Чутки: лінійка процесорів Intel Arrow Lake‑S Refresh буде представлена лише чипами K‑серії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
tornadox
Member

Повідомлення

dext
AMD пів року ігнорувала проблему з USB
Слухай, а давай чесно: якщо 95% користувачів не скаржаться, компанія не буде піднімати паніку через поодинокі баги. Потім пофіксили, закрили питання. Це не Spectre, де Intel втирав, що "все не так страшно", поки IT-світ не розібрався, що їхні проци буквально ПРОТІКАЮТЬ, як дірявий чайник.
Spectre / Meltdown – епічний факап століття
Intel настільки поспішав зробити "самий-самий швидкий проц", що забив на безпеку взагалі. У 2018-му світу відкрилася правда: їхні процесори роками мали дірку в спекулятивному виконанні, через яку можна було красти дані напряму з кешу. Проблема настільки серйозна, що патчі від Microsoft і Linux змушували всі процесори Intel втрачати від 5% до 20% продуктивності. Місцями до 60%.

Meltdown – дозволяв процесам читати пам’ять ядра, що було смертельним для хмарних серверів.
Spectre – дозволяв витягувати дані навіть між процесами та ядрами.
Потім ще навалилося: Foreshadow, Zombieload, Plundervolt, Downfall – короче, Intel заліплював дірки, а вони з’являлися в нових місцях.

А що AMD? AMD тупо не підпадала під Meltdown, а Spectre для них був менш критичним.
Я купую лише Інтел через інтеграл платформи
Ну, звучить, як "я беру Lada Kalina, бо там є штатний магнітофон". :super:
unique-neon
Member

Повідомлення

alexeygalas: 26.03.2025 18:50Мовчу про 96гб, які взагалі хоч якось заставити робити - подвиг
Сьогодні заставив працювати на 8000 МГц з ryzen 8700g. Але треба двослотова плата.

А з різен 9000 в чотирислотовій платі вчора їхали на 6400 МГц.
erkins007
Member

Повідомлення

alexeygalas: 26.03.2025 18:50одного дня комп - а рейда нема і близько. Тому краще або юзати дорогі pcie контроллери, якщо потрібен запуск на апаратному рівні. Або як у більшості випадків - юзати софтварно
Щас не 2010 год. Стандартный софтовый рейд винды это лучшее решение.
DuckRider
Member

Повідомлення

VladimirV: 26.03.2025 13:01 Де бартлетт лише на P-ядрах? https://www.overclockers.ua/news/hardwa ... 16/135188/
Де воно все поділось?
Натуральные ядра умерли в угоду трансгендерных :laugh:
alexeygalas
Member

Повідомлення

unique-neon
Ну монолітні краще із тим працюють це факт

Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
erkins007: 27.03.2025 01:19Стандартный софтовый рейд винды это лучшее решение.
Так і юзаєм. Просто поділився своїм досвідом із onboard raid controller
dext
Member

Повідомлення

tornadox: 27.03.2025 01:01 Слухай, а давай чесно: якщо 95% користувачів не скаржаться, компанія не буде піднімати паніку через поодинокі баги. Потім пофіксили, закрили питання. Це не Spectre, де Intel втирав, що "все не так страшно", поки IT-світ не розібрався, що їхні проци буквально ПРОТІКАЮТЬ, як дірявий чайник.
Spectre / Meltdown – епічний факап століття
Intel настільки поспішав зробити "самий-самий швидкий проц", що забив на безпеку взагалі. У 2018-му світу відкрилася правда: їхні процесори роками мали дірку в спекулятивному виконанні, через яку можна було красти дані напряму з кешу. Проблема настільки серйозна, що патчі від Microsoft і Linux змушували всі процесори Intel втрачати від 5% до 20% продуктивності. Місцями до 60%.

Meltdown – дозволяв процесам читати пам’ять ядра, що було смертельним для хмарних серверів.
Spectre – дозволяв витягувати дані навіть між процесами та ядрами.
Потім ще навалилося: Foreshadow, Zombieload, Plundervolt, Downfall – короче, Intel заліплював дірки, а вони з’являлися в нових місцях.

А що AMD? AMD тупо не підпадала під Meltdown, а Spectre для них був менш критичним.
- unrelated, я всі ці mitigations вимикаю (в т.ч. вдома), бо на системі працює лише довірений софт і довірені користувачі у віртуалках
- тим паче усілякі VBS
- на АМД теж з часом знаходили вразливості, але після хайпу, на щастя для АМД
- на стабільність/функціональність системи це не впливає жодним чином, на відміну від періферії, яка просто відвалюється не дивлячись на жодні "виправлення"
tornadox: 27.03.2025 01:01Ну, звучить, як "я беру Lada Kalina, бо там є штатний магнітофон". :super:
Окремий RAID-контроллер + подвійне резервування просто щоб уникнути користування функціями чіпсета (usb/raid) за які вже було сплачено - звучить як "я купую дві Таврії, бо одна їде, а інша з магнітофоном"
Чому саме дві Таврії - бо ці окремі рішення легко подвоюють вартість системи B-)
Alexsandr
Member

Повідомлення

dext: 27.03.2025 07:11 Окремий RAID-контроллер + подвійне резервування просто щоб уникнути користування функціями чіпсета (usb/raid) за які вже було сплачено - звучить як "я купую дві Таврії, бо одна їде, а інша з магнітофоном"
Чому саме дві Таврії - бо ці окремі рішення легко подвоюють вартість системи B-)
Резервирование, и даже два рейд контроллера это возможность быстрого восстановления в случае ЧП работы. Если же данные не очень важны, тогда да, самые дешевые решения с угрозой простоя в несколько дней. включение в работу проприетарных вариантов без материнки на замену в сейфе (как и отдельного контроллера если надо) не лучший вариант. В 22 году на чем софтовый рейд не поднимал, на самых разных платформах, и кабеля китайские горели в буквальном смысле, но данные доставались и могли использоваться.
tornadox
Member

Повідомлення

erkins007: 27.03.2025 01:19Щас не 2010 год. Стандартный софтовый рейд винды это лучшее решение.
так в принципі софтрейд зараз є на любий смак і гаманець, і навіть варіанти які йдуть з коробки працюють набагато краще за хардварний рейд не говорячи вже про фейкред (вбудований в чіпсет АМД чи Інтел)
Alexsandr: 27.03.2025 09:53В 22 году на чем софтовый рейд не поднимал, на самых разных платформах, и кабеля китайские горели в буквальном смысле, но данные доставались и могли использоваться.
Я сам на софтрейді більше 10 років. Диски мігрували залізо вже чотири рази, різні бренди мат.плат, сокети та процесори АМД/Інтел. Софтрейд просто працює.

dext
Чел, ти мені серйозно зараз розповідаєш, що fakeraid з чіпсета – це мастхев, бо ти вже за нього заплатив? Тобто в твоїй реальності витратити $20-50 на нормальний б/у контролер – це розкіш, але от довірити свої дані інтеловському костильному RAID-у, який вже давно не отримує оновлень - це норм? То користуватися нормальними контролерами – це дурість? Ну тоді чому ти не користуєшся iGPU замість дискретки, а ще краще – давай писати тексти в блокноті, бо ти ж "вже заплатив за вбудовану програму в Windows"? Таке відчуття, що ти ПК збираєш з того, що тобі на гуманітарку привезли, бо інакше я не можу пояснити, звідки ця фетишизація функцій чіпсета замість використання нормального професійного рішення. :insane:

Схоже ти просто не розбираєшся, що таке нормальний RAID, а mdadm чи Windows Storage Spaces для тебе звучать як чорна магія, тому й придумуєш відмазки, чому "інтегроване – найкраще". І ні, нормальний залізний RAID не "подвоює" вартість системи, просто тобі 40 баксів за б/у HBA-контролер здаються інвестицією десятиліття. :(

А ще більше тішить аргумент "я всі ці mitigations вимикаю". Ну звичайно, бо Spectre/Meltdown – це не проблема, якщо ти закриваєш очі. Це як сказати: "я не боюся злому дверей, бо просто не замикаю їх". :lol:

Чесно, я думав, що тут обговорюють залізо, а не конкурс на кращу самовпевненість серед власників ультрабюджетних рішень, які розповідають, як не мають проблем, бо закрили на них очі. B-)
erkins007
Member

Повідомлення

tornadox: 27.03.2025 13:13і навіть варіанти які йдуть з коробки працюють набагато краще за хардварний рейд не говорячи вже про фейкред (вбудований в чіпсет АМД чи Інтел)
Потому что если не брать специфические проф решения серверного сегмента обычный рейд который предоставляет винда будет и по скорости и по совместимости гораздо лучше чипсетного и даже аппаратного. А нагрузка на процессор в условиях современных процов и контроллеров там почти нулевая
tornadox
Member

Повідомлення

Ось знайшов статтю як в деталях описую всі плюси і мінуси і там теж рекомендується використовувати софт-рейд і уникати фейкрейд.
https://skrypuch.com/raid/
dext
Member

Повідомлення

Alexsandr: 27.03.2025 09:53 Резервирование, и даже два рейд контроллера это возможность быстрого восстановления в случае ЧП работы. Если же данные не очень важны, тогда да, самые дешевые решения с угрозой простоя в несколько дней. включение в работу проприетарных вариантов без материнки на замену в сейфе (как и отдельного контроллера если надо) не лучший вариант. В 22 году на чем софтовый рейд не поднимал, на самых разных платформах, и кабеля китайские горели в буквальном смысле, но данные доставались и могли использоваться.
Мова не про архітектуру/саппорт, а про вбудовані можливості платформ: на Інтелі є можливість їх використовувати на 100% без відомих проблем.
І я вже казав, що на Інтелі ви просто переносите RAID на новий чіпсет і нічого більше не потрібно, а у випадку якщо вийде з ладу зовнішній "дорослий" контроллер - для відновлення масиву потрібен буде повний/частковий аналог, який бажано мати в резерві, і який поодинці може коштувати як ціла МП, тож пара (робочий + резерв) легко як МП + ЦП, тобто і ціна рішення вже починає мати значення. Тож чи варто значно підвищувати вартість системи лише для "зміни кольору" (особливо якщо це для дому, наприклад) - нехай вирішує той, хто за це платить B-)

Відправлено через 10 хвилин 13 секунд:
tornadox: 27.03.2025 13:13 Чел, ти мені серйозно зараз розповідаєш, що fakeraid з чіпсета – це мастхев, бо ти вже за нього заплатив? Тобто в твоїй реальності витратити $20-50 на нормальний б/у контролер – це розкіш, але от довірити свої дані інтеловському костильному RAID-у, який вже давно не отримує оновлень - це норм?
Ми повертаємось до самого початку:
1) вбудовані рішення від Інтела (RAID, USB/TB) - перевірені і робочі, в AMD - під великим питанням
2) те, що особисто вам вони не потрібні - ніяким чином не відміняє п.1
3) такі самі аргументи можна застосувати і до вбудованих lan/wifi/bt/audio, але це також ніяким чином не відмінить п.1
4) тож на Інтелі ви за це платите, на AMD - переплачуєте :rotate:
Alexsandr
Member

Повідомлення

dext: 27.03.2025 00:21 через що доступність сервісу після відновлення електрики не герантується - тож і ви знаєте кому "дякувати" за це :rotate:
Это как? ИБП то каким боком к этому?

Отправлено спустя 5 минут 17 секунд:
dext: 27.03.2025 15:09
1) вбудовані рішення від Інтела (RAID, USB/TB) - перевірені і робочі, в AMD - під великим питанням
2) те, що особисто вам вони не потрібні - ніяким чином не відміняє п.1
3) такі самі аргументи можна застосувати і до вбудованих lan/wifi/bt/audio, але це також ніяким чином не відмінить п.1
4) тож на Інтелі ви за це платите, на AMD - переплачуєте :rotate:
Как бы, проблемы с SATA это официальный косяк интел, признала, выпустила новые чипсеты, как результат погорели нафиг чипсеты когда нагрузили SATA. С USB тоже были косяки, горели. Сейчас есть только проверенные модели, но как правило пока насобирается статистика - снимают с продаж. Спустя несколько лет, сколько у меня по отваливалось встроенных сетевых, PCI частично тоже отвалился прохоже, опять чипсет. Я бы не доверял никому. Только гарантии производителя, и то не всегда работает.

Отправлено спустя 9 минут 31 секунду:
dext: 27.03.2025 15:09 Мова не про архітектуру/саппорт, а про вбудовані можливості платформ: на Інтелі є можливість їх використовувати на 100% без відомих проблем.
І я вже казав, що на Інтелі ви просто переносите RAID на новий чіпсет і нічого більше не потрібно, а у випадку якщо вийде з ладу зовнішній "дорослий" контроллер - для відновлення масиву потрібен буде повний/частковий аналог, який бажано мати в резерві, і який поодинці може коштувати як ціла МП, тож пара (робочий + резерв) легко як МП + ЦП, тобто і ціна рішення вже починає мати значення. Тож чи варто значно підвищувати вартість системи лише для "зміни кольору" (особливо якщо це для дому, наприклад) - нехай вирішує той, хто за це платить B-)
Внешний контроллер с кешем и акумом явно будет лучше. Софтовый универсальней. Никто не гарантирует, что на следующей версии чипсета рейд поднимется. Какой у вас там рейд? зеркало, 6 или 10? Сколько дисков? Может обычное зеркало и все, тогда копий ломать не о чем вообще. Если 5 рейд, от него давно пора убегать.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Alexsandr: 27.03.2025 23:23Если 5 рейд, от него давно пора убегать.
А чим поганий RAID-5 ? Скажемо для 5-6 дисків об'ємом до 10 ТБ
Sanьka
Member

Повідомлення

Йшов 2025, а все ще продовжується спір Інтел чи АМД.
Це ж вже не актуально. Всі і так знають що АМД :D

Інтел - це про сині екрани, постійні сокети, посередня продуктивність, але дешевше.
АМД - це стабільніше, продуктивніше , шикарна підтримка, але дорожче.
Alexsandr
Member

Повідомлення

alexeygalas: 28.03.2025 06:40 А чим поганий RAID-5 ? Скажемо для 5-6 дисків об'ємом до 10 ТБ
Архитектурой. Очень плохой работой с мелкими записями, время восстановления и надежность в целом. 5 рейд был хорош на небольших объемах, но уже на десятках гигабайт аппаратный контроллер переносил данные на новый диск точно больше суток. Чтение, пересчет контрольных данных четности или что там не бесплатно дается для быстродействия.
В плюсы, меньшая потеря емкости. на этом наверное и все.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Alexsandr: 28.03.2025 09:44Архитектурой. Очень плохой работой с мелкими записями, время восстановления и надежность в целом. 5 рейд был хорош на небольших объемах, но уже на десятках гигабайт аппаратный контроллер переносил данные на новый диск точно больше суток. Чтение, пересчет контрольных данных четности или что там не бесплатно дается для быстродействия.
В плюсы, меньшая потеря емкости. на этом наверное и все.
А ну тоді нічого нового. З цим всім я знайомий. Але для збереження домашньої медіатеки фільмів/музики чудово підходить.
tornadox
Member

Повідомлення

Sanьka
Не так страшно зробити помилку, як те, що нема на кого її звалити.
Тут якраз той випадок, коли людина просто не може визнати, що переплатила $5k(вроді така сума була озвучена) за топовий Intel-конфіг, який абсолютно не відповідає тому, що можна було отримати за ці ж гроші на AMD. Тому й потрібно знайти якусь історію про "поганий продакшен" і "смертельні баги AMD", щоб хоч якось виправдати свій вибір. Причому аргументи навіть не технічні, а чисто емоційні: якщо Intel – то "інтеграл", якщо AMD – то "експеримент, за який ми всі заплатили".

Ну і якраз вишенька на торті – весь цей міфічний "продакшен", який крутиться на дешевому ПК з магазину, підключеному до найпростішого USB-UPS, який, звісно, виявився головною ланкою в збереженні баз даних. Реально, якось слабенько для держустанови, чи не так? В той час як проблеми з USB AMD вже давно виправила на рівні біосів і драйверів, а навіть якщо у когось вона зберігається, це вирішується або заміною заліза по гарантії, або PCIe-USB картою за $20, або покупкою UPS з RS232. Але замість того, щоб просто вирішити проблему, треба роздути її до рівня "AMD завалила держінфраструктуру".

Але якщо серйозно, в мене та моїх знайомих є кілька AM4-систем за останні 6 років, і ніхто жодного разу не стикався з такими проблемами. Тому схоже, що це або одиничні невдалі чіпсети, або просто класичний випадок "не туди вставили кабель, а винен виробник процесорів"

Відправлено через 2 хвилини 18 секунд:
Alexsandr: 27.03.2025 23:23Это как? ИБП то каким боком к этому?
про те що дорослі UPS мають декілька інтерфейсів, він звісно не знає, USB це початковий рівень
Alexsandr: 27.03.2025 23:23Внешний контроллер с кешем и акумом явно будет лучше. Софтовый универсальней. Никто не гарантирует, что на следующей версии чипсета рейд поднимется. Какой у вас там рейд? зеркало, 6 или 10? Сколько дисков? Может обычное зеркало и все, тогда копий ломать не о чем вообще. Если 5 рейд, от него давно пора убегать.
та якби ми хоча би побачили хоч один два докази існування цього продакшена якому 12 років. А так, все видумано схоже.

Відправлено через 1 годину 35 хвилин 30 секунд:
alexeygalas: 28.03.2025 06:40 А чим поганий RAID-5 ? Скажемо для 5-6 дисків об'ємом до 10 ТБ
не раджу чистий RAID-5/6
копайте краще в сторону UNRAID, ZFS, SNAPRAID, BTRFS (але розробники поки не рекомендують RAID5 https://btrfs.readthedocs.io/en/latest/ ... -practices)

Відправлено через 2 хвилини 50 секунд:
alexeygalas: 28.03.2025 13:04З цим всім я знайомий. Але для збереження домашньої медіатеки фільмів/музики чудово підходить.
в мене Unraid 60tb, поки об'єму хватає, звісно на запис воно не торт, але є швидкий і дуже швидкий кеш, що для гігабіту більш чим достатньо. Навіть якщо перейду на 2.5гбіт, 2 ссд btrfs raid0 в кеші будуть достатніми.
zaqik
Member

Повідомлення

компанія працює над пакетом IPO
Как отказаться от вазелина, но чтоб без палева? :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
dext
Member

Повідомлення

Alexsandr: 27.03.2025 23:23 Это как? ИБП то каким боком к этому?
Сигнал від ДБЖ (APC Smart UPS) дозволяє коректно завершити роботу при досягненні певно відсотка розряду, при відновленні електрики і дозаряду АКБ - система автоматично вмикається, якщо вимкнути без коректного завершення - злітає функціональність сервіса та VM
Alexsandr: 27.03.2025 23:23 Как бы, проблемы с SATA это официальный косяк интел, признала, выпустила новые чипсеты, как результат погорели нафиг чипсеты когда нагрузили SATA. С USB тоже были косяки, горели. Сейчас есть только проверенные модели, но как правило пока насобирается статистика - снимают с продаж. Спустя несколько лет, сколько у меня по отваливалось встроенных сетевых, PCI частично тоже отвалился прохоже, опять чипсет. Я бы не доверял никому. Только гарантии производителя, и то не всегда работает.
- проблеми бувають у всіх
- ані для себе, ані в роботу я не розглядаю рішення, які менш ніж пів-року на ринку
- я заклав систему на AMD лише через пів-року як вони заявили про "виправлення" проблем з USB - що фактично НЕ було зроблено
- RAID в будь-якому випадку був несумісний, тож ще плюс-мінус: плюс в кращій ціні платформи від АМД, мінус - необхідність вивчення софту/міграції
Alexsandr: 27.03.2025 23:23 Внешний контроллер с кешем и акумом явно будет лучше. Софтовый универсальней. Никто не гарантирует, что на следующей версии чипсета рейд поднимется. Какой у вас там рейд? зеркало, 6 или 10? Сколько дисков? Может обычное зеркало и все, тогда копий ломать не о чем вообще. Если 5 рейд, от него давно пора убегать.
RAID10 + 1 диск резерв, вбудованого RAID більше ніж достатньо з 64GB ECC, плюс якщо підключити ДБЖ - необхідність зовнішніх контроллерів з акумуляторами відпадає (можно без проблем відключати очистку буфера запису), це максимально доступне рішення і за $$$, і за функціональності/наявності на ринку
cspp
Member

Повідомлення

То что компании не хотят обновляться - верю. В банкоматах некоторых наверно до сих пор winxp стоит :rotate:
Відповісти