Лінійка твердотілих накопичувачів Crucial MX500 йде з конвеєра. Вона вийшла сім років тому

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
AssayMAS
Member

Повідомлення

Shtturman
Shtturman: 18.12.2024 19:15має нвме ссд до флешок?
а из чего м2 делают? тама вопрос в какой корпус припаяют кристалл память. И при количестве - любой каприз за ваши деньги - хоть М2 SLC, хоть QLC - вопрос в прошивке у ряда контроллеров.
Shtturman: 18.12.2024 19:15хочуть на мас маркет ринку.
так вопрос был что нету... я те пруфф что есть, это ты "нищеброд" не хочешь покупать надёжное на пол века - что бы внукам досталось.
Shtturman: 18.12.2024 19:15Далі, якщо взяти ті ж Solidigm Enterpise, то їх SLC память реалізована на QLC комірках.
я те больше скажу у мну была юсб флешка платой из планшета за 20-40$ так её объём определялся прошивкой контроллера - какую память ты хочешь slc в 256МБ иди qlc в 2ГБ. Но сам понимаешь что в 256Мб ОС Андроид не поставить - по этому и помер планшет с самобытным андроидом.
Shtturman
Member

Повідомлення

Геральт
Ого, допотопний SSD, коли TLC ще не існувало навіть. :facepalm:
Сюди навіть ОС з апками вже не поміститься. Далі, 64 GB це в 30 разів менше за 2 TB. Тобто ресурс, як мінімум в тридцять разів має перевищувати за одноразові сучасні 2 TB TLC. Тому ні, не скористався.
Sllavko
Junior

Повідомлення

Хороша лінійка.. тре купити ще, поки є.

П.с. кому там древні сата ссд муляють - прийму в дар))
Геральт
Member

Повідомлення

Shtturman
Тим не менше цей допотопний SSD ще працює без жодних нарікань. І на нього стане будь-яка ОС. А якийсь лінукс, чи та ж 7ка, без проблем навіть з софтом.
Та й 10ку можна втиснути при бажанні. Щодо ресурсу, то заявлений 36 TBW. І він, як бачимо, той ресурс витримав. І має ще нічогенький запас. Чи зможе аналогічно відпрацювати сучасний TLC питання відкрите.
Ще момент. В ті часи об'єми були трохи інші. Як забавок, так і іншого контенту. Тому порівнювати об'єми "в лоб", трошки неадекватно.

A triple-level cell (TLC) is a type of NAND flash memory that stores 3 bits of information per cell. Toshiba introduced memory with triple-level cells in 2009.
M4 Crucial Released: Apr 26th, 2011
Shtturman
Member

Повідомлення

Геральт
36 TBW. А зараз 1200 TBW. Тепер тема звелася до того, що старі ссд працюють. А хтось стверджував зворотнє?
Наче цього недостатньо? В табличці кількість терабайт записана, тест зносостійкості.
спойлер
Зображення
Чудово, introduced в 2009. А тепер скажи, коли на базі цієї памяті можна було придбати SSD? Ох ці маніпуляції, haha classic
Геральт
Member

Повідомлення

Shtturman
360TBW або ж 360 повних записів.
36TBW або ж майже 600 повних записів. Виробник той самий.
Crucial BX200 240 GB - 72 TBW, або ж 300 повних записів.
Crucial P3 Plus 4 TB - 800 TBW, або ж 200 повних записів.
Що ж надійніше...хм...

І хто тобі сказав, що я диск на релізі брав? Ох вже ті мамчині маніпулятори.
Shtturman
Member

Повідомлення

Геральт
Нема значення коли ти брав той диск, якщо хочеш підтримати виробників, то купуєш сучасний MLC диск. А ти наводиш в приклад крушіал часів, коли тупо все було на MLC. Я думаю, ти все це прекрасно розумієш, але подобається грати в ці форумні суперечки. Тому успіхів з 64GB SATA SSD, хай ходить петабайт ресурсу, час ще є на олх купити тонну олдових сата млс і обмазатися ними. Всьо пака
vladdelkafa
Member

Повідомлення

Геральт: 18.12.2024 21:25
Shtturman: 18.12.2024 19:15 У вас була можливість
І я нею скористався :D
Crucial M4 64 GB
В мене є терабайтний (960GB/MLC/Marvell) M500, взятий майже на старті -> теж норм так годин накатав в якості системного драйва 24/7.
TBW свої паспортні типу в два+ рази вже переїв, але проблем шось поки не помічено. Зара в енній хоум ноді керує оркестром, думаю пару років ще пробігає точно.
Хоча може й пару декад, бо спейр блоків там чотири+ тонни, як підказує з під спойлера смарт :D
Screenshot 2024-12-18 223843.png
спойлер
Screenshot 2024-12-18 224441.png
AssayMAS
Member

Повідомлення

Shtturman: 18.12.2024 22:5236 TBW. А зараз 1200 TBW.
лежит парочка мидл енд kingston-ов SDD что и 20% от заявленного изготовителем не проработали и померли, также много десятков раз ездил менять "по гарантии" лоу енд sdd разных брендов с 3 годами гарантии... которые тоже и 20% ресурса не выработали.
Так что заявления в ресурсе у сдд действительны только у именитых брендов и у старших моделей.
И опять вот у мну sdd OCZ-AGILITY3 60ГБ за декларирован как mlc пока был "новый" делал 400-500МБ линейное чтение, а сча 166МБ в сек при "остатке ресурсу 72%". Типо пруфф
спойлер
https://ibb.co/wdCSmFj
так что те Терабайты ресурсу обещают, а не скорость доступа к ним.
Геральт
Member

Повідомлення

Shtturman: 18.12.2024 21:50 Ого, допотопний SSD, коли TLC ще не існувало навіть.
Shtturman: 18.12.2024 23:06 Нема значення коли ти брав той диск,
А ти кумедний. Назви сучаcну модель САТА crucial на MLC. Може дійсно поспішив.
Hotspur
Member

Повідомлення

Shtturman: 18.12.2024 23:06 Геральт
Нема значення коли ти брав той диск, якщо хочеш підтримати виробників, то купуєш сучасний MLC диск. А ти наводиш в приклад крушіал часів, коли тупо все було на MLC. Я думаю, ти все це прекрасно розумієш, але подобається грати в ці форумні суперечки. Тому успіхів з 64GB SATA SSD, хай ходить петабайт ресурсу, час ще є на олх купити тонну олдових сата млс і обмазатися ними. Всьо пака
злив зараховано. коли на цифри кажуть все пака це вже смішно :lol:
Alexsandr
Member

Повідомлення

zalizo_org: 17.12.2024 16:10 SATA стрімко втрачає актуальність через кабелі, швидкість роботи, габарити. Плюс сюди ж і наявність в сучасних материнках кількох М.2

Я особисто не проти цього формату, але він по суті став непотрібним.
и чем его заменить? М2 обычно не более 1-2 слотов. Цена/емкость желают лучшего,а для файлопомойки как правило скорость не самый критичный параметр, нужен объем. На сейчас замены SATA просто не выпустили.

Отправлено спустя 2 минуты 15 секунд:
zalizo_org: 17.12.2024 16:58
Відправлено через 28 секунд:
В тебе реально скільки SATA пристроїв в системі?
4-ре +М2. И к сожалению часть SATA отключается при задействовании того всего что напихали.

Отправлено спустя 6 минут :
Ghody: 17.12.2024 18:44 странно почему сата4 не сделают. расшарить 4 линии пси-е на 4 устройства и получить одновременно хорошую скорость - 4 гига в секунду. можно даже 2 линии на 4 устройства. 2 гигов выше крыши для 99.9999% людей.
для мини материнок идеально, для файловых серверов, для всего, что угодно. а в 2.5" формат можно хоть на 60 терабайт ссд впихнуть расширив возможности и снизив цену за терабайт (в 2.5" можно больше чипов меньшего объёма впихнуть получив большую ёмкость за меньшую стоимость)
HDD линейную скорость выше все равно не дают, а случайная, с большим избытком. Подозреваю еще, что на больших скоростях длинна пути сигнала важной становится, и M2 тут впереди. Правда в реальной жизни линейные скорости в основном бывают только в тестах :)

Отправлено спустя 4 минуты 24 секунды:
GreenMile: 17.12.2024 22:53 Ми говоримо про сата ссд, а не про сата як такий. САТА сам по собі ще буде довго, бо є хдд, які будуть актуальними для збереження даних. Сата ссд - вже не потрібні, бо їх витіснить nmve, які кращі у всьому, абсолютно. Сата ссд гарна тема допоки крім сата не було інтерфейсів. Тому незрозумілий оцей плач за ще такими актуальними сата ссд, які не потрібні, бо вже за царя гороха мамки мають м.2 слоти. У мене і5-6600к був на дешманському асус прайм В250 мав два слоти під м.2, нашо там сата ссд, шоб що?
У меня полно древних машин в конторе, менятьв се ради nmve который в реальности даст прирост в 1 секунду? Пока все интерфейсы, что появились на замену не тянут на массовость. Когда можно без всяких ограничений и дополнительных покупок контроллеров подключить 4-8 диска
Ostin
Member

Повідомлення

Alexsandr: 19.12.2024 10:42подключить 4-8 диска
Це не так проблема інтерфейсів, як завищеної вартості за об'єм. Ну про що говорити, коли 1ТБ ссд все ще вважається "нормальним". Були б нормальні накопичувачі нормальної ємності по 10-20ТБ за нормальні гроші - зоопарк із ссд розводили б лише ентузіасти. А зараз кожен пересічний хоче повісити на материнку 4+ дисків, бо 4ТБ ссд коштує якихось дурних грошей.
Он може почнуть викочувати нормальні об'єми на HDD, то і ссд потягнеться. Бо вже років 10 як ссд накопичувачі "варяться" в терабайті. Це вже просто смішно.
P.S. Сабжевий MX500 завжди цінився в терабайті. Більшість оглядів на нього в терабайті. А це вже 7 років як пройшло.
er[socrates]
Member

Повідомлення

Легенда. В магазинах ещё продаются запасы, можно успевать купить)
vladdelkafa
Member

Повідомлення

Тут ещё есть актуальный момент касающийся энергопотребления в простое.
Касается хранилищ без большой постоянной нагрузки, но с заточкой под постоянный онлайн вне зависимости от блэкаутов.
Когда борьба идёт за каждый лишний ватт и задача - иметь ненапряжные аптаймы > 60 дней.

Грубо говоря, у сабжа жор в простое - в районе 100mW.
У OCZ Agility 3 60GB, упомянутого выше в трэде - аж 1.5W.

Тем временем у современных, в простое (PS4):
Samsung 980 Pro: <10mW.
Hynix P31 Gold: 3mW.
Solidigm P44 Pro: <5mW.

Хотя тут всегда вопрос баланса систем в целом, а в нагрузке энергоэффективными являются далеко не все свежие SSD.
Если накопителей планируется много, то нужно ещё учитывать жор адаптеров PCIe <-> NVMe.

Если же потребление - не во главе угла, а важны именно полноценные слоты в количестве и общий объём, то может быть рациональным собрать HEDT систему.
Несколько лет назад брал Asus Prime X399-A + Threadripper 1920X - тут сам проц даёт полноценные 64 лэйна PCIe 3.0.
Мать даёт 4x PCIe 3.0 x16 (x16/x16/x8/x8 точно работали) + 1x PCIe 2.0 x4 + 1x PCIe 2.0 x1 + 2 x M.2 (PCIe 3.0 x4 каждый) + 1 x U.2 + 6 x SATA3.
Т.е. можно навешать кучу райзеров\адаптеров\JBOD\RAID контроллеров по вкусу и забить весь подходящий фулл тавер\рэк (либо внешний бокс) накопителями.
Плюц оперативную память можно нарастить до 128GB в восьми слотах в четырёхканале, ECC тоже поддерживается (как и рядом Ryzen в связке с конкретными мп, кстати).

SATA же явно никуда уходить не собирается, 18TB+ HDD юниты под RAID5/6 вполне себе свитспот для датахордеров по состоянию на сейчас.
Хотя, ессно, есть тенденция выносить системы хранения на выделенные машины и разворачивать 10GbE сети, а не держать данные на основных рабочих юнитах.
tornadox
Member

Повідомлення

Тут варто згадати, що крім надійності та простоти підключення SATA-пристроїв, стандарт підтримує функцію Hot-Plug. Спробуйте Hot-Plug для M.2! :gigi:

Можу впевнено стверджувати, що в наступні 10 років SATA SSD можна буде без проблем купити в магазинах. Це не HDD, для яких потрібні рухливі та точні деталі. Невелика компанія зможе розпочати виробництво SSD у будь-якій країні з діючою економікою, якщо виникне потреба. Для цього достатньо закупити партію мікросхем, контролерів, обв'язки для них, а також замовити текстоліт. Потім необхідно спаяти і прошити ці компоненти. Отже, умовно кажучи, запустити виробництво SSD на заводі Jabil в Ужгороді буде цілком можливим, якщо виробництво в Китаї стане занадто дорогим.
Bumazka
Junior

Повідомлення

Hotspur: 17.12.2024 16:47
zalizo_org: 17.12.2024 16:10Я особисто не проти цього формату, але він по суті став непотрібним.
ілюзії. немає 8 штук м2 на материнках а 8-10 сата є

Відправлено через 38 секунд:
wigar: 17.12.2024 16:40 Вже мх500 не той, що на початках.
В мене з нових партій на 2тб, прийшлось форматувати, щов він ожив :(
погано :weep: спочатку чудові ССД були. в мене терабайтник перших партій
Е материнки на z890 и z790 в яких по 5-7 м2 слотів.
Вистачить 99% напевно на все життя)
Hotspur
Member

Повідомлення

Bumazka: 20.12.2024 19:34Е материнки на z890 и z790 в яких по 5-7 м2 слотів.
м2 це 8 Тб а сата є і по 20 Тб
Fen1xz
Member

Повідомлення

Bumazka: 20.12.2024 19:34
Hotspur: 17.12.2024 16:47 ілюзії. немає 8 штук м2 на материнках а 8-10 сата є

Відправлено через 38 секунд:
погано :weep: спочатку чудові ССД були. в мене терабайтник перших партій
Е материнки на z890 и z790 в яких по 5-7 м2 слотів.
Вистачить 99% напевно на все життя)
Ценники на материнки на 5-7 слотов м2 какие ? 20тыс+ грн ? Мамки с 5-7 слотов сата 3 стоят 5тыс+
Kobzar
Member

Повідомлення

Геральт: 17.12.2024 16:16 Ще вчасно терабайтник їхній хапнув. На років 10 мало б вистарчити, а там видно буде.
Я рік тому на 2 терабайта взяв, встиг)
Відповісти