TSMC планує запуск виробництва 1,6 нм в Аризоні

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити TSMC планує запуск виробництва 1,6 нм в Аризоні
Раніше уряд Тайваню публічно виступав із заявами про те, що TSMC не зможе використовувати 2 нм і новіші технології за межами країни.
цілком очікувано прогнулись, бо ніякого вибору у них немає і ніколи не було. хто там з диванних тутешніх експертів пропонував тайваньцям послати американців? (класний жарт) потужно послали, еге ж? :laugh:
Scoffer
Member

Повідомлення

leif
Я пропонував. Вони не послухались. А значить КР в осяжному майбутньому остаточно і безваріантно перетвориться на провінцію КНР.
А послали б, то були б варіанти. Поганенькі такі, але все таки варіанти.

Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
PS: там трамп сьогодні чи вчора висрав шо Гренландію силою захоплюватиме. Оце б зараз тільки під америкосів прогинатись.
leif
Member

Повідомлення

Scoffer: 30.03.2025 12:45А значить КР в осяжному майбутньому остаточно і безваріантно перетвориться на провінцію КНР.
ти мав би пам'ятати мою думку з цього приводу. я вважав і вважаю, що цьому розвитку подій немає альтернатив вже досить тривалий час. і процес прискорюється, як бачимо.
Scoffer
Member

Повідомлення

leif
Альтернативи звісно що є. Навіть в умовах поглинання і то є. Наприклад з передовими процесами можна було б вибити умови аля Шанхай на наступні сто років і материк би це більш-менш влаштувало, а от без них чим вони можуть виторгувати щось прийнятне собі? Волосипедами?
VladimirV
Member

Повідомлення

Ну взагалі то в новині сказано, що у себе 1.6нм вони планують запустити у 2026 році, в США в ~2030, тобто в себе вони почнуть значно раніше. так що про провінцію кнр в "найближчому" майбутньому - навряд. А там вже й Трумпа викинуть і що там далі ніхто не знає. :laugh:
Хтось мені пояснить, для нас яка різниця, де ті чипи робитимуть?
leif
Member

Повідомлення

Scoffer: 30.03.2025 12:47там трамп сьогодні чи вчора висрав шо Гренландію силою захоплюватиме.
не зовсім так сказав, але справді не виключив і такого варіанту, складно прогнозувати що з цим всім буде.

але тайваню від цього ні тепло ні холодно, їм про свої загрози думати треба. скоріше за все, мова там вже повним ходом йде про те, щоб врятувати якомога більше активів тсмц шляхом їх поступового перенесення в штати на тлі повернення в рідну говєнь, що насувається і нависає як дамоклів меч.
Conqistador
Member

Повідомлення

интересно какой срок годности этих чипов будет
leif
Member

Повідомлення

VladimirV: 30.03.2025 12:51Ну взагалі то в новині сказано, що у себе 1.6нм вони планують запустити у 2026 році, в США в ~2030, тобто в себе вони почнуть значно раніше.
ага, прикол, що в тексті написано
Based on what we know, TSMC's A16 (1.6nm) will likely arrive on the market by H2 2026, which means the process will be available for production in the US two years after Taiwan.
тобто 2026 + 2 роки, виходить 28 рік, але в заголовку 30й рік :laugh:

Відправлено через 50 секунд:
в будь якому випадку, це суто припущення, ніхто точних термінів зараз назвати не може, як і можливих кроків, які будуть робити тсмц ще в найближчий час.

Відправлено через 58 секунд:
Scoffer: 30.03.2025 12:50Наприклад з передовими процесами можна було б вибити умови аля Шанхай на наступні сто років і материк би це більш-менш влаштувало
звідки ти знаєш, що влаштувало б? тобі вінні пух особисто повідомив? їм (тайванцям) же там видніше, вони ж про свої гроші печуться.
Scoffer
Member

Повідомлення

leif
Звідти що вже з 40 років існують Шанхай, Гонконг і Макао, котрі КНР успішно використовує як проксі в різного сорту фінансово-економічних мутках. Одним спец адмін районом більше, одним менше - різниці ніякої. Головне щоб верховний вождь співпадав.
VladimirV
Member

Повідомлення

leif
Ага і там поруч новина https://wccftech.com/tsmc-arizona-facil ... acilities/
Ну, типу для світу це буде дорожче десь на 10%, такий перенос виробництва. А що там буде з Тайванем? Ну ми вже бачили, як світу цікаві чужі проблеми. Але все таки це ще не скоро.
leif
Member

Повідомлення

Scoffer: 30.03.2025 13:01Звідти що вже з 40 років існують Шанхай, Гонконг і Макао, котрі КНР успішно використовує як проксі в різного сорту фінансово-економічних мутках.
вкрай наівно думати, що зараз китай, на піку своєї могутності за останні фіг знає скільки років, погодиться на те саме, на що він погодився колись там за царя гороха, коли і в самій країні і в світі були зовсім інші розклади.
Scoffer
Member

Повідомлення

leif
З того факту що ці адмін райони досі існують в самоуправстві вже випливає що материк в загальних рисах схема влаштовує. Коли не влаштовує то тибетці і уйгурці успішно пресуються незважаючи ні на які воплі і погрози сасанкцією.
Vlaad13
Member

Повідомлення

Scoffer: 30.03.2025 12:50 leif
Альтернативи звісно що є. Навіть в умовах поглинання і то є. Наприклад з передовими процесами можна було б вибити умови аля Шанхай на наступні сто років і материк би це більш-менш влаштувало, а от без них чим вони можуть виторгувати щось прийнятне собі? Волосипедами?
у звичайних людей вся альтернатива зводиться до вибору сорту сосисок у супермаркеті
навіть не знаю хто думає що звичайні люди можуть впливати на політику - тим паче міжнародну :lol:
Востаннє редагувалось 30.03.2025 13:14 користувачем Vlaad13, всього редагувалось 1 раз.
Scoffer
Member

Повідомлення

leif
Тим паче вони їх реально юзають як перевалочну базу для сірих схем імпорту технологічних товарів. Половина відях йде не напряму а через ці міста, наприклад.
leif
Member

Повідомлення

Scoffer: 30.03.2025 13:12материк в загальних рисах схема влаштовує.
ні, це цього не означає, особливо в випадку тайваню. ще раз кажу тобі - подумай коли і за яких умов домовлялись про те, про що ти згадуєш і які умови зараз. тут абсолютно недоречно узагальнювати.
Scoffer
Member

Повідомлення

leif
А я тобі кажу що китайцям чхати на домовленості якщо їх вони не влаштують. Якби той Шанхай аж занадто сильно муляв очі, то його б вже ліквідували. На перший день вводиться мільон поліції, на другий населення евакуюється на Тибет, на третій завозиться нові 20 мільйонів щирих китайців бо хто їх там один від одного відрізнить і влаштовується голосування щодо ліквідації автономного району :laugh: Але ж ні, там навіть протести не так вже й активно давляться, за китайськими мірками взагалі повний розслабон.

Відправлено через 3 хвилини 19 секунд:
Ти не враховуєш дві концептуально важливі речі:
1. планування у них мінімум 50 років наперед. Може й поганеньке, але наперед, на 50 років, ага.
2. вони ці адмін райони юзають в хвіст і в гриву чисто економічно, тобто це тупо вигідно
dead_rat
Member

Повідомлення

Scoffer: 30.03.2025 12:50 Волосипедами?
Тріггер слово! Я вриваюся!

Їх велосипедна галузь реально топ і вєлікі кльові :super: я свій Джайнт бережу як один з останніх Made in Taiwan. Трохи жаль, що не найсвіжіший, але то деталі.
leif
Member

Повідомлення

Scoffer
я не бачу тут паралелей і не бачу як одне випливає з іншого. якщо ти бачиш -- ок, але, скажімо, сабжева новина свідчить на користь мого погляду на ситуацію ;)
dead_rat
Member

Повідомлення

VladimirV: 30.03.2025 12:51 А там вже й Трумпа викинуть
:lol: :lol: :lol:
Ні, дід вийде лише уперед ногами і головне питання чи будуть після нього вибори(ставлю, що ні)
Vlaad13
Member

Повідомлення

Scoffer: 30.03.2025 13:18 leif
А я тобі кажу що китайцям чхати на домовленості якщо їх вони не влаштують. Якби той Шанхай аж занадто сильно муляв очі, то його б вже ліквідували. На перший день вводиться мільон поліції, на другий населення евакуюється на Тибет, на третій завозиться нові 20 мільйонів щирих китайців бо хто їх там один від одного відрізнить і влаштовується голосування щодо ліквідації автономного району :laugh: Але ж ні, там навіть протести не так вже й активно давляться, за китайськими мірками взагалі повний розслабон.
ти незовсім адекватно мислиш
Все що потрібно Китаю це просто зачекати, на тайвані все більше набирає сили прокитайська партія - бо в неї необмежене спонсування, останні місяці Китай вже нічого не каже про захоплення тайваню і більше не проводить військові навчання бо зрозумів що силою захват непотрібний
до того Китай просто засипає грошима свою літографію що рано чи пізно принесе результат
все що потрібно Піднебесній це просто працювати в тому ж напрямку і чекати - це як раз те що вони вміють
думаю ще максимум 20 років і Тайвань повністю перейде до Китаю через звичайну політику - ніяких силових акцій не буде

Відправлено через 3 хвилини 28 секунд:
dead_rat: 30.03.2025 13:24
VladimirV: 30.03.2025 12:51 А там вже й Трумпа викинуть
:lol: :lol: :lol:
Ні, дід вийде лише уперед ногами і головне питання чи будуть після нього вибори(ставлю, що ні)
Наступні вибори ще думаю будуть (і чому б їм не будти у них зараз космічна перевага) - виберуть звичайно Венса
а вже потім виборів звісно не буде
Відповісти