Востаннє редагувалось 18.07.2022 22:52 користувачем feniks_tm, всього редагувалось 2 разів.
Timedemo
Member

Повідомлення

мы наверное о разном. я к тому, что лучше напичкать реально нужного железа в комп, чем заморачиватся над материнками.
feniks_tm
Member

Повідомлення

Timedemo
Ну H610 ставити для 12600K це повне шакальство, враховуючи, що по пам'яті 12600к їде 3800-4000 в гір1, а на H610 ліміт 3200. B660 можна, але нормальні стартують від 5к, озвученої yermolim ще навіть нема в продажу, а її більш проста версія коштує ~6.5к, коли в ту ж чергу біостар на Z690 з майже вдвічі кращим VRM коштує в телемарті навіть дешевше (6200).
Відповісти