Microsoft припиняє підтримку Intel Core 10-го покоління в Windows 11 24H2

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Conqistador
Member

Повідомлення

даже двухядерный celeron E3300 на встройке GMA 3100 в 720p ютуб нормально проигрывает, при изначальной подгрузке видео есть тормоза, потом показывает стабильно, на core 2 duo E7500 c gma x4500 уже можно 1080P смотреть
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox
Втім, Лінус сам не без гріха. Він же категорично не хоче заморозити драйверне абі і винести драйвери в юзерспейс. Хоча б частково як це в андроїді зроблено.
От тому андроїд заполонив планету, а гну на базі ванільного ядра потрібна приблизно двом з половиною гікам на десктопі. Навіть валв не змогла продавити нативні ігри під лінукс, хоча ідея першого покоління стім машин була саме в цьому і навіть якісь ігрулі під те випустили. Але швидко з'ясували шо концепція не працездатна, потрібен нормальний стабільний рантайм, котрим на лінуксі за дивним збігом обставин є виключно віндоподібний вайн.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 18.02.2025 21:58 не осилив в стабільність апі
Scoffer: 18.02.2025 21:58 Мобільні ОС надають рантайм зі стабільним апі
Ну от зараз перевірив як справи у Андроід: з магазину автоматично ховають всі додатки, які використовують апі старіше ніж 2 роки. Це, звісно, більше полісі, а не технологічне обмеження. Але от прямо змушують всіх розробників перебілдити під нове апі, а не сидіти десятиріччями на старому і вихвалятися цим.
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Давай не змішувати політику і техніку. Технічно на останньому відроїді все ще чудово запускаються апплікухи з 4го відроїда, і навіть деякі з другого. А 4й відроїд це по суті перший, бо 1-2-3 вели паралельно кілька гілок і ще не розуміли в яку сторону йшли. І така політика почала застосовуватись лише коли відроїд заполонив все і став одним з монополістів на ринку, коли з корабля не втечеш.
Востаннє редагувалось 18.02.2025 23:20 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 18.02.2025 23:18 Давай не змішувати політику і техніку. Технічно на останньому відроїді все ще чудово запускаються апплікухи з 4го відроїда, і навіть деякі з другого. А 4й відроїд це по суті перший, бо 1-2-3 вели паралельно кілька гілок і ще не розуміли в яку сторону йшли.
Ну а який з того сенс, якщо через магазин все одно не можна такі додатки розповсюджувати? Це дорівнює тому, що додаток не працює. Його треба перебілдити під новий Андроід.
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Scoffer: 18.02.2025 23:18 І така політика почала застосовуватись лише коли відроїд заполонив все і став одним з монополістів на ринку, коли з корабля не втечеш.
от в цьому сенс. В часовому просторі. Між коли ти можеш щось там нав'язувати і коли ти захоплюєш частку ринку, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Так-то епл теж може нав'язувати, але ні з віндою, ні з гну таке не пройде.

Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
І не знаю як тобі, а я часто граю в старі ігри. На вінді звісно. А відьмак 2 лінукс едішн на поточних лінуксах вже не запускається на більшості конфігурацій, чисто як приклад. Гарний сервіс?
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 18.02.2025 23:23 І не знаю як тобі, а я часто граю в старі ігри. На вінді звісно. А відьмак 2 лінукс едішн на поточних лінуксах вже не запускається на більшості конфігурацій, чисто як приклад. Гарний сервіс?
То питання до розробників Відьмака. Я от також намагався запустити стару гру на сучасній Windows: видає помилку "DirectX 7.0 не знайдено". І якщо для лінукса я можу взяти старий дистрибутив прямо з докера і запустити там Відьмака - то що робити з Windows? Тільки віртуальна машина зі старою версією. Але це нетипові випадки. Типові: відкрив steam, нажав play - і граєш. І все одно, яка у мене версія чи дистрибутив Linux.
Alexsandr
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 18.02.2025 23:33 то що робити з Windows? Тільки віртуальна машина зі старою версією. Але це нетипові випадки. Типові: відкрив steam, нажав play - і граєш. І все одно, яка у мене версія чи дистрибутив Linux.
Виртуалки по маркетинговым причинам в аппаратное ускорение 3Д кажется не умеют, только профи видео.
не в курсе, а можно в реестре подшаманить ответ на версию ДХ?
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Alexsandr: 18.02.2025 23:39 Виртуалки по маркетинговым причинам в аппаратное ускорение 3Д кажется не умеют, только профи видео.
VmWare Worsktation точно вміє. Я її використовував.
Alexsandr: 18.02.2025 23:39 не в курсе, а можно в реестре подшаманить ответ на версию ДХ?
Залежить від того, як реалізована перевірка.
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 18.02.2025 23:33І якщо для лінукса я можу взяти старий дистрибутив прямо з докера і запустити там Відьмака
Не можеш. Бо там відеодрайверні залежності прямо з ядра і нічо в тебе не зійдеться. А в вінді ти можеш ввімкнути дірект плей (той самий дірект 7-) однією тицалкою, навіть окремо качати нічо ніде не треба буде якщо комп в інетику, сам скачає і встановить. Або однією командою в терміналі якщо так більше подобається. Коректно написані (ті що не використовують недокументованих можливостей) проги працюють з самої першої 32-бітної реалізації вінди. На вінді запустити щось родом з 95го великим досягненням не є. Максимум кілька допотопних ліб доведеться встановити і зареєструвати.
SergiusTheBest: 18.02.2025 23:33То питання до розробників Відьмака.
Які питання? Вгадати наперед яких апі понавигадують і яких понавипилюють пакетні обв'язки? :laugh:
tornadox
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 18.02.2025 23:33То питання до розробників Відьмака.
Якраз і ні, він діло говорить. Нативні лінуксові ігри через пару років практично не запусти через якраз те що постійно ламають апі. Як каже Лінус, вони кажуть що це баг і ламають зворотню сумісність. Тому факт ж фактом, подивіться як ігри для лінукса роздають на торентах, це готовий архів з вайном і всім потрібним, який зупститься буде де і навіть через 5-10 років.
Scoffer
Member

Повідомлення

Тому я і кажу що треба нарешті закопати посіксну стюардесу і ввести вайн апі як основне тому що воно таким і є де-факто, єдиним стабільним. Це вирішить велику купу проблем.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Scoffer: 18.02.2025 23:58 Які питання? Вгадати наперед яких апі понавигадують і яких понавипилюють пакетні обв'язки? :laugh:
зазвичай вищі api включають попередні, тому помилка вимагати тільки те, що було на момент випуску софту. Версія повинна бути не нижчою. А більш продвинутих вже перевірки складніші.
AssayMAS
Member

Повідомлення

Alexsandr: 18.02.2025 21:47Сейчас видео 10 летней давности в AV1 идет, ютуб давно пережал все на новые кодеки для экономии.
лично сейчас не проверял - но для всяких ТВ приставок ютуб держит в старом кодеке и поставив в браузере плагин и те будет слать видео в старом кодеке, но я пробывал когда-то давно... так задержки дикие по паре сек - из США тянет, а не прокси сервера что рядом.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

tornadox: 19.02.2025 00:06 Якраз і ні, він діло говорить. Нативні лінуксові ігри через пару років практично не запусти через якраз те що постійно ламають апі. Як каже Лінус, вони кажуть що це баг і ламають зворотню сумісність. Тому факт ж фактом, подивіться як ігри для лінукса роздають на торентах, це готовий архів з вайном і всім потрібним, який зупститься буде де і навіть через 5-10 років.
Аж цікаво стало. Завантажив рандомну нативну гру під Linux зі своєї бібліотеки GOG: https://www.gog.com/en/game/dex. Встановив, запустив, все працює. На сторінці гри написано, що її розробляли ще під Ubuntu 14.04. В мене Mint на базі Ubuntu 24.04. Тобто 10 років різниці. Працює. Без wine, контейнерів і т.д.
Scoffer: 18.02.2025 23:58 Які питання? Вгадати наперед яких апі понавигадують і яких понавипилюють пакетні обв'язки? :laugh:
Бібліотеки з апі мають версійність, і там підтримують сумісність :idea: . Так, якусь стару бібліотеку можуть не поставляти. Так само як і на Windows (якийсь Visual Basic runtime або *.ocx до нього). Звичайному юзеру взагалі на то пофіг: у нього весь софт з останніми оновленнями встановлюється з репозиторію. Він не сидить на дрєвньому софті. Зі старого можуть бути ігри, але вони зазвичай написані під Windows, тому запускаються через Steam або Wine.
Відповісти