На підході лінійка процесорів AMD Dragon Range Refresh для ігрових ноутбуків

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.04.2025 23:56а у вас не виникало питання - а який наступник N100? чому нема продовження такому крутому процу?
Arrow Lake тільки но вийшов, індустріальні плати тільки тільки з*явились на lga1851. Тому впевнений, що наступник буде у вигляді можливого Arrow Lake Refresh-N.
N95,100 та Intel Processor 300 з*явились разом із Raptor Lake, хоч і на базі e ядер Alder Lake. Тому не все одразу) З*явиться

Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
yuriy_dd: 11.04.2025 23:56якщо у АРМ так все погано - то напевне вони ці всі пристрої робитимуть на х86? так чи ні?

але чому досі не роблять, і терплять такі муки?
Бо так дешевше, швидше. І велика можливість заробити, перевівши споживачів на нові моделі.
Єдині, хто страждає на користь своїх споживачів - це Mikrotik. Але їх девайси і не з доступних
yuriy_dd
Member

Повідомлення

alexeygalas: 12.04.2025 11:15
yuriy_dd: 11.04.2025 23:56а у вас не виникало питання - а який наступник N100? чому нема продовження такому крутому процу?
Arrow Lake тільки но вийшов, індустріальні плати тільки тільки з*явились на lga1851. Тому впевнений, що наступник буде у вигляді можливого Arrow Lake Refresh-N.
N95,100 та Intel Processor 300 з*явились разом із Raptor Lake, хоч і на базі e ядер Alder Lake. Тому не все одразу) З*явиться
тобто вже 2+ роки - а оновлення досі нема?
в той час як АРМ оновлюється ледь не що року а може й частіше
alexeygalas: 12.04.2025 11:15 Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
yuriy_dd: 11.04.2025 23:56якщо у АРМ так все погано - то напевне вони ці всі пристрої робитимуть на х86? так чи ні?
Бо так дешевше, швидше. І велика можливість заробити, перевівши споживачів на нові моделі.
але чому х86 так не роблять? невже вони не хочуть заробити?

чому ніхто не хоче використовувати х86?

подумайте, може дійдете то правильної відповіді
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 12.04.2025 14:25 тобто вже 2+ роки - а оновлення досі нема?
є. intel n150, n250. сумісний з усім раніше.
а оновлений кожен рік arm - забива одразу на підтримку "старих" моделей. а то і навіть її не було.
yuriy_dd: 12.04.2025 14:25 чому ніхто не хоче використовувати х86?

правильної з вашої точки зору? :) x86 якраз хочуть використовувати, та використовують. користувачі :) теж погрався з армом на побутових речах. підтримка - нульова майже. купив арм і там щось не працює? воно і не буде, ніколи. шукай варіант, де те ще потрібно - все ж живе. так і валяється Orange PI (wi-fi адаптер добре так і не запрацював), tbvox на Rockchip 3588 (наче) - USB так і не запрацював, прискорення графіки не працює майже ніде на масових SOC та під linux - тільки пропрієтарщина. Гальмує все це теж будь здоров... х86, який жере 5..10вт чомусь працює швидше ARM Soc з тим же споживанням у режимі десктопа (мова про SBC типу Raspberry PI, Orange PI, tv box на армах тощо)

дякую, вже навіть роутер вдома - х86. працює швидше, можливостей має більше за ті самі (або дешевше, якщо взяти трохи застарілу платформу, де ВСЕ працює без жодних проблем) ніж arm варіанти.
в згаданих роутерах - навіть зміна типу флеша на платформі - вже приводить до проблем з сумісностью. дуже "зручно".

і не треба про епл - це окрема екосистема, несумісна ні з чим, крім себе. Ноутбуки на qualcomm snapdragon? ну так тут на сайті були огляди. в типовому офісно-ютубному використанні та інших завданнях для ноутбуків - енергоефективність та швидкодія та сама що у мобільних х86. (огляди теж є тут). А сумісності - немає.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 12.04.2025 15:17
yuriy_dd: 12.04.2025 14:25 тобто вже 2+ роки - а оновлення досі нема?
є. intel n150, n250. сумісний з усім раніше.
а на скільки n150, n250 кращі за n100?
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.04.2025 23:56
що поганого у незалежних бенчах, на основі яких можемо оцінити швидкодію проців?
погано, що х86 почали сильно зливати? що просідає при роботі від батареї?
але це не проблема бенчів, це проблема х86
вопрос насколько эти независимые бенчи оптимально делают код для каждой архитектуры. У яблока довольно жесткая политика и тесты не по их правилам яблоко не пропустит.
yuriy_dd: 11.04.2025 23:56 якщо у АРМ так все погано - то напевне вони ці всі пристрої робитимуть на х86? так чи ні?
Производительность. х86 слишком быстрый для многих вещей. А вот в промышленном оборудовании, в тех же роутерах х86 уже может и стоять.
Так уж получилось, что из-за малой доли прибыли и высокой х86 ушел почти с рынка экономных процессоров. Судя по обещанной скорости работы экономных ядер у АМД,возможно будет попытка вернуться. Опять же малый срок поддержки, это покупка новых устройств. производителю надо продавать, а не возможность избавиться от дыр в прошивке пользователем обновлением ОС снятой с новых устройств умельцами.
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 14.04.2025 01:38 а на скільки n150, n250 кращі за n100?
не маю уявлення, не цікавився. навряд там суттева різниця, це просто оновлення наче.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 14.04.2025 11:58 вопрос насколько эти независимые бенчи оптимально делают код для каждой архитектуры. У яблока довольно жесткая политика и тесты не по их правилам яблоко не пропустит.
це маячня про правила - програми ви можете ставити будь-які
але вас зразу зацікавило на скількти оптимально
а коли на початку для М1 більшість тестів запускались через емуляцію - вас також це питання хвилювало? чи лише почало коли х86 безнадійно відстали?
Alexsandr: 14.04.2025 11:58
yuriy_dd: 11.04.2025 23:56 якщо у АРМ так все погано - то напевне вони ці всі пристрої робитимуть на х86? так чи ні?
Производительность. х86 слишком быстрый для многих вещей
ну це ви лестите до х86 :lol:

Відправлено через 35 секунд:
artko: 14.04.2025 11:59
yuriy_dd: 14.04.2025 01:38 а на скільки n150, n250 кращі за n100?
не маю уявлення, не цікавився. навряд там суттева різниця, це просто оновлення наче.
а ви поцікавтесь, відкритеєе - що це зовсім не оновлення
а оновлення - і досі нема
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 14.04.2025 18:12
а ви поцікавтесь, відкритеєе - що це зовсім не оновлення
а оновлення - і досі нема
intel n100 - Products formerly Alder Lake-N
intel n150 - Products formerly Twin Lake
різні частоти, різне сімейство. що не так?
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 12.04.2025 14:25але чому х86 так не роблять? невже вони не хочуть заробити?

чому ніхто не хоче використовувати х86?

може тому що це клас дешевих одноразових пристроїв - весь домашній сектор мережевого обладнання на дешевих АРМах і МІПСах. Тому що дешево і достатньо щоб включити якийсь ютупчик.
Весь дорослий сегмент мережевого обладнання це х86.
АРМ добрий для одноразок, така його бізнес модель. Як виробник я тільки радий що існує АРМ бо я можу щороку випускати нову версію свого пристрою і прошивку під нього і знати що ніякий Степан його не зможе перепрошити. Як консюмер я уникаю АРМ в комп'ютерах. Ну зі смартфонами вже нічого не поробиш, але вони по факту теж одноразові. Як вмирає батарея, то дешевше новий взяти.

yuriy_dd
я для вас аватарку зробив
Зображення
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 14.04.2025 18:12 це маячня про правила - програми ви можете ставити будь-які
але вас зразу зацікавило на скількти оптимально
а коли на початку для М1 більшість тестів запускались через емуляцію - вас також це питання хвилювало? чи лише почало коли х86 безнадійно відстали?
На любой Mac из коробки можно разрешить установку программы только из App Store или из магазина Apple и от идентифицированных разработчиков.
Можно выбрать машину любого цвета, главное, что бы он был черным :)
Эмуляция это проблема того кто сказал, что только так. Мне вообще почти пофигу, не использую и пока не собираюсь, слишком много ограничений где за меня все решили, включая какой софт и с какими параметрами.

yuriy_dd: 14.04.2025 18:12 ну це ви лестите до х86 :lol:
Что есть. Яблочные же вообще в посторонних устройствах отсутствуют.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 14.04.2025 18:46 intel n100 - Products formerly Alder Lake-N
приросту швидкодії не бачу
Denvys5
Member

Повідомлення

tornadox: 14.04.2025 19:15я для вас аватарку зробив
Що характерно, спортивних бенчмарків наведено не буде, ні суперпі, ні піфасту, ні інших :apes:
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 14.04.2025 23:25
artko: 14.04.2025 18:46 intel n100 - Products formerly Alder Lake-N
приросту швидкодії не бачу
частоти вище. прирість значить є. який - то вже інше питання.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Denvys5: 14.04.2025 23:35
tornadox: 14.04.2025 19:15я для вас аватарку зробив
Що характерно, спортивних бенчмарків наведено не буде, ні суперпі, ні піфасту, ні інших :apes:
а який з цих бенчів є близький до задач звичайного користувача?

наприклад - geekbench & Speedometer - максимально близькі, про що і заявляється їх розробниками

Відправлено через 1 хвилину 6 секунд:
artko: 14.04.2025 23:45
yuriy_dd: 14.04.2025 23:25 приросту швидкодії не бачу
частоти вище. прирість значить є. який - то вже інше питання.
а ви не зауважували який приріст декларується / демонструють АРМ проци?

при чому вони часто (а на смартах так всі) на пасивного охолодженні

а N100 - може також на пасивному?

Відправлено через 9 хвилин 20 секунд:
а давай порівняємо N100 та M4, я бачив що є системи де N100 має пасивне охолдження:

https://www.cpu-monkey.com/en/compare_c ... _m4_10_cpu
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2025 00:12а давай порівняємо N100 та M4, я бачив що є системи де N100 має пасивне охолдження:
Порівнювати цп з PL1 6w і 25w, Intel N до того ж на DDR4 в одноканалі - ну молодець! Чиста перемога Apple. Пишайся

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
yuriy_dd: 15.04.2025 00:12а N100 - може також на пасивному?
Сумніваєшся ще? ))
спойлер
Зображення
Лінійки N це не для бенчів, це проци з пасивним охолодженням для промислово/IoT шних цілей. У мене NAS на такій платі. Але буду міняти на плату з 1700 або 1851, бо хоч і потужності цп вистачає, але потужності iGPU - малувато.
І як вже вище писали - ARM це SOC. І місцей його в одноразках.

Відправлено через 6 хвилин 23 секунди:
yuriy_dd: 14.04.2025 18:12це маячня про правила - програми ви можете ставити будь-які
Можеш як дошкільня заплющити оченята і зробити вигляд що цього немає. Але всі бенчі, які фігурують десь в тестах - інтенсивно оптимізовуються під Apple Silicon перед тим як видатись в світ.

Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
yuriy_dd
І ось чого варта підтримка ARM через декілька років

Тому ти будеш куплти і купляти, в той час як багато хто ще на LGA 2011 або 2066 продовжує працювати і навтіь не відчуває, що 10 років минуло. Просто оновлює софт
Востаннє редагувалось 15.04.2025 10:11 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 2 разів.
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2025 00:12
Как обычно, смотря на что смотреть.
Можно взять MediaTek Helio G90T и его последователей (MediaTek Helio G100 к примеру) за эти годы. Какой там прирост?
alexeygalas
Member

Повідомлення

Alexsandr: 15.04.2025 10:00Можно взять MediaTek Helio G90T и его последователей (MediaTek Helio G100 к примеру) за эти годы. Какой там прирост?
З сегменту андроїд приставок я би сказав AMLogic - єдиний хто старається. Rockchip здувся, Mediatek ніби знов пришвидшився. Google навіть в новий Google Streamer не взяли S905X4 а взяли новий медіатек, що доволі дивно. Бо в Chromecast Soabrina (gen 4) був S905D3
Denvys5
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2025 00:12а який з цих бенчів є близький до задач звичайного користувача?

наприклад - geekbench & Speedometer - максимально близькі, про що і заявляється їх розробниками
Ніякий. А чим гікбенч чи спідометер близький до "задач звичайного користувача" - загадка, але "заявляється їх розробниками"
Хтось тут писав стіни тексту про те який мак універсальний, і який на армі потужний однопотік, розповідає як бенчмарки показують переваги - а тих бенчмарків як кіт наплакав, та і ті, на підбір тільки які вигідно показати :dontknow:
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 15.04.2025 00:12 а який з цих бенчів є близький до задач звичайного користувача?

колись міряв телефон xiaomi mi9 (arm qualcomm snapdragon 855) та ryzen 5 1600. у гікбенчі, які "максимально близкі" - вони показали майже однакові результати. перемога?
але мені не потрібно тестів, щоб бачити - як візуально гальмує той телефон, наприклад, у перегляді веб сторінок та роботі з нескладним (бо на телефоні особливо складного нема) софтом.
Тому ці "близкі" тести - особисто для мене сумнівні. я в них не граю і мої завдання вони не виконують.
yuriy_dd: 15.04.2025 00:12

при чому вони часто (а на смартах так всі) на пасивного охолодженні

а N100 - може також на пасивному?

Відправлено через 9 хвилин 20 секунд:
а давай порівняємо N100 та M4, я бачив що є системи де N100 має пасивне охолдження:

https://www.cpu-monkey.com/en/compare_c ... _m4_10_cpu
я не граю та не працюю в тестах. декларація приросту не цікавіть.
ок, ви рівняєте N100 та M4. нагадайте, за скільки я можу купити мінимальний M4?
чи от порадьте, як поцінувач арму, потрібен невеличкий міні сервер для дому. бюджет 200 баксів.
треба: мінімум 3 мережевих інтерфейсу, 32гб ram (бо треба віртуалізація, з підтримкую x86), місце під 2 nvme накопичувача, один 2.5 сата, слот pci-e бажано, wi-fi на роз'ємі, на зараз хай буде wi-fi 7 :)
процесора вистачить класу N100 чи трохи краще. вживаний - теж можна. Обов'язкова повна підтримка linux
споживання ~15..20вт.
що може запропонувати арм?
alexeygalas
Member

Повідомлення

artko: 15.04.2025 10:12процесора вистачить класу N100 чи трохи краще. вживаний - теж можна. Обов'язкова повна підтримка linux
споживання ~15..20вт.
що може запропонувати арм?
Зараз отримаєш відповідь - більшості користувачів це треба, а кому треба - нехай купують x86 ))
До слова про міні сервери - навіть Synology на ARM - повне дно, бо крім торгувати файлошарами більше ні на що не здатні.
yuriy_dd: 15.04.2025 00:12а який з цих бенчів є близький до задач звичайного користувача?
Тримай близький до користувачів
https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... 41170a2bb/

Відправлено через 4 хвилини 8 секунд:
artko: 15.04.2025 10:12що може запропонувати арм?
Ось якась вундервафля є але щось мені здається там цінник далеко за 200 баксів )) https://www.heise.de/news/Mini-ITX-Main ... 37189.html
Yep
спойлер
Screenshot 2025-04-15 at 10.23.23.png
Відповісти