Журналісти розрахували приблизну собівартість чипа GB202 для GeForce RTX 5090 — близько $300

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
VolandInferno
Member

Повідомлення

Volodya811: 30.01.2025 18:21Я читаю форум АнандТеч, де серед форумчан є багато інженерів та працівників різних компаній.
:lol: :lol: :lol: Ой все, я зрозумів, не пишіть більше подібної пурги. Якби там хтось відкрив такі дані про реальну вартість цих пластин/розробки чи ще якихось аспектів внутрішньої кухні, то його б голова полетіла б наглухо в перші ж хвилини. Ви навіть не уявляєте скільки документів підписують люди такого фаху про нерозголошення. По собі знаю.

Відправлено через 1 хвилину 4 секунди:
Volodya811: 30.01.2025 18:23оксиморон
Ви знаєте що таке оксюморон, чи просто слово сподобалось і ви вирішили його вставити, не маючи уявлення що воно означає?
Nic_Roman
Member

Повідомлення

Ніхто нікого не заставляє купувати! Ціна ставиться з розрахунку щоб товар бажали і не всі купили! 3090 теж була проривом ціни і продуктивності в свій час! Зараз в іграх її нагинає 4070ті
Востаннє редагувалось 30.01.2025 18:28 користувачем Nic_Roman, всього редагувалось 2 разів.
Volodya811
Member

Повідомлення

daesz: 30.01.2025 18:20 Може таки хватить дизінфо поширювати?
Зображення
І про Ваш скрін говорить? Де джерело? Думка журналіста, який виправдовує ціни Хуанга? Як може техпроцес 5 (4) нм коштувати 18 тис. доларів за пластину, а більш сучасніший 3 нм - всього 20 тис. доларів? Я нагадаю, що у свій різниця між 12 нм і 7 нм ТМСЦ була в два рази. І ці ціни, це як ціни на процесори на сайті Інтела. Коли ОЕМ виробники купують значно дешевше. І Інтел втрачала прибутки у 2023 і 2024 році за рахунок демпінгу і дуже низьких цін, наприклад, для виробників нотубуків. Але, хто Вам про це на свому сайті напише?
VolandInferno
Member

Повідомлення

Volodya811
Я чекаю BOQ від TSMC.
LooseR
Member

Повідомлення

Bukakanga: 30.01.2025 17:41 тут упомянули цифру в 36000 долларов в года. Для справки - это очень средняя американская зарплата, многие в США зарабатывают за год меньше.

Но переносить подобное соотношение доходов и расходов на США - нельзя. Там весьма высокая плата за жилье и коммунальные услуги, немаленькая стоимость продуктовой корзины, высокая стоимость эксплуатации автомобиля, целый ряд обязательных страховых платежей. В итоге, от трех штук у среднего американца может легко остаться на руках три-четыре сотни долларов после всех обязательных платежей. А развлечения никто не отменял, создание накоплений никто не отменял, экстренные случаи никто не отменял. Так что считать, что в США беспроблемно можно взять с зарплаты 5090 - мягко говоря, заблуждение. Заблуждение вызванное нашими украинскими реалиями и иным соотношением доходов и расходов в месячном цикле.
ну не знаю, copilot говорит следующее:
спойлер
Согласно Федеральному бюро статистики труда США, средняя годовая зарплата в США в 2024 году составила 53490 долларов. Средняя почасовая ставка составила 27,33 доллара.

Средние расходы на коммунальные услуги и еду в США могут варьироваться в зависимости от региона и уровня жизни. Вот примерные данные:

Коммунальные услуги:
Электричество: около 118 долларов в месяц.
Вода: примерно 45 долларов в месяц.
Природный газ: около 62 долларов в месяц.

Еда:
Средние расходы на еду для одного взрослого человека составляют примерно 300-400 долларов в месяц.
Эти цифры могут изменяться в зависимости от множества факторов, таких как размер дома, количество проживающих и уровень потребления.
понятно что есть еще разные расходы, но что-то не выглядит так что останется 300 баксов в итоге. да и средней зп в 3к там нету, она выше даже в самых бедных штатах, если верить статистике.
Bukakanga
Member

Повідомлення

LooseR: 30.01.2025 18:34 понятно что есть еще разные расходы, но что-то не выглядит так что останется 300 баксов в итоге. да и средней зп в 3к там нету, она выше даже в самых бедных штатах, если верить статистике.
ИИ - тот еще источник, честно говоря. Из того, что знаю лично - у них очень высокие расходы на аренду жилья - вплоть до 1200-1500 долларов. Что и вынуждает селиться в одну квартиру по двое-трое
daesz
Member

Повідомлення

Volodya811: 30.01.2025 18:27
daesz: 30.01.2025 18:20 Може таки хватить дизінфо поширювати?
Зображення
І про Ваш скрін говорить? Де джерело? Думка журналіста, який виправдовує ціни Хуанга? Як може техпроцес 5 (4) нм коштувати 18 тис. доларів за пластину, а більш сучасніший 3 нм - всього 20 тис. доларів? Я нагадаю, що у свій різниця між 12 нм і 7 нм ТМСЦ була в два рази. І ці ціни, це як ціни на процесори на сайті Інтела. Коли ОЕМ виробники купують значно дешевше. І Інтел втрачала прибутки у 2023 і 2024 році за рахунок демпінгу і дуже низьких цін, наприклад, для виробників нотубуків. Але, хто Вам про це на свому сайті напише?
Я хоч скрін надав, ви тут казки розказуєте вже яку сторінку взагалі без будь чого :lol:
LooseR
Member

Повідомлення

Bukakanga: 30.01.2025 18:40 ИИ - тот еще источник, честно говоря. Из того, что знаю лично - у них очень высокие расходы на аренду жилья - вплоть до 1200-1500 долларов. Что и вынуждает селиться в одну квартиру по двое-трое
гугл за декабрь 2024 года показывает еще большую среднюю зп. у меня тоже есть знакомые в сша, правда с ними еще со времен универа не общаюсь почти, потому идти спрашивать как-то неудобно. но не все же там арендуют жилье, как и у нас, в принципе. это я к тому, что мы говорили выше что у нас не так и мало людей кто может себе позволить условную 5090(если не считать процент от общего населения страны, а целом, это не 1 и не 2 человека), а в тех же сша их еще больше. разница в соотношении уровня зп к дороговизне жизни в стране там и у нас работает не в нашу пользу, даже близко.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Volodya811
https://www.tomshardware.com/tech-indus ... 025-report

Читай. Можеш ще графік подивитись. Вкотре тебе ловлю на відвертій брехні.
Alligator
Member

Повідомлення

s1nedus: 30.01.2025 16:25
Kullerok: 30.01.2025 15:58 Ну молодцы почитали стоимость кристалла. А стоимость вложенных в исследование бабок они чего не добавили. Как бы каждое новое поколение само по себе не рождаются. Бестолковая фигня для хайпа.
++
но тут всем лишь бы повод был лишний раз поныть какие все вокруг плохие
Я дико вибачаюсь, але прочитавши 4-ри сторінки коментів тільки пару людей прочитали саму новину, в якій прямим текстов вказано
розрахунки не враховують витрати на розробку
та не включена
складна друкована плата, нові мікросхеми пам'яті GDDR7 і система охолодження
, що в біса з вами не так, автора обісрали, журналістів обісрали, тих хто зумів купити продуктивні карти обісрали, тих хто не зміг купити обісрали двічі, персонально обладовачів 3080 перерахували :apes:
VolandInferno
Member

Повідомлення

Alligator: 30.01.2025 19:17що в біса з вами не так, автора обісрали, журналістів обісрали, тих хто зумів купити продуктивні карти обісрали, тих хто не зміг купити обісрали двічі, персонально обладовачів 3080 перерахували
спойлер
Зображення
NuclearRobinson
Member

Повідомлення

Так нелогічно в 5090 залучати 47 ідеальних (повноцінних) чипів і різати в них блоки. Логічніше використати 21 дефектний чіп, а 47 повноцінних відкласти на проф сегмент. От тому і виходить, що на 5090 йде десь 25-30% від всих чипів, тому і собівартість конкретно цих чипів там буде не $300 а як мінімум 600+, бо відбраковка це основа 5090.
Геральт
Member

Повідомлення

Alligator: 30.01.2025 19:17 персонально обладовачів
Кого, кого? Це "власників" типу, на азірівці?
Alligator
Member

Повідомлення

NuclearRobinson: 30.01.2025 20:20 Так нелогічно в 5090 залучати 47 ідеальних (повноцінних) чипів і різати в них блоки. Логічніше використати 21 дефектний чіп, а 47 повноцінних відкласти на проф сегмент. От тому і виходить, що на 5090 йде десь 25-30% від всих чипів, тому і собівартість конкретно цих чипів там буде не $300 а як мінімум 600+, бо відбраковка це основа 5090.
Тоді у вашій нелогічній логіці виходить собівартість проф сегменту у 0% бо всю вартість заплатили покупці 5090. Пропустимо той момент, що CUDA-ядер у проф сегменті більше ніж у простих RTX.
Геральт: 30.01.2025 20:25
Alligator: 30.01.2025 19:17 персонально обладовачів
Кого, кого? Це "власників" типу, на азірівці?
Я називаю це миколаївським діалектом :shuffle:
dead_rat
Member

Повідомлення

Геральт: 30.01.2025 18:19
VolandInferno: 30.01.2025 17:37 Короче я зрозумів, годинники Patek Philippe мають вартувати ну макисмум 100уе, чисто вартість металу, ну там пару доларів на CNC обробку і пару доларів за збірку, хулі там.
Годинник - статусна річ, трохи кривенький приклад.
От якби він напряму з атомним синхронізувався... :)
Будьякий смартвоч синхронізується зі світовим часом з атомного годинника :beer:
Геральт
Member

Повідомлення

dead_rat
Ключове "напряму" ;)
Hotspur
Member

Повідомлення

oh_boy: 30.01.2025 15:32До купи ще додати вартість виробничих потужностей, людей, патентів і т. д.. Та й буде вартість >1к$ точно.
не буде
dead_rat
Member

Повідомлення

Геральт: 30.01.2025 21:05 dead_rat
Ключове "напряму" ;)
Рекомендую почитати про синхронізацію годинників і ви дізнаєтесь що воно зроблено дуже по уму, краще ніж ви гадаєте ;)
Геральт
Member

Повідомлення

dead_rat
Та то жарт був, не тошніть.
dead_rat
Member

Повідомлення

Геральт: 30.01.2025 21:51 dead_rat
Та то жарт був, не тошніть.
Довгий день був :beer:
Відповісти