Огляд та тестування ігрового 32″ 4K-монітору MSI MPG 321URX QD-OLED з частотою оновлення 240 Гц

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
wetaloff
Junior

Повідомлення

Купил почти такой же на днях (321 upx) Монитор нереальный, я впервые увидел реальный hdr, картинка огонь. Хотя текст вблизи если присматриваться, имеет зеленые и розовые ореолы. Но так их не видно конечно, только если прямо мордой в монитор упереться

Відправлено через 11 хвилин 45 секунд:
Я його не бачив, тому не скажу кваліфіковано
Я такой купил. Upx не имеет кнопки квм, нет подсветки сзади, порт тайпси 15в вместо 90, нет двух юсб портов. По софту все одинаковое, но прогой gaming intelligens не получится настроить upx. Ну и цена 48 и 56 тыщ соответственно

Відправлено через 9 хвилин 20 секунд:
в одного прошивка обновлюється в іншого ні
https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/co ... ag_321upx/
С середины лета мси выпускает 321 upx в котором обновляется прошивка. https://www.msi.com/news/detail/MAG-321 ... ate-143951
Wonderboy
Member

Повідомлення

Купив MPG 321URX. Чорний мене влаштовував і на *VA AOC Q3277PQU, тому вау-ефекту після переходу не було, а от рівномірність і чистота кольорів однозначно вражає. Плюси відомі і так, тому опишу мінуси і особливості.
спойлер
- прогнав десяток ігор, VRR flicker відсутній як клас з вимкненим Adaptive-Sync. Взагалі не зрозумів, для чого його вмикати, ніякого розсинхрону не бачив і так.

- проблема, яку відмічають усі оглядачі, а саме завалені темні відтінки, мене не минула. Тестування на http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php показало повну невидимість двох перших строк з квадратами. Прийшлося вмикати Night vision на АІ, хоч трохи стало краще. Думаю, це також впливатиме і на фільми, але ще не зупинявся на цьому питанні, потрібно шукати фрагменти з проблемними сценами, а це нешвидкий процес.

- після покупки одразу перемкнув на sRGB профіль, перенасиченість кольорами явно на любителя. У різних посібниках пишуть, що ще кращий результат досягається використанням утиліти novideo_SRGB, але у всіх оглядах відмічається і так хороше налаштування гамми у цьому режимі, тому поки і так норм.

- не розумію, кому там не вистачає яскравості, у мене вже на 50 рівні очі витікають. На постійну виставив 40, і то з часом можна зменшити.

- Gaming Intelligence надзвичайно зручна річ, хоча хтось і скаже, що переплата у 8 тисяч цього не варта. Але то особистий вибір кожного. Мені зручніше все робити мишкою, ніж масажувати точку G джойстик.

- Як виявилося, багато софту, яким я користуюся, масштабування підтримує через одне місце і виглядає похабно. Так, Total Commander при масштабуванні 150% прийшлося налаштовувати заново, щоб щільність списку файлів пришла до тями. Думав поскаржитись і на мілкі графіки MSI Afterburner, але таки в меню знайшов масштабування і тепер усе ОК. Лаунчер варгеймівських Кораблів і Танків у щільне РРІ не вміє і виглядає мілко. У самих WoT інтерфейс хоч і масштабується, але кратно, тому або мирися з мілкими іконками, або з величезними. Бо збільшення у 1.5 раз нема. Хоча від щільного РРІ дуже виграли стратегії і містобудівні ігри на кшталт Transport Fever чи серії ANNO, де часто віддаляєш мапу. Хоча необхідність у згладжуванні нікуди не ділась, але мілкі деталі виглядають однозначно краще.

- 4К то все-ж 4К, і для нього огризки типу 3060 явно не варіант. Моя 3080ti перестала справлятися у купі ігор. Тобто у багатьох вона тримає 60+ фпс, але ж ми недарма купляли високогерцовий монітор і хочеться хоча б 120 фпс, а з цим якраз проблеми. Тому наступною дороговартісною покупкою буде RTX 5090.

- Ну і у вас буде шикарний вибір на відеокартах Nvidia. Або вимикати DSC і мати миттєвий Alt+TAB у іграх але "всього" 120 Гц, або мати 240 Гц з DSC і чекати 2-5 секунд чорного екрану при перемиканні. Проблема також широко відома.
wetaloff: 27.10.2024 23:14Хотя текст вблизи если присматриваться, имеет зеленые и розовые ореолы.
Це вже навіть не знаю, як треба вглядуватися. Я, сидячи на відстані витягнутої руки, нічого такого не бачу.

Покупкою однозначно задоволений, хоча доробка напильником нікуди і не ділась.
wetaloff
Junior

Повідомлення

У меня все таки вау эффект после перехода был, ведь тут наконец-то и глянец который не мылит изображение, и черный с рабочим хдр...
Це вже навіть не знаю, як треба вглядуватися. Я, сидячи на відстані витягнутої руки, нічого такого не бачу.
Тоже сижу на вытянутой руке и даже чуть больше, вроде не вижу. Но так как знаю что оно есть - бывает замечаю иногда :) Но конечно это не критично

Распаковал, настроил раз и все, больше в меню в общем-то не лажу. Джойстиком яркость только регулирую днем и ночью. Так что Gaming Intelligence верю что удобный, не отказался бы конечно, но первое - на мак ос его нет, а второе, все равно бы открывал раз в неделю ;)

Синхронизацию кадров никогда не включал и проблем с рассинхроном не испытывал никогда, может по приколу врр тот включить да посмотреть не знаю

Сижу на профиле Adobe RGB (1998), какой профиль стоит в винде я даже не знаю, дефолтный наверное. Режим "Премиум цвет" показался сильно вырвиглазным, поставил второй, "Пользовательский" без изменений.
Моя 3080ti перестала справлятися у купі ігор
Вау, у меня 3080 обычная, и с длсс на ультрапроизводительности вполне получаю 120 кадров и выше. Не везде, в киберпанке 100 кадров выжал на высоких настройках, а вот в последнем хорайзоне и боге войны 120 набираются легко. Но надо будет 4080 как нибудь поймать, как 50хх выйдут.
- Ну і у вас буде шикарний вибір на відеокартах Nvidia. Або вимикати DSC і мати миттєвий Alt+TAB у іграх але "всього" 120 Гц, або мати 240 Гц з DSC і чекати 2-5 секунд чорного екрану при перемиканні. Проблема також широко відома.
У нас же не Gigabyte FO32 U2P с display port 2.1 что бы парится о таком, нам от DSC никуда не деться, и даже 5090 не спасет

Отправлено спустя 1 минуту 36 секунд:
Разницы между 120 и 240 кадров кстати не заметил, но пусть будет лишний повод для гордости
Alligator
Member

Повідомлення

wetaloff: 06.11.2024 00:42Вау, у меня 3080 обычная, и с длсс на ультрапроизводительности вполне получаю 120 кадров и выше. Не везде, в киберпанке 100 кадров выжал на высоких настройках, а вот в последнем хорайзоне и боге войны 120 набираются легко. Но надо будет 4080 как нибудь поймать, как 50хх выйдут.
і я так хочу, поділіться скиншотом налаштувань графіки :rotate:
wetaloff
Junior

Повідомлення

і я так хочу, поділіться скиншотом налаштувань графіки :rotate:
Вот :yes:
https://ibb.co/KLcDtHy
https://ibb.co/BzY7VkN
Alligator
Member

Повідомлення

wetaloff, CP2077 пожалуйста. 4к и 100 кадров :)
Wonderboy
Member

Повідомлення

wetaloff: 06.11.2024 00:42и с длсс на ультрапроизводительности вполне получаю 120 кадров и выше.
Купляти монітор з підвищеним РРІ і чіткістю зображення лише для того щоб згидити картинку DLSS-ним милом і контурним перешарпом - дуже на любителя. Я готовий миритися з нижчим фпс, ніж з увімкненим DLSS.
wetaloff
Junior

Повідомлення

Нуу, я бы сказал что 140ppi это необходимый минимум что бы вообще называть это 4к изображением. А так я перешел с 27" где 163ppi (да и на 200ppi сидел, на аймаке 5к)
DLSS не так уж и мылит изображение к слову, нажать кнопку и получить Х2 фпс - отличная сделка. Особенно когда rtx3080 стоит 15 тысяч а 4080 45...
Alligator
Member

Повідомлення

wetaloff: 06.11.2024 11:52 Нуу, я бы сказал что 140ppi это необходимый минимум что бы вообще называть это 4к изображением. А так я перешел с 27" где 163ppi (да и на 200ppi сидел, на аймаке 5к)
DLSS не так уж и мылит изображение к слову, нажать кнопку и получить Х2 фпс - отличная сделка. Особенно когда rtx3080 стоит 15 тысяч а 4080 45...
DLSS для 4к шикарно отрабатывает, спасибо зеленым за это.
Вот 3080 на 10 ГБ для RTX очень мало, за это им дизлайк :gigi:
Wonderboy
Member

Повідомлення

Продовження налаштування сабжу. Після періоду звикання стало зрозуміло, що поняття Black crush у цьому моніторі зашкалює і з цим потрібно щось робити. Ось як це виглядає на прикладі. Тому що виставляння Night Vision навіть на "Strongest" проблему чорнючих тіней у іграх і переконтрасту у фільмах не знімає.
Хто хоче перевірити свій монітор - ще раз посилання на тестову таблицю Lagom і тестове відео . У мене на новому моніторі з темними відтінками була геть біда.

Після куріння мануалів і експериментуванню з налаштуваннями було зроблено наступні кроки.
1. встановлена утиліта novideo_sRGB
2. Скачаний ICM профіль до монітору з TFTcentral (потрібно закинути 1 долар на Патроні)
3. Профіль "згодував" утиліті і обов'язково поставив галочку на пункті "calibrate gamma to sRGB". Без цього гамма все одно була темнувата.

Ну і Night vision все-ж виставив на AI. Після чого став повністю задоволений картинкою. З'явилися напівтона на відео а у Pacific drive у перші хвилини гри при наближенні до гаража і у самому гаражі перестало бути чорно.
denizen
Member

Повідомлення

Wonderboy: 11.11.2024 15:10 Продовження налаштування сабжу. Після періоду звикання стало зрозуміло, що поняття Black crush у цьому моніторі зашкалює і з цим потрібно щось робити. Ось як це виглядає на прикладі. Тому що виставляння Night Vision навіть на "Strongest" проблему чорнючих тіней у іграх і переконтрасту у фільмах не знімає.
Хто хоче перевірити свій монітор - ще раз посилання на тестову таблицю Lagom і тестове відео . У мене на новому моніторі з темними відтінками була геть біда.

Після куріння мануалів і експериментуванню з налаштуваннями було зроблено наступні кроки.
1. встановлена утиліта novideo_sRGB
2. Скачаний ICM профіль до монітору з TFTcentral (потрібно закинути 1 долар на Патроні)
3. Профіль "згодував" утиліті і обов'язково поставив галочку на пункті "calibrate gamma to sRGB". Без цього гамма все одно була темнувата.

Ну і Night vision все-ж виставив на AI. Після чого став повністю задоволений картинкою. З'явилися напівтона на відео а у Pacific drive у перші хвилини гри при наближенні до гаража і у самому гаражі перестало бути чорно.
:up: Зробив все так само, тільки профіль знайшов десь безкоштовно, та Night vision повністью вимкнув. Після цього монітор став просто казка.
Night vision AI - кривий, він бустить тільки темні зони, в динаміці з'являються артефакти, якщо є якісь яскраві об'єкти поряд.
Wonderboy
Member

Повідомлення

denizen: 15.11.2024 16:48Night vision AI - кривий, він бустить тільки темні зони, в динаміці з'являються артефакти, якщо є якісь яскраві об'єкти поряд.
Тут особливо вибору і нема:
По результатам замеров выяснилось, что уже на первом уровне — Normal — монитор резко теряет контраст на всём диапазоне, тени становятся излишне различимы. Дальнейший переход к двум следующим режимам приводит к ещё более резкому поднятию гамма-кривых и последующему снижению контраста. К сожалению, затрагиваются не только тени, но, возможно, именно такая задумка и была у инженеров MSI.

Лучшим же, с нашей точки зрения, режимом выступает тот самый A.I, выделенный в том числе в отдельный пункт меню. Именно в нём улучшается различимость в глубоких и средних тенях, а 50-60 % рабочего диапазона не затрагивается. Система анализирует картинку и производит коррекцию только нужных участков. Поэтому выбор тут очевиден.
denizen
Member

Повідомлення

Wonderboy: 15.11.2024 18:39
denizen: 15.11.2024 16:48Night vision AI - кривий, він бустить тільки темні зони, в динаміці з'являються артефакти, якщо є якісь яскраві об'єкти поряд.
Тут особливо вибору і нема:
По результатам замеров выяснилось, что уже на первом уровне — Normal — монитор резко теряет контраст на всём диапазоне, тени становятся излишне различимы. Дальнейший переход к двум следующим режимам приводит к ещё более резкому поднятию гамма-кривых и последующему снижению контраста. К сожалению, затрагиваются не только тени, но, возможно, именно такая задумка и была у инженеров MSI.

Лучшим же, с нашей точки зрения, режимом выступает тот самый A.I, выделенный в том числе в отдельный пункт меню. Именно в нём улучшается различимость в глубоких и средних тенях, а 50-60 % рабочего диапазона не затрагивается. Система анализирует картинку и производит коррекцию только нужных участков. Поэтому выбор тут очевиден.
Можливо є сенс спробувати різні ICM профілі, у мене з деякими було темніше, гірше було видно перші кубікі у тесті lagom. Я собі обрав профіль від MPG моделі, з ним краще.
l-m
Member

Повідомлення

denizen: 18.11.2024 09:17 гірше було видно перші кубікі у тесті lagom
Та їх і має бути дуже погано видно.
Якщо вірити тестам rtings, то насправді у режимі sRGB перші ~5% навпаки світліші ніж мають бути, а з 5 до 10% темніші - https://i.rtings.com/assets/products/Ug ... -large.jpg
А в режимі User також найтемніші ~3% є світлішими ніж мають бути, але далі до 40% значно темніше за цільову криву - https://www.rtings.com/assets/pages/Wm1 ... -large.jpg
Однак напив це, й помітив що вони міряли на яскравості ~210 cd/m², навряд багато хто таку в реальності використовує, тому звісно на меншій може бути все дещо інакше...
denizen
Member

Повідомлення

Я в цих питаннях не експерт, тут немає єдності у розумінні яка має бути гамма у sRGB. Але зрозуміло, що не має бути чистої gamma 2.2.
https://en.wikipedia.org/wiki/SRGB
Для мене головне те, що я бачу, якщо нічого не робити, то буде black crush у SDR. (У HDR все добре, без всілсяких танців)
Для себе я знайшов вихід, це те що описав Wonderboy у минулому пості, з маленькими відмінностями.
Wonderboy
Member

Повідомлення

Вчора після вмикання на екрані пішли сірі вертикальні полоси, пропали після запуску захисту панелі. Сьогодні "завис" один піксель все нормалізувалося після запуску захисту панелі вручну. Щось мене це починає напружувати. Те що гарантія 3 роки це добре, але така "кришталевість" монітора не радує.
Що для себе зрозумів:
1. Підвищений PPI - відчувається у кращу сторону, був не правий у суперечках, що 32" 2К і так нормально. Хоча система масштабування вінди працює через одне місце, і шрифти то надзвичайно чіткі, то кошлаті, і тут або миритися, або у налаштуваннях сумісності робити віконце малюпусіньким.
2. Глянцеве покриття при продуманому освітленні аніскільки не заважає і не відчувається, а відсутність кристалічного ефекту однозначно плюс.
3. До шикарного чорного кольору настільки звикаєш, що навіть не хочеться і думати, що ж обрати, якщо цю модель все-ж прийдеться здати по гарантії. Дійсно, як писали в мережі, "є OLED і якісь там інші панелі".

Ну ось, поки писав цей текст, відволікався на чай та інші невідкладні справи - знову виліз піксель... :( Мабуть прийдеться після повернення з нуля здавати панель.
denizen
Member

Повідомлення

тобто ви вважаєте, що з'явився бітий піксель то треба задавати монітор на 4К панелі, його мабуть з лупою треба шукати? це ж чорний піксель?
Wonderboy
Member

Повідомлення

denizen: 20.11.2024 10:54тобто ви вважаєте, що з'явився бітий піксель то треба задавати монітор на 4К панелі
Так, вважаю. Тим більше за таку ціну.
denizen: 20.11.2024 10:54це ж чорний піксель?
Ні, це червоний чи зелений піксель (в залежності від кута нахилу), який на світлому фоні (перегляд веб-сторінок як приклад) дуже добре розрізняється та дратує.

Ви випадково не працюєте у гарантійному відділі? Дуже психологія схожа, вмовити клієнта, що це зовсім і не проблема.
denizen
Member

Повідомлення

Я такий самий користувач, як і Ви, поки немає бітих пікселів, але я був готовий до 3 з покупки. Я думаю, що звикну, якщо що, бо покращення якості зображеня порівняно з IPS та VA неможливо і описати. У мене ніколи не було такої якості монітора.
Дуже сумніваюсь, що Ви зможете щось здати, якщо вже пройшло 14 днів, Ви ж в Україні?
Wonderboy
Member

Повідомлення

denizen: 20.11.2024 11:04Дуже сумніваюсь, що Ви зможете щось здати, якщо вже пройшло 14 днів, Ви ж в Україні?
Я купляв у офіційного представника MSI, на чеку написана гарантія 3 роки. Я не писав здати, я писав за гарантію. Так, географічно я в Україні, раз писав за нуль.
denizen: 20.11.2024 11:04поки немає бітих пікселів, але я був готовий до 3 з покупки
Для мене це дико, жоден з попередніх моїх LCD моніторів битих пікселів не мав і ні з чим миритися я точно не маю.
Відповісти