На підході лінійка процесорів AMD Dragon Range Refresh для ігрових ноутбуків

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 14:21уявіть собі - що я навіть не маю жодного Епл пристрою (хоча М4 мак міні вже замовив)
мене пруть лише АРМ проци та їх швидкодія
а також відсутність конкуренції на ринку х86 - де лише 2 компанії які між собою звязані крос-ліцензіями і ніхто не зайде
х86 - це тупик

скільки є кастомних рішень на х86? лише в ігрових консолях

а тепер скільки є виробників проців на АРМ? і кожен з них може щось своє додати. Наприклад Гугл в процах Тензор для пікселів
Та я, чесно кажучи, давно для себе зрозумів, що вся ця історія з ARM хороша тільки в одному - давати копняка x86, коли ті вже зовсім розслабляються. У свій час інтел у ноутбуки пхав андревольтнуті пентіуми й целерони, а AMD взагалі спала. ARM змусив їх рухатись і добре. Але в результаті ті ж Intel і AMD підтягнулись, і тепер маємо нормальну продуктивність + енергоефективність у мобільних чіпах.

Я теж колись захоплювався ARM, мав купу SBC, прикольно, "недорого", "грайся собі". Але потім приходить момент, коли ти бачиш: ARM — це платформа одноразових пристроїв. Реально. Оновлення припинились, якийсь bin/blob вже не підписується, ядро не компілюється, софт розсипається, і вуаля, твоя плата йде в ящик до старих зарядок.

А сучасні "дорослі" ARM-рішення з довгою підтримкою це вже й по ціні, і по споживанню не кращі за нормальні x86. Той самий Celeron або навіть старий Atom дає фору по гнучкості й сумісності. В мене є SBC на Atom - досі крутиться Debian 12, Home Assistant, усе стабільно. А більшість ARM-плат, що тоді куплялись разом - або вже смітник, або мають кастомні образи від якоїсь китайської контори, які не оновлювались з 2018.

Щодо "кількості виробників" - це аргумент для інвесторів, а не для юзера. Багато виробників - це ще й багато зоопарку, нестандартів, обмежень. Один робить через ж… GPU, інший - WiFi з закритим firmware, третій - свої порти криво реалізував. Це не плюси, це проблема, якщо ти хочеш щось довготривале. Покажи мені ісо імідж який заведеться на любому АРМ? В них там завантажував навіть не стандартизований, кожен бутає як хоче.

Raspberry Pi взагалі виживає тільки тому, що під нього ллється купа грошей, і в освіту, і його роздають безкоштовно пачками. Якщо б він конкурував на ринку без цього буста давно б уже був у тій самій коробці, що й мій старий PCDuino та BananaPI.

ARM має своє місце, але точно не заміна x86 в десктопах чи хоумлабах.
Просто різні задачі.

Відправлено через 6 хвилин 31 секунду:
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40а навіть 50 Вт на постійно - це 36кВт на місяць
блін коли я затирав що мати комп на 5090 це тупо бо він споживає біля кіловата, то мені казали що я бомж =)
а тут вже 50ват рахують :rotate:
ну та, як витратиш гроші на кредит на мак, то світло за неоплату можуть виключити :laugh:
Вдень можна виживати на китайській сонячній панелі і зарядній станції ввечері.
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40ну і це питання в софті - чим більше буде АРМ - тим більше софт змігрує на АРМ
це єдине і головне! на АРМ з софтом один бардак! І це навіть слово яке не дуже підходить. Там вже такий срач в ком'юніті asaha linux dev, який практично ставить крапку на будь-якому подальшом розвитку.
Користувацький софт зараз не пишуть під архітектуру, в 95% його пишуть під популярну платформу: Android, iOS, Windows
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 14:40що невже навіть на пару пунктів не вистачило?
- Вся мікросхемотехніка (eeprom програматори, прошивка телефонів, автомобільних блоків керування, spi флешок)
- чпу станки;
- банківський софт, який не у вебі;
- медичні девайси, які софт і дрова мають суто під вінду;
... короче прогамно-апаратна підтримка дуже і дуже мала.
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40а з зображенням - маки працюють значно краще
От коли попрацюєте самі - тоді і відпишете. Заявочки тих, хто насправді не зтикався з реальною гіркотою роботи на маках в фото софті. А ті хто стикались - мовчки прцюють і не відсвічують, бо знають реальну картину проблем
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40чи потрібно це звичайним користувачам?
А роботяги - не звичайні користувачі?
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40чи хтось вам забороняє і далі купувати х86?
Так ви ховаєте його вже котрий рік ніяк не вмре
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40чи ви хочете цим зупинити прогрес?
Я нічого не намагаюсь зупинити. Я собі просто користуюсь пристроями і виконую за допомогою них роботу. І не викрикую, хто краще всіх а хто гірше

Відправлено через 2 хвилини 5 секунд:
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40на час роботи від батареї - впливає споживання
а навіть 50 Вт на постійно - це 36кВт на місяць
мені треба буде на постійно
Lenovo thinkcentre купи. він ще менше буде споживати. Різницю відкладеш на поїздку на море
yuriy_dd
Member

Повідомлення

ви написали багато і по ділу. Але це плата за прогрес.
tornadox: 10.04.2025 14:48 Відправлено через 6 хвилин 31 секунду:
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40а навіть 50 Вт на постійно - це 36кВт на місяць
блін коли я затирав що мати комп на 5090 це тупо бо він споживає біля кіловата, то мені казали що я бомж =)
а тепер скільки треба 5090 щоб конкурувати з макстудіо на 512 Гб в задачах ШІ?
і скільки вони будуть споживати?
макстудіо - десь до 200 Вт, і по швидкодії не дуже гірша. А це просто інтеграшка, це навіть не дискретка
tornadox: 10.04.2025 14:48 ARM має своє місце, але точно не заміна x86 в десктопах чи хоумлабах.
Просто різні задачі.
АРМ вже прийшов в десктоп, і не залежить - хочете ви, чи визнаєте
у Епл - переходу назад на х86 - вже не буде
Майкрософт дуже активно просуває Віндовс для АРМ - на стільки що підтримка Copilot+ зявилась для х86 майже через рік після Квалком
Нові проци АРМ штампує регулярно кожного року, і приріст там не як у х86 - +7% за 2 роки
Індустрія повірила - і ноути на Квалком випускають майже всі
Те що трохи не виходить, так х86 25+ років робила поки доросла до рівня як зараз
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 14:59Індустрія повірила - і ноути на Квалком випускають майже всі
Те що трохи не виходить, так х86 25+ років робила поки доросла до рівня як зараз
Поцікавтесь статистикою повернення Surface Laptop на амазон і заміну їх на Surface Laptop for Business на intel Lunar Lake

Ноути виходять - але кому вони потрібні без софту?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

alexeygalas: 10.04.2025 14:56
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40що невже навіть на пару пунктів не вистачило?
- Вся мікросхемотехніка (eeprom програматори, прошивка телефонів, автомобільних блоків керування, spi флешок)
- чпу станки;
- банківський софт, який не у вебі;
- медичні девайси, які софт і дрова мають суто під вінду;
... короче прогамно-апаратна підтримка дуже і дуже мала.
я так і знав - цього всього не потрібно звичайним користувачам. Особисто я ніколи з таким не стикався за 30+ років діяльності в ІТ
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40чи потрібно це звичайним користувачам?
А роботяги - не звичайні користувачі?
очевидно, вони проф сегмент
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40чи хтось вам забороняє і далі купувати х86?
Так ви ховаєте його вже котрий рік ніяк не вмре
такого прогресу як зараз - не було ніколи
alexeygalas: 10.04.2025 14:56 Відправлено через 2 хвилини 5 секунд:
yuriy_dd: 10.04.2025 14:40на час роботи від батареї - впливає споживання
а навіть 50 Вт на постійно - це 36кВт на місяць
мені треба буде на постійно
Lenovo thinkcentre купи. він ще менше буде споживати. Різницю відкладеш на поїздку на море
конкретна модель? Цікавить запускати ШІ LLM моделі локально - мають працювати не повільніше
я завас відповім - нічого і близько Lenovo запропонувати не може
і споживання там більше

Відправлено через 4 хвилини 38 секунд:
alexeygalas: 10.04.2025 15:01
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59Індустрія повірила - і ноути на Квалком випускають майже всі
Поцікавтесь статистикою повернення Surface Laptop на амазон і заміну їх на Surface Laptop for Business на intel Lunar Lake
я це знаю, і для мене очевидно
але виробники продовжують випускати (чому?)
нові версії стануть кращі - і залізо і софт

а одно-потік х86 не підніме ні за що, так само енергоефективність

це як анекдот:

п'яний зайшов до автобуса і навалювався на сусідку
— Чоловік, ви п'яний
— Чоловік, ви дуже п'яний
- Чоловік, ви жахливо п'яний
— Жінко, у вас криві ноги
— Жінко, у вас дуже криві ноги.
— Жінко, у вас страшенно криві ноги! А завтра протверезію

Відправлено через 4 хвилини 33 секунди:
tornadox: 10.04.2025 14:48 Покажи мені ісо імідж який заведеться на любому АРМ?
рух в цьому напрямку йде, ось:

Download Windows 11 Disk Image (ISO) for Arm-based PCs
https://www.microsoft.com/en-us/softwar ... ows11arm64

от скажіть що ви не знали про це?
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 15:04я так і знав - цього всього не потрібно звичайним користувачам. Особисто я ніколи з таким не стикався за 30+ років діяльності в ІТ
yuriy_dd: 10.04.2025 15:04очевидно, вони проф сегмент
От я про це і кажу - годиться лише щось просте тривіальне робити не складне.
X86 в силу своєї зворотної сумісності дійно жере трошки більше але може все нативно.
yuriy_dd: 10.04.2025 15:04такого прогресу як зараз - не було ніколи
Про який ви говорите прогрес - викинути весь рудимент і випустити процессор новий, який за плечима ніякої зворотної сумісності ні з чим не має і хвалитися балами в бенчмарку, який до того ще оптимізували щоб він хоч щось показав
Ну це прогрес-прогрес
І забити на підтримку свої бестселлерів (Mac Pro 2019 Touchbar) на інтел (доречі в цьому все відношення Apple до своїх користувачів)
Після MacOS Monterey перформенс почав відчутно просідати. І зараз на поточній ос - швидкодія нижча, ніж була на мому Dell Precision, який отримав фікс від вразливостей.
А поряд HP Omen 15 того ж 2020 року випуску із 8 ядерним Ryzen на самій свіжій W11. Mac лагає так, що на ньому просто працювати не хочеться.
Omen - як в перший день покупки. Все гладко і швидко.
В цьому відношення Apple до своїх споживачів

Відправлено через 3 хвилини 20 секунд:
alexeygalas: 10.04.2025 15:14Download Windows 11 Disk Image (ISO) for Arm-based PCs
, but it may be necessary to include drivers from the device manufacturer for the installation media to be successfully bootable.
Це до того, що навіть встановити - встановиться. А що із всього присутнього робитиме апаратно
Востаннє редагувалось 10.04.2025 15:19 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd
скину авторитетну думку
https://www.realworldtech.com/forum/?th ... tid=183486
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59Але це плата за прогрес.
а навіщо мені платити за цей "прогрес" який не може в стандартизацію і зворотню сумісність від слова взагалі, якщо я можу вже і тут взяти х86 і запустити на якомусь старому пентіумі чи k10 останній лінукс і там буде працювати мій софт, звісно може будуть відсутні якісь інструкції і воно буде гальмувати сильно. Але це означає що я не ризикую стати жертвою дирок в ПО і можу завжди використовувати останній софт без страху що моїх кредитки і персональні дані вкрадуть.
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59а тепер скільки треба 5090 щоб конкурувати з макстудіо на 512 Гб в задачах ШІ?
ага, я вже бачу як компанії викидають свої ферми 4090 і закупляють макміні для ШІ :D
я знаю людей які відповідальні за залізо в компаніях, і вони по інерції куплять х86 і нвідію :D
ніхто в здоровому розуміні не замінить всю серверну одномоментно.
Маленькі студії - ок.
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59АРМ вже прийшов в десктоп, і не залежить - хочете ви, чи визнаєте
де?) дексктоп не путати з неттоп.
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59у Епл - переходу назад на х86 - вже не буде
якщо ти в це віриш, то почитай історію, як епл удачно міняв платформи коли бачив перевагу :-P
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59 Майкрософт дуже активно просуває Віндовс для АРМ - на стільки що підтримка Copilot+ зявилась для х86 майже через рік після Квалком
для менеджерків на мітингіх з тімс чи зумом вони цілком норм
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59Нові проци АРМ штампує регулярно кожного року, і приріст там не як у х86 - +7% за 2 роки
як я можу це проц вставити собі в десктоп? краще хай би драйвери штампували. Стоковий дизайн АРМ - повне дно. Тому у епл і квальки свій дизайн. Тому квалька і арм в суді.
Surface RT теж вистрелив...
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59Те що трохи не виходить, так х86 25+ років робила поки доросла до рівня як зараз
це неправда, АРМ не надто молодша, просто сфера застосувань була low power
yuriy_dd
Member

Повідомлення

alexeygalas: 10.04.2025 15:14
yuriy_dd: 10.04.2025 15:04очевидно, вони проф сегмент
От я про це і кажу - годиться лише щось просте тривіальне робити не складне.
X86 в силу своєї зворотної сумісності дійно жере трошки більше але може все нативно.
ну робить воно вже досить серйозні задачі. Навіть взяти сам по собі браузер - це дуже складна програма, якою користуються всі

і жре х86 - таки багато. Якщо одно-потік жре більше ніж в М4 всі ядра
alexeygalas: 10.04.2025 15:14
yuriy_dd: 10.04.2025 15:04такого прогресу як зараз - не було ніколи
Про який ви говорите прогрес - викинути весь рудимент і випустити процессор новий, який за плечима ніякої зворотної сумісності ні з чим не має і хвалитися балами в бенчмарку, який до того ще оптимізували щоб він хоч щось показав
так - доводиться викидати старе, це нормально
бенчі - не мають спец оптимізації, я тестую свої програми (і компілюю) - підтверджую результати
alexeygalas: 10.04.2025 15:14 А поряд HP Omen 15 того ж 2020 року випуску із 8 ядерним Ryzen на самій свіжій W11. Omen - як в перший день покупки. Все гладко і швидко.
літає - тому що за цей весь період х86 - майже не має прогресу
порівняйте проци для смартів в 2020 і зараз

а те як Епл підтримує - це не має стосунку до АРМ, телефони вони підтримують довго, значно довше ніж інші
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 15:22я тестую свої програми (і компілюю) - підтверджую результати
комплятором, який використовує сильні сторони вашого заліза а не високорівневі API для всіх платформ

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
yuriy_dd: 10.04.2025 15:22літає - тому що за цей весь період х86 - майже не має прогресу
Так а ОС же оновлюють і новий функціонал приносять в неї, який вимагає більше обчислювальної потужності
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 15:13рух в цьому напрямку йде, ось:

Download Windows 11 Disk Image (ISO) for Arm-based PCs

от скажіть що ви не знали про це?
от прям на любому? МС сама каже що більше як ІСО для віртуалки і так там цілий список вимог https://www.microsoft.com/en-us/windows ... ifications
плюс як мінімум потрібен UEFI + драйвера.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 10.04.2025 15:19 yuriy_dd
скину авторитетну думку
https://www.realworldtech.com/forum/?th ... tid=183486
2019 року? дякую, це вже не актуально
і Linus Torvalds вже сидить на маку с М процом
і каже що це саме такі мають бути ноути
знали?
tornadox: 10.04.2025 15:19
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59а тепер скільки треба 5090 щоб конкурувати з макстудіо на 512 Гб в задачах ШІ?
ага, я вже бачу як компанії викидають свої ферми 4090 і закупляють макміні для ШІ :D
я знаю людей які відповідальні за залізо в компаніях, і вони по інерції куплять х86 і нвідію :D
я знаю, так само по інерції і Інтел купують, хоч АМД значно краще
але ті хто вміють думати - купують те що краще, Мак студія - серйозна пропозиція, багато хто переходить, можете почитати профільні форуми
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59АРМ вже прийшов в десктоп, і не залежить - хочете ви, чи визнаєте
де?) дексктоп не путати з неттоп.
маю на увазі ноути, і коробочки типу мак міні мак студія
yuriy_dd: 10.04.2025 14:59Нові проци АРМ штампує регулярно кожного року, і приріст там не як у х86 - +7% за 2 роки
як я можу це проц вставити собі в десктоп? краще хай би драйвери штампували. Стоковий дизайн АРМ - повне дно. Тому у епл і квальки свій дизайн. Тому квалька і арм в суді.
користувач купує кінцевий пристрій, з гарантією
а таких хто збирає сам - їх мало, можуть і далі купувати х86
Surface RT теж вистрелив...
коли він виходив - ніхто не заявляв що там проц на рівні або краще за конкуруючі х86
alexeygalas
Member

Повідомлення

tornadox: 10.04.2025 15:28от прям на любому? МС сама каже що більше як ІСО для віртуалки і так там цілий список вимог https://www.microsoft.com/en-us/windows ... ifications
плюс як мінімум потрібен UEFI + драйвера.
Так навіть на rapberry pi 5, всіма шанованому, вона на віртуалці запускається. Бо там ні EFI ні TPM нічого немає на платі
yuriy_dd
Member

Повідомлення

alexeygalas: 10.04.2025 15:27
yuriy_dd: 10.04.2025 15:22я тестую свої програми (і компілюю) - підтверджую результати
комплятором, який використовує сильні сторони вашого заліза а не високорівневі API для всіх платформ
саме так, компілятор наприклад для паскаля, він підтримував М1 на Макос ще до моменту як пристрої зявились, і він явно не знає про специфіку заліза
alexeygalas: 10.04.2025 15:27 Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
yuriy_dd: 10.04.2025 15:22літає - тому що за цей весь період х86 - майже не має прогресу
Так а ОС же оновлюють і новий функціонал приносять в неї, який вимагає більше обчислювальної потужності
та по факту в Віндовс нічого нового нема - крім погіршення у всіх речах (таск бар навіть направо не поставиш вже), і зондів які купу інформації шлють в МС і пишуть на диск

Відправлено через 2 хвилини 6 секунд:
Віндовс 7 - еталон стабільності і зручності !
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 15:13Особисто я ніколи з таким не стикався за 30+ років діяльності в ІТ
Я теж в айті, і alexeygalas також, але в кожного своє айті. Хтось пише софт на Коболі для банків, а хтось працює з останніми фреймворками. Але, на мою думку, це доволі загальна заява, і тепер вона виглядає суперечливою, враховуючи, що було написано раніше. Важко уявити людину, яка за 30+ років у айті не мала маку, а тепер ось тільки замовила макміні. Більшість же людей купують макміні для домашнього використання через обмежений бюджет, а Apple часто субсидує дешеві моделі, щоб захопити більшу частку ринку. Вони завжди мають платне навчання - ти купуєш найдешевший макміні чи макбук ейр, а коли хочеш трішки потужніше, доводиться викладати вже 2-3 рази більше.
alexeygalas
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 15:34Віндовс 7 - еталон стабільності і зручності !
Старий примітивний динозавр.
yuriy_dd: 10.04.2025 15:34та по факту в Віндовс нічого нового нема - крім погіршення у всіх речах (таск бар навіть направо не поставиш вже), і зондів які купу інформації шлють в МС і пишуть на диск
За таскбар нехай, може хто юзав його збоку і не задоволені. Але я завжди юзав його зверху. Звикання до нового положення відбулось моментально.
Таскбар зазнав таких змін через те, що ринок заполонила величезна кількість 21:9 та 32:9 дисплеїв. До слова, робота з дисплеями - номер один жирнючий мінус MacOS. (Scaling, логіка поведінки на декількох моніторах і вся концепція робочих столів незавершена до кінця)

Відправлено через 2 хвилини 24 секунди:
tornadox: 10.04.2025 15:40Я теж в айті, і alexeygalas також, але в кожного своє айті.
Нам свого часу довелось швидко всі MFE переводити на нову версію nodejs, бо на M1 не робило багато ліб, які використовували бінарі під OS
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 10.04.2025 15:40
yuriy_dd: 10.04.2025 15:13Особисто я ніколи з таким не стикався за 30+ років діяльності в ІТ
Важко уявити людину, яка за 30+ років у айті не мала маку, а тепер ось тільки замовила макміні.
я колись тестував мак - але для моєї роботи вони не дуже підходили, і були дорогі
коли вийшов М1 - я відразу купив, протестував - порівняв з своїм 5950Х, особисто переконався що крутий і що це революція

зараз знайшов застосування для М4 - тому й замовив. Якщо піде - то треба буде купити де більше оперативки
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 01:00 невже хтось обмежує для х86 к-ть транзисторів чи використання тех процесу?
производитель чипов :) У яблока выкуплены иной раз все мощности наперед, что бы конкурентам не досталось.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 10.04.2025 16:10
yuriy_dd: 10.04.2025 01:00 невже хтось обмежує для х86 к-ть транзисторів чи використання тех процесу?
производитель чипов :) У яблока выкуплены иной раз все мощности наперед, что бы конкурентам не досталось.
заплатіть більше
х86 проців продається сильно більше ніж Епл
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 10.04.2025 16:17 заплатіть більше
х86 проців продається сильно більше ніж Епл
То вже не до мене. Так чи інакше х86 обмежують. інтел поки не осилив, АМД не дають. Тому і результат такий.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 10.04.2025 16:31 Так чи інакше х86 обмежують. інтел поки не осилив, АМД не дають. Тому і результат такий.
у х86 - було стільки років, і зарза спихають що нема доступу до кращого тех процесу

але ж Інтел так хвалились що в них свої фабрики, і що свої фабрики це дуже добре

Відправлено через 5 хвилин 12 секунд:
проблема не в цьому

проблема в архітектурі, бо складні команди різної довжини, які проц мусить перетворювати на простіші і постійно оптимізовувати виконання - тому й підвищене споживання

система команд АРМ - сильно простіша, процу не треба так напрягатись - більшість робить компілятор один раз, ще й команди фіксованої довжини

все що колись було перевагою х86 - зараз це все навпаки
Відповісти