Останні статті і огляди
Новини
Microsoft припиняє підтримку Intel Core 10-го покоління в Windows 11 24H2
-
Scoffer
Member
SergiusTheBest
20 років тому було як мінімум не гірше, а може і краще. Я пам'ятаю вау-ефект від компіза на мандріві в порівнянні з віндою хр. Реально красиво було.
І в вайн тоді засовувались ліби з 98ї вінди і з ними легко заводились останні офіси, віслюки, і всі ігрулі, до котрих у мене доходили руки. Можна було буквально всю вінду пересадити. Це тобі не як зараз з нтшними лібами.
Відправлено через 17 хвилин 32 секунди:
Я б сказав що зараз лінукс відстає від вінди сильніше ніж напочатку 2000х. Затормозився в розвитку.
20 років тому було як мінімум не гірше, а може і краще. Я пам'ятаю вау-ефект від компіза на мандріві в порівнянні з віндою хр. Реально красиво було.
І в вайн тоді засовувались ліби з 98ї вінди і з ними легко заводились останні офіси, віслюки, і всі ігрулі, до котрих у мене доходили руки. Можна було буквально всю вінду пересадити. Це тобі не як зараз з нтшними лібами.
Відправлено через 17 хвилин 32 секунди:
Я б сказав що зараз лінукс відстає від вінди сильніше ніж напочатку 2000х. Затормозився в розвитку.
-
SergiusTheBest
Member
Рекомендую Linux Mint Cinnamon. Побудований на основі Ubuntu, так що всі інструкції для Ubuntu будуть працювати і там.Alexsandr: ↑ 25.02.2025 12:43 Какую из зоопарка? их же дохреналище, а как начинаешь искать как сделать что-то, еще и синтаксис строки вечно оказывается уже другой.
Відправлено через 10 хвилин 24 секунди:
Можливо вау-ефект і був, але мало софта, купа проблем з залізом, важко налаштувати, а поставити драйвери на відеокарту - це окремий квест. А зараз все зроблено, як для домохазяйки.Scoffer: ↑ 25.02.2025 13:17 20 років тому було як мінімум не гірше, а може і краще. Я пам'ятаю вау-ефект від компіза на мандріві в порівнянні з віндою хр. Реально красиво було.
-
Scoffer
Member
SergiusTheBest
Не було заліза - не було проблем
Ноути ще були не в моді, про hidpi дисплеї ніхто і не задумувався, мережа діал-ап. Відяха від нвідії працювала без проблем, хоча ставити драйвера треба було якось довше за одну тицалку, але не пам'ятаю вже чому.
Не було заліза - не було проблем

-
tornadox
Member
o_O
tiny11, tiny10
в лінуксі єдина біда ігри з античитом, так як він там обходиться на раз два, тому компанії які трохи шарять одразу банять лінукс як платформу. Ну і є проблеми через відсутність відкритого драйвера Нвідія, загалом до -20% в деяких іграх буде. На Інтел/Амд все добре.
Alexsandr
є 2 варіанта
1. дистри які підтримується великими компаніями, там по дефолту немає "невільного" софта типу драйверів і кодеків, але це все не складно доставити, зате стабільність роботи гарантується, як от убунта, опенсюс, федора і т.д.
2. коммюніті дистри типу арча і всякі дериативи дебіана, федори. Тут ще є багато дистрів заточених під ігри, типу nobara (fedora), cachyos (arch), garuda (arch) і т.д.
https://github.com/winesapOS/winesapOS - це взагалі можна спробувати без встановлення
а можете глянути такий тір ліст
tiny11, tiny10
в лінуксі єдина біда ігри з античитом, так як він там обходиться на раз два, тому компанії які трохи шарять одразу банять лінукс як платформу. Ну і є проблеми через відсутність відкритого драйвера Нвідія, загалом до -20% в деяких іграх буде. На Інтел/Амд все добре.
Alexsandr
є 2 варіанта
1. дистри які підтримується великими компаніями, там по дефолту немає "невільного" софта типу драйверів і кодеків, але це все не складно доставити, зате стабільність роботи гарантується, як от убунта, опенсюс, федора і т.д.
2. коммюніті дистри типу арча і всякі дериативи дебіана, федори. Тут ще є багато дистрів заточених під ігри, типу nobara (fedora), cachyos (arch), garuda (arch) і т.д.
https://github.com/winesapOS/winesapOS - це взагалі можна спробувати без встановлення
а можете глянути такий тір ліст
-
SergiusTheBest
Member
Є теорія, що це тому, що драйвер NVIDIA однаковий на Windows/Linux (закритий), а драйвер AMD/Intel краще на Linux (відкритий), ніж на Windows (закритий), і перекриває оверхед від протона. Кому цікаво, ось є відео з бенчмарками AMD/NVIDIA на Linux/Windows:tornadox: ↑ 04.03.2025 23:08 є проблеми через відсутність відкритого драйвера Нвідія, загалом до -20% в деяких іграх буде. На Інтел/Амд все добре.
-
Scoffer
Member
SergiusTheBest
Драйвер амд теж однаковий. Лінус якось надавав по голові амдшникам за спробу прикрутити відеодрайверні апі з вінди до ядра
А щодо бенчів то там ще б картинку покадрово порівняти. А то можуть бути варіанти.
Драйвер амд теж однаковий. Лінус якось надавав по голові амдшникам за спробу прикрутити відеодрайверні апі з вінди до ядра

А щодо бенчів то там ще б картинку покадрово порівняти. А то можуть бути варіанти.
-
SergiusTheBest
Member
Був би однаковий - був би відкритий і під Windows. Це не 100% гарантії, але навіщо його ховати? Я пам'ятаю, що драйвер AMD під Linux використовує частину кода, що був в драйвері Intel. Якийсь швидкий менеджер пам'яті, чи щось таке. Його винесли в спільну бібліотеку, і той код тепер однаковий у обох драйверів. Плюс було, що розробники Valve оптимізували компіляцію шейдерів для драйверу AMD. Не знаю, як це все можна синхронізувати з Windows версією. Проте у мене немає залізних доказів ні в одну, ні в іншу сторону. Тільки теоріяScoffer: ↑ 04.03.2025 23:58 Драйвер амд теж однаковий. Лінус якось надавав по голові амдшникам за спробу прикрутити відеодрайверні апі з вінди до ядра![]()

-
Scoffer
Member
SergiusTheBest
Може там і є якісь мінорні зміни, але концептуально воно одне і те ж саме. Ніхто в здоровому глузді не буде писати два принципово різних драйвери для однієї залізяки, тим паче ОС цікавить дуже невеликий відсоток апі, а далі стандартний вулкан як всюди. Зазвичай "ховають" коли є стороні ліцензовані технології, котрі або лінь, або дорого відкрити.
Може там і є якісь мінорні зміни, але концептуально воно одне і те ж саме. Ніхто в здоровому глузді не буде писати два принципово різних драйвери для однієї залізяки, тим паче ОС цікавить дуже невеликий відсоток апі, а далі стандартний вулкан як всюди. Зазвичай "ховають" коли є стороні ліцензовані технології, котрі або лінь, або дорого відкрити.
-
SergiusTheBest
Member
Звісно, що є левова спільна частина. Але якщо якісь оптимізації додали 5%, потім ще 5% - ось вже і буде перевага однієї версії над іншою. Я чув, що сторонні розробники допомогли оптимізувати драйвер AMD під Linux (бо той відкритий), і ніколи не чув, щоб таке було з драйвером NVIDIA (бо він закритий). До речі, NVIDIA пиляє свій відкритий драйвер. Цікаво, яка історія буде з ним.Scoffer: ↑ 05.03.2025 00:12 Може там і є якісь мінорні зміни, але концептуально воно одне і те ж саме. Ніхто в здоровому глузді не буде писати два принципово різних драйвери для однієї залізяки, тим паче ОС цікавить дуже невеликий відсоток апі, а далі стандартний вулкан як всюди. Зазвичай "ховають" коли є стороні ліцензовані технології, котрі або лінь, або дорого відкрити.
-
Scoffer
Member
SergiusTheBest
Так чому ці оптимізації не можуть перейти назад в вінду? Це ж драйвер, за великим рахунком йому по барабану яка там ос, під угоду про виклики скомпілював, малювання примітивів надав і все, а далі геть абсолютно однаковий вулкан для прог.
Відправлено через 6 хвилин 29 секунд:
А конкретно на нвідіях у них вже й власний бортовий процесор завівся куди переїхала якась частина драйвера. Він там тепер взагалі поза ОС працює, в якійсь мірі, і скоріш за все з часом перенесуть туди все окрім якогось легковісного прошарку.
Так чому ці оптимізації не можуть перейти назад в вінду? Це ж драйвер, за великим рахунком йому по барабану яка там ос, під угоду про виклики скомпілював, малювання примітивів надав і все, а далі геть абсолютно однаковий вулкан для прог.
Відправлено через 6 хвилин 29 секунд:
А конкретно на нвідіях у них вже й власний бортовий процесор завівся куди переїхала якась частина драйвера. Він там тепер взагалі поза ОС працює, в якійсь мірі, і скоріш за все з часом перенесуть туди все окрім якогось легковісного прошарку.
-
SergiusTheBest
Member
В теорії можна. Єдине що - треба написати код заново або зробити його відкритим, щоб не порушувати GPL.Scoffer: ↑ 05.03.2025 00:23 Так чому ці оптимізації не можуть перейти назад в вінду? Це ж драйвер, за великим рахунком йому по барабану яка там ос, під угоду про виклики скомпілював, малювання примітивів надав і все, а далі геть абсолютно однаковий вулкан для прог.
-
tornadox
Member
NopeScoffer: ↑ 04.03.2025 23:58Драйвер амд теж однаковий.
Швидше мова про пропрієтарний Amdgpu
-
zalizo_org
Member
Тут мова про те а яка така фішечка в 11 поколінні робить його придатним на відміну від десятого.Avenger80: ↑ 17.02.2025 12:52Ну там чуток другая архитектура по сравнению с 10-м поколением. Хотя всё равно как-то нелепо выглядит это всё.Conqistador: ↑ 17.02.2025 12:4911 поколение интела поддерживается обновлениями 11 винды
-
Denvys5
Member
zalizo_org
Фікси meltdown-spectre в залізі.
І, скоріш за все, специфіка пов'язана з TPM та Intel ME
Фікси meltdown-spectre в залізі.
І, скоріш за все, специфіка пов'язана з TPM та Intel ME
-
tornadox
Member
тому що ліцензія заставляє відкрити сорсиScoffer: ↑ 05.03.2025 00:29Так чому ці оптимізації не можуть перейти назад в вінду?
таким є Mantle, або його сучасна реалізація у вигляді VulkanScoffer: ↑ 05.03.2025 00:29за великим рахунком йому по барабану яка там ос
таке є майже у всіх великих гравцівScoffer: ↑ 05.03.2025 00:29власний бортовий процесор завівся куди переїхала якась частина драйвера
-
Scoffer
Member
tornadox
Ліцензія не покриває алгоритми, тільки реалізацію. Не надто великий стоп-фактор.
Відправлено через 2 хвилини 41 секунду:
До того мухи з котлетами були розділені.
Ліцензія не покриває алгоритми, тільки реалізацію. Не надто великий стоп-фактор.
Відправлено через 2 хвилини 41 секунду:
Ні, тільки з ртх 4ххх нвідія загнала частину драйвера прямо в прошивку. А може 3ххх, не пам'ятаю точно, не суть.tornadox: ↑ 06.03.2025 17:22таке є майже у всіх великих гравців
До того мухи з котлетами були розділені.