У прототипах GeForce RTX 4090 та RTX 5090 використовувалися чотири роз'єми живлення

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Alligator
Member

Повідомлення

Замінили три/чотири 8-контактні роз'єми на один 12VHPWR и дивуються...
Я ось дивуюсь, що у комплекті перехідника немає :laugh:
спойлер
Зображення
oversteve
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 11.02.2025 15:10 oversteve
Ви вважаєте що у дербауєра поганий кабель?
А асюс лохрох тор це дешевий галімий БЖ?)
Чи невже на фоксконі погано зпаяли 2 жили плюсів і земель контакту?)
Чи то може сам стандарт рідке гівно і не розраховане на 600вт?)
проти фізики не попреш - якщо там перекос по струму, то банально опір сильно менше в тих жилах де струм більше, із-за чого саме це я не знаю, треба міряти опір і дивитися, але ж тоді не вийде вірусного відоса з високими температурами :dontknow:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

oversteve
Тобто вас не здивувало що дербауєр підкинув свій БЖ, свій, явно не зроблений кривими руками, дріт до своєї пресс 5090 і він в нього шпарив 150 градусів з боку БЖ і 90 з боку 5090? Це точно проблема в поганому опорі БЖ або пресс 5090 яка має бути вилизана щоб не дай боже не опідливитися на огляді десь у блогерів? :think:
Чи може всеж таки 12V2x6 не розрахований на 570Вт жору і 450 для нього червона межа?
VladimirV
Member

Повідомлення

oversteve
Ну так логічно що опір різний, бо U=12V=I1R1=I2R2=~I6R6 для всіх 1-6 паралельних проводів. І якби логічно що це перехідний опір в роз'ємах, бо інших там немає.
Але ж, виходить так, що потрібно це якость контролювати і робити якийсь захист від браку/невірного підключення. Бо от його невистачає.
oversteve
Member

Повідомлення

block_stupid: 11.02.2025 16:22 oversteve
Підвищення опору та падіння напруги, відповідно і ріст струму, або його граничні межі, но кожному з "контактів" мали здетектити GPU та/або PSU, просигналізувати одне одному для діагностики, та вимкнутись аварійно.
Але принаймні GPU та PSU можуть за ті гроші мати реалізацію перевірки кожного контакту на напругу хоча б і порівнювати з іншими.
Для мене тоді питання, для чого там аж 4 контакти (я то доку почитав).
Замість тих 4-х всратих сенсорних контактів, зробили б якийсь usb/uart/rs щоб між собою 2 пристрої спілкувались і відрубались коли потрібно.
За прикладами давно ходити не треба, гібридні інвертори та bms для аккумів.

Я диву дають як така шляпа проходить різні сертифікації. Я вважаю тут 100% корупція. Бо якби я нонейм захотів проти ті сертифікації з виробом в 10 раз кращим, то не пройшов би. Зате три шкури здерли б.

Відправлено через 5 хвилин 35 секунд:
А це спихання на користувачів, це звісно прикольно.
Може це інженери роз'єму мали враховувати? Якщо користувач може вставити не вірно роз'єм, то він його так і вставить.
І зробити так щоб роз'єм взагалі не працює, коли його вставиш не вірно. Варіантів вирішеня цього купа, також цифрових переважно. І тоді навіть з цим роз'ємом це можна втілювати.
Задіяти ті 4 контакти для спілування між собою PSU та GPU, + незалежний моніторинг контактів і аварійне вимкнення PSU.
зараз всі ці жили запаралелені на обидвох кінцях зразу на вході, а ви пропонуєте сильно ускладнити і бж, і відяхи, і відповідно ще більше підвищите їх ціну
і бмс троха не так працюють, вони перевіряють напруги на послідовно, а не паралельно з'єднаних елементах
та й на роз'ємі тільки 2 контакти задіяні для визначення потужності
ну і власне звичайний 8-пін також може поплавити, якщо наприклад 1 з 2 недокінця вставити, бо працювати воно буде і ніякого захисту від рукожопів там взагалі немає

Відправлено через 4 хвилини 40 секунд:
VladimirV: 11.02.2025 16:38 oversteve
Ну так логічно що опір різний, бо U=12V=I1R1=I2R2=~I6R6 для всіх 1-6 паралельних проводів. І якби логічно що це перехідний опір в роз'ємах, бо інших там немає.
Але ж, виходить так, що потрібно це якость контролювати і робити якийсь захист від браку/невірного підключення. Бо от його невистачає.
так коли записують подібні відео можливо треба певеріти в якому саме вузлі опір більший - чи то справа в неякісних пінах, ци погано обжали, чи можливо є проблеми з пайкою, можливо взагалі в цьому випадку корсар з бж налажав і десь проблеми з дорогами, бо там на стороні бж температури виросли швидше
але цього у відосі немає :dontknow:
Dilfin
Member

Повідомлення

big_bang: 11.02.2025 14:43 думаю, що колись, буде спеціальний бж для відеокарти)
типу, купив карту, а в коробці бж одразу лежить додатковий. підключив його в панельку (там де відепорти) і маєш собі спокій)))
типу як блочки до моніторів, короче виносні.

цікава ідея ?
Ага і заплатив за нього додатково так, як за системний блок живлення, ідеально.) Вам в маркетологи, Вас візьмуть.)
Hotspur
Member

Повідомлення

block_stupid: 11.02.2025 16:22Підвищення опору та падіння напруги, відповідно і ріст струму, або його граничні межі, но кожному з "контактів" мали здетектити GPU та/або PSU, просигналізувати одне одному для діагностики, та вимкнутись аварійно.
Але принаймні GPU та PSU можуть за ті гроші мати реалізацію перевірки кожного контакту на напругу хоча б і порівнювати з іншими.
Для мене тоді питання, для чого там аж 4 контакти (я то доку почитав).
Замість тих 4-х всратих сенсорних контактів, зробили б якийсь usb/uart/rs щоб між собою 2 пристрої спілкувались і відрубались коли потрібно.
За прикладами давно ходити не треба, гібридні інвертори та bms для аккумів.
це якщо робити для людей. а ховрашкам і так підійде
oversteve
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 11.02.2025 16:32 oversteve
Тобто вас не здивувало що дербауєр підкинув свій БЖ, свій, явно не зроблений кривими руками, дріт до своєї пресс 5090 і він в нього шпарив 150 градусів з боку БЖ і 90 з боку 5090? Це точно проблема в поганому опорі БЖ або пресс 5090 яка має бути вилизана щоб не дай боже не опідливитися на огляді десь у блогерів? :think:
Чи може всеж таки 12V2x6 не розрахований на 570Вт жору і 450 для нього червона межа?
мене здивувало, що він не розібрався в якому саме місці проблема конкретно в його випадку, треба було всього лиш виміряти опір, а так я х з в чому саме у нього проблема
багато людей юзають 4090 із задранимидо 600 Вт лімітами і все ок
VladimirV
Member

Повідомлення

oversteve
Я з цим і не сперечаюсь, таке точно можливо, але все ж думаю на самій карті (так буде краще) повинен бути якийсь контролер перекосу токів. Бо в вк після бж вже пішов занадто різний ампераж по проводам. Бо так горіти й буде в деяких випадках з різними бж.
НУ все одно, це так роздуми на вільну тему. Цікаво сама Нвідіа дасть якийсь коментар :popcorn: Чи знову скаже - це не ми, це вони.
Геральт
Member

Повідомлення

oversteve: 11.02.2025 16:26 проти фізики не попреш - якщо там перекос по струму, то банально опір сильно менше в тих жилах де струм більше, із-за чого саме це я не знаю, треба міряти опір і дивитися, але ж тоді не вийде вірусного відоса з високими температурами :dontknow:
В мене в хаті різний струм на різних групах автоматів. Мабуть в дротах "опір сильно менше" :D
Hotspur
Member

Повідомлення

oversteve: 11.02.2025 16:50мене здивувало, що він не розібрався в якому саме місці проблема конкретно в його випадку
А чого не пишеш які чудоі провода зробила Нвідіа ? Де аплодисменти ? Як завжди покупець винен ? :lol:
Dilfin
Member

Повідомлення

Hotspur: 11.02.2025 16:54
oversteve: 11.02.2025 16:50мене здивувало, що він не розібрався в якому саме місці проблема конкретно в його випадку
А чого не пишеш які чудоі провода зробила Нвідіа ? Де аплодисменти ? Як завжди покупець винен ? :lol:
Нвідія дуже чудовий розєм придумала, дешевий, один замість чотирьох розємів, ну просто чудовий, на балансі між життям і полум'ям, а як згорить то плюс в копілочку.)
block_stupid
Member

Повідомлення

oversteve: 11.02.2025 16:45зараз всі ці жили запаралелені на обидвох кінцях зразу на вході, а ви пропонуєте сильно ускладнити і бж, і відяхи, і відповідно ще більше підвищите їх ціну
і бмс троха не так працюють, вони перевіряють напруги на послідовно, а не паралельно з'єднаних елементах
ну і власне звичайний 8-пін також може поплавити, якщо наприклад 1 з 2 недокінця вставити, бо працювати воно буде і ніякого захисту від рукожопів там взагалі немає
Про звичайний 8-пін, я не згадував.
Ніщо не заважає перевіряти паралельні контакти окремо.
задіяні 2, але інші 2 служать для того самого, менших потужностей, просто їх або нема, або не задіюються, бо відях таких вже не випускають).
Про ускладнення тут сміжно, ускладнення пішло коли вони сунули новий роз'єм. А з малим запасом міцності та без захисту на "дурня".
Схема перевірки що на БЖ, що на відясі коштує центи, особливо на таких бж та відяхах за кілобакси, можна і поставити це.
Я б тут драв у хвіст і гриву наприклад в ЄС, хто допустив ці пристрої до продажу.
oversteve
Member

Повідомлення

Hotspur: 11.02.2025 16:54
якщо ви про перехідники, то вона їх не виготовляє, а замовляє у 3х компаній, але вона дійсно винна, що не проконтролювала їх якість :dontknow:

Відправлено через 2 хвилини 48 секунд:
block_stupid: 11.02.2025 17:01
oversteve: 11.02.2025 16:45зараз всі ці жили запаралелені на обидвох кінцях зразу на вході, а ви пропонуєте сильно ускладнити і бж, і відяхи, і відповідно ще більше підвищите їх ціну
Про звичайний 8-пін, я не згадував.
Ніщо не заважає перевіряти паралельні контакти окремо.
як ви їх збираєтесь перевіряти окремо не розділивши на окремі "канали" кожний зі своєю схемотехнікою?
8-пін я згадав лиш тому, що його так само можна недопхати і отримати ті самі проблеми :dontknow:
Hotspur
Member

Повідомлення

oversteve: 11.02.2025 17:04якщо ви про перехідники, то вона їх не виготовляє
аууу. там сама відеокарта горить. які перехідники ?

Відправлено через 1 хвилину 48 секунд:
oversteve: 11.02.2025 17:04 що його так само можна недопхати і отримати ті самі проблеми
не можна. там защілка є а тут її немає
Firebrand
Member

Повідомлення

oversteve: 11.02.2025 15:06
Gelonyrum: 11.02.2025 14:27 А в релізній версії валять 22 ампери на один з проводів та гріють конектор до 150 градусів) :gigi:
спойлер
там не просто так такий перекос по струму, то треба щоб суттєво опір відрізнявся - поганий обжим, погана пайка на відясі або в бж, треба брати мікро-омметер і перевіряти :dontknow:
где то я уже это слышал...ах да.., когда стали плавиться коннекторы на ртх4090, то тоже резко стали смотреть в сторону косоруких юзеров, то ли пайки, то ли еще чего то... да да, я и забыл,во всем виноват лошпекус, спавший под магазином 2 суток, в надежде взять первым видяху и потом ее спалить из-за своей "криворукости".
спойлер
:lol:
oversteve
Member

Повідомлення

Hotspur: 11.02.2025 17:06 аууу. там сама відеокарта горить. які перехідники ?
плавиться те місце, яке менше всього розраховане на перевищення струму - роз'єм на стороні відяхи або на стороні бж, іноді ізоляція на проводах

Відправлено через 2 хвилини 11 секунд:
Hotspur: 11.02.2025 17:08 не можна. там защілка є а тут її немає
тоді що це таке? :think:
Зображення
Afit
Member

Повідомлення

makumazan84: 11.02.2025 14:37 Інтел, АМД та Нвідіа на серйозі розказують, що технічний прогрес виглядає саме так: відяхи-флагмани з термопакетами 350+Вт та проци з 200+Вт. :rotate:

Свого часу 5 років сидів на 2500К + GeForce 970 GTX, вся система з хардами, ССД, тощо тягнула не більше 230Вт. Здається, чіпмейкери повернули не туди)
Ну так и теперь условный 7600F и 4070 будут потреблять 260ватт :-/
oversteve
Member

Повідомлення

Геральт: 11.02.2025 16:54 В мене в хаті різний струм на різних групах автоматів. Мабуть в дротах "опір сильно менше" :D
якщо у вас в хаті опір на кожній гілці різний, то воно і не дивно, що різний струм, що саме вас тут бентежить? :think:
block_stupid
Member

Повідомлення

oversteve: 11.02.2025 17:04 як ви їх збираєтесь перевіряти окремо не розділивши на окремі "канали" кожний зі своєю схемотехнікою?
Питання чудове, вже почав відповідати. Але тут треба пару сторінок із скрінами робити. Зрозуміло що додаткова обв'язка повина бути. В такому то пристрої за кілобакси.

8-пін я згадав лиш тому, що його так само можна недопхати і отримати ті самі проблеми
Знову таки я не розумію навіщо говорити про 8-пін якщо його ніхто не використовує для згаданих відюх і погорільців немає. (давні нюанси я не згадую, стюардеса вже закопана).

А можна було взагалі не робити цієї дурні. І як вже по всюди, шо у нас, шо за бугром використати роз'єми які давно вже використовуються для силової електроніки і провід відповідного перерізу. Аж 2 штучки треба було б і були б вони тонші ніж та вбога коса яка є зараз.
Або скопіпастили з видозміною шось готове. Але тоді воно виглядало б занадто ПОТУЖНО і видавало б що це калорифер і насторожувало б користувачів.
Хоча можна все одно зробити гарно, гарінше ніж зараз. І було б безпечно.

Щось типу xt150 / 200 а для перевірки чи вставлено до кінця, сигналкана дні роз'єму (мами), якщо контакт є, значить вставлено повністю.
Можна навіть як зараз для обмеження потужності, замикати центральний контакт якийсь на землю чи +. І тоді не треба якоїсь складної логіки.
Можна для ще кращої безпеки і прохолоди заводити 2-3 паралельно.

Гарно, потужно, компактно, безпечно.
Але це не шлях шмандолорця в куртці.

P.S. Ще й для кращої ремонтопридатності можна було б продавати перехідники із запобіжниками (майнери давно "придумали" і випробували).
Востаннє редагувалось 11.02.2025 17:30 користувачем block_stupid, всього редагувалось 3 разів.
Відповісти