GeForce RTX 5090 Founders Edition: результати заміни рідкого металу на термопасту

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Dream Machines
Member

Повідомлення

feniks_tm: 26.01.2025 00:44 Десь я таке вже чув) Але проблем поширена і легко шукаються такі ж "пацієнти" на реддіті. Мова була про 4090, не ноут, якщо що. На ноутах може і цілий рік проживе :D І мова йде не про повну непридатність, а про суттєве погіршення дельти хостпоту відносно GPU. Наприклад, температура GPU могла змінитись за півроку лише на умовні 1-2 градуси, а дельта хостпоту до GPU виросла з 8-9 градусів до ~15, що вже ніфіга не ок
Ми сами натрапили на фейк, якщоб не було старого пакування і невеликого відхилення по відтінку пасти...
Про дельту все вірно, по ноутам це можна також побачити по турбобусту і частотам: якщо з пастою все ок - то будуть частоти вищі, при умовних 90 градусах.
unique-neon
Member

Повідомлення

Dima4s: 25.01.2025 19:00Також мав негативний досвід. Нікельований водоблок і кришка 3900х райзена потемніли і маркування стало погано видно. При цьому це був фірмовий метал, а не форумні шприци..
Досліджував цю тему, маю намір спробувати. З того що читав, то плями є "нормою" і на роботу не впливають. Просто індій приникає в нікель/мідь, на відміну від алюмінію вони від цього не розсипаються. І не має значення фірмовий чи ні. Так як індій робить рідкий метал рідким, то від цього через якийсь час він кристалізується, якщо не чіпати. Тому радять два/три рази повторно наносити, щоб поверхні набрали індію, і тоді вже мав би не кристалізуватись.
Евгений King
Member

Повідомлення

unique-neon: 26.01.2025 01:40
Dima4s: 25.01.2025 19:00Також мав негативний досвід. Нікельований водоблок і кришка 3900х райзена потемніли і маркування стало погано видно. При цьому це був фірмовий метал, а не форумні шприци..
Досліджував цю тему, маю намір спробувати. З того що читав, то плями є "нормою" і на роботу не впливають. Просто індій приникає в нікель/мідь, на відміну від алюмінію вони від цього не розсипаються. І не має значення фірмовий чи ні. Так як індій робить рідкий метал рідким, то від цього через якийсь час він кристалізується, якщо не чіпати. Тому радять два/три рази повторно наносити, щоб поверхні набрали індію, і тоді вже мав би не кристалізуватись.
Дуже багато мороки при колонульовому профіту.
TPM7950 зробить все з першого разу і на роки, оскільки дуже гарно змочує поверхню, не тікає з неї як класичні пасти і не втрачає властивості мінімум 2 роки, а різниця в ~1 градус то все фігня.
Евгений King
Member

Повідомлення

Dream Machines: 25.01.2025 11:55 Це все звичайно чудово, ось тільки в Nvidia не ідіоти працюють. Через кілька місяців використання термопаста перетворитися на сухар і втратить частину властивостей. Тоді як рідкий метал мінімум 1,5 року нормально працюватиме.

Не розумію цінності подібних експериментів без прив'язки до часу використання.
Висихаючи паста не втрачає властивості. Вона все ще працює і вельми ефективно. Проблеми починаються якщо в результаті вібрацій, транспортування, розширення/звуження через високу дельту температур, поміж кристалом і радіатором утворюється повітряна подушка. Поки паста м'яка, вона компенсує ці ефекти, коли засохне, варто невдало перенести ноута, або банально зачепити ту ж відеокарту в ПК і бац, температури вже не в порядку і т.д.
Також класичні пасти мають проблему поганого змочування поверхонь, тому часто вони тікають з чипу, особливо при значному тиску і тепловому навантаженні та з дрібних чипів ноутів, утворюючи голу ділянку без пасти.
З цих всіх причин, на ринку з'явились плавкі пасти, по типу TPM7950, вони гарно змочують поверхню, не тікають з чипу який би там тиск і теплове навантаження не були, а за рахунок того, що при нагріві вони плавляться і розтікаютья - це дозволяє ідеально заповнити всі нерівності поверхонь і мінімізувати товщину самої пасти.
У мене досі валяються всілякі MX, Thermal Grizzly, NH-1, та як відкрив для себе TPM7950 - просто поклав на них болта. Так, можливо гарна паста матиме троошки більшу теплопровідність і загальну ефективність, та лазити в ноута чи ПК раз на пів року, це дуже багато мороки, причому у мене найчастіша причина зміни пасти була не через те, що висохла, а тому що пів чипа голі, а паста тупо втікла, жодного разу не було, щоб нормальні пасти сохли.
Геральт
Member

Повідомлення

Евгений King: 26.01.2025 05:17 та лазити в ноута чи ПК раз на пів року, це дуже багато мороки,
Мабуть щось не так роблю. Бо в проці міняю тільки з заміною проца, а до карти взагалі не лізу. Та й ноут (хоч і робочий) роками без втручання.
unique-neon
Member

Повідомлення

Евгений King
Та я для 8700g, там профіт в 15 градусів. Поки під кришкою додав. Думаю ще над кришкою нанести.
Евгений King
Member

Повідомлення

unique-neon: 26.01.2025 11:32 Евгений King
Та я для 8700g, там профіт в 15 градусів. Поки під кришкою додав. Думаю ще над кришкою нанести.
Спробуйте TPM7950, будете з лупою шукати різницю з рідким металом)
Евгений King
Member

Повідомлення

Геральт: 26.01.2025 10:00
Евгений King: 26.01.2025 05:17 та лазити в ноута чи ПК раз на пів року, це дуже багато мороки,
Мабуть щось не так роблю. Бо в проці міняю тільки з заміною проца, а до карти взагалі не лізу. Та й ноут (хоч і робочий) роками без втручання.
Або повезло з формою кришок процессорів та СО)
Робочий ноут то таке, мова йшла про ігрові ноути, де з площі кристалу в 1*1см треба зняти 50+Вт теплового навантаження. Паста в таких умовах просто робить сьєбастіана з поверхонь на підложку кристала за пару місяців. А на ПК у мене паста тікала з інтел CPU + NZXT води, а потім і китай води і якоїсь башні scythe, там що проци в центрі мали горба, що самі СО, мабуть з розрахунку що прижим компенсує це все неподобство, без поняття. У AMD з цим проблем менше, та й у AMD загальне споживання менше, там навіть якщо нанести косо-криво, ледве помітиш різницю з нормальною баштою.
Kotya
Member

Повідомлення

Scoffer: 25.01.2025 15:15 Kotya
У мене був прецедент що і нікель пожерло. Може то такий нікель був, але повторно практикувати бажання більше немає.
Тоді то був не нікель.
🤷‍♂️
Китайці можуть :gigi:
Kotya
Member

Повідомлення

oleg5d75: 25.01.2025 22:29 Фішка рідкого металу в тому що він на відміну від термопасти не висихає, хоча з часом і дефундує в кристал і метал СО
В кристал?
Це як?
🙈
Відповісти