Десктопні процесори Intel Nova Lake‑S використовуватимуть сокет LGA1954

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Liquidator
Member

Повідомлення

daesz: 22.04.2025 04:02
Liquidator: 22.04.2025 03:57

Так і у інтел зара постави крайній біос поставив там іхній кастрований - "налаштвання профіля за замовченням від інтел" - і буде також працювати
Різниця в тому, що 90% якщо не 95% людей на амуде навіть біоси не міняють за весь час роботи :)
Ви хоч з десяток випадків набере на цілому реддіті + нашому форуму, де у когось згорів проц на АМ4/АМ5, бо вони його не андервольтнули? Ні. За винятком якихось там косяків з боку АІВів (ну от як 7000х3д проци випалювали сокет на старті у асуса, чи у мсі дошки не тримали навіть завідські профілі пам'яті) - воно працює максимально адекватно з коробки. "Вставив та забув" - фраза як ніколи актуально вже років з 5 на амуде.

Якщо асус кастрати і невміють нормальний біос написати (і в мене таки була В650М таф на старті покоління) - то це не проблема проців амуде. Треба було нормально дошку купити. До того ж, асус хоч хотфікси випускав, в той час як інтуль розказував що їхні проци деградують по вині АІВів, користувачів, сонця в зеніті, високої вологості за вікном, низького айкю в гелсінгера, які там в них ще відмазки були? Але вітаю в бетатестерах :lol:
Друже, ви оперуєте лише якимись домислами, цифрамии і твердженнями взятими з повітря викочуючи загальні фрази як аргументи, але це так не працює ;) Я оперую лише особистими враженнями, бо в мене є досі і топ АМД і топ Інтел на руках - це велика різниця. Я вже неодоразово тут на форумі достатньо широко розписував виявлену мною проблему у роботі з кешами оперативної памяті саме екземпляра АМД і чому він негоден для роботи (може для ігор буде добрим я не знаю., бо в ігри не граю) і чому я був вимушений все таки купувати гарячезний інтел, повторюватися не маю мети.
daesz
Member

Повідомлення

Liquidator: 22.04.2025 04:11 Друже, ви оперуєте лише якимись домислами, цифрамии і твердженнями взятими з повітря викочуючи загальні фрази як аргументи, але це так не працює ;) Я оперую лише особистими враженнями, бо в мене є досі і топ АМД і топ Інтел на руках - це велика різниця.
Я сижу на амуде АМ5 вже другий рік; 1 рік на асус В650М таф, другий - на А620і лайтнін. Без будь-яких проблем на жодній з двох (окрім того, що таф не тримав ніякий розгін пам'яті навіть на 1 крок вище за профіль ЕХРО перших 6-8 місяців).
Казки з розряду "жоден проц не працює нормально з коробки" - аплікабл хіба що до контингенту в коментарях на розетці.

І до слова : ваші "особисті враження" аплікабл тільки до вас особисто, але ви все ж пробуєте видати їх як факт для всіх і всього.
Востаннє редагувалось 22.04.2025 04:37 користувачем daesz, всього редагувалось 2 разів.
Liquidator
Member

Повідомлення

daesz: 22.04.2025 04:23
Liquidator: 22.04.2025 04:11 Друже, ви оперуєте лише якимись домислами, цифрамии і твердженнями взятими з повітря викочуючи загальні фрази як аргументи, але це так не працює ;) Я оперую лише особистими враженнями, бо в мене є досі і топ АМД і топ Інтел на руках - це велика різниця.
Я сижу на амуде вже другий рік, 1 рік на асус В650М таф, другий - на А620і лайтнін. Без будь-яких проблем на жодній з двох (окрім того, що таф не тримав ніякий розгін пам'яті навіть на 1 крок вище за профіль ЕХРО перших 6-8 місяців).
Казки з розряду "жоден проц не працює нормально з коробки" - аплікабл хіба що до контингенту в коментарях на розетці.

І до слова : ваші "особисті враження" аплікабл тільки до вас особисто, але ви все ж пробуєте видати їх як факт для всіх і всього.
Тому шо не працює і не працювало воно адекватно із коробки по факту, шо ви саме ОСОБИСТО і підтвердили своїм дописом, але стверджували вище зворотнє ссилаючись на якісь там звідкілясь 90 чи 95% взятих з повітря;) :gigi:
daesz
Member

Повідомлення

Liquidator
І замічу, що почалась вся розмова зовсім не з цього. Ви так і не привели жодного прикладу (і не приведете ;) ) того, як у когось на АМ4/АМ5 згорів чи деграднув проц, бо стояв на стокових налаштуваннях біосу. Що ще раз доказує факт, що на амуде "вставив і забув" як ніколи актуально; і ніяких задраних вольтажів немає (це ж не інтуль лол). Навіть те, що у вас були якісь проблеми із кешем ОЗП - не значить що воно не працює нормально з коробки і потребує якогось втручання. А те що асус кастрати - то це ми вже давно знаємо, в них вже друге покоління підряд пригоди з х3д процами та вигораючими сокетами черед задрані напруги на ньому.
Liquidator: 22.04.2025 04:35 шо ви саме ОСОБИСТО і підтвердили своїм дописом
Я підтвердив те* що
daesz: 22.04.2025 04:02 асус кастрати
Ще 2 сторінки назад :rotate:
Востаннє редагувалось 22.04.2025 04:45 користувачем daesz, всього редагувалось 1 раз.
Liquidator
Member

Повідомлення

daesz: 22.04.2025 04:36 Liquidator
І замічу, що почалась вся розмова зовсім не з цього. Ви так і не привели жодного прикладу (і не приведете ;) ) того, як у когось на АМ4/АМ5 згорів чи деграднув проц, бо стояв на стокових налаштуваннях біосу. Що ще раз доказує факт, що на амуде "вставив і забув" як ніколи актуально; і ніяких задраних вольтажів немає (це ж не інтуль лол). Навіть те, що у вас були якісь проблеми із кешем ОЗП - не значить що воно не працює нормально з коробки і потребує якогось втручання. А те що асус кастрати - то це ми вже давно знаємо, в них вже друге покоління підряд пригоди з х3д процами та вигораючими сокетами черед задрані напруги на ньому.
А де я стверджував шо щось у когось повинно було згоріти, шоб наводити такі приклади? Шо у вас за мода шось накидувати, про шо мова і не йшла? :facepalm:
daesz
Member

Повідомлення

Liquidator: 22.04.2025 04:40 А де я стверджував шо щось у когось повинно було згоріти, шоб наводити такі приклади? Шо у вас за мода шось накидувати, про шо мова і не йшла? :facepalm:
Liquidator: 22.04.2025 03:41 А так я тобі скажу у моєму розумінні, розумієш сугубо моєму розумінні - З КОРОБКИ без налаштування і танців з бубном НОРМАЛЬНО не працює жоден найдорожчий актуальний процессор ні у АМД, ні у Інтел, бо напруги з заводу задрані до мксимальних і дещо небезпечні для довготривалоговикористання, тому ті й ті треба налаштовувати і знижувати напруги у одних курвою, у інших своїми приколами андервольитити
:insane:
В чому тоді їхня небезпека полягає? Можна детальніше, дуже цікаво почути :rotate:
Liquidator
Member

Повідомлення

daesz: 22.04.2025 04:36 [Що ще раз доказує факт, що на амуде "вставив і забув" як ніколи актуально; і ніяких задраних вольтажів немає (це ж не інтуль лол). Навіть те, що у вас були якісь проблеми із кешем ОЗП - не значить що воно не працює нормально з коробки і потребує якогось втручання. А те що асус кастрати - то це ми вже давно знаємо, в них вже друге покоління підряд пригоди з х3д процами та вигораючими сокетами черед задрані напруги на ньому.
Я купив платформу АСУС з біос 0802 та 7950X3D ......... чрез деякий час зясувалось, що " з кробки" там напруга SOC задрата нещадно у АГЕСА = це не проблема асуса конкретно (який ви хейтите), а на усіх матерях усіх вендорів без виключення і яку б я не купив = вже умова "поставив і забув" НЕ ВИКОНУЄТЬСЯ

Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
daesz: 22.04.2025 04:42
Liquidator: 22.04.2025 04:40 А де я стверджував шо щось у когось повинно було згоріти, шоб наводити такі приклади? Шо у вас за мода шось накидувати, про шо мова і не йшла? :facepalm:
Liquidator: 22.04.2025 03:41 А так я тобі скажу у моєму розумінні, розумієш сугубо моєму розумінні - З КОРОБКИ без налаштування і танців з бубном НОРМАЛЬНО не працює жоден найдорожчий актуальний процессор ні у АМД, ні у Інтел, бо напруги з заводу задрані до мксимальних і дещо небезпечні для довготривалоговикористання, тому ті й ті треба налаштовувати і знижувати напруги у одних курвою, у інших своїми приколами андервольитити
:insane:
В чому тоді їхня небезпека полягає? Можна детальніше, дуже цікаво почути :rotate:
Фізику вчили нє? Якшо для тупих = Більша напруга = більше гріється = скоріше деградує - і якшо з заводу задрано - ЗНИЖУЄШ ручками, тим сами знижуєш ймовірність більш швидкої деградації. У інтернеті, який великий = і там дуже багато різної інфи, є дуже багато імперичних даних від вендора, інших юзерів тощо, які саме значеня напруг вважаються небезпечними, які межі краще не перевищувати, шоб збільшити сроки служби т.д....читаєш, знаходиш, проубєш, використовуєш :lol:
daesz
Member

Повідомлення

Liquidator: 22.04.2025 04:50 Я купив платформу АСУС з біос 0802 та 7950X3D ......... чрез деякий час зясувалось, що " з кробки" там напруга SOC задрата нещадно у АГЕСА = це не проблема асуса конкретно (який ви хейтите), а на усіх матерях усіх вендорів без виключення і яку б я не купив = вже умова "поставив і забув" НЕ ВИКОНУЄТЬСЯ
Пробував погуглити, єдиний збіг який знайшов був на форумі амуде і мав досить символічну назву.
https://community.amd.com/t5/pc-process ... m-p/631429
Хоча навіть якщо добавляти назви всіх брендів які виготовляють дошки для АМ5 - не знаходить жодного збігу ні з гігою, ні з азроком, ні з мсі. А з асусом знаходить ;)
https://rog-forum.asus.com/t5/amd-600-s ... d-p/906140
Дивно "АГЕСА = це не проблема асуса", але проблем з цим чомусь виникли тільки у асуса.
Liquidator: 22.04.2025 04:50 Фізику вчили нє? Якшо для тупих = Більша напруга = більше гріється = скоріше деградує - і якшо з заводу задрано - ЗНИЖУЄШ ручками, тим сами знижуєш ймовірність більш швидкої деградації. У інтернеті, який великий = і там дуже багато різної інфи, є дуже багато імперичних даних від вендора, інших юзерів тощо, які саме значеня напруг вважаються небезпечними, які межі краще не перевищувати, шоб збільшити сроки служби т.д....читаєш, знаходиш, проубєш, використовуєш :lol:
Ще раз : зафакапив асус і про це писали всі і всюди де не лінь. Зафакапив також інтел, про це також писали всі і всюди де не лінь. А якщо ви вже розкидуєтесь словами, то повторюсь втретє ("для тупих") : хоч з десяток прикладів наведете такої деградації? на будь-яких райзенах від першого покоління (їм уже десятка наступного року стукне, тож ця деградація на стокових налаштуваннях напруги вже в когось та й мала проявитись). Бо я чую тільки "бла-бла-бла-бла", накидування на пропелер, власні домисли, псевдонаукові факти про деградацію у амуде, але поки без будь-яких реальних прикладів.

Згадалось чомусь..
спойлер
Відправлено через 7 хвилин 24 секунди:
А, і доречі на рахунок фізики - у всіх інших АІВів все ще таки працюють інженери (а не одні маркетолухи як в асуса), то ж там уже передбачений захист від дурня деградації. Розмова на 2 сторінки виявилась ні про що.
Liquidator: 20.04.2025 12:02 я в жизни на одну материнку столько биосов не ставил за 1 год как это было на асусмать под AM5 - полтора-два дестяка разных биосов за год на одну мать!....
На азроці за весь час існування АМ5 вийшло всього 15 біосів, більше половини з яких (8) для 9000 серії амуде, і 7 для 7000 та 8000 (5 та 2 відповідно).
https://pg.asrock.com/mb/AMD/A620I%20Li ... x.asp#BIOS
Зараз сиджу на 3.01 (здається), це мій другий біос на цій дошці. З коробки стояв 1.28 (стоковий), який в перший же день до першого включення був оновлений на 2.02 і на ньому працював десь до січня цього року, тоді оновився на актуальний (на той час) 3.01 суто провірити чи час загрузки зменшився (тримаю в курсі - і на 2.02, і на 3.01 - грузить 9.5-10с), далі не пробував бо.. а навіщо? Все працює, як будуть якісь "нестабільності" то мб й оновлю. Пам'ять - ЕХРО з трохи піджатими таймінгами, проц -30 оффсетом, кульки на 2.02 налаштовував, на 3.01 щось полінився, бо перебиратимусь в інший корпус в якому будуть інші кульки і їх треба буде переналаштовува в любому випадку.
До чого це я? А, мб проблема була таки в асуса і варто було купити дошку від асуса чи гіги?
alexeygalas
Member

Повідомлення

Nekros
Про шо ти чоловіче ліпиш ) я взагалі про мобільні цп виключно говорю без 4090 і rtx 5000. Аби шось ляпнути просто?

Я людині пояснював, що qsv в мобільному arrow lake справиться з реекодінгом до прикладу 4k dolby vision в sdr з vpp tone mapping якісніше, швидше за 890m і витратить при цьому менше енергії лептопа. А ти ліпиш мені байки про проф відеокарти по 400вт, про які я і так знаю.

Перегляд відео від батареї буде довшим на арроу з мобільною встройкою arc. А ти про субпіксельну дискретизацію до чогось не знаю до чого
Востаннє редагувалось 22.04.2025 07:58 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 3 разів.
daesz
Member

Повідомлення

Всі випадки цього вигорання трапились на дошках асуса. Збіг?
AssayMAS
Member

Повідомлення

Nekros: 21.04.2025 22:17Давайте конкретно, у якому кодеку та з якою дискретизацією?
а нету чего типо gpu-z для показывания и тестирования аппаратно интегрированных кодеков и их версий
Ближайшее похожее в gpu-z -> Advanced -> DXVA 2.0 Hadware Decode а потом при помощи гугла наборы цифро букв превращаешь в названия кодека и версий.
Или в браузере FireFox -> Справка -> Информация для решения проблем, прокручиваешь до "Медиа" и смотришь в таблице "Информация о поддержке кодеков" -> Название кодека Программное декодирование Аппаратное декодирование.
Но опять это про биты превратить в видео, а не видео в биты... .
Если кто то знает софт потестировать аппаратные кодеки скиньте название...
А никс видел кучу никсовых "*.bat" для теста на отрезках видео... а вот как готового ПО нет.
Lak1ll
Junior

Повідомлення

daesz: 21.04.2025 19:51
Liquidator: 21.04.2025 13:00

Так у тебе друже і не "Х" чи "Х3D" проц і не на "X" чіпсеті, а аналог проца без "К" під чіпсет "B" ...... то про шо тоді мова ? Чи ти думаєш шо умовний обрубок від інтел буде перегріватися ? - ні друже, там все порізано і андервольтнуто за тебе з заводу, і ТДП до 45-65 ватт і частоти і так далі - такі проци (аналоги твого ) також ніяких проблем з деградацією і перегрівом не мають. :rolleyes:
У амуде ВСІ проци розганяються, а не тільки "х" та "х3д" і розганяються вони і на "Х" і на "В" чіпсеті, а не тільки на "Z".
На x3d процах, множник там заблокований, розганяти неможливо. Ще з припискою PRO теж неможна.
Lorichic
Member

Повідомлення

Lak1ll: 22.04.2025 19:16На x3d процах, множник там заблокований, розганяти неможливо.
9800x3d разгоняется по множителю, знаю два процессора которые не гонятся, 7800x3d и 8500g, 7900x3d и 7950x3d вроде как дают гнать чиплет без кеша который
daesz
Member

Повідомлення

Lak1ll: 22.04.2025 19:16
daesz: 21.04.2025 19:51
У амуде ВСІ проци розганяються, а не тільки "х" та "х3д" і розганяються вони і на "Х" і на "В" чіпсеті, а не тільки на "Z".
На x3d процах, множник там заблокований, розганяти неможливо. Ще з припискою PRO теж неможна.
В 5000 заблокований, в 9000 ні, в 7000 здається пізні версії біосу розблоковують множник.
От, для прикладу :
Lorichic
Member

Повідомлення

daesz: 22.04.2025 19:58 в 7000 здається пізні версії біосу розблоковують множник
Множитель не разблокировали, а на некоторых платах есть внешний тактовый генератор, автор видео через него разгонял, я свой до 115 подымал, но толку немного в играх
спойлер
322.png
daesz
Member

Повідомлення

Lorichic: 22.04.2025 21:01
daesz: 22.04.2025 19:58 в 7000 здається пізні версії біосу розблоковують множник
Множитель не разблокировали, а на некоторых платах есть внешний тактовый генератор, автор видео через него разгонял, я свой до 115 подымал, но толку немного в играх
спойлер
322.png
BCLK - це ж і ж множник тільки загальний для всього (множник шини, як ви і сказали самі). Розгін в амуде ще мінімум з часів АМ3/АМ3+ на ньому :)
спойлер
Lorichic
Member

Повідомлення

daesz
Ты путаешь разгон по шине и разгон по множителю, у 7800x3d множитель заблокирован и биосов где он разблокирован не выходило ни у кого

Відправлено через 5 хвилин 39 секунд:
daesz: 22.04.2025 21:29Розгін в амуде ще мінімум з часів АМ3/АМ3+ на ньому
Все ам3 процессоры разгонялись, но были частично залоченые модели(разгон только по шине), и к примеру Phenom II X4 965 BE, Black Edition-разгон ещё и по множителю
daesz
Member

Повідомлення

Lorichic
мб щось не те запам'ятав, але здається читав що в деяких АІВів оверклок множником на 7000 серії проців був доступний на деяких версіях біосу, це якраз запам'яталось в конктрасті того, що в 5000 серії він був залочений, а 9000 серії на той момент ще не було :think:
Відповісти