Останні статті і огляди
Новини
Лінійка твердотілих накопичувачів Crucial MX500 йде з конвеєра. Вона вийшла сім років тому
-
Afit
Member
У меня давно возникал вопрос: почему не разрабатывают новые версии SATA? Кто знает по сути этого вопроса что то? (домыслы/догадки я и сам могу генерировать)
-
coffeeman
Member
Не думаю що за SATA треба сумувати, але що на заміну для підключення пари 3.5"-дисків на 16Тб в домашніх системах?
-
zmax
Member
МХ500 в версії 2,5" були гарними ссд, МХ500 в версії м.2 були такі собі ссд. Володію останнім, гріється як зараза, до покупки не рекомендував би.
-
Kirakishou
Member
Він буде непотрібним, коли з’являться дуже дешеві та дуже місткі твердотілі накопичувачі. Але навіть тоді він залишиться, бо ще буде купа старого заліза в офісах. І я маю на увазі не тільки комп’ютери, а й мережеві відеореєстратори, банкомати та іншу техніку. Бюджетні процесори чомусь не зникли з ринку, хоча є потужні багатоядерні процесори. Вже давно є HDMI і DisplayPort, але на бюджетних моніторах до сих пір є VGA інтерфейс. Поки буде попит, буде і пропозиція.zalizo_org: ↑ 17.12.2024 16:10SATA стрімко втрачає актуальність через кабелі, швидкість роботи, габарити. Плюс сюди ж і наявність в сучасних материнках кількох М.2
Я особисто не проти цього формату, але він по суті став непотрібним.
Відправлено через 3 хвилини 16 секунд:
Як і не зник стаціонарний телефон чи навіть оптичні диски. В Японії, наприклад, до сих пір люди купують не те що Blu-ray, а й навіть DVD.
-
DuckRider
Member
Хороших сата дисков и так давно нет. Выбор между 870 с кривыми прошивками, дешёвой киоксией и кс600coffeeman: ↑ 17.12.2024 18:58 Не думаю що за SATA треба сумувати, але що на заміну для підключення пари 3.5"-дисків на 16Тб в домашніх системах?
Востаннє редагувалось 17.12.2024 19:38 користувачем DuckRider, всього редагувалось 1 раз.
-
Intel74320ASuperFin+
Member
Ну и поделом. Самая убогая и кривая реализация SM2258/SM2259 от Микрон среди аналогов на этой же платформе. За цену 4ТБ МХ500 можно взять 4ТБ Ген 4 с драм и сдача еще останется на другой сата. Что курят?
-
bez5dva
Member
тут ссд будет стоить дороже самой сборкиKassatka: ↑ 17.12.2024 18:25 Жаль, хороший був рецепт супербюджетної збірки:
Системник на Core i5-2400 з 8-16 Гб DDR3.
Crucial MX500
Б/В Монік 1920x1200 чи 1920x1080 на 24 дюйми за 1500 грн., можна 10-кілограмовий
Win 10 x64 з KMSAuto
RX 580 за смаком
-
Kassatka
Member
Блін, вони ж не були такі дорогі ще рік назад. Капець як ціни на SSD здуріли.bez5dva: ↑ 17.12.2024 19:44 тут ссд будет стоить дороже самой сборки
Відправлено через 10 хвилин 2 секунди:
Було 2К за 1 Тб, а вже 2850 грн.
-
Hotspur
Member
MSI PRO B650-P WIFI. 6 sata. ASUS PRIME X670-P-CSM. 6 sata. X670E Taichi. 8 satadead_rat: ↑ 17.12.2024 17:38Знайди мені, будь ласка приклад
Відправлено через 2 хвилини 33 секунди:
і що ? я не бачу по 8 слотів м2 при чому тут стеля ?GreenMile: ↑ 17.12.2024 18:51Прогрес іде, а сата вже вперся в стелю по можливостям.
Відправлено через 1 хвилину 32 секунди:
4 Тб подивись бо людям же сата не требаKassatka: ↑ 17.12.2024 19:57Було 2К за 1 Тб, а вже 2850 грн.
Відправлено через 30 хвилин 57 секунд:
я це чую вже 20 років і поки ніякKirakishou: ↑ 17.12.2024 19:14Він буде непотрібним, коли з’являться дуже дешеві та дуже місткі твердотілі накопичувачі
-
AssayMAS
Member
zalizo_org: ↑ 17.12.2024 16:10 але він по суті став непотрібним
линейное чтение\запись со случайным не путай - это при линейном чтении у М2 сдд 2-3ГБ в сек, а при случайном хорошо если 0,1ГБ в сек и то пока не перегреется. А 0,1ГБ=100МБ в сек и интерфейс сатаII или III перекроет.GreenMile: ↑ 17.12.2024 18:51а сата вже вперся в стелю по можливостям.
И на планете куча матерей которые не умеют с м2 грузится и их не научить зашивкой m2 драйвера в биос так как они не UEFI, а есть "удобные" дрова только под него. И имеем - грузимся только с сата или с юсб например @clover загрузчик@, а замем уже он с м2 сдд.
-
tornadox
Member
Ага, скажи це моєму насу на 60тб.zalizo_org: ↑ 17.12.2024 16:10 SATA стрімко втрачає актуальність через кабелі, швидкість роботи, габарити. Плюс сюди ж і наявність в сучасних материнках кількох М.2
Я особисто не проти цього формату, але він по суті став непотрібним.
Відправлено через 3 хвилини 51 секунду:
https://www.aliexpress.com/item/1005002958010468.html маю таку х4 на 6 портів. Плюсом вона в мене вже на другу материнку мігрувала. Є ще на х1 на 2 порти, але без діла вже.dead_rat: ↑ 17.12.2024 17:07Вилазь з кріокамери і радій хочаб 4 сатаHotspur: ↑ 17.12.2024 16:47 ілюзії. немає 8 штук м2 на материнках а 8-10 сата є
https://www.aliexpress.com/item/1005001488421222.html
Відправлено через 3 хвилини 41 секунду:
Практично не бачу різниці між SATA та NVME в щоденних задачах, головне щоб сам ссд був не дном. SATA SSD прекрасно замінюють старі HDD з іграми, а HDD йдуть в NAS.GreenMile: ↑ 17.12.2024 18:51 Давайте ще за IDE та SCSI посумуємо. Прогрес іде, а сата вже вперся в стелю по можливостям.
Підсумовуючи, можна стверджувати, що SATA ще довго залишатиметься актуальним. Це пояснюється кількома ключовими факторами.
По-перше, це сумісність. SATA є широко використовуваним інтерфейсом, який підтримується багатьма пристроями і платами, що спрощує інтеграцію різних компонентів у системи. Це означає, що користувачі можуть без труднощів замінювати або оновлювати компоненти, зберігаючи при цьому загальну архітектуру системи.
По-друге, можливості масштабування (scalability). Завдяки доступним і ефективним рішеням, інтеграція ентерпрайзного SAS контролера в систему може значно розширити її можливості. За порівняно невелику ціну, наприклад, близько 50 доларів, користувач може отримати від 30 до 60 слотів для підключення різноманітних накопичувачів. Це дозволяє підприємствам легко масштабувати свої сховища даних і оптимізувати їх відповідно до зростаючих потреб.
Щодо швидкості, дійсно, SATA має свої обмеження, які фактично впираються в 2,5 Gbps. Однак для багатьох застосувань, таких як зберігання даних, архівування чи резервне копіювання, ця швидкість є цілком достатньою. Таким чином, навіть якщо нові технології можуть перевершувати SATA, потреба в надійному та доступному рішенні забезпечує йому довготривалу перспективу.
Востаннє редагувалось 17.12.2024 21:44 користувачем tornadox, всього редагувалось 1 раз.
-
_Andrik_
Member
Маю такий на 500гб , 3 роки в компі був зараз вже близько трьох років як в кишені під'єднаний до ТВ в якості розширення внутрішньої пам'яті для оглядання 4к фільмів . Жодних нарікань за 6 років
-
Kirakishou
Member
Пригадав відео від Linus Tech Tips, де Лінус попросив людину порівняти комп’ютери і вгадати, де який SSD і людина обрала SATA SSD як самий швидкий, а потім була дуже здивована, що це SATA.tornadox: ↑ 17.12.2024 21:36Практично не бачу різниці між SATA та NVME в щоденних задачах, головне щоб сам ссд був не дном.
-
firestarter256
Member
У меня ОКЗ на сандвфорсе работается и исправно, отправил его в переносной вариант, 500 серия у мамы стоит, залез посмотрел 80% нормально за 10 лет
-
GreenMile
Member
Перепис ретроградів можна вважати закінченим. Я ж і кажу поплачте ще за IDE, коли його витіснив сата
tornadox
До чого тут щоденні задачі, коли мова про перспективу? Не вважайте себе розумнішим за інших, я починав працювати з ПК коли хдд ще по MFM підключались і дожив дo nvme ось, і я вам просто кажу, що сата своє вже відживає, як було вже і з мфм, і з іде і так далі, просто у вас досі стадія заперечення. І на кожній стадій є такі люди які розказують яке воно гарне і актуальне Звісно сата ще довго буде підтримуватись, але прогрес на місці стояти не буде і виробники не будуть вічно це тягти далі далі, про що вам у статті і написано прямим текстом. Якій наївні їй-богу.
Відправлено через 6 хвилин 35 секунд:
tornadox
До чого тут щоденні задачі, коли мова про перспективу? Не вважайте себе розумнішим за інших, я починав працювати з ПК коли хдд ще по MFM підключались і дожив дo nvme ось, і я вам просто кажу, що сата своє вже відживає, як було вже і з мфм, і з іде і так далі, просто у вас досі стадія заперечення. І на кожній стадій є такі люди які розказують яке воно гарне і актуальне Звісно сата ще довго буде підтримуватись, але прогрес на місці стояти не буде і виробники не будуть вічно це тягти далі далі, про що вам у статті і написано прямим текстом. Якій наївні їй-богу.
Відправлено через 6 хвилин 35 секунд:
І то, що ставите рсіе плату і буде вам ще +4 м2, якщо дуже треба Нащо вам 8 сата слотів зараз, щоб шо, поставити купу ссд по 120гб? Для серверів є інші рішення, а для побутового сегменту нафіг не потрібно.
Востаннє редагувалось 17.12.2024 22:09 користувачем GreenMile, всього редагувалось 1 раз.
-
Kirakishou
Member
Сказав ретроград з PCI-E 4.0 NVMe, коли вже давно є PCI-E 5.0 NVMe.GreenMile: ↑ 17.12.2024 22:01Перепис ретроградів можна вважати закінченим.
-
GreenMile
Member
Ви хотіли пошуткувать, але у вас не вийшло (с). Я ж не побиваюсь за тим, що рсі-е3.0 вже віджив, ойойой, ще ж немає ніякої різниці між 4.0 в 3.0 там пів процента різниці!!!!Kirakishou: ↑ 17.12.2024 22:09Сказав ретроград з PCI-E 4.0 NVMe, коли вже давно є PCI-E 5.0 NVMe.GreenMile: ↑ 17.12.2024 22:01Перепис ретроградів можна вважати закінченим.
Відправлено через 9 хвилин 33 секунди:
Відповідь насправді на поверхні - архітектура.Afit: ↑ 17.12.2024 18:56 У меня давно возникал вопрос: почему не разрабатывают новые версии SATA? Кто знает по сути этого вопроса что то? (домыслы/догадки я и сам могу генерировать)
-
Hotspur
Member
це правда. запуск вінди на NVME швидший але не критично. Сата ССД якщо з буфером і досі чудова штукаtornadox: ↑ 17.12.2024 21:36Практично не бачу різниці між SATA та NVME в щоденних задачах, головне щоб сам ссд був не дном. SATA SSD прекрасно замінюють старі HDD з іграми, а HDD йдуть в NAS.
-
Kirakishou
Member
Скажімо, ви фотограф-любитель. Це побутовий сегмент чи ні? Вам тепер купувати сервер, щоб зберігати фото та відео? Звичайно, якщо ви підпивас, якому достатньо 2 ТБ накопичувача для декількох ігор, то це одне. Але не всі використовують комп’ютер в побуті тільки для розваг.GreenMile: ↑ 17.12.2024 22:07для побутового сегменту нафіг не потрібно
-
GreenMile
Member
Ви не повірите, у мене є два профі фотографа знайомих, у жодного немає 8 сата ссд. Хмара + хдд на 8-16тб, або nas.Kirakishou: ↑ 17.12.2024 22:29Скажімо, ви фотограф-любитель. Це побутовий сегмент чи ні? Вам тепер купувати сервер, щоб зберігати фото та відео? Звичайно, якщо ви підпивас, якому достатньо 2 ТБ накопичувача для декількох ігор, то це одне. Але не всі використовують комп’ютер в побуті тільки для розваг.GreenMile: ↑ 17.12.2024 22:07для побутового сегменту нафіг не потрібно