Лінійка твердотілих накопичувачів Crucial MX500 йде з конвеєра. Вона вийшла сім років тому

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
GreenMile
Member

Повідомлення

Creature4O: 17.12.2024 23:04
tornadox: 17.12.2024 22:45
Ваше порівняння з MFM та IDE відразу підказує, що ви намагаєтеся підкреслити свій досвід, але це не зовсім коректно. Час і технології змінюються, і SATA, незважаючи на його вік, все ще лишається актуальним рішенням для багатьох користувачів і підприємств.

Ваш висновок про те, що SATA "своє вже відживає", насправді спростовується кількома фактами. Якщо б справді все було так погано, то чому ми бачимо нові ревізії типу SATA 3.5A? Чому Seagate продовжує випускати жорсткі диски об'ємом 20+ терабайт саме на цьому інтерфейсі? Це свідчить про те, що SATA все ще має свою нішу, і його не планують просто зняти з виробництва найближчим часом.

А щодо ваших міркувань про "перспективу" — я не зовсім зрозумів, чому ви вважаєте, що, коли один виробник покине ринок, це призведе до краху. На ринку завжди з'являються нові компанії, які можуть зайняти нішу іншого виробника. І якщо мова йде про основи, такі як надійність та доступність, SATA продовжує задовольняти ці потреби.

Таким чином, ваші аргументи, на мою думку, не мають під собою ґрунту. Досвід — це чудово, але саме так ви пробуєте виставити себе розумнішим.
Окрім того MFM це взагаллі кодування передачі даних для магнітних дисків, а не інтерфейс. :rotate:
В побуті його і називали МФМ-інтерфейс, бо його назва важкувата для вимови :rotate: Можете навіть загуглити "MFM interface" і побачити на власні очі ;)
Roman_Haleta
Member

Повідомлення

Hotspur: 17.12.2024 23:21
Roman_Haleta: 17.12.2024 23:078 штук М2 що би що?
щоб підключити 8 штук м2 ССД. Не поняв чи що ?
Ти не "поняав" питання. Навіщо 8 штук SSD М2 На які не вистачить SATA?
tornadox
Member

Повідомлення

GreenMile: 17.12.2024 22:53 Ми говоримо про сата ссд, а не про сата як такий. САТА сам по собі ще буде довго, бо є хдд, які будуть актуальними для збереження даних. Сата ссд - вже не потрібні, бо їх витіснить nmve, які кращі у всьому, абсолютно. Сата ссд гарна тема допоки крім сата не було інтерфейсів. Тому незрозумілий оцей плач за ще такими актуальними сата ссд, які не потрібні, бо вже за царя гороха мамки мають м.2 слоти. У мене і5-6600к був на дешманському асус прайм В250 мав два слоти під м.2, нашо там сата ссд, шоб що?
Ну це мабуть була не дешева плата була, тому я думаю що і зараз мабуть реально за немалі гроші взяти АТХ плату де буде більше 2х м.2.
В мене всі ПК і домашній нас виключно на mATX, так як з часом переконався що цього достатньо. 6*сата, 2*м.2. Ну от захочу я завтра 6-8тб під дані ССД, як мені поступити? Викидати відеокарту і ставити всякі адаптери? А не простіше, дешевше і холодніше буде взяти 3-4 сата ссд по 2тб? Та і надійність збільшується.
Зображення
Так що мова не про "плач" за SATA SSD, а про здоровий глузд: коли треба великий об’єм за нормальні гроші, SATA SSD виграють, і різниці в продуктивності для таких сценаріїв майже не буде видно.
Shtturman
Member

Повідомлення

tornadox: 17.12.2024 23:35
GreenMile: 17.12.2024 22:53 Ми говоримо про сата ссд, а не про сата як такий. САТА сам по собі ще буде довго, бо є хдд, які будуть актуальними для збереження даних. Сата ссд - вже не потрібні, бо їх витіснить nmve, які кращі у всьому, абсолютно. Сата ссд гарна тема допоки крім сата не було інтерфейсів. Тому незрозумілий оцей плач за ще такими актуальними сата ссд, які не потрібні, бо вже за царя гороха мамки мають м.2 слоти. У мене і5-6600к був на дешманському асус прайм В250 мав два слоти під м.2, нашо там сата ссд, шоб що?
Ну от захочу я завтра 6-8тб під дані ССД, як мені поступити? Викидати відеокарту і ставити всякі адаптери? А не простіше, дешевше і холодніше буде взяти 3-4 сата ссд по 2тб? Та і надійність збільшується.
Не захочеш, купуєш 2шт м2 по 4 ТБ і ставиш в мАТХ плату, два розєма мають майже всі плати. Інша опція зовнішій сдд. То все теорії. На практиці має 4 шт ссд по 250 гіг. В нових платах 4-6 сата, і з них деякі виключаються. Тобто хотєлки з 4 старими ссд і тут не задовільнити.
tornadox
Member

Повідомлення

Shtturman: 17.12.2024 23:20 tornadox
256+256+1000+240

Тобто в тебе 4 ссд сата можна замінити одним мініатюрним нвме. Якийсь зоопарк з мікроб'ємами. Я думав, тут серйозно в людей, по 6 шт по 4ТБ, потужні об'єми.
Так все вірно, 3 малих ссд об'єднані в один.
Це колишні системні б/у диски які викидувати не хотілося, а на материнці були вільні порти САТА. Це і є одна з переваг САТА. Зараз в мене залишився м.2 512гб після апгрейду, який фізично нема куди запхати. Хіба через адаптери, але вільні лише х1 порти, і на них швидкість впаде до рівня САТА.
Зображення
В другому ПК стоїть саме 2х1тб сата які мали найрозумніше співвідношення ціни/об'єму.

Відправлено через 2 хвилини 24 секунди:
Геральт: 17.12.2024 23:21 tornadox
То після кілька год забавки. Ну і корпус там, те, се. В будь-якому випадку, NVMe з коробки і в тому ж режимі такі температури тільки сняться. :beer:
спойлер
Постояв трохи, відпочив )
Зображення
Shtturman: 17.12.2024 23:20 Тобто в тебе 4 ссд сата можна замінити одним мініатюрним нвме. Якийсь зоопарк з мікроб'ємами. Я думав, тут серйозно в людей, по 6 шт по 4ТБ, потужні об'єми.
А це перевага САТА. Об'му замало, - докупив. Але старий лишив, а не в смітник А для старого NVMе ніхто PCI плату городити не буде. Диск або в шуфляду, або на OLX задешево або в смітник.
Все вірно, от так пилиться 3шт м.2, чекають свій зоряний час. З САТА ще не було жодного диску який не вдалося кудись прилаштувати.
Shtturman
Member

Повідомлення

tornadox
Зрозумів, про що я вище і писав, випадок старого комп'ютера, де нема/недостатньо роз'ємів.
Получається через N років можна позбирати системні нвме звідкись і зробити з них масив.

Так, перевага сата ссд, в тому, шо людям вони непотрібні і їх можна дешево натарити на олх і вставити в старий комп. Це правда, власне це і свідчить що нвме витіснили сата ссд. Про це і є новина, великий виробник зупинив конвеєр. Форум чомусь це заперечує.
Hotspur
Member

Повідомлення

Roman_Haleta: 17.12.2024 23:26Навіщо 8 штук SSD М2 На які не вистачить SATA?
так мало САТА портів. я про це і кажу. м2 мало. сата мало. ССД по 10 Тб масово не існують. ну і все
tornadox
Member

Повідомлення

Shtturman: 17.12.2024 23:41
tornadox: 17.12.2024 23:35
Ну от захочу я завтра 6-8тб під дані ССД, як мені поступити? Викидати відеокарту і ставити всякі адаптери? А не простіше, дешевше і холодніше буде взяти 3-4 сата ссд по 2тб? Та і надійність збільшується.
Не захочеш, купуєш 2шт м2 по 4 ТБ і ставиш в мАТХ плату, два розєма мають майже всі плати. Інша опція зовнішій сдд. То все теорії. На практиці має 4 шт ссд по 250 гіг. В нових платах 4-6 сата, і з них деякі виключаються. Тобто хотєлки з 4 старими ссд і тут не задовільнити.
Ну маю, ок, і що? То мені їх викинути, бо Shtturman та GreenMile з оверів вважають, що вони своє віджили, чи як? Я не розумію, яким чином це проблема і чому мені треба зараз викинути 4к грн, щоб замінити їх терабайтником, наприклад. А по твоїй логіці, то одразу викинути ще й 1 ТБ, а системний M.2 також викинути і купити за 15к 4 ТБ M.2?
Я підрахував, і покупка 2х4 ТБ M.2 вийде на тисяч 5-10 дорожче, ніж покупка 4х2 ТБ SATA. Це не говорячи про те, що SATA SSD працюватимуть при температурі 25-35°C, а M.2, залежно від обдуву, можуть і 50, а то й 65°C, якщо під відеокартою.
Shtturman: 17.12.2024 23:52 tornadox
Зрозумів, про що я вище і писав, випадок старого комп'ютера, де нема/недостатньо роз'ємів.
Получається через N років можна позбирати системні нвме звідкись і зробити з них масив.

Так, перевага сата ссд, в тому, шо людям вони непотрібні і їх можна дешево натарити на олх і вставити в старий комп. Це правда, власне це і свідчить що нвме витіснили сата ссд. Про це і є новина, великий виробник зупинив конвеєр. Форум чомусь це заперечує.
Ну, я поки більше 4-слотових конфігурацій для M.2 не бачив. Все, що вище, дуже в ціну впирається. Тому зібрати розумний масив із таких собі 240 ГБ M.2 SSD не вийде. А от поставити SAS-контролер — це цілком можливо. Можна буде хоч декілька терабайт з 128 ГБ зібрати при великому бажанні, особливо якщо комусь хочеться бавитися з б/у дисками з OLX. :gigi:

Форум каже що SATA SSD кінець практично завтра.
Shtturman
Member

Повідомлення

tornadox
Форум може казати різне, на практиці великі виробники ссд згортають чи згорнули виробництво сата ссд. Бо це минуле вже. Відповідно, вони підходять до минулих компів. Все закономірно і просто, бонусом на олх повно сата задешево.
Старий пк - сата ссд на олх. Власне ти сам написав, що повиймав їх, а не купував новими в 2024.
Новий відносно пк - нвме ссд з магазину. Нема того городу кабелів, в мене валяється сата ссд, тупо ліньки підключати живлення і тягнути сата кабель, не хочу тих соплів. З задоволенням би замінив на нвме. На температури байдуже, в мене зараз 36-38, мабуть коли гріється, то 50-60. Мене це не турбує. Ні на що це не впливає.

Це як роз'єм мікроюзб, старий незручний, стара техніка його має. Зараз прекрасний симетричний юзбс заміняє його. Звісно, якщо оточений старим, то мікроюзб "краще", але він відживає своє. Все актуальне, хороше і сучасне має юзбс. А, ну ще китайці дратують пхати його в ліхтарики дешеві.

От я про це кажу, відпустіть те минуле і переходьте на сучасне. Ну або юзайте, але це сумування за новими сата ссд мене дивує.
Denvys5
Member

Повідомлення

tornadox: 17.12.2024 22:56А самий ємнісний NVMe лише 8тб на сьогодні.
61TB
https://www.solidigm.com/products/data- ... ap=61.44TB
122TB capacity U.2 and E1.L available in early 2025.
tornadox
Member

Повідомлення

Shtturman
Я пошукав, але не скажу, що це прямо масове явище.
Дійсно, у деяких випадках виробники можуть згорнути випуск SATA SSD через популяризацію M.2 і NVMe, але це не означає, що SATA SSD зникнуть. По-перше, на ринку можуть бути значні залишки тих дисків, які були виготовлені раніше. Тому, навіть якщо великий виробник припиняє виробництво нових моделей, існуючі склади ще тривалий час можуть бути переповнені цими SSD.

Що стосується продажу на OLX, то багато старих SSD можна знайти за невеликі гроші — це не завжди погано, але варто бути обережним щодо того, що саме продається. Не рідко можна натрапити на SSD, які були зняті з розібраних комп'ютерів з корпоративного використання (dell optiplex), і їх продаватимуть під виглядом нових. Якщо це просто стара партія, то нормально, але це не завжди можна перевірити.

Переходячи до нового ПК: M.2 SSD безумовно є стандартом у нових ноутбуках, неттопах і високопродуктивних ПК, головно через їх компактний розмір і швидкість. Так, у збірних ПК, особливо для ігрових чи потужних робочих станцій, більшість виробників орієнтуються на M.2 через швидкість передачі даних. Проте, для багатьох користувачів, навіть у нових ПК, SATA SSD ще не зникли. Вони легко доступні і сумісні з великою кількістю материнських плат, а їх встановлення не потребує особливих навичок.

Крім того, важливо розуміти, що установка M.2 може вимагати певних технічних знань: не кожен користувач може самостійно встановити M.2 диск, особливо в системах, де є обмеження по місцю або потрібно додатково налаштовувати охолодження. Переходити на M.2 заради швидкості — це однозначно правильно для певних користувачів, але не для всіх.

Ще один аспект — температурні режими. Хоча M.2 SSD в теорії можуть працювати швидше, вони також часто мають проблеми з перегрівом, особливо якщо вони розташовані близько до відеокарти або не мають належного охолодження. Це може значно скоротити їхній термін служби. Для бізнес-рішень популярніші U.2 та E1.S, які мають кращу стабільність роботи і кращі можливості охолодження.

Таким чином, навіть якщо M.2 SSD популярніші в нових комп'ютерах і ноутбуках, SATA SSD на ринку збірних ПК залишаються актуальними ще на довгий час. Вони доступні, зручні в установці і дешевші, тому не зникнуть швидко.

Відправлено через 8 хвилин 9 секунд:
Denvys5: 18.12.2024 00:35
tornadox: 17.12.2024 22:56А самий ємнісний NVMe лише 8тб на сьогодні.
61TB
https://www.solidigm.com/products/data- ... ap=61.44TB
122TB capacity U.2 and E1.L available in early 2025.
Хоч специфікація NVMe, U.2 ви собі в пк не вставите. А на даний момент для м.2 - 8 тб, впирається в 2280 форм фактор.
спойлер
Зображення
https://sabrent.com/products/sb-rktq-8tb
Востаннє редагувалось 18.12.2024 01:27 користувачем tornadox, всього редагувалось 4 разів.
Геральт
Member

Повідомлення

Shtturman: 18.12.2024 00:31 tornadox
великі виробники ссд згортають чи згорнули виробництво сата ссд. Бо це минуле вже.
Вони і MLC згортають і SLC згорнули ;)

Для кабелів вже давно придумали cable management. Про темпи згадали.
Знімається за секунди (а потреба буває). NVMe під відеокартою? О...це свій "фан". Зате без дротів :D
спойлер
Зображення
Востаннє редагувалось 18.12.2024 01:16 користувачем Геральт, всього редагувалось 1 раз.
tornadox
Member

Повідомлення

Геральт
ось такі кабелі собі взяв в nas
спойлер
Зображення
Востаннє редагувалось 18.12.2024 01:18 користувачем tornadox, всього редагувалось 2 разів.
Kirakishou
Member

Повідомлення

Shtturman: 18.12.2024 00:31купував новими в 2024
В цьому році біля десяти штук придбали на роботі. Нові, з гарантією. І ще придбаємо, і не один. У мене на роботі максимум штук десять комп'ютерів, куди взагалі можна вставити нвме. Але на п'ятдесят комп'ютерів стоїть тільки один, у мене в комп'ютері. Ноутбуки я не рахую, де вони з заводу йдуть. А тепер візьміть і порахуйте, скільки коштує модернізація п'ятидесяти комп'ютерів у вигляді заміни ссд і скільки коштують п'ятдесят нових комп'ютерів з нвме. Тому рекомендую зняти рожеві окуляри. Сата ссд будуть доти, доки буде актуальним сата інтерфейс. Це ніяка не ностальгія, а реальність. Повторюю, виробники самих крутих моніторів досі ставлять VGA інтерфейс на бюджетні монітори, причому на нові моделі.
Shtturman
Member

Повідомлення

Kirakishou: 18.12.2024 01:15
Shtturman: 18.12.2024 00:31купував новими в 2024
Повторюю, виробники самих крутих моніторів досі ставлять VGA інтерфейс на бюджетні монітори, причому на нові моделі.
Гаразд, тобто ми повинні радіти цьому? От "корпоративщина" то єдина причина цих древніх роз'ємів. Але на форумі чомусь ніхто не скаржиться, що фтопку ваш дісплейпорт і хдмі, VGA - сила :D

Навіщо в побутовий PC світ втягувати корпоративщину? Туди купують і 1030 відеокарту буває, але це крінж+дич.

Відправлено через 4 хвилини 20 секунд:
Геральт: 18.12.2024 01:13
Shtturman: 18.12.2024 00:31 tornadox
великі виробники ссд згортають чи згорнули виробництво сата ссд. Бо це минуле вже.
Вони і MLC згортають і SLC згорнули ;)

Для кабелів вже давно придумали cable management. Про темпи згадали.
Знімається за секунди (а потреба буває). NVMe під відеокартою? О...це свій "фан". Зате без дротів :D
спойлер
Зображення
Ніхто не хоче той MLC задорого, а SLC прикрили, коли тут на форумі дискутували, шо нінужон нам ваш SSD. :gigi:
TLC вже давно обкатана, вилизана і ресурсу вистачить внукам.

З приводу nvme під картою не бачу проблем, якісь страшилки, видно воно має все перегріться, підігріться картою і зламатися :D
Shpoker
Member

Повідомлення

Shtturman: 18.12.2024 01:33Ніхто не хоче той MLC задорого
Я! Я хочу! Верните мне линейку MX200 :D
Shtturman
Member

Повідомлення

Shpoker
Можу продати MLC SATA SSD дорого! Насправді його маю :D
KimRomik
Member

Повідомлення

zalizo_org: 17.12.2024 16:10 SATA стрімко втрачає актуальність через кабелі, швидкість роботи, габарити. Плюс сюди ж і наявність в сучасних материнках кількох М.2

Я особисто не проти цього формату, але він по суті став непотрібним.
скільки ще старих збірок можна оживити завдяки саташних ссд... скільки можна дати їм друге життя... скільки...
Святой
Member

Повідомлення

GreenMile: 17.12.2024 18:51 Давайте ще за IDE та SCSI посумуємо. Прогрес іде, а сата вже вперся в стелю по можливостям.
Вот у меня в системе до сих пор пара такая OCZ RevoDrive 350 PCI Express 480gb и
OCZ RevoDrive 350 PCI Express 960gb

Это к какому типу отнести можно?

Отправлено спустя 2 минуты 5 секунд:
DuckRider: 17.12.2024 19:17
coffeeman: 17.12.2024 18:58 Не думаю що за SATA треба сумувати, але що на заміну для підключення пари 3.5"-дисків на 16Тб в домашніх системах?
Хороших сата дисков и так давно нет. Выбор между 870 с кривыми прошивками, дешёвой киоксией и кс600
В этом году взял 860pro на 512 под систему. Вполне себе бодрый SSD
Shpoker
Member

Повідомлення

Shtturman
У меня еще запас 500гб есть на 2бит млц, потому не ищу. Скупил пару коробок самсунгов 860 про как только они заикнулись что "всё, конец", отличные диски. (Но мх200 я больше любил, к сожалению их почти не осталось, затираем диски до дыр, а тлц как-то совсем не живут :laugh: )
Відповісти