Single-Core Score 3385
Multi-Core Score 23371
смьісла в новом процессоре не вижу, зачем сделали?
- спойлер
есть программные . НапримерScoffer: ↑ 22.08.2024 00:35 Немає такого технічного обмеження
Смысл в улучшенных ядрах. Меньше потоков и такая же производительность значит что сами ядра наконец-то улучшились. Хотя похоже это относиться только к мелким ядрам. Большие ядра может и лучше, но со сниженными частотами получились те же яйца только в профиль.AndrewV: ↑ 22.08.2024 00:45 У меня со всеми лимитами и даунвольтингом 14900К дает
Single-Core Score 3385
Multi-Core Score 23371
смьісла в новом процессоре не вижу, зачем сделали?
- спойлер
- 2024-08-21_224046.jpg
В амд є, в перспективних серверних процах Інтел нібито теж.Scoffer: ↑ 22.08.2024 00:35Просто HT/SMT в х86 трішки недорозвинена відносно альтернативних реалізацій. Була. А тепер випилена за відсутності необхідності. І правильно зробили.
Так більшість виробників вже додали можливість відключати сер на 760 і 660 чіпсеті в біосіYaroslav: ↑ 21.08.2024 21:09 Андервольт со старым микрокодом работает криво, а новом сильно снизить Vcore не удается из-за CEP.
Если Вы уж совсем хотите погрузиться в материал Intel Hyper-Threading Technology Technical User’s Guide 2003AssayMAS: ↑ 21.08.2024 23:22почитал - так оказывается 2X86 имел аналог "НТ" по сравнению с 80x86... не ожидал.
как оно "на самом деле" будет решать не кремний, а ПО - именно ОС даёт эффект "НТ". Да ОС базируется на БИОС, а БИОС на микрокоде (ПО для кремния)... но оконечное твоё ПО у ОС требует ядра\нити\потоки. По этому - в дикие времена - были не х86 процы у которых 1 физическое ядро делилось на 4+ потока при помощи фигни типо прерывания. Как промышленные ОС что 1 ядро дробили на десятки виртуальных машин...
Визуализация ядер в ОС вин 10 это притянутый за уши симулякр. Просто ОС вин 10 так сделана что ей надо 500+ потоков и лучше задачу по их управлению с ОС переложить на кремний что "не даст", а высвободит чуток быстродействия. Но опять выигрыш с 1000 потоков и с 5000 потоков будет разный.
И опять сферический "НТ" в вакууме с нами с 2Х86... о каких сортах "НТ" описано в статье и главное кем?
Вот в книжечках за 1987 годик (микропроцессоры 3 книги) до интеловского "НТ" - "многозадачность" ака многопоточность на 1 проце типо БИС кр580ик80 описаны и реализованы на аппаратном уровне путём добавления дополнительных микросхем...
Это к тому что интеловкая реклама когда то назвала "HT" её изобретением... вот пруфф с вики https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 1%82%D1%8C
там пишут что до интела не было...
и там ниже в статье "Принцип работы"
и как "НТ" при 100% загрузке проца даст ещё производительности? Никак только переделывать угадыватель какая память понадобится... то есть "НТ" это про работу проца над другой задачей когда угадыватель не угадал ячейки памяти и проц простаивает в ожидании данных. ты ж надеюсь в курсе скорость в кэше проца в 20+раз больше чем с ОЗУ. И пока проц ждёт данные из медленной ОЗУ он просто делает другие задачи в кэше. И в ОС с маркетинговой и рекламной точки зрения это офрмили в доп столбцы в диспетчере задач ОС. Типо у интела дофига сотолбцов, а у конкурентом нет - значит интел лучше. Но мелкосягкие одумались и сделали по нажатию мыши 1 столбец, а то суды были с АМД мол у Атлона на фм2 ядра не нстоящие.
Так, але лише для 14gen На 13700К пунктик неактивний в біос.oversteve: Так більшість виробників вже додали можливість відключати сер на 760 і 660 чіпсеті в біосі
это для детей очень далёких от ИТCADR: ↑ 22.08.2024 14:04 Intel Hyper-Threading Technology Technical User’s Guide 2003
у мене на 13600к все активне, а от на 12600к ніYaroslav: ↑ 22.08.2024 18:38Так, але лише для 14gen На 13700К пунктик неактивний в біос.oversteve: Так більшість виробників вже додали можливість відключати сер на 760 і 660 чіпсеті в біосі
Яка плата, прошивка та мікрокод?oversteve: у мене на 13600к все активне, а от на 12600к ні
не знаю проблема, чи ні, але приємно, коли в синці жор впав із 200Вт до 150ВтYaroslav: ↑ 24.08.2024 00:43Яка плата, прошивка та мікрокод?oversteve: у мене на 13600к все активне, а от на 12600к ні
Дивився опис прошивок практично у всіх вендорів, тільки на 14-ому поколінні Intel "дозволив" вирубати.
на старих прошивках воно наче було активно, але по-факту не вимикалося.
Та й, на мою думку, для 13600К це не є проблемою, т.к. частота 5100 й напруги відносно невисокі для цієї частоти.
Зрозумів. У мене на старому мікрокоді 0x104 чомусь лізуть якісь глюки. Скажімо, стабільно проходжу СВ23 при офсетах -0,15 (core/cache), але можна зловити BSOD черзез годину гри навіть при -0,05V . Вже набридло Продуктивність на старому мікрокоді теж нижча в іграх (133 проти 126 фпс)oversteve: чесно кажучи я не пам'таю, як мікрокод перевіряти, бо то вже напевно більше ніж півроку тому цим питанням цікавився, але якщо я не помиляюсь, то після відключення захисту від андервольту в біосі там буде 104 або 105
не знаю, зовсім нові біоси я не ставив, але з тими, перед якими дали можливість відрубати захист (більш новий мікрокод за 104) був +- такий самий результат в синці, ну і власне все ок працює і не вилітає, так що поки що тим не парюсяYaroslav: ↑ 24.08.2024 12:07Зрозумів. У мене на старому мікрокоді 0x104 чомусь лізуть якісь глюки. Скажімо, стабільно проходжу СВ23 при офсетах -0,15 (core/cache), але можна зловити BSOD черзез годину гри навіть при -0,05V . Вже набридло Продуктивність на старому мікрокоді теж нижча в іграх (133 проти 126 фпс)oversteve: чесно кажучи я не пам'таю, як мікрокод перевіряти, бо то вже напевно більше ніж півроку тому цим питанням цікавився, але якщо я не помиляюсь, то після відключення захисту від андервольту в біосі там буде 104 або 105
...А на 14gen навіть на новому мікрокоді CEP без проблем вимикається.
https://www.msi.com/news/detail/Stay-Co ... ors-143359
В CB23 та інших синтетиках типу CPU-Z +/- однакові результати, а от у бенчі CP2077 (на ультрах 1280*720 DLSS UP) різниця немала, не знаю чомуoversteve: не знаю, зовсім нові біоси я не ставив, але з тими, перед якими дали можливість відрубати захист (більш новий мікрокод за 104) був +- такий самий результат в синці, ну і власне все ок працює і не вилітає, так що поки що тим не парюся
ну і власне я не знаю як воно зараз виглядає і працює, в тих біосах що в мене цих пунктів немає, там тільки пункт кпу андервольтедж протекшн, якщо його відрубити, то воно міняє мікрокод на 104 і відрубае іа сер