ASUS представила в Україні ноутбук Zenbook S 16 із процесорами AMD Ryzen AI

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
AFU_power
Member

Повідомлення

block_stupid: 21.08.2024 13:14
AFU_power: Та ні, якраз в комплексності інструкцій і полягає відмінність. Тому одна архітектура залежна від швидкості пам'яті, інша від об'єму кешу на процесорі. А ще береться в розрахунок, що x86 доволі розжирів, бо його як конструктор лего складали, додавали додаткові інструкції, додавали 64бітні інструкції і звичайно же, сучасному х86 треба великий кеш на процесорі та багато пам'яті. Це я навіть не згадую, що процесори Інтел та амд ще мають додатково свої набори типу 3d now чи Intelfastmem
Знову про інструкці і щей про лего. Це як раз проблема ARM. Це на ньому чіпи роблять як лего, складаючи окремі блоки асіків поруч.
І байдуже скільки там тих інструкцій в x86, воно все далі розбивається, частково через це ми маємо купу вразливостей. Он ARM та RISC-V, також чомусь активно почали обростати іструкціями....І шось ні те ні інше x86 не перемогло.
Буду самоусуватись, бо це як срач Linux vs Windows на десктопі.
Добре, я тоже, удачі.
Alligator
Member

Повідомлення

Там відносно актуальних макбуків які відрізняються не тільки об`ємом RAM та накопичувачем на пальцях однієї руки порахувати можно. Там все настільки наоптимізовано, що різниця не у х2, але суттєва. Ви краще скажіть в яких завданнях цей леттоп буде жерти ті 32 Гб ОЗУ? Тільки у відкриті 8к зображення у фотошопі? Компіляції якогось проекту у девелопера та тестах? Ну не можу я пригадати за останні 10 років коли б мені 32 Гб в ноуту знадобились, особливо не короткочасно, а протягом робочого дня. :spy:
block_stupid
Member

Повідомлення

Alligator
В мене декілька профілів браузері з купою вкладок. На робочому профілі деякі адмінки (SPA) можуть мати декілька вкладок (бо переключитись між вкладками барузера швидше ніж в самій апці чекати по 10-20 сек).
Всі вкладки активні (режим сну вимикаю), бо часто треба щоб вкладка була активна, бо вихід зі сну буде знову перезавантаження з скиданням актуального стану, або самому прийдеться перезавантажувати.
Не кожен день, буває це на кілька тижнів, або місяць (хвилями), коли є декілька груп з купою вкладок (коли проходить навчання чогось нового, або "дослідження" нової теми, або нова якась ітеграція, яка триває довго.
При розробці декілька проектів у VS Code + WSL.
Так як у Windows нормально працюють додаткові робочі столи, то все там може висіти навіть без діла днями і чекати свого часу уваги. Щоб потім не згадувати не актуалізовувати стан і процес якоїсь задачі, а воно вже все відкрите. Тому я тут краще пожертвую об'ємом пам'яті ніж часом та нервами, на згадування, та повторне налаштування чогось.
І також використовую PrimoCache, граний помічник. Програми файли часто запитувані, швидше відкриваються. Буває можу мати тимчасову папку з сотнями тяжких файлів, з якими працюю, воно закешується, а потім все швидше працює, бо не треба чекати читання з ssd.
Інколи ковиряю деякі великі дані в Excel/Power BI, і там так само бустить сильно процес, коли оперативки більше.
Для всього цього можна обійтись і меншим об'ємом RAM, але точно не менше 16, бо коли було менше вже часто отримував помилки про недостачу пам'яті (особливо у браузері). І це все значно повільніше.
Тобто за якихось +32Gb пам'яті заплатити $80 зате комфорту +100500.
Зараз майже не працюю з Photoshop, але пам'ятаю як це було з 8-16Gb, постійне роздратування та втрачання часу (тоді був ноут і більше 16Gb не міг всунути).

Відправлено через 7 хвилин 16 секунд:
А зараз ще ситуація з LLM не зрозуміла. Можуть конторки і прикриватись, або ціни сильно задирати. Скоро буду гратись з локальними варіантами. В часи SEO сміття та тотальнох реклами в гуглі, LLM-ки гарний помічник, які економить купу часу.
Та це все триває, ось на Windows є Copilot, на початку він був значно краще ніж те що було просто в OpenAI, але зараз отупів просто в дно, позавчора терпець увірвався купив підписку OpenAI, а Copilot затер на компі.
Хоча він ще +- швидко працює і краще відповідає на мобільному браузері Edge на Android.
Хоча і в OpenAI, навіть 4o, тупіше відповідає ніж це було з 3.5 рік тому (imho).

До чого я...що для локальної LLM, треба буде дуже багато пам'яті. Але мабуть прийдеться дивитись вже на тредріпери чи епіки. Може ще переглядатиму чи є щось адекватне з асіків (по спроможностям і ціні).
rjavyi_pastor
Member

Повідомлення

block_stupid: 21.08.2024 13:14
AFU_power: Буду самоусуватись, бо це як срач Linux vs Windows на десктопі.
Linux? Дивлячись для чого, але в цілому для пересічного юзеру найкращий лінукс то хром ос

Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
Alligator: 21.08.2024 13:24 Там відносно актуальних макбуків які відрізняються не тільки об`ємом RAM та накопичувачем на пальцях однієї руки порахувати можно. Там все настільки наоптимізовано, що різниця не у х2, але суттєва. Ви краще скажіть в яких завданнях цей леттоп буде жерти ті 32 Гб ОЗУ? Тільки у відкриті 8к зображення у фотошопі? Компіляції якогось проекту у девелопера та тестах? Ну не можу я пригадати за останні 10 років коли б мені 32 Гб в ноуту знадобились, особливо не короткочасно, а протягом робочого дня. :spy:
відкриваю таск менеджер, дивлюся - зайнято 29.2 гб оперативи та 29 гб свопу. все залежить від задач
block_stupid
Member

Повідомлення

rjavyi_pastor: пересічного юзеру
Немає такого, кожен в цей термін вписує щось своє. Тому існує велика сегментація різних пристроїв під різні задачі. Або можливість ці пристрої переобладнати.
Комусь в браузері потицяти трошки і інколи погратись це один сетап.
Комусь excel + word + pdf цілу пачку тяжких.
Комусь досвід із попередньо описаних разом взятий + фоточки у фотошопі перебрати.
Комусь уроки онлайн вести + ці 4 попередні набори задач.
веб-макак в розробці також дофіга (які прості задачки пиляють, не дуже ресурсоємні), а техсапорта ще більше і там зоопарк всього різний.
Комусь сотні сайтів переломатити, спарсити, переверстати і розкидать на сайти і соцсетки.
От для них всіх підійде сабдж майже 100%. але дорого, треба економити, тоді вже починаємо танцювати і вже під щадачі підбирати, десь об'жм RAM треба більше, десь ssd, десь треба більше RAM але і нижчий CPU підійде, десь навпаки.

А далі ще купа груп "пересічних" іде, купа гаражних майстрів, які періодично якісь CADи відкривають.
Це я ще не заговорив про рівень комфорту роботи. де не вступають інші фактори, екран, шум, вага, тривалість роботи від аккумулятору (якщо це портативий пристрій).

Тому я дуже ненавиджу оце "пересічний", коли справа доходить до вибору техніки для роботи.
А якщо враховувати ще й розваги...Хтось в стартежки рубає, і комусь навіть для WoW треба 4090, а комусь нафіг не треба, бо це буде ящик під ногами, а "Васі" хочеться грати з ліжечка. Хоча "задача" одна і та сама.
rjavyi_pastor
Member

Повідомлення

block_stupid: 21.08.2024 14:35
rjavyi_pastor: пересічного юзеру
Немає такого, кожен в цей термін вписує щось своє. Тому існує велика сегментація різних пристроїв під різні задачі. Або можливість ці пристрої переобладнати.
Комусь в браузері потицяти трошки і інколи погратись це один сетап.
Комусь excel + word + pdf цілу пачку тяжких.
Комусь досвід із попередньо описаних разом взятий + фоточки у фотошопі перебрати.
Комусь уроки онлайн вести + ці 4 попередні набори задач.
веб-макак в розробці також дофіга (які прості задачки пиляють, не дуже ресурсоємні), а техсапорта ще більше і там зоопарк всього різний.
Комусь сотні сайтів переломатити, спарсити, переверстати і розкидать на сайти і соцсетки.
От для них всіх підійде сабдж майже 100%. але дорого, треба економити, тоді вже починаємо танцювати і вже під щадачі підбирати, десь об'жм RAM треба більше, десь ssd, десь треба більше RAM але і нижчий CPU підійде, десь навпаки.

А далі ще купа груп "пересічних" іде, купа гаражних майстрів, які періодично якісь CADи відкривають.
Це я ще не заговорив про рівень комфорту роботи. де не вступають інші фактори, екран, шум, вага, тривалість роботи від аккумулятору (якщо це портативий пристрій).

Тому я дуже ненавиджу оце "пересічний", коли справа доходить до вибору техніки для роботи.
А якщо враховувати ще й розваги...Хтось в стартежки рубає, і комусь навіть для WoW треба 4090, а комусь нафіг не треба, бо це буде ящик під ногами, а "Васі" хочеться грати з ліжечка. Хоча "задача" одна і та сама.
В цілому так. Якщо потрібно щось більше браузеру і юзер не ентузіаст то лінукс не підійде.
block_stupid
Member

Повідомлення

Сильно пішов по залізу, а не по ОС. Що Linux, що Chrome OS, підійде деяким групам. Якби я займався чисто розробкою, то мабуть сидів би на Linux, був би налаштований сетап чисто під це, і радів би собі. Але є купа іншої зайнятості, і тоді Linux перетворюється в шматок лайна, де більше роботи з ним, ніж на ньому.
І при цьому вже компроміси вінди менші, а хром та мак взагалі сміття ні для чого негодне в порівняні з першими двома.
Є задача, є вимоги по швидкості, якості, комфорту, ціні. І там вже підбираєш. Немає ніколи однозначного вибору. Є найпростіший і тупий (купити топ залізу + вінда) і все одно буде пачка компромісів та мінусів.
Alligator
Member

Повідомлення

rjavyi_pastor: 21.08.2024 14:17відкриваю таск менеджер, дивлюся - зайнято 29.2 гб оперативи та 29 гб свопу. все залежить від задач
Ну а так занято на ноуті 32 Гб + 29 Гб SWAP чим?
Віндовс 10 - 20Гб кеш, Linux Mint - 18 U, кеш.
rjavyi_pastor
Member

Повідомлення

Alligator: 21.08.2024 16:37
rjavyi_pastor: 21.08.2024 14:17відкриваю таск менеджер, дивлюся - зайнято 29.2 гб оперативи та 29 гб свопу. все залежить від задач
Ну а так занято на ноуті 32 Гб + 29 Гб SWAP чим?
Віндовс 10 - 20Гб кеш, Linux Mint - 18 U, кеш.
запущені проекти, 4 ide, 3 браузери
Відповісти