Процесор AMD Ryzen 5 9600X має у два рази швидший кеш L1 та L2, ніж Ryzen 5 7600X

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
waryag
Member
Аватар користувача
Звідки: Суми

Повідомлення

yupi: 10.06.2024 23:53если 9600Х быстрее всего на 10%, то 9500 на 3-4? :rotate:
для игрушек, конечно, кеш больше должен дать, чем 10%, но это в теории все
Вообще-то, мы не знаем, что будет в серийной модели, это всего лишь инженерник на плате старого поколения.
Но сам факт, что АМД посчитала возможным снижать ТДП и базовую частоту в 9600х, говорит об уверенности в большей производительности новых процессоров.
Stonecross
Junior

Повідомлення

Загадка від Жака Фреско: чи буде сенс до Зен6 купувати щось, окрім 7600 і 7800Х3Д.

Навмисне без знаку питання, бо всі і так знають відповідь.
Melofon
Member
Аватар користувача
Звідки: Николаев

Повідомлення

Stonecross

Если прирост быстродействия будет приличный то может вполне будет выгодней купить 9600/9800X3D когда цены устаканится, а 7600/f должен будет ещё сильней подешеветь (надеюсь) и тогда он и дальше будет отличным выбором для экономных чтобы начать знакомство с АМ5, посмотрим ещё разницу в играх у этих двух поколений.
Mixx
Member
Аватар користувача
Звідки: Чернигов

Повідомлення

Stonecross
По перше 7500ф, а по друге, так є, на забавках світ не закінчується, по третє завжди є люди, для кого в приорітеті продуктивність ;)
waryag
Member
Аватар користувача
Звідки: Суми

Повідомлення

Stonecross: 11.06.2024 09:28Загадка від Жака Фреско: чи буде сенс до Зен6 купувати щось, окрім 7600 і 7800Х3Д.

Навмисне без знаку питання, бо всі і так знають відповідь.
Зараз є лише одна сумнівна модель зен4 - 7900х3д.
illyha
Member
Аватар користувача
Звідки: Запорожье

Повідомлення

Scoffer: 10.06.2024 20:45
Чип містить 384 КБ кешу L1
Оце от погана тенденція започаткована еплом. Рукодупі розробники збільшать головний цикл проги зі стандартних 32к до сотень і всі, абсолютно всі проци попередніх поколінь просядуть в рази на рівному місці. Якщо конкретно з еплом загалом пофіг, їм не звикати, то для пекарні це якось не дуже.
Поперше, кеш це неадресуєма пам'ять, у розробників нема способу до неї дотягнутися навіть теоретично.
Подруге, "рукодупі" розробники використовують високорівневі мови і з пам'яттю взагалі не працюють.
Потретє, якщо ви маєте на увазі заточки компайлерів, то докер дозволяє робити збірки під різні архітектури. Вказуєте свій таргет і працюєте як і раніше.

Збільшення кешів це завжди добре, особливо якщо латентність не сильно чіпає.
Scoffer
Member
Аватар користувача

Повідомлення

illyha
По-перше треба не адресувати, а мати розмір обчислювального і часто за сумісництвом головного циклу, котрий відповідає кешу л1 для коду інакше все стає дуже погано. В рази погано. Прецеденти існують.
По-друге може і не працюють, але про деякі особливості заліза таки варто бути в курсі.
По-третє компілятори не всесильні і не завжди здатні розділити так щоб влізало в кеш якщо розробники написали простиню на сто екранів.
Звісно це все не стосується отих ваших електронів, котрим і так нічо не допоможе :laugh: , а стосується чогось нормального, ігрового рушія наприклад або сапра якогось.
s_ova
Member
Аватар користувача

Повідомлення

Може комусь буде цікаво почитати (як раз про оптимізацію під використовування кеша) http://gameprogrammingpatterns.com/data-locality.html
Scoffer
Member
Аватар користувача

Повідомлення

illyha: 11.06.2024 10:54Збільшення кешів це завжди добре, особливо якщо латентність не сильно чіпає.
Тільки в сферичному вакуумі. На практиці є усталений стандарт, котрий окрім іншого, дозволяє тим же компіляторам відносно легко генерити код під різні платформи. Якщо хтось рипнеться і зробить не як у всіх, а "краще", то порушить ідилію і призведе до повної вакханалії ще й тут.

Відправлено через 13 хвилин 41 секунду:
Так само як і ручні низькорівневі оптимізації. Зараз всі знають що у них є 32к а далі все, розстріл майже незалежно від платформи. А тут нна тобі у одного 30, у іншого 300, а третій взагалі три метри влупив зато повільного. І як з цим працювати?
avebael
Member
Звідки: Киев

Повідомлення

виходить проц +16% по ipc від минулого покоління

реакції експертів з оверів :facepalm:

-то все фігня, для моєї ігрульки х3д топчик
-дорого, можно зібрать погірше, але зато дешевше
-розводняк з кешем, чекаю зен 6\7\8, а поки сидітиму на народному 3600
-щось тут не чисто, інтел дає стабільні 2% щопокоління, і працює стабільно, а тут щось підвисає!

мінусіть! :lol:
Volodya811
Member

Повідомлення

avebael: 11.06.2024 12:44 виходить проц +16% по ipc від минулого покоління

реакції експертів з оверів :facepalm:

-то все фігня, для моєї ігрульки х3д топчик
-дорого, можно зібрать погірше, але зато дешевше
-розводняк з кешем, чекаю зен 6\7\8, а поки сидітиму на народному 3600
-щось тут не чисто, інтел дає стабільні 2% щопокоління, і працює стабільно, а тут щось підвисає!

мінусіть! :lol:
Проблема в тому, що заміна процесора реально відчувається всюди (в тому числі, і на робочому столі), коли швидкість процесора зростає на 100%. Сенсу брати процесор, який швидше на 20% майже немає. Наприклад, я замінив 10700К на 11900 і різниці не відчув в робочих задачах. Хоча в тестах є приріст до 20%.
Vlaad13
Member
Аватар користувача

Повідомлення

Volodya811: 11.06.2024 13:16
avebael: 11.06.2024 12:44 виходить проц +16% по ipc від минулого покоління

реакції експертів з оверів :facepalm:

-то все фігня, для моєї ігрульки х3д топчик
-дорого, можно зібрать погірше, але зато дешевше
-розводняк з кешем, чекаю зен 6\7\8, а поки сидітиму на народному 3600
-щось тут не чисто, інтел дає стабільні 2% щопокоління, і працює стабільно, а тут щось підвисає!

мінусіть! :lol:
Проблема в тому, що заміна процесора реально відчувається всюди (в тому числі, і на робочому столі), коли швидкість процесора зростає на 100%. Сенсу брати процесор, який швидше на 20% майже немає. Наприклад, я замінив 10700К на 11900 і різниці не відчув в робочих задачах. Хоча в тестах є приріст до 20%.
Не знаю какие у вас задачи - но в играх там разница есть(как и в некоторой работе- там больше)
illyha
Member
Аватар користувача
Звідки: Запорожье

Повідомлення

Scoffer: 11.06.2024 11:05 розмір обчислювального і часто за сумісництвом головного циклу, котрий відповідає кешу л1 для коду інакше все стає дуже погано. В рази погано. Прецеденти існують.
Можна приклад що треба розробляти і на якій мові щоб стикнутися з таким чудо-циклом який має бути у L1( не ембед розробка, ми ж говоремо про десктопні процесори)
ImperiumAeternum
Member

Повідомлення

illyha
HPC разработка. Только там будут оптимизировать под имеющееся серверное железо, так что нытьё о расширении L1 ни к чему.
Scoffer
О нет, если увеличить кэш разрабы будут меньше им ограничены, надо сидеть на вечных 64 КБ L1/ 256 КБ L2 / 2 МБ L3, чтобы у пенсионеров 2600К не тормозил :weep:

Отправлено спустя 9 минут 4 секунды:
Scoffer: 11.06.2024 11:52 Зараз всі знають що у них є 32к а далі все, розстріл майже незалежно від платформи.
Не так. Сейчас некоторые знают, что есть 32 кб, избранные этим изредка пользуются. А дальше L2 кэш.
Scoffer
Member
Аватар користувача

Повідомлення

ImperiumAeternum
Хтось з сапрів, забув точно хто, щось з автодесків чи катії виліз за межі л1 в якійсь там версії, всрався, і заліз назад :laugh: Так що не HPC єдиним.
На відміну від всіх інших кешів л1 це важливо. По-перше там працює префетчер, по друге цей кеш чиститься на кожен чих, при переключеннях контексту наприклад, по-третє необхідна сумісність прог між поколіннями заліза. Це л3 ти может хоч гігабайт зробити і мало на що вплинути. А з л1 так не вийде.
ImperiumAeternum
Member

Повідомлення

Scoffer
Критичной разницы между L1 и L2 нет, вот между L1 и L3 разница большая, это правда. Так что это смотря куда вылезти.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Scoffer: 11.06.2024 11:52 Тільки в сферичному вакуумі. На практиці є усталений стандарт, котрий окрім іншого, дозволяє тим же компіляторам відносно легко генерити код під різні платформи. Якщо хтось рипнеться і зробить не як у всіх, а "краще", то порушить ідилію і призведе до повної вакханалії ще й тут.
Не в первый раз кеши растут.
KROOM
Member
Аватар користувача
Звідки: Днепр

Повідомлення

Цікаво , в якому Zen AMD планують "допиляти" IF? Чи оперативка так і буде довбатися в пропускну здатність IF наступні 5+ років ? :shuffle:
Mixx
Member
Аватар користувача
Звідки: Чернигов

Повідомлення

KROOM
Вже допили в ам5, упору в шину Інфініті нема, як і приросту в реальних завданнях від розгону шини.
Відповісти