14900KF Тротлінг Сток

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
TwisterDust
Junior

Повідомлення

Привіт усім. Шукаю якесь рішення по процу 14900KF. В сінебенчі йде у тротлінг після 2 хвилин тай взагалі стає супер гарячий майже зразу 92 градуси kick. Сам проц охолоджує Водянка lian li galahad 2 360 performance в корпус комплектовано 3х 120мм бокові вентилятори на вдув. 2х 140мм знизу на вдув. 1х 120мм заду на видув і 3х 120мм зверху на видув (водянка). Термопаста мх-6.
Я вже і міняв термопасти різних брендів і додавав екстра вентилятори і краще підкручував скручував башню на проці а також використовував всім відому рамку яка взагалі нічого не дає.
Я вже досить довго борюсь з температурою і тротлінгом але не виходить. Моя ціль це добитись стоку на проці без андервольту і на ці базі пройти cinebench без тротлінгу спокійно. Буду вдячний за якісь поради) ;)
feniks_tm
Member

Повідомлення

TwisterDust: 22.02.2024 16:32 Моя ціль це добитись стоку на проці без андервольту і на ці базі пройти cinebench без тротлінгу спокійно.
Ви теж з тієї секти, що гадають, що андервольт знижує продуктивність ? :gigi: :lol: Не придумуйте собі велосипед. Якщо мамка від msi і не хочете ручками гратись в андервольт, то там є плюшка "MSI LIGHT LOAD MODE", пограйтесь з рівнями. Чим менше рівень, тим менше напруги на проц. Десь 4-3 рівні повинні бути стабільними. Якщо інші мамки, то уже ручками крутити андервольт. VCore напругу в Adaptive Mode + Offset, оффсет в мінус і підбирати значення від -0.05 і більше. Десь -0.1 повинно бути стабільно у більшості екземплярів. Але знову ж таки автоматика мамок різних брендів працює по різному і дає різну напругу за замовчуванням, тому офсети можуть кардинально відрізнятись залежно від бренду мамки чи навіть моделі.
Востаннє редагувалось 22.02.2024 16:40 користувачем feniks_tm, всього редагувалось 2 разів.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

TwisterDust
Junior

Повідомлення

feniks_tm: 22.02.2024 16:33
TwisterDust: 22.02.2024 16:32 Моя ціль це добитись стоку на проці без андервольту і на ці базі пройти cinebench без тротлінгу спокійно.
Ви теж з тієї секти, що гадають, що андервольт знижує продуктивність ? :gigi: :lol: Не придумуйте собі велосипед. Якщо мамка від msi і не хочете ручками гратись в андервольт, то там є плюшка "MSI LIGHT LOAD MODE", пограйтесь з рівнями. Чим менше рівень, тим менше напруги на проц. Десь 4-3 рівні повинні бути стабільними. Якщо інші мамки, то уже ручками крутити андервольт. VCore напругу в Adaptive Mode + Offset, оффсет в мінус і підбирати значення від -0.05 і більше. Десь -0.1 повинно бути стабільно у більшості екземплярів. Але знову ж таки автоматика мамок різних брендів працює по різному і дає різну напругу за замовчуванням, тому офсети можуть кардинально відрізнятись залежно від бренду мамки чи навіть моделі.
Мамка gigabyte на z790 чіпсеті. Так я трохи бавився з андервольтингом і також ствив на інлівський power draw в 253w шо правда ріже по продуктивності. А ось андервольт не завжди стабільний виходить і ефективний
GreenMile
Member

Повідомлення

TwisterDust: 22.02.2024 16:32 Привіт усім. Шукаю якесь рішення по процу 14900KF. В сінебенчі йде у тротлінг після 2 хвилин тай взагалі стає супер гарячий майже зразу 92 градуси kick. Сам проц охолоджує Водянка lian li galahad 2 360 performance в корпус комплектовано 3х 120мм бокові вентилятори на вдув. 2х 140мм знизу на вдув. 1х 120мм заду на видув і 3х 120мм зверху на видув (водянка). Термопаста мх-6.
Я вже і міняв термопасти різних брендів і додавав екстра вентилятори і краще підкручував скручував башню на проці а також використовував всім відому рамку яка взагалі нічого не дає.
Я вже досить довго борюсь з температурою і тротлінгом але не виходить. Моя ціль це добитись стоку на проці без андервольту і на ці базі пройти cinebench без тротлінгу спокійно. Буду вдячний за якісь поради) ;)
І не вийде, бо для цього проца ваш охлад лайно просто іграшковий. 13900к і арктік 420 ледь-ледь вивозить, збирайте кастом воду з нормальним водоблоком, робіть скальп, андервольт, тоді буде діло.
feniks_tm
Member

Повідомлення

TwisterDust: 22.02.2024 16:53 А ось андервольт не завжди стабільний виходить і ефективний
Все впирається в тестування. Ефективний він завжди, якщо підібрані коректні значення. Банальне обмеження PL звісно різатиме продуктивність, але в температурах при цьому ви сильно не виграєте, оскільки курва частот до вольтажу при цьому ніяк не змінюється.
TwisterDust
Junior

Повідомлення

feniks_tm: 22.02.2024 16:55
TwisterDust: 22.02.2024 16:53 А ось андервольт не завжди стабільний виходить і ефективний
Все впирається в тестування. Ефективний він завжди, якщо підібрані коректні значення. Банальне обмеження PL звісно різатиме продуктивність, але в температурах при цьому ви сильно не виграєте, оскільки курва частот до вольтажу при цьому ніяк не змінюється.
По ваші пораді андервольтинга вище все таки є позитивні результати. Поперше виставив calibration load lane vcore в режимі Low. Почав виходити в глибокі мінуси які колись не міг через не стабільність. На даний момент офсет -0.110 і не тротлить. Максимальнав температура 93 градуси. Температурний kick вже 84 градуси. Продуктивність як при стоку
Але у мене є питання чи здорова така маніпуляція з процом. Я не мав досвіду з андервольтингом але розумію шо таке оверклокінг. Якшо при овеклокінгу ми більшуєм напругу і це потім призводить до деградації кристалу то як пододиться кристал при адервольтингу?
feniks_tm
Member

Повідомлення

TwisterDust: 22.02.2024 18:37
feniks_tm: 22.02.2024 16:55
По ваші пораді андервольтинга вище все таки є позитивні результати. Поперше виставив calibration load lane vcore в режимі Low. Почав виходити в глибокі мінуси які колись не міг через не стабільність. На даний момент офсет -0.110 і не тротлить. Максимальнав температура 93 градуси. Температурний kick вже 84 градуси. Продуктивність як при стоку
Але у мене є питання чи здорова така маніпуляція з процом. Я не мав досвіду з андервольтингом але розумію шо таке оверклокінг. Якшо при овеклокінгу ми більшуєм напругу і це потім призводить до деградації кристалу то як пододиться кристал при адервольтингу?
Щонайменше негативного впливу немає, якщо не порушуються рамки стабільності. Сказав би, що навпаки відтягує процес деградації, але практичного доведення цієї тези я не маю, всього лиш здогадка.
Artem_K
Member

Повідомлення

TwisterDust, feniks_tm
Менше напруга - менше споживання - менше температура. Хімія каже (Вант-Гоффа щодо температури та швидкості хімічних реакцій, та Арреніус щодо температури та дифузії твердих тіл), що зменшення температури сповільнює хімічні реакції та дифузію матеріалів один у одний, тому довше прослужить.
0kie
Member

Повідомлення

TwisterDust
Поставь задний вентилятор на вдув. Водянка и зона vrm получит дополнительный приток холодного воздуха.
dext
Member

Повідомлення

в BIOS:
- MCE Off / Enforce All Limits
- IccMax = 307A
- множники AllCore P=56 E=44
- VRM/DC LoadLine = 1.1mOhm (це рівень 3 на ASUS, не знаю, як у інших)
- AC LoadLine для початку встановити на 0.5mOhm і поступово знижувати на 0.03, тестуючи стабільність в LinPack/CB15/CB23

Майже всі біоси виставляють неадекватні множники/VRM|AC LoadLine тому потрібно дивитись саме на них
maxn
Member

Повідомлення

TwisterDust
Вы как типичный продукт маркетинга, накупили комлектухи, запустили синебенч - а оно не работает.
Понижаем напряжение Vcore пока не найдём стабильно рабочее значение, уровень llc ставить чуть выше среднего скажем на 6-7 из 10.
Если в каких-то сценариях будет краш то увеличиваем напряжение с шагом 0,05 пока не обретём счастье.
Для дальнейших манипуляций читаем мануал по разгону в частности офсет для avx инструкций.

А если вы не планируете играть в синибенч пусть работает в стоке.
Відповісти