Asus P8H61-M LE Вопрос!!!

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Автор
Повідомлення
GreenMile
Member

Повідомлення

lazareff: 23.02.2025 13:26 Та я вже зрозумів, що користі буде мало :)).
А таке чисто теоретичне питання, просто цікаво.
Є також старий SSD m.2 SATA. Якщо наприклад взяти адаптер для нього PCIe -> SATA, буде він швидше працювати, чим SATA 2.5" в роз'ємі SATA2?
Так вставте і перевірте, тю. Щоб заміряти швидкість, цей М.2 ссд не треба робити таким, що може завантажувати систему.
В папугах при тесті лінійного читання - має бути швидше (залежно від проца, якості перехідника і самого М.2 ссд), а в реальному використанні нічого не дасть, бо там проблеми будуть зовсім в іншому. Я вже погано пам'ятаю але в реальності по сата2 десь ~250Мб/сек максимум видає, про сата 3 ~500мб/сек, по перехіднику М.2. будет мабуть близько 700. Це на системі з Рсіе 2.0.

Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
lazareff: 23.02.2025 15:43 коротше, забити на все це, поставити просто ssd і не рипатися :)))
Ви можете його поставити і юзати, наприклад, під ігри, а просто робити з нього саме системний диск сенсу жодного, воно вам не додасть нічого в швидкості завантаження порівняно з сата ССД.
lazareff
Junior

Повідомлення

Адаптера M.2 SATA то PCIe не знайшов. Точніше вони є, але підключаються шнурком в SATA.
MVMe працює в PCIe-2 як і положено, в 2 рази повільніше, тобто. є сенс перепрошувати біос однозначно Зображення
GreenMile
Member

Повідомлення

lazareff: 24.02.2025 17:49 Адаптера M.2 SATA то PCIe не знайшов. Точніше вони є, але підключаються шнурком в SATA.
MVMe працює в PCIe-2 як і положено, в 2 рази повільніше, тобто. є сенс перепрошувати біос однозначно
Вінда на НВМЕ не буде у вас завантажуватись в 6 разів швидше, ніж зі звичайного сата ССД на старій платформі, в цьому основний поінт. А окрім як для завантаження вінди ці маніпуляції з біосом не потрібні, бо нвме через перехідник і так буде детектитись в системі, ставте на нього ігри, чи що потребує швидкого диску - і вперед.

Я це проходив на власному досвіді на і7-3770, як виявилось, різниця завантаження вінди з нвме була на рівні похибки вимірювання, по факту залишив звичайний сата ссд, а нвме пішов у зовнішню кишеню :rotate:
lazareff
Junior

Повідомлення

А таке питання, якщо диск у адаптері M2 -> USB , то там все одно SATA чи NVMe ? Це типа для установочной флешки. Є адаптер JEYI i9x з підтримкою двох протоколів даних NVMe та SATA, хочу зробити мультіфлешку. Грузитися повинен в любому випадку?
Відповісти