Чутки: лінійка процесорів Intel Arrow Lake‑S Refresh буде представлена лише чипами K‑серії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
dext
Member

Повідомлення

tornadox: 26.03.2025 19:23 Ох, знову ці казки про "ідеальний RAID від Intel". Серйозно? Чіпсетний RAID - це жарт для домашніх збірок, а не для продакшену. Будь-який адмін знає, що справжні рішення - це Broadcom (LSI), Dell PERC чи Adaptec, де є і апаратне XOR, і кеш-батарея. Intel останні роки взагалі забив на RAID - їхні RST-драйвера це просто обгортка над застарілим кодом.
В нас цей "жарт" працює 12+ років (загалом) в продакшені і не думає вмирати
tornadox: 26.03.2025 19:23 QuickSync для ютуб-роликів це зручно. Але спробуй рендерити ProRes RAW чи DNxHR - усі нормальні студії юзають NVENC чи Apple ProRes. До речі, AV1 апаратне кодування вже є в нових AMD, тож майбутнє явно не за Intel.
Посилання на пояснення, чому потрібен QuickSync я трохи вище дав, з тестами
в AMD були косяки на ранніх AM5. Але в Intel теж не ідеал - згадай Alder Lake з його дисконектами під навантаженням. До речі, справжнє метрологічне обладнання взагалі юзає спецкарти типу NI DAQ, а не вбудовані USB.
Мова про AM4, де були відомі проблеми, які так і не були вирішені. Цих проблем на минулій платформі (Intel) не було і немає, я не знаю поточний стан цього на AM5, але якщо і там є проблеми з USB то це показово

Що до обладнання: туди по USB також підключений UPS, який також через ~1 добу стабільно відвалюється, тобто завершити роботу (в поточних реаліях з електрикою) ОС коректно не може - через що стабільно злітають індекси на БД та ін.
tornadox: 26.03.2025 19:23 Схоже на копірку маркетингу Intel, адже справжній профсегмент використовує спеціалізоване залізо. Не плутай домашні плюшки з професійними рішеннями.
Іронія в тому, що в нас попередні рішення Інтела були дорожчими, але працювали роками, на відміну від - і саме я був ініціатором міграції на AMD, тож особисто я тільки за "заплатити більше і не мати проблем" - що точно не про чіпсети/софт від AMD
alexeygalas
Member

Повідомлення

Lorichic: 26.03.2025 20:22когда у тебя любое телодвижение с таймингами вызывает сложности, может правильно делаешь что не лезишь туда, а платформа тут не причем
Давай не будеш мені розповідати, які в мене знання. Попередню платформу на ам4 я так само крутив і все налаштував. Інше питання що всеодно стабільно не робило і прийшлось спускати нижче. А зараз в мене немає час сидіти і крутити. При тому, що кожен неправильний трай забирає немало часу, щоб система в фейлсейф вийшла сама або зробити clear cmos. 5 років тому я собі міг це дозволити. Зараз не можу. Тому краще щоб робило нормально а не чахнути 5 год над ним без перебоюю.

Відправлено через 2 хвилини :
А система при чому бо навіть перший старт після clear cmos займає біля 3хв, поки він вичитає jedec з плашок і вибере на якому вона зможе поїхати
dext
Member

Повідомлення

alexeygalas: 26.03.2025 20:14

Код: Виділити все

mdadm - linux-only, Dynamic Disks - windows-only, міграція між OS / платформами - гарантована втрада/перезапис даних
А як може бути без перезапису, якщо там NTFS а там EXT4 або BTR
на Інтелі ти просто фізично переносиш всі диски на нову систему - і воно бачить це як RAID на минулій системі, навіть синхронізації дисків не треба робити, це рівень (майже) фізичного RAID на окремому контроллері, з плюсів - якщо той же RAID1 деградує, то система нормально стартує в non-RAID режимі на чіпсетах без підтримки RAID, тобто сумісність і можливості відновлення на дуже високому рівні
Lorichic
Member

Повідомлення

alexeygalas: 26.03.2025 20:42Давай не будеш мені розповідати, які в мене знання.
Посмотрел на какой плате у тебя не задалось, asrock b650i lightning wifi, восьмислойная под две планки, у меня почти такая же в наличии, только a620i, одна из лучших бюджетных под разгон памяти, я сам не специалист, но есть в профильных темах люди знающие, поспрашивай, а если не интересно этим заниматься какие притенщии могут быть к работе платформы? Или на интел можно бездумно крутить тайминги и будет всё работать. :-/

Відправлено через 3 хвилини 10 секунд:
alexeygalas: 26.03.2025 20:42А система при чому бо навіть перший старт після clear cmos займає біля 3хв,
Это только первый старт, после настройки профильный комп на 6000 стартует за 13 секунд, втторой комп с asrock a620i lightning wifi на 7200 мгц с APU 12 секунд старт
alexeygalas
Member

Повідомлення

Lorichic
Звичайно цікаво, час би на те знайти.
Lorichic: 26.03.2025 21:01Или на интел можно бездумно крутить тайминги и будет всё работать.
Звичайно ні. Але скажемо так - він більше пробачає помилки в налаштуваннях.
Але я ж не тільки через це обрав під робочу станцію 1851 цього разу. Просто 265к показує кращі результати в задачах, під які машина призначена. Там не потрібен вагон однакових ядер. Бо всі потоки використовуються тільки в певних місцях на експорті. А в 80% часу працює 2-3 P ядра і декілька малих е ядер на фоні. А те що пам'ять заводиться легше - просто приємний бонус

Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
Lorichic: 26.03.2025 21:04asrock b650i lightning wifi, восьмислойная под две планки, у меня почти такая же в наличии, только a620i, одна из лучших бюджетных под разгон памяти
Я її до виходу гранітів взяв по дуже вигідній ціні саме під 9800x3d. Бо спочатку збирався b650e itx/tb4 але відпугнула ота бандура на хабі і ціна.

Звичайно я доведу до кінця і зроблю нормальні таймінги. Я б не зміг так лишити - воно би мені в голові зуділо, бо я така людина. Якщо можна вичавити більше - я обов'язково вичавлю. Просто думав на ам5 не те що легше - буде хоча б приблизно як на ам4
tornadox
Member

Повідомлення

dext: 26.03.2025 20:26В нас цей "жарт" працює 12+ років (загалом) в продакшені і не думає вмирати
Це не аргумент - це щасливий випадок. Будь-який адмін знає:
Чіпсетний RAID (Intel/AMD) без кеш-батареї та XOR - це рулетка
Відновлення після збою - лотерея
Intel RST - застаріле рішення, що не оновлюється роками
dext: 26.03.2025 20:26ронія в тому, що в нас попередні рішення Інтела були дорожчими, але працювали роками
Це класичне FUD:
Ваші проблеми (злітаючі індекси БД) - наслідок поганого дизайну:
UPS через USB замість RJ45/IPMI
RAID на чіпсеті замість апаратного контролера
Ніяка заміна Intel→AMD не вирішить проблем "економ-рішень"

Справжній продакшен використовує:
Апаратні RAID/SAS-контролери
Подвійні джерела живлення
ECC-пам'ять

Ваша система - це рівень "домашньої підсобки", а не професійного рішення.
Alexsandr
Member

Повідомлення

mdadm - linux-only, Dynamic Disks - windows-only, міграція між OS / платформами - гарантована втрада/перезапис даних[/quote]
Никто не мешает переписать вначале данные. привязки к материнке или контроллеру нет.
dext: 26.03.2025 19:545+ років на z77, 8+ років на z87, 3+ роки на z590
Вопрос сколько дисков? Больше дисков, больше нагрузка.
dext
Member

Повідомлення

tornadox: 26.03.2025 21:46 Це не аргумент - це щасливий випадок.
Це вам факт+статистика від багаторічного користувача різних платформ (Інтела + AMD), не бачу тут жодного "щастя"
tornadox
Member

Повідомлення

dext: 26.03.2025 20:26Що до обладнання: туди по USB також підключений UPS, який також через ~1 добу стабільно відвалюється, тобто завершити роботу (в поточних реаліях з електрикою) ОС коректно не може - через що стабільно злітають індекси на БД та ін.
знайшов для вас ультрабюджетне рішення, raspberry pi можна замінити іншим бу SBC, наприклад orange pi на olx - 400грн.
https://www.jeffgeerling.com/blog/2025/ ... s-dont-die
dext
Member

Повідомлення

tornadox: 26.03.2025 21:46 Ваші проблеми (злітаючі індекси БД) - наслідок поганого дизайну:
UPS через USB замість RJ45/IPMI рішення.
Ще раз повторюю: на Інтелі жодних проблем не було і немає. Якщо при міграції на AMD ви пропонуєте замінити обладнання на "правильне" з "правильними інтерфейсами" (це ~$5k в моєму випадку) щоб вирішити доведені проблеми з чіпсетами AMD - то же не рішення, а суцільний геморой, який не вартий ані часу, ані грошей
tornadox: 26.03.2025 22:01 знайшов для вас ультрабюджетне рішення, raspberry pi можна замінити іншим бу SBC, наприклад orange pi на olx - 400грн.
Тобто зайве ускладнення лише для вирішення проблем з UPS, яких на Інтелі немає? Покажіть це вашим керівникам, отримаєте премію (ні) :gigi:

Відправлено через 7 хвилин 36 секунд:
tornadox: 26.03.2025 21:46 Справжній продакшен використовує:
Апаратні RAID/SAS-контролери
Подвійні джерела живлення
ECC-пам'ять
Ваша система - це рівень "домашньої підсобки", а не професійного рішення.
Все це виходить з бюджету: на інтелі є і нормальний RAID (економія на зовнішніх контролерах), і нормальний USB (UPS не відвалюється), і сертифіковані ECC-чіпсети/системи, AMD з перших двох не надає взагалі нічого
tornadox
Member

Повідомлення

dext: 26.03.2025 22:12Ще раз повторюю: на Інтелі жодних проблем не було і немає. Якщо при міграції на AMD ви пропонуєте замінити обладнання на "правильне" з "правильними інтерфейсами" (це ~$5k в моєму випадку) щоб вирішити доведені проблеми з чіпсетами AMD - то же не рішення, а суцільний геморой, який не вартий ані часу, ані грошей
Ви говорите про проблеми з залізом і чіпсетами, з АМД і Інтел, але ваш "стабільний 12 річний продакшен" тримається на USB-дротиках і чіпсетному RAID - це рівень гаражу, а не серверної кімнати. :lol:

Про $5K посміявся.

P.S. Якщо ви дійсно маєте "багаторічний досвід" — покажіть:
Фото вашої серверної (де UPS висить на USB)
SMART-логи ваших дисків після 12 років "стабільної" роботи
Хоча б один тест відновлення RAID після збою :rotate:
dext
Member

Повідомлення

tornadox: 26.03.2025 22:32 Ви говорите про проблеми з залізом і чіпсетами, з АМД і Інтел, але ваш "стабільний 12 річний продакшен" тримається на USB-дротиках і чіпсетному RAID - це рівень гаражу, а не серверної кімнати. :lol:
Якщо я вам скажу, що цей "гараж" це певна занальнодержавна система, яку "ефективні менеджери" вирішили заапгрейдити задешево (кінец епохи бідності же) на AMD? Живіть тепер з цим і не хворійте :rotate:
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

alexeygalas: 26.03.2025 18:50Мовчу про 96гб, які взагалі хоч якось заставити робити - подвиг.
G Skill Trident 6400 2*48gb отлично работают на 9800 х3Д. Никаких проблем. Все мемтесты проходит, загружалась память свыше 96 гиг - никаких проблем. Матплата Асус проарт х870E.
tornadox
Member

Повідомлення

dext: 26.03.2025 22:42Якщо я вас скажу, що цей "гараж" це певна занальнодержавна система, яку "ефективні менеджери" вирішили заапгрейдити задешево (кінец епохи бідності же) на AMD? Живіть тепер з цим і не хворійте :rotate:
Я б не здивувався, якби ця історія про “продакшен” була вигадана з самого початку – це ж перше, що спадає на думку. Але тепер я ще більше впевнений, що ніякого продакшену немає, а є просто гарна легенда про міфічний сервер. Насправді ж мова йде про ваш ПК, де ви самі собі зібрали фейкрейд на Intel RST і підключили до дешевенького USB-УПС. І все б нічого, але ви вперто уникаєте будь-яких технічних деталей, що взагалі не схоже на "адміна, який 12 років обслуговує продакшен".

Я знайомий із людьми які адмініструють серверні, які мають значно менше досвіду, ніж ви тут заявляєте, і вони точно не розповідали б такі байки без жодних підтверджень. І це дуже вас видає. Якщо у вас дійсно є якийсь продакшен, покажіть логи, S.M.A.R.T., скріншоти аптайму чи хоча б щось, що підтвердить ваші слова. Інакше це просто чергова казочка для форуму.

Щодо останнього вашого повідомлення – це взагалі виглядає як невдала спроба перекинути власну неприязнь до AMD на "ефективних менеджерів". Але тут проблема не в менеджерах, а в тому, що вся ваша історія шита білими нитками. І не хворійте звісно.
erkins007
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 26.03.2025 12:48Будущий 10800 х3Д будет с 24 потоками вместо 16
В играх это всё ещё до одного места. 16 не так и много игр умеют нормально грузить.
Alexsandr
Member

Повідомлення

dext: 26.03.2025 22:19 Все це виходить з бюджету: на інтелі є і нормальний RAID (економія на зовнішніх контролерах), і нормальний USB (UPS не відвалюється), і сертифіковані ECC-чіпсети/системи, AMD з перших двох не надає взагалі нічого
Высокий риск если что-то с платой случается, неоптимально использовать встроенный на материнку контроллер.
USB UPS не онлайн получается? Хоть не обычный комп бюджетный? Добавьте плату юсб внешнюю если так нужно или скрипт что бы в полночь перезапускал USB UPS
Похоже на что-то бюджетное что бы хоть как-то работало.
erkins007
Member

Повідомлення

Volodya811: 26.03.2025 16:45Так ціла індустрія за рахунок цього живе. Не може Інтел не змінювати сокети і не випускати чіпсети кожного року. АМД - може, вона другорядна компанія і від неї не залежить виживання таких компаній, як Асус, Мікростар, Гігабайт та інших.
Пф, может когда-то так и было в нулевые, а щас Асус на каких-то мышках клепает больше чем на материнках для Интела.
dext
Member

Повідомлення

tornadox: 26.03.2025 23:15 Я знайомий із людьми які адмініструють серверні, які мають значно менше досвіду, ніж ви тут заявляєте, і вони точно не розповідали б такі байки без жодних підтверджень
Спитайте іх про абревіатуру "Д*К" та певну форму з цифрою 3 - і назовіть мені літери, які я пропустив, тоді і зрозумієте чому вони не розповідали про деталі.
До вашого відома лише те, що проблеми з USB - реальні і підтверджені AMD, тож коли ви не отримуєте певний держ.сервіс після відновлення електрики - ви знаєте, чому, і особисто ви за цей експеримент вже заплатили, кілька років тому :rotate:

Суто для себе я буду купувати лише Інтел з вищезазначених причин (RAID,USB,TB,QS,XMP, софт), абсолютна/ігрова продуктивність ЦП мені не важлива, мені важлива платформа як інтеграл

Відправлено через 18 хвилин 58 секунд:
tornadox: 26.03.2025 23:15 Щодо останнього вашого повідомлення – це взагалі виглядає як невдала спроба перекинути власну неприязнь до AMD на "ефективних менеджерів". Але тут проблема не в менеджерах, а в тому, що вся ваша історія шита білими нитками. І не хворійте звісно.
Я просто нагадаю, що спочатку AMD пів року ігнорувала проблему з USB, а потім коли вже проблему ігнорувати стало неможливо - викатила певні "виправлення", які за ствердженями AMD повинні були вирішити проблеми, тож "недорога" система на AMD була в бюджеті і придбана, і сервіс мігрував на неї через ~6 після цієї заяви, але проблеми з USB фактично не були вирішені, через що доступність сервісу після відновлення електрики не герантується - тож і ви знаєте кому "дякувати" за це :rotate:
Ну і жоден з системних інтеграторів не пропонував систем на AMD тож і претензії я то кажуть до "Чому дурні? Чому що бідні. Чому бідні? Тому що дурні" :rotate:
tornadox
Member

Повідомлення

dext
Ваша історія розсипається, якщо в неї хоча б трохи заглибитись. Ви хочете, щоб всі повірили, що якийсь “державний продакшен” працює на біос-рейді Intel RST, а його коректне завершення роботи після відключення світла повністю залежить від дешевого USB-УПС? Та навіть якщо припустити, що це правда, то проблема тут не в AMD, а в кривому підході до інфраструктури. Якщо система критична, то вона не повинна покладатись на USB для управління живленням. Для цього є SNMP, APC з PowerChute, нормальні серверні рішення. Але замість цього ви малюєте картину якогось підвалу з самопальним рішенням на рівні домашнього ПК і чомусь намагаєтесь назвати це “продакшеном”.

Я говорив про справжніх сисадмінів, які адмініструють серверні кімнати, а не офісні ПК в держустановах. І тут виникає питання: а яка ваша роль у всьому цьому? Ви просто ходите туди і жмете кнопку “вкл” після перепаду світла? Чи відновлюєте ці бази з бекапів? І чому там немає бензинового генератора? Бо якщо це справжній продакшен, то він не має залежати від якоїсь там USB-комунікації з УПС-ом.
dext: 27.03.2025 00:21Суто для себе я буду купувати лише Інтел з вищезазначених причин (RAID,USB,TB,QS,XMP, софт), абсолютна/ігрова продуктивність ЦП мені не важлива, мені важлива платформа як інтеграл
Ну і вишенька на торті – все це насправді просто виправдання вашого особистого вибору. Ви купуєте Intel не через якісь реальні проблеми, а просто тому, що вам так подобається. Так можна будь-яке рішення пояснити “інтегралом” і відчути себе дуже розумним.

Відправлено через 2 хвилини 50 секунд:
dext: 27.03.2025 00:21Я просто нагадаю, що спочатку AMD пів року ігнорувала проблему з USB, а потім коли вже проблему ігнорувати стало неможливо - викатила певні "виправлення", які за ствердженями AMD повинні були вирішити проблеми, тож "недорога" система на AMD була в бюджеті і придбана, і сервіс мігрував на неї через ~6 після цієї заяви, але проблеми з USB фактично не були вирішені, через що доступність сервісу після відновлення електрики не герантується - тож і ви знаєте кому "дякувати" за це :rotate:
Ну і жоден з системних інтеграторів не пропонував систем на AMD тож і претензії я то кажуть до "Чому дурні? Чому що бідні. Чому бідні? Тому що дурні" :rotate:
Тобто вся історія зводиться до того, що хтось вирішив зекономити на серверному обладнанні, купив “недорогу” систему на AMD і тепер винен не той, хто прийняв це рішення, а AMD? Це просто ідеальний приклад, як людина шукає винного, щоб не визнати, що десь на якомусь етапі було прийнято погане рішення.

Якщо проблема з USB була критичною і всім про це було відомо, чому ніхто не подбав про резервний варіант, чому не зробили міграцію на платформу, яка не мала таких проблем, або не передбачили механізм обходу? Нормальні продакшени так і працюють – вони будуються з урахуванням відмовостійкості, а не надії, що “ось цей бюджетний варіант точно буде працювати бездоганно”. Але замість того, щоб визнати помилку, зручно перекласти всю відповідальність на AMD.

Ну і найцікавіше – "жоден системний інтегратор не пропонував AMD". Тобто, виходить, що ця “державна структура” вирішила обійти інженерів, які реально займаються проектуванням рішень, і взяла щось дешевше. Але винні знову не ті, хто прийняв це рішення, а “погане” AMD. Логіка просто залізобетонна.
erkins007
Member

Повідомлення

Volodya811: 26.03.2025 17:43 Інтелівська графіка в професійному сегменті нормально підтримується (деколи краще, ніж Нвідіа)
Это шутка? В профсегменте 99% прог на куда написаны. АМД туда 20 лет делает безуспешные попытки влезть, а вы про поддержку Интела.

Отправлено спустя 25 минут 1 секунду:
Inqizitor2022: 26.03.2025 17:52Конвеер по доению лохов уже закончился. Все покупают АМД. Абсолютно все. Даже самые отпетые фанаты Интела досиживают на своих 10-13 сериях и идут в магазин за 9800 х3Д, ибо тупо нет альтернативы. Дальше что? Кого Интел может сманить в свою чехарду чипсетов с дорогущими матплатами? Поэтому сказка уже всё, теперь интеловское брать - это выбрасывать деньги на ветер.
Угу, так и есть. Я с 2003 года на интеле сидел. И даже долгая поддержка ам4 меня не особо колыхала. До тех пор пока Интел в играх были луче. Но с выходом 7800х3д статус лучшей в играх Интел потеряла очень надолго.
И я не один такой, все знакомые валят на ам5 хоть в бюджетном сегменте где 7500 позволяет систему собрать за три копейки, хоть в топовом где х3д процы дают ультимативное преимущество.

Интел конечно легко может нас всех вернуть назад, но для этого ей нужно выкатить что-то разрывное уровня 7800х3д, которое будет не просто мощнее, а и мощнее и дешевле и энергоэфективнее.
Відповісти