Доброго дня, та мирного неба !
Півтори роки володію цією карткою і купував під процессор 13400, зарах оновився на 14600к і маю декілька питань -
1.- Маю пам'ять ддр5 кінгсон двома плашками по 16 з частотою 6000, якщо я докуплю ще 2 таких модулі, то частота в мене буде 6000 ? Колись читав що якщо зайняти усі 4 слоти пам'яті то максимальна частота буде менше 6000 (чи то 5800 чи то 4800), і не пам'ятаю за яку плату чи чіпсет йшлося.
2.- Розгін та даунвольтінг, я оновив біос перед зміною процессора, встановив повітряний рдіатор що є вже не перший рік (be quiet dark rock pro 4) і у біосі тільки активував ХМР на пам'ять. Мені не треба робити ніяких маніпуляцій щоб процессор не брав зайвого живлення ? Вони ж пофіксили перенапругу в біосах ?
Заздалегідь вибачаюсь, я просто юзер і не дуже розуміюсь на тому.
Останні статті і огляди
Новини
Asus tuf b760m plus wifi DDR5
-
djsatan
Junior
-
djsatan
Junior
На сайті не заявлено що підтримується така пам'ять KF560C36BBEK2 на 4 канали, там написана інша пам'ять з більшими таймінгами
-
Mixx
Member
djsatan
4 плашки на б760 - 5200-5600 в кращому випадку, краше продать комплект і купити потрібний об'єм...
З даунвольту там хіба можна знизити вольтаж ЦП офсетом на 100мв.
Розгін ЦП само собою відсутній.
З "К" процем 14го покоління можна досить непогано налаштувати пам'ять, у всякому випадку на моєму попередньому b760m pg riptide, як там на асусі - чесно кажучи, не знаю, але на асроці були доступні всі вольтажі, з систем агентом включно.
4 плашки на б760 - 5200-5600 в кращому випадку, краше продать комплект і купити потрібний об'єм...
З даунвольту там хіба можна знизити вольтаж ЦП офсетом на 100мв.
Розгін ЦП само собою відсутній.
З "К" процем 14го покоління можна досить непогано налаштувати пам'ять, у всякому випадку на моєму попередньому b760m pg riptide, як там на асусі - чесно кажучи, не знаю, але на асроці були доступні всі вольтажі, з систем агентом включно.
-
kda1984
Junior
1) мав досвід володіння трьома різними платами Asus B760 TUF, жодна з них не робила з чотирма планками пам'яті нормально. Використовував корсари і кінгстони. На 4800МГц роблять ідеально, на 6000 і 6400 вильоти в іграх і інколи синяки. Зараз теж Asus B760 TUF і 2по 32Гб ддр5 по 6400. Ігри просто вилітають, система стабільно працює. Користуюсь на 4800 і просто забив на це.
Отправлено спустя 7 минут 32 секунды:
Наскільки я зрозумів з того, що читав про це - в мене не дуже вдалі екземпляри проців. Є і були. Взагалі просто забив - інтел гомосексуалісти, що тут зробиш. На рахунок 14600К - не чув що вони зтикаються з ненажерливістю як старші проци. На B760 він буде працювати в стоці - став та користуйся. Начебто виправлення біосу останні автоматично виправляли цю проблему. Встановлювали обмеження. Перевірити не було можливості. На доступний мені 14700 ставив руками - здається 250W. Просто не пам'ятаю.
Отправлено спустя 3 минуты 21 секунду:
14600К мають бути кращі ніж 13400 - пробуй запускати 4 планки, якщо не буде працювати, вважаю, що і 2 по 32 не будуть працювати з вірогідністю 90%. Суто власний досвід
Отправлено спустя 7 минут 32 секунды:
Наскільки я зрозумів з того, що читав про це - в мене не дуже вдалі екземпляри проців. Є і були. Взагалі просто забив - інтел гомосексуалісти, що тут зробиш. На рахунок 14600К - не чув що вони зтикаються з ненажерливістю як старші проци. На B760 він буде працювати в стоці - став та користуйся. Начебто виправлення біосу останні автоматично виправляли цю проблему. Встановлювали обмеження. Перевірити не було можливості. На доступний мені 14700 ставив руками - здається 250W. Просто не пам'ятаю.
Отправлено спустя 3 минуты 21 секунду:
14600К мають бути кращі ніж 13400 - пробуй запускати 4 планки, якщо не буде працювати, вважаю, що і 2 по 32 не будуть працювати з вірогідністю 90%. Суто власний досвід
-
Mixx
Member
kda1984
4х16 все таки, складніше погнати, ніж 2х32.
Дуалранги можна в ручному режимі налаштувати на б760, щоб їхало 6000+, трохи накинути вольтажу vdd 1.45в в середньому, vddq(-50мв від першого), imc(1.3-1.4в), cpu-vdd(1.25-1.3в) та SA(1.15.1.25в). Скоріше за все поїде на умовних 6000-6400 з адекватними таймінгами. Якщо регулювання якогось з цих вольтажів на платі недоступне - 5200-5600 буде стелею.
З 4ма планками в принципі те само, тільки розгін (так, навіть хмп - це розгін) ускладнюється тим, що живити і ганяти дані треба не на 2 а на всі 4 слоти, втрат на цьому не уникнути, хіба тільки на топових платах з т-топологією і 10+ слойним текстолітом.
4х16 все таки, складніше погнати, ніж 2х32.
Дуалранги можна в ручному режимі налаштувати на б760, щоб їхало 6000+, трохи накинути вольтажу vdd 1.45в в середньому, vddq(-50мв від першого), imc(1.3-1.4в), cpu-vdd(1.25-1.3в) та SA(1.15.1.25в). Скоріше за все поїде на умовних 6000-6400 з адекватними таймінгами. Якщо регулювання якогось з цих вольтажів на платі недоступне - 5200-5600 буде стелею.
З 4ма планками в принципі те само, тільки розгін (так, навіть хмп - це розгін) ускладнюється тим, що живити і ганяти дані треба не на 2 а на всі 4 слоти, втрат на цьому не уникнути, хіба тільки на топових платах з т-топологією і 10+ слойним текстолітом.
-
kda1984
Junior
Та навіщо це все ТСу? Та і мені не потрібне. За пораду щиро дякую
, але люди які купляють B760 не планують нічого разганяти і взагалі ганяти залізо. Включив XMP і на цьому все. Ну і як показує практика - все так все
. Питання було чи запрацює? Чи є універсальний спосіб? Відповідь - ні. Все суто індивідуально, вітаємо в світі s1700, b760 і ddr5
![beer :beer:](./images/smilies/beer.gif)
![:D :D](./images/smilies/biggrin.gif)
-
djsatan
Junior
От я так і роблю, включив і нічого не гоню, тупо ХМР і усе, за проц питав бо нема бажання нашкодити, а по пам'яті так скоріш продам 2х16 і куплю 2х32, поки що вистача, тільки СТАЛКЕР2 на початку жер майже 30гб, потім поправили і стало до 25гб максимум, ось і задумався про додавання RAM
-
Yaroslav
Member
Якщо ще актуально - не полінуйся знайти пункт IA CEP в біосі - постав його в Disable. В моєму випадку 14600К/TUF B760 це знизило Vcore з 1,46 до 1,28, споживання впало зі 160 до 120W. ну і далі додатково робиш андервольтdjsatan: Вони ж пофіксили перенапругу в біосах ?
![up :up:](./images/smilies/up.gif)
Відправлено через 9 хвилин 46 секунд:
Все-ж таки DDR5-4800 геть погано. Я б у вашому випадку намагався стабілізувати хоча б DDR5-5600. Думаю, якась дрібниця заважає.kda1984: Та навіщо це все ТСу? Та і мені не потрібне. За пораду щиро дякую![]()
-
Filabatya
Member
Yaroslav
а яка різниця між ASUS Tuf Gaming B760-Plus Wifi і D4 версією? бачу тільки наявність антен, але чомусь без них на тедемарті без Д дорожча?
а яка різниця між ASUS Tuf Gaming B760-Plus Wifi і D4 версією? бачу тільки наявність антен, але чомусь без них на тедемарті без Д дорожча?
-
Yaroslav
Member
Filabatya
D4 - версія під DDR4
D4 - версія під DDR4
![:) :)](./images/smilies/smile.gif)