Последние статьи и обзоры
Новости
Windows 12 може вийти влітку 2024 року
-
overbloher
Member
Scoffer
Так расскажи что это. Я хочу разобраться.
Так расскажи что это. Я хочу разобраться.
-
Draqoon
Member
Куди вони спішать то
-
Scoffer
Member
overbloher
Віндозні права бачив колись? З вкладеними об'єктами і залежностями. От приблизно те ж саме.
https://www.usenix.org/legacy/publicati ... /main.html
Проблеми лінукса в двох речах:
1. Цитую, ACL Implementations: FreeBSD, Solaris, Irix, and HP-UX all have separate ACL system calls [21,9,23,17]. Linux does not have ACL system calls. Instead, ACLs are passed between the kernel and user space as EAs.
2. ACL не вимагається за замовчуванням, і софтороби на них забивають. На відміну від всіх перечислених вище ОС, а також макосі і вінди.
Тобто списки наче є. Але працюють не так як всюди і не обов'язкові. Наслідкі відповідні.
Відправлено через 7 хвилин 5 секунд:
Відправлено через 4 хвилини 15 секунд:
Ну як нормуль, краще ніж в вінді немає ніде. Але ну хоч якось.
Відправлено через 12 хвилин 28 секунд:
А просто хейтити я можу репозиторійну систему розповсюдження пакетів і залежності, котрі малосумісні з будь-яким довготривалим (читати як корпоративним) софтом, через що підтримка рішень на лінуксах дещо напрягає.
Я розумію що зараз модно девопсити все в саму останню версію всього, але підхід не універсальний і не годиться на всі випадки життя.
Віндозні права бачив колись? З вкладеними об'єктами і залежностями. От приблизно те ж саме.
https://www.usenix.org/legacy/publicati ... /main.html
Проблеми лінукса в двох речах:
1. Цитую, ACL Implementations: FreeBSD, Solaris, Irix, and HP-UX all have separate ACL system calls [21,9,23,17]. Linux does not have ACL system calls. Instead, ACLs are passed between the kernel and user space as EAs.
2. ACL не вимагається за замовчуванням, і софтороби на них забивають. На відміну від всіх перечислених вище ОС, а також макосі і вінди.
Тобто списки наче є. Але працюють не так як всюди і не обов'язкові. Наслідкі відповідні.
Відправлено через 7 хвилин 5 секунд:
Якби вони мені не потрібні були, то звідки б я б знав що в лінуксі з ними не дуже, а в допотопній солярі нормуль?)))SergiusTheBest: ↑ 04.12.2023 11:40можливо у вас є, чи ви просто так хейтите
Відправлено через 4 хвилини 15 секунд:
Ну як нормуль, краще ніж в вінді немає ніде. Але ну хоч якось.
Відправлено через 12 хвилин 28 секунд:
А просто хейтити я можу репозиторійну систему розповсюдження пакетів і залежності, котрі малосумісні з будь-яким довготривалим (читати як корпоративним) софтом, через що підтримка рішень на лінуксах дещо напрягає.
Я розумію що зараз модно девопсити все в саму останню версію всього, але підхід не універсальний і не годиться на всі випадки життя.
-
overbloher
Member
Scoffer
Короче, я так понял, что здесь только owner, group и others, а в винде можно каждому пользователю и группе настроить разные разрешения на папку или файл. Правильно?
Отправлено спустя 2 минуты 47 секунд:
Короче, я так понял, что здесь только owner, group и others, а в винде можно каждому пользователю и группе настроить разные разрешения на папку или файл. Правильно?
Отправлено спустя 2 минуты 47 секунд:
Ну да, если это так, то это хреново. Но, что поделать. Если с виндой возьмут за яйца, то придется приспосабливаться к Линуксу, благо для домашнего использования с ним можно жить, как мне пока кажется. Даже тех прав обрезанных хватит, чтобы жене и детям что-то ограничить. А так согласен, что винда, куда приятней и продвинутей и если бы мелкософт не борзел, то можно о Линуксе забыть.Scoffer: ↑ 04.12.2023 15:36
-
exmate
Junior
Можна з віртуалкою де Він7 або ХП з Офісом, Акробатом, Аутокад та пдф\оффіс пассшорд кракером крутится. Мені по работі таке треба, а ще багато які контори Теам меет юзають, редиски ...overbloher: ↑ 04.12.2023 16:12 Scoffer
Отправлено спустя 2 минуты 47 секунд:Если с виндой возьмут за яйца, то придется приспосабливаться к Линуксу, благо для домашнего использования с ним можно жить, как мне пока кажется.Scoffer: ↑ 04.12.2023 15:36
-
SergiusTheBest
Member
Ви цитуєте статтю 20 річної давності. Але не буду сперечатися, можливо і все погано з ACL. От тільки кому вони потрібні? Який життєвий сценарій не може покрити звичайна POSIX схема дозволів?Scoffer: ↑ 04.12.2023 15:36 Проблеми лінукса в двох речах:
-
Scoffer
Member
SergiusTheBest
А то наче за 20 років шось змінилось
Вони потрібні всім кому треба нарізати права користувачів на якомусь внятному централізованому рівні так щоб не вишукувати де ще заблочити юзверя, котрий сто років як звільнився з контори, або ще гірше - змінив відділ і просто заблочити обліковий запис не варіант, а треба саме звірка прав. Тобто де-факто всім корпоратам від мала до велика.
Звісно можна і пласкими посікс групами все організувати, але це ну прям дуууже незручно і взагалі треш, угар і содомія.
А то наче за 20 років шось змінилось
Вони потрібні всім кому треба нарізати права користувачів на якомусь внятному централізованому рівні так щоб не вишукувати де ще заблочити юзверя, котрий сто років як звільнився з контори, або ще гірше - змінив відділ і просто заблочити обліковий запис не варіант, а треба саме звірка прав. Тобто де-факто всім корпоратам від мала до велика.
Звісно можна і пласкими посікс групами все організувати, але це ну прям дуууже незручно і взагалі треш, угар і содомія.
-
Ekz0rcyst
Member
Scoffer
Це не значить що ACL в Linux не працюють. Все зводиться до конкретного кейсу використання. Зручніше в Windows? Ну так в чому проблема? Не бачу сенсу топити за якусь конкретну платформу... Це ж мляха інструмент, не більше не менше.
Це не значить що ACL в Linux не працюють. Все зводиться до конкретного кейсу використання. Зручніше в Windows? Ну так в чому проблема? Не бачу сенсу топити за якусь конкретну платформу... Це ж мляха інструмент, не більше не менше.
-
Shkrabaliuk
Member
Я краще куплю підписку у kmstools
-
Scoffer
Member
Ekz0rcyst
Якщо значна частина совтописців забили на акл де-факто, то це значить що не працюють. Мало кому треба акл на голій ос. В інших ос варіанта забити для них немає. В інших ОС акл ввімкнено за замовчуванням. А у лінукса як завжди свій шлях: є все, все можна, але через задній вихід
Якщо значна частина совтописців забили на акл де-факто, то це значить що не працюють. Мало кому треба акл на голій ос. В інших ос варіанта забити для них немає. В інших ОС акл ввімкнено за замовчуванням. А у лінукса як завжди свій шлях: є все, все можна, але через задній вихід
-
SergiusTheBest
Member
Хіба це все не вирішується підключенням LDAP, наприклад FreeIPA? Там є підтримка вкладених груп.Scoffer: ↑ 04.12.2023 16:42 А то наче за 20 років шось змінилось
-
Scoffer
Member
SergiusTheBest
Це різні рівні надбудов. АКЛ в ос, ЛДАП над ос. ЛДАП, як правило, підтримує все що підтримує ОС. Тобто через лдап рулиш акл'ми.
Відправлено через 13 хвилин 40 секунд:
SergiusTheBest
І якщо вже зайшла мова про лдап, то лдап як надбудова акл в лінуксі формально є. А групових політик як надбудови над СЕлінукс немає, якщо не рахувати такими ansible і аналоги, бо це якби не зовсім те, це більше до аналога сццм. В "дорослих" юніксах, знову ж таки, все було.
Це різні рівні надбудов. АКЛ в ос, ЛДАП над ос. ЛДАП, як правило, підтримує все що підтримує ОС. Тобто через лдап рулиш акл'ми.
Відправлено через 13 хвилин 40 секунд:
SergiusTheBest
І якщо вже зайшла мова про лдап, то лдап як надбудова акл в лінуксі формально є. А групових політик як надбудови над СЕлінукс немає, якщо не рахувати такими ansible і аналоги, бо це якби не зовсім те, це більше до аналога сццм. В "дорослих" юніксах, знову ж таки, все було.
-
Ekz0rcyst
Member
Scoffer
А що скажете про NFS v4 ACL? Доволі гнучко можна роздати права. А ще можна створити різні групи для користувачів з роздачею на них прав і не втратити в швидкодії. Та і з софтом не буде таких проблем. Зрештою на ACL не зійшовся світ клином.
А що скажете про NFS v4 ACL? Доволі гнучко можна роздати права. А ще можна створити різні групи для користувачів з роздачею на них прав і не втратити в швидкодії. Та і з софтом не буде таких проблем. Зрештою на ACL не зійшовся світ клином.
-
Alexsandr
Member
Может будет как виста и 7-ка. 11 все таки сыровата, сколько пилят,а все не то получается.MqM: ↑ 02.12.2023 14:14 Більше всяких різних Віндовс, от наче 11ку встигли доробити. Ніколи не вір словам, що якась Віндовс стане останньою.
Отправлено спустя 23 минуты 38 секунд:
Функция группировки наоборот очень спасает. Когда открыто 30-60 файлов только экселя самое то. Но где-то писали, что можно разгруппировать.OC Falcon: ↑ 04.12.2023 06:38 Аналогично, конкретно из-за отсутствия этой функции 11 вообще не рассматриваю как вариант.
Чего убрали? Что неудобно сделали громкость это да, но каждое приложение со своей громкостью.OC Falcon: ↑ 04.12.2023 06:38Еще бесит, что начиная с определенной версии убрали возможность независимой регулировки уровня громкости разных источников.
Кому эти функции могли мешать? Убрали нужное, зато завезли кучу шлака
-
Nekotechpriest
Junior
Та вже відносно давно, як перейшов, то зрозумів, що вінда мені нафіг не вперлася, можеш робити із системою що завгодно і коли завгодно, а не те, що хоче корпорація злаDrimrex: ↑ 02.12.2023 17:15 Linux кажись твій час настав.....
-
YoDA_91
Member
Нет. Кроме как в самом центре обновления я больше нигде не вижу сообщений о возможности обновиться до 11MqM: ↑ 02.12.2023 21:03у вас часом обнови не вимкнені? Мені часто пропонує обновитися, при чому я відмовляюся, і через деякий час знову пропозиціяYoDA_91: ↑ 02.12.2023 17:15
В смысле навязывают? Я при запуске винды ниразу не видел каких-либо навязчивых сообщений, что вот, обновись до 11, быстро.