Дефіцит ШІ-прискорювачів Nvidia триватиме ще півтора роки

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
taras_cs
Member

Повідомлення

ronemun: 09.09.2023 00:03Ви думаєте даремно Китай, Араби, яким нас..ти на науку, раптово так захотіли мати ШІ? Про всілякі військові речі я взагалі мовчу.
Вибачте, не втримався

Відправлено через 5 хвилин 58 секунд:
KimRomik: 08.09.2023 13:47наприклад, якщо мені потребується якась інформація, то я вмію читати книги і гуглити, а ШІ для тих хто не вміє це робити та й аналізувати ту ж інформацію
Навпаки - люди, які не вміють шукати та аналізувати, у 90% випадках впевнені, що вони розумніші за всіх.
А ШІ потрібен задля економії часу для тих, хто вміє шукати та аналізувати власноруч.
NiTr0
Member

Повідомлення

ronemun: 09.09.2023 00:03 1. До чого крипта і ШІ? Це як привязувати фальшиві гроші до інтелекту лікаря чи банкіра - абсолютно несумісні речі. Ну що вам поможе тисяча біткоїнів проти лікартва від раку, чи вдало проведеної операції на серці/мозку/пошуку раку на початковій стадії/транзакції що збереже ваші гроші від краху банку чи акцій фальшивих стартапів
2. Пояснюю користь ШІ на простому РЕАЛЬНОМУ прикладі: пару років тому суперпотужний універ в штатах жалівся на те що ніхто не хоче брати участь у підтвердженні його теорії з генетики, якоїсь дууже важливої для лікування раку. А все тому що для цього потрібно було провести такі ж самі, вже наперед знайдені рішення, досліди, і підтвердити їх вірність. Без цього не існує визнання результатів, а отже і всіляких Нобелівок і т.п. Але ніхто не захотів це робити тому що на основі цих готових даних результатів дослідів, проведених кропіткою і важкою працею в лабораторіях, багато умніків, за допомогою ще тодішніх нейромереж отримували такі результати і теорії, за які їм в реальних медичних канторах платили міліарди готовими зеленими грошима, тому що ці результати вели до знаходження неймовірних реальних лікарств і т.п., те що раніше нікому навіть не снилось. Ви думаєте даремно Китай, Араби, яким нас..ти на науку, раптово так захотіли мати ШІ? Про всілякі військові речі я взагалі мовчу.
3. Тільки за цей рік Нвідія випустить 500+ тисяч прискорювачів ШІ. З них Амазон і Мікрософт вже купили бульше ніж по 20+ тисяч. А де всі решту? Те що араби по 5 тисяч купили це якось ніщо, ну ще китаю відгрузять колись тисяч 100 (5 млрд/40+ тис дол.за шт). Затримка в HBM3 і COWOS, а не в техпроцесах, тож на відяхи хватить
нет, причина даже не в институтах/государствах. все куда проще. основной потребитель - датацентры, предоставляющие "услугу" ИИ (chatgpt и т.п.). ну а основной потребитель "услуги" - опять же мелкие (и не очень) фирмы/СМИ/прочее для обычных рутинных вещей, как-то: генерация уникального текста для обмана поисковиков и накрутки рейтингов сайта, копирайтинг новостей (теперь не обезьянки делают свободный пересказ новости/статьи, их заменил ИИ), и прочече, прочее, прочее...
ronemun
Advanced Member

Повідомлення

NiTr0
так, ви праві, я лиш хотів сказати, що ШІ сильно засміяли, ніби це іграшка для чудачків, а виявилось що це калькулятор для мозгів, реальних, підсилювач геніальності в тисячі раз. З відповідним стимулом надприбутку у наш жадібний до всіляких чуд час
Як недавно в інеті всіх вразила стаття про винахід суперотрут: ШІ за пару годин нагенерував 4+ тисяч варіантів, в т.ч. супердешевих, доступних для виробництва буквально дома.
Це звичайно чисто для хайпу зроблено, і ніхто результатів не виклав, але авторами були вчені дуууже шанованого світового інституту, де нобелівські лауреати звичайні професори
Але це якраз підкреслює можливості ШІ - там де навіть геній бачить пару варіантів, ШІ бачить ще мільйон, значно доступніших по ціні/в даний момент/незамітних і т.д.
І де звичайні інженери взагалі нічого не бачать, не можуть, наприклад як зтиснути дані в малий обєм/передати при сильних шумах/досягнути межі і т.д, для ШІ це іграшка
Відповісти