vmsolver: ↑
23.07.2023 20:19
Ты сравниваешь консоли с ПК фыркая "ой как дорого", "ой как дорого". Я? Навязать? ПК берут не только для игр это факт, если к нему добавить видеокарту появиться возможность в том числе играть в тяжелые 3Д игры, это возможность, и люди её пользуются, зачем им ещё одна коробка?
Доповідаю від імені "жертви маркетолога", що більше 20 років має власний ПК і купила собі ще одну коробку - пс5 на старті продажів.
Якщо вилізти за межі бульбашки - раптом ПК не є центром всесвіту. Ринок ПК падає, у більшості людей навколо нема цього ящика, з яким можна возитись і апгрейдити. Тому зараз люди в більшості вдовольняються смартфонами чи ноутбуками. Я якось з подивом відкрив, що багато молодих програмістів ніколи навіть не складали власного ПК. Тобто, типу, уявлення про те що у всіх має бути ПК і тому возитись краще з ним, бо це з усіх сторін вигідніше - ну це дуже хибне уявлення.
Наприклад, я маю таку коробку під столом, вартістю у кілька ПС5 (5700х/3070/32GB + 144Гц монітор ну і тд), і я чітко розумію, що я з цим вожусь, бо мені просто подобається. От хочеться мені мати більш-менш сучасний ПК, бо він швидкий і мені приємно міняти в ньому одні детальки на інші, швидші/тихіші/більші... Мені хочеться слідкувати за новинками, бути в оцьому інформаційному просторі і тд.
Так само як я маю нормальний велосипед на якому катаюсь також, бо мені подобається, а не тому що велосипед переміщує мене в просторі. Власне, у ПК-геймінгу багато складових не про "ігри", а про те, щоб повозитись з конфігурацією, там, шось потестити, помірятись фпс. У клінічних випадках ця складова повністю заміщує собою інші, і люди "грають" в графік фреймрейту, чи ловлять статтери/фрізи, замість ігрової активності. Знову ж - це не добре чи погано, ну подобається тобі - то й на здоров'я.
Отже, що я отримав як власник пс5 (граю на 65" олед ТВ + 5.1 система):
1) хоч убий, але це зручніше і прикольніше (крім шутерів для мене, хоча вже теж став трохи звикати, і ще деяких винятків). Грав в серію Tomb Raider - і після зв'язки ОЛЕД + 5.1 за ПК хотілося плакати від того наскільки це гірше. Хоча на ПК у мене теж хороший звук, там, і оце все.
Але з консоллю ти тупо береш геймпад і всьо, граєш. Не треба нічого конфігурувати, шось там возитись, нічого не відволікає. Особливо прикольно з дітьми.
Так, можна і ПК підключити до ТВ, налаштувати всяку хрінь, повозитись, але не завжди можливо і це точно менш зручно.
2) Геймпади від соні дійсно дуже класні і їх навіть можна підключити до ПК, але знову ж рак конфігурування якийсь да і не все підтримується.
3) Ніяких 30 Фпс я не бачу, навпаки CoD каже, що там 120Гц, мабуть не у рідному 4к - да і пофігу. Абсолютно незрозуміло чому всюди тягають ці 30 фпс. Для мене 30 це дніще, мені подобаються 144 на ПК, але "перформанс" режим на пс5 ОК, з лупою я там нічого шукати не збираюсь, взагалі пофігу. Ще раз - не треба тягати аргумент про 30 фпс, йор аргумент із інвалід, ПРИЙОМ.
4) Вартість. Консоль коштує як телефон, живе навіть довше, бо не топиться чи б'ється (доля майже всіх моїх телефонів), ще й продається при виході нового покоління. Підписка на рік коштує, здається, 2к грн. По ній якась нереальна кількість ігор, яких мені вистачить на кілька десятків життів точно.
5) Консолі місцями рак, це правда. Іноді несподіваними місцями, от я на днях випадково купив гру за 2.5к і кілька днів її намагався повернути, бо кнопки "refund" як у стімі нема.
6) На ПК рак в набагато більшій кількості місць, але і пропонують більшу гнучкість - де ще більше раку. Уроборос.
Для себе зробив висновки, що консолі - це більше про ігри, але і ПК я також хочу мати. Що мені цікаво більше різного емоційного і нового досвіду, мабуть куплю ще VR2 до ПС5.